Fakta: Kaikki terroristit eivät ole muslimeja
Lukemat vuosilta 2006-2015 paljastavat totuuden jihadistisen terrorismin osuudesta.
Euroopan poliisivirasto Europol on julkaissut vuodesta 2007 lähtien raportteja edellisen vuoden terrorismiin liittyvistä havainnoista EU-maissa. Tuorein raportti on viime vuodelta. Siihen on koottu vuoden 2015 tiedot.
Raporteista käy ilmi, että vuosina 2006–2015 separatistinen terrorismi oli ylivoimaisesti yleisin terrorismin muoto EU:ssa, vaikka julkisuudessa eniten huomiota on saanut islamistinen terrorismi.
Suomessakin yleisesti toistettu propagandistinen väite, että kaikki terroristit olisivat muslimeja, on Europolin tietojen valossa rankasti virheellinen.
Kaikkiaan vuosilta 2006–2015 EU-alueelta ilmoitettiin 3094 toteutettua, epäonnistunutta tai estettyä terrori-iskua. Niistä islamistisia, jihadistisia tai muuten uskonnollisesti motivoituneita oli 34.
Seuraavaan on koottu kaikista Europolin tähän mennessä julkaistuista TE-SAT-raporteista vuosittaiset tiedot toteutetuista, epäonnistuneista ja estetyistä terrori-iskuista ja terrorismiin liittyneistä pidätyksistä. Yhteenlasketun lukumäärän jälkeen suluissa kerrotaan kulloisenkin raportin käyttämän määritelmän mukaisesti joko islamistiseen, jihadistiseen tai uskonnollisesti motivoituneeseen terrorismiin liittyneet toteutetut, epäonnistuneet tai estetyt terrori-iskut ja pidätykset.
2006
Toteutettuja, epäonnistuneita ja estettyjä terrori-iskuja yhteensä 498 (islamistisia 1)
Pidätyksiä yhteensä 706 (islamistiseen terrorismiin liittyviä 257)
Lähde: EU Terrorism Situation & Trend Report TE-SAT 2007
2007
Toteutettuja, epäonnistuneita ja estettyjä terrori-iskuja yhteensä 583 (islamistisia 4)
Pidätyksiä yhteensä 1044 (islamistiseen terrorismiin liittyviä 201)
Lähde: EU Terrorism Situation & Trend TE-SAT 2008 – Report
2008
Toteutettuja, epäonnistuneita ja estettyjä terrori-iskuja yhteensä 515 (islamistisia 0)
Pidätyksiä yhteensä 1009 (islamistiseen terrorismiin liittyviä 187)
Lähde: EU Terrorism Situation & Trend Report TE-SAT 2009
2009
Toteutettuja, epäonnistuneita ja estettyjä terrori-iskuja yhteensä 294 (islamistisia 1)
Pidätyksiä yhteensä 587 (islamistisiin terrorismiin liittyviä 110)
Lähde: EU Terrorism Situation & Trend – TE-SAT Report 2010
2010
Toteutettuja, epäonnistuneita ja estettyjä terrori-iskuja yhteensä 249 (islamistisia 3)
Pidätyksiä yhteensä 611 (islamistiseen terrorismiin liittyviä 179)
Lähde: EU Terrorism Situation and Trend TE-SAT Report 2011
2011
Toteutettuja, epäonnistuneita ja estettyjä terrori-iskuja yhteensä 174 (uskonnollisesti motivoituneita 0)
Pidätyksiä yhteensä 484 (uskonnollisesti motivoituneeseen terrorismiin liittyviä 122)
EU Terrorism Situation and Trend TE-SAT Report 2012
2012
Toteutettuja, epäonnistuneita ja estettyjä terrori-iskuja yhteensä 219 (uskonnollisesti motivoituneita 6)
Pidätyksiä yhteensä 537 (uskonnolliesti motivoituneeseen terrorismiin liittyviä 159)
Lähde: EU Terrorism Situation and Trend TE-SAT Report 2013
2013
Toteutettuja, epäonnistuneita ja estettyjä terrori-iskuja yhteensä 152 (uskonnollisesti motivoituneita 0)
Pidätyksiä yhteensä 535 (jihadistiseen terrorismiin liittyviä 216)
Lähde: EU Terrorism Situation and Trend – TE-SAT Report 2014
2014
Toteutettuja, epäonnistuneita ja estettyjä terrori-iskuja yhteensä 199 (uskonnollisesti motivoituneita 2)
Pidätyksiä yhteensä 774 (uskonnollisesti motivoituneeseen terrorismiin liittyviä 395)
Lähde: EU Terrorism Situation and Trend – Report 2015
2015
Toteutettuja, epäonnistuneita ja estettyjä terrori-iskuja yhteensä 211 (jihadistisia 17)
Pidätyksiä yhteensä 1077 (jihadistiseen terrorismiin liittyviä 687)
Lähde: EU Terrorism Situation and Trend – TE-SAT Report 2016
Raporteissa ei oteta huomioon tekijöiden uskonnollista vakaumusta. Näin ollen ei ole mahdollista tehdä tarkkaa arviota siitä, kuinka moni yllä olevan listan pidätetyistä todellisuudessa oli muslimeja. Mikään ei kuitenkaan viittaa siihen, että esimerkiksi separatistiset, äärivasemmistolaiset tai äärioikeistolaiset terroristit olisivat yleisesti erityisen suurelta osin muslimeja tai että heidän uskonnollisella vakaumuksellaan muuten olisi yleisesti erityistä merkitystä heidän harjoittamaansa terrorismiin. Islamististen, jihadististen ja uskonnollisesti motivoituneiden iskujen ja pidätysten osalta voi sen sijaan pitää todennäköisenä, että niihin liittyneet henkilöt ovat valtaosin muslimeja.
Raporteista käy kuitenkin ilmi, että Europol pitää islamistisen terrorismin uhkaa vakavana. Asia on huomioitu jo vuosia ennen vuoden 2015 paljon julkisuutta saaneita iskuja. Kaikessa EU-alueen terrorismissa sen suhteellinen merkitys on kasvanut jo siksi, että separatistisen terrorismin määrä on koko ajan vähentynyt.
Euroopassa tapahtuvan terrorismin osalta islamistisen terrorismin erityispiirteenä voi pitää sitä, että siihen liittyvät iskut suunnataan usein niin sanottuihin pehmeisiin kohteisiin, kuten yleisötapahtumiin, jotka mahdollistavat suuren siviiliuhrien määrän. Toteutetut islamistiset iskut ovat olleet näyttäviä, ja ne ovat vaatineet paljon kuolonuhreja. Niiden saama julkisuus on voinut luoda joillekin kuvan, että muuta terrorismia ei ole. Tämä mielikuva on kuitenkin väärä.
Lukujen valossa on selvää, että likikään kaikki vuosina 2006-2015 EU-maissa toimineet terroristit eivät ole olleet muslimeja. Näin ei ole edes tarkastellun ajanjakson loppupäässä, vaikka islamistinen terrorismi on lisääntynyt ja eritoten sen suhteellinen osuus on kasvanut separatistisen terrorismin vähetessä.
* * *
Europolin raporteissa on huomioitu myös terrorismiin liittyviä tuomioita. Niitä ei ole kuitenkaan listattu tähän, koska monissa tapauksissa kyse on aikaisempina vuosina tehtyjen pidätysten jälkipuinnista. Oikeusprosessien kestot vaihtelevat maittain, joten päätösten lukemat eivät kerro vertailukelpoista tietoa kulloisenkin tarkasteltavan vuoden tilanteesta.
Eri vuosilta kerätyt tiedot eivät muutenkaan ole täydellisen vertailukelpoisia. Tiedot perustuvat Europolin eri mailta saamiin tietoihin, jotka eivät kaikkina vuosina ole olleet samalla tavalla tilastoitavissa. Esimerkiksi vuoden 2009 lukemista puuttuvat Britannian tiedot tilastollisesta yhteensopimattomuudesta johtuen. Lisäksi on huomioitava, että EU-maiden määrä on kasvanut kahdesti sinä aikana, kun terrorismitietoja on kerätty.
Luvuista on kuitenkin pääpiirteittäin nähtävissä, mikä jihadistisen terrorismin osuus kaikesta terrorismista EU:n mittakaavassa on