Video paljastaa Isis-vankien järkyttävät olot kurdivankilassa – Turkin hyökkäys voi aiheuttaa joukkopaon
Isis-vankien pelätään pääsevän karkuun, jos kurdit siirtävät vanginvartijat taisteluihin Turkkia vastaan.
LÄHI-ITÄ 10.10.2019 14:47
KAROLIINA PAANANEN
Vankeja vahditaan kameroiden välityksellä. Kymmenet miehet jakavat luokkahuoneen kokoisen tilan. © ANTHONY LOYD / THE TIMES
SELLIN kivilattialla makaa kymmeniä miehiä tiiviisti toistensa kyljessä. Osalla on yllään pelkät shortsit, sillä päiväsaikaan lämpötila käy paahtavan kuumaksi.
Paljaissa kehoissa näkyy naarmuja, haavoja ja kellertäviä mustelmia. Nukkumaan mennessä pää painetaan harmaista vankilashortseista kääritylle mytylle.
Brittitoimittaja
Anthony Loyd pääsi syyskuun lopussa tutustumaan yhteen kurdien ylläpitämistä vankiloista.
Katso The Timesin video:
Lue lisää
Vangit ovat epäiltyjä Isis-taistelijoita.
Lapsenkasvoisia varhaisteinejä, nuoria ja aikuisia miehiä. Videolla kuvattuun vankilaan on suljettu noin 5 000 ihmistä.
Vankila sijaitsee jossain päin pohjoista Syyriaa kurdienemmistöisellä Syyrian demokraattisten voimien (SDF) alueilla. Tarkkaa sijaintia ei ole kerrottu julkisuuteen, sillä vapaana olevien Isis-taistelijoiden pelätään järjestävän vankien joukkopaon.
Sinipantainen 12-vuotias poika on ollut kurdien valvonnassa kevättalvesta 2019 asti. © ANTHONY LOYD / THE TIMES
VANKILA ei ole ainoa laatuaan, ja eri lähteiden tiedot vankien määrästä vaihtelevat.
The Timesin mukaan 12 000 Isis-vankia on sijoitettu seitsemään Pohjois-Syyriassa sijaitsevaan kurdien ylläpitämään laitokseen.
Vangeista 4 000:n kerrotaan olevan ulkomaalaisia. SDF:n alueen leireillä, kuten al-Holissa on lisäksi kymmeniä tuhansia taistelijoiden perheenjäseniä, myös suomalaisia naisia ja lapsia.
Rahapulan takia vankiloissa on liian vähän vartijoita. Kunnollisista terveyspalveluista ei ole tietoakaan. Tilat ovat käyneet ahtaaksi ja hermot kireiksi. Vankien keskuudessa on levottomuuksia.
Odotus kaltereiden takana on jatkunut siitä asti, kun taistelijoita otettiin kiinni Baghuzin taisteluissa kevättalvella. Harva taho on ollut halukas ottamaan vastuulleen Isis-taistelijoiden oikeudenkäyntien järjestämisen saati selvittämään, kuka vangiksi jääneistä tarkalleen on syyllistynyt mihinkin.
Vankien joukossa on raportoitu olevan myös sivullisia pakolaisia, jotka ovat joutuneet kiinniotetuksi terroristien mukana.
Vankilassa on pulaa rahasta, joten vanginvartijoita on liian vähän. © ANTHONY LOYD / THE TIMES
KURDIEN SDF-JOUKOT olivat tärkeässä osassa Isisin lyömisessä, ja Yhdysvallat antoi kurdeille aseapua ja ilmatukea. Maanantaina varhain Suomen aikaa Yhdysvaltain presidentti
Donald Trump ilmoitti yllättäen antavansa Turkin hyökätä Syyrian kurdialueille.
Trumpin ilmoitus on päinvastainen Yhdysvaltain puolustus- ja ulkoministeriön suosituksiin nähden, ja ajatusta ovat vastustaneet niin Trumpin vastustajat, tukijat kuin republikaanivaikuttajat.
Määräyksen seurauksena arviolta 50–100 yhdysvaltalaissotilasta jätti alkuviikosta Syyrian pohjoisen rajan, mutta uutistoimisto AFP:n mukaan Yhdysvallat ei aio vetäytyä alueelta tyystin.
Isis-vankien pelätään karkaavan, jos vanginvartijat kutsutaan taisteluihin SDF:n joukkoihin. © ANTHONY LOYD / THE TIMES
KESKIVIIKKONA 9. lokakuuta Turkin armeija aloitti hyökkäyksen ilmaiskuilla. Turkin operaatiossa on mukana myös kapinallisryhmittymiä.
SDF kertoi keskiviikkona torjuneensa Turkin maahyökkäyksen Tal Abyadin alueella. Turkki puolestaan ilmoitti iskeneensä jo 181:een kohteeseen Turkin ja Syyrian rajan tuntumassa.
Turkin odotetaan ajavan SDF:n joukot koillisesta Syyriasta ja perustavan suunnittelemansa turvavyöhykkeen, jonne se siirtäisi Syyriasta sisällissodan aikana tulleita pakolaisia. Taisteluissa on kuollut 16 SDF:n taistelijaa. Tuhannet siviilit ovat paenneet alueelta.
Turkki on ollut läsnä Syyriassa jo pitkään, ja keväästä 2018 alkaen Turkki on miehittänyt Syyrian luoteisosassa sijaitsevaa Afrinin seutua.
Isis-vankien pelätään pääsevän karkuun ja palaavan taistelijoiksi, sillä kurdien operaatioon saatetaan tarvita myös vanginvartijoiden apua. AFP:n mukaan Yhdysvallat on siirtänyt vaarallisimpia vankeja pois alueelta.
Valkoinen talo on tiedottanut Turkin ottavan vastuun Isis-vangeista, mutta Turkki ei ole esittänyt selvää kantaa asiaan.
Vankilassa ei saa kunnollista terveydenhoitoa, ja vankeja on kuollut. Vainajien lukumäärää ei vahvisteta. © ANTHONY LOYD / THE TIMES
Tutustu nyt digipalveluun
9,95 €/kk
Painetun lehden kestotilaajalle
digipalvelu 2,50 €/kk
TILAA NYT
TURKKI ei ole ainoa valtio, jonka on kaavailtu ottavan vankien huolehtimisen kontolleen. Keväällä Irak
tarjoutui järjestämään Isis-tuomioistuimen 9,2 miljardin euron ennakkomaksua ja vajaan miljardin vuosimaksua vastaan.
Tarjous ei mennyt läpi. Länsimaat katsovat, että jos vastuu vangeista siirtyisi Irakille, se kieltäisi humanitäärisiltä järjestöiltä pääsyn Isis-vankiloihin.
Irak vaatii myös saada käydä oikeutta omien lakiensa mukaan, mikä ei sovi lännelle, koska Irakissa on käytössä esimerkiksi kuolemantuomio.
Länsimaissa epäillään, että Irakissa menettelyt tietäisivät massateloituksia ja pikaoikeudenkäyntejä. Myös kansainvälisten sopimusten vastaiset vankilaolosuhteet kammottavat länsimaita. Vangeille niissä ei ole mitään uutta.
Isis-vankien pelätään pääsevän karkuun, jos kurdit siirtävät vanginvartijat taisteluihin Turkkia vastaan.
suomenkuvalehti.fi