Terrorismi

Ex-sisäministeri Mykkänen arvostelee hallitusta al-Holin suomalaisten palautuspäätösten venymisestä – "Suunnitelmat olivat jo keväällä aika pitkällä"

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja entinen sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) ihmettelee, miksi nykyhallitus ei ole vieläkään saanut päätettyä al-Holin leirillä olevien suomalaislasten mahdollisesta palauttamisesta tai edes tiedottanut valmistelusta.

– Kieltämättä olen vähän yllättynyt siitä, että tässä on kohta puoli vuotta kulunut siitä, kun edellisen hallituksen aikana periaatteet linjattiin, ja ulkoministeriö ja sisäministeriö lähtivät yhdessä valmistelemaan, miten yksittäisiä lapsia voitaisiin auttaa leiriltä pois. Sen jälkeen mitään ei ole tapahtunut, Mykkänen sanoo.

– Olisin kesäkuun alussa olettanut, että kun marraskuun lähestyessä tästä olisi jo pystytty löytämään ratkaisu, joka voitaisiin tiedottaa ulospäinkin, eli onko hakuoperaatioita vai ei.

Mykkänen toimi edellisen hallituksen sisäministerinä viime keväänä, kun keskustelu Syyriassa al-Holin leirillä olevien suomalaisten naisten ja lasten auttamisesta alkoi. Hänen mukaansa jo silloin mietittiin lasten evakuointisuunnitelmaa sekä kansainvälistä yhteistyötä ja esimerkiksi joidenkin lähetystöjen käyttämistä.
– Yksityiskohtia en voi avata.

Suunnitelmat pitkällä jo keväällä
Mykkäsen mielestä tilanteen ainoa hyvä puoli on se, että suomalaisia on rajallinen määrä leirillä.

– Puhutaan muutamista kymmenistä kansalaisista, jolloin heitä pystytään resurssien puolesta tarkkailemaan ja ohjaamaan lastensuojelun piiriin. Tämän puolen osalta suunnitelmat olivat jo keväällä aika pitkällä, Mykkänen toteaa.

– Uskon että suunnitelmat ovat nyt vielä pidemmällä, että miten kuntien ja valtiollisten viranomaisten yhteistyö kulkee, jos tänne tulee ihmisiä. Heidän hakemisensa on ollut vaikeampi ja hitaampi asia.

Mykkänen toivoo, että hallituksen osapuolet ymmärtävät nyt paremmin sen, ettei helppoa ratkaisua ole.

– Kun olin keväällä hallituksessa, opposition puolelta vaadittiin monesti kaikkien lasten poishakemista heti. Se, miten tunnistukset tehdään ja luovutukset toteutetaan turvallisesti, ei ole ihan niin helppoa, Mykkänen sanoo.

– Ymmärrän, että tiettyjä tapauksia yritetään tehdä yksittäistapauksina ja vähän vähemmällä julkisuudella. Kieltämättä tämä on silti aiheuttanut vähän epätietoisuutta, kun ei oikein saada mitään tietoa edes siitä, että eteneekö valmistelu vai ei. Olen yllättynyt, että näin pitkään on pidetty näin suljettuna tätä valmistelutilannetta.

"Ei ole syytä auttaa aikuisia palaamaan"
Kun Mykkänen toimi keväällä sisäministerinä ja maahanmuuton ministerityöryhmän puheenjohtajana, tehtiin linjaukset al-Holin leirillä olevien auttamisen lähtökohdista.

– Todettiin, ettei ole syytä auttaa aikuisia palaamaan Suomeen. Heillä on tietysti perustuslain takaama oikeus tulla Suomeen, jos heillä on osoittaa matkustusasiakirja.

– Tällaisia evakuointioperaatioita ei tehdä silloinkaan, jos suomalaiset joutuvat ulkomailla hankalaan paikkaan, jos ei ole aivan poikkeuksellinen yksittäinen tilanne. Tässä tapauksessa on menty terroristijärjestön riveihin. He ovat itse valinneet tiensä sinne.

Viime viikonloppuna Yhdysvaltain puolustusministeri Mike Pompeo sanoi, että Euroopan maiden velvollisuus on ottaa vastaan omat Syyrian leireillä olevat kansalaisensa lapsista Isis-taistelijoihin. Mykkäsen mukaan kokoomuksen kanta on sama kuin keväällä, eli ettei aikuisia pidä auttaa palaamaan Suomeen.

– Ei pidä lähteä sellaiseen, että olisimme ensimmäinen Euroopan maa, joka hakisi aikuisia. Siinä tilanteessa pyrkisi tulemaan varmasti muitakin kuin Suomen kansalaisia. Valitettavasti siinä on riskinsä miten päin tahansa, koska he voivat aiheuttaa ongelmia myös jäädessään sinne. On kohtuuton tie, jos Suomi hakisi radikalisoituneita aikuisia viranomaisvoimin. Sitä askelta kokoomus ei halua ottaa, Mykkänen kertoo.

– Kesäkuussa uusi hallitus tuntui ajattelevan vähän laajemminkin, että pitäisi pelastaa ihmisiä, mutta tuntuu, ettei asioissa ole edetty. Parempi niin, kuin että tehtäisiin jotain vaarallista, eli lähdettäisiin evakuoimaan tuntemattomia aikuisia.

Pohjoismaista yhteistyötä lasten hakemiseen
Leirillä olevien lasten kohdalla Mykkänen kannustaa Suomea hakemaan yhteistyötä Ruotsin, Tanskan ja Norjan kanssa, joilla on samoja kysymyksiä.

– Yhdessä meillä olisi enemmän resursseja ja laajempi lähetystöverkko, joiden kautta palautukset voitaisiin turvallisesti toimittaa. Lasten kohdalla on oikein myös lapsen oikeuksien sopimuksen pohjalta yrittää löytää turvallinen tapa tuoda lapsia pois leiriltä.

Mykkäsen mukaan pääongelma on se, ettei pakkohuostaanoton toimivalta ulotu Syyrian.

– Siksi hallituksellakin varmasti kestää. Suomen lainsäädännön pohjalta Suomen viranomaiset eivät voi toimeenpanna Syyriassa huostaanottoja, koska siellä ei ole olemassa lastensuojeluviranomaista, jolta voidaan pyytää virka-apua. Silloin vanhempien tai huoltajien pitäisi olla valmiita luovuttamaan lapset Suomen viranomaisille, ja henkilöt täytyy tunnistaa tarpeeksi luotettavasti.

"Ei uutta kommentoitavaa"
Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoi Lännen Medialle viime viikolla Berliinissä, että Syyrian sodan käänne estää suomalaisviranomaisia toimimasta toistaiseksi Al-Holin leirillä. Toimintaan alueella pitää olla selvä lupa paikalliselta hallinnolta, eikä tämä onnistu helposti sota-alueella.

Haaviston mukaan Suomi ole tehnyt päätöksiä al-Holin leirillä olevien auttamisesta, mutta Suomi on ilmoittanut kurdihallinnolle, että myös leiriläisillä on oikeus palata Suomeen, jos näihin ihmisiin ei kohdistu oikeudellisia toimia (LM 17.10.).

Lännen Media kysyi mahdollisten palautuspäätösten aikataulua sisäministeri Maria Ohisalolta (vihr.), joka ilmoitti erityisavustajansa välityksellä, ettei asiassa ole uutta kommentoitavaa.

Leirillä myös orpoja suomalaislapsia
Al-Holin leirillä Syyrian kurdialueella on arviolta kymmenkunta suomalaista naista ja ehkä noin 30 suomalaislasta. Leiriläiset ovat aiemmin eläneet Isis-liikkeen alueella.

Vielä kesäkuussa uusi hallitus ei ollut keskustellut Al-Holin pakolaisleirillä olevien tilanteesta, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson kertoi Lännen Medialle (15.6.).

Myöhemmin kesäkuussa pääministeri Antti Rinne (sd.) sanoi Ilta-Sanomille (25.6.), että al-Holin leirillä Syyriassa mahdollisesti elävien suomalaisten orpolasten palauttaminen takaisin Suomeen on tällä hetkellä ajankohtaisin hallituksen pöydällä oleva kysymys Isis-palautuksiin liittyen.

Syyskuussa Yle uutisoi (2.9.), että leirin suomalaisista lapsista kaksi on orpoja. Silloin pääministeri kommentoi Ylelle, että Suomi tekee leirillä asuvien lasten hyväksi sen, mikä on mahdollista "järkevällä tavalla tehdä".

”Lapsia voi kadota”
Pelastakaa lapset -järjestö arvioi viime viikolla, että alle 350 lasta on palautettu kotimaihinsa Koillis-Syyrian kolmelta leiriltä tämän vuoden aikana. Näiden lasten vanhemmilla on muun kuin Irakin tai Syyrian kansalaisuus.

Järjestö perustaa arvionsa esimerkiksi eri hallitusten virallisiin tiedonantoihin ja uutisraportteihin. Pelastakaa Lapset myös varoitti, että vallitsevassa sekasortoisessa tilanteessa ulkomaalaisten lapsia voi kadota.

Euroopan mailla ei ole yhtenäistä näkemystä siitä, tulisiko Isis-vierastaistelijoiden lapset hakea turvaan Syyrian al-Holin pakolaisleiriltä. Venäjä on pelastanut kymmeniä lapsia, kun taas Tanska on evännyt ulkomailla syntyneiltä lapsilta oikeuden maan kansalaisuuteen. (LM 15.6.)

Pelastakaa Lasten mukaan lapsista 156 on lokakuun alkuun mennessä palautettu Kazakstaniin. Eurooppaan on palautettu muun muassa 74 lasta Kosovoon, 17 Ranskaan ja 7 Ruotsiin.

Syyskuussa YK:n tarkkailijat raportoivat, että sadat lapset olivat kuolleet tauteihin ja aliravitsemukseen al-Holin leirillä, kertoi esimerkiksi New York Times. YK:n mukaan noin 70 000 ihmistä, joista suurin osa on naisia ja lapsia, elää leirillä epäinhimillisissä olosuhteissa.

Ennen lokakuun 9. päivää käynnistynyttä sotilasoperaatiota Koillis-Syyriassa on al-Holin, Ein Issan sekä Rojin leireillä ollut noin 9500 ulkomaalaista lasta. Pelastakaa Lasten arvion mukaan lähes puolet (45 %) lapsista on alle viisivuotiaita ja suurin osa (85 %) kaikista lapsista on alle 12-vuotiaita.

Suomalaisilla perustuslaillinen oikeus palata
Al-Holin pakolaisleiri alkoi täyttyä terroristijärjestö Islamilaisen valtion kalifaatissa eläneistä naisista ja lapsista keväällä sen jälkeen, kun kalifaatti romahti. Leirillä on yli 40 maan kansalaisia.
Lastensuojelun ammattilaisten mukaan YK:n lapsen oikeuksien sopimus velvoittaa hakemaan lapset kiireesti turvaan Syyrian leireiltä. (LM 15.6.).
Suomella ei ole toimivaltaa Syyriassa, ja sen vuoksi esimerkiksi lasten huostaanotto on lähes mahdoton vaihtoehto. Syyriassa ei ole toimivaltaisia viranomaisia tai toimivaa hallintoa, joilta voisi pyytää viranomaisapua.
Lapsen oikeuksien sopimus määrittää, että huostaanottotilanteessa päätöstä tekemässä täytyy olla tuomioistuin.
Suomesta lähteneillä äideillä on perustuslaillinen oikeus tulla Suomeen. Tällöin Suomen viranomaiset tulisivat toimivaltaisiksi.
YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen mukaan kynnys lapsen erottamiseen vanhemmistaan on korkea.
Leirillä olevia äitejä ei ole vielä tuomittu mistään. Suomessa rikoksesta epäillyn lapsia ei automaattisesti oteta huostaan ja sijoiteta kodin ulkopuolelle.

 
Pekka Haavisto ”Isis-naisten” tilanteesta Ykkösaamussa: ”Voin vakuuttaa, että joka päivä tässä tehdään töitä”

...
Haavisto toisti Ykkösaamussa aikaisemman linjauksensa, jonka mukaan leirillä olevilla Suomen kansalaisilla on oikeus palata Suomeen.

”Ei tässä ole sisäpolitiikasta kyse, vaan siitä, että he ovat aseellisesti vartioituna toisen maan alueella.

Olemme kertoneet kurdihallinnolle, että perustuslain mukaan Suomen kansalaisella on aina oikeus palata Suomeen. ”

 
Voisi Pekka tehdä jotain oikeita ja hyödyllisiä töitä mieluummin...
 
Leirillä olevien suomalaisten naisten ja lasten kohtalosta on keskusteltu Suomessa.

Haavistolta kysytään, että pelkääkö hallitus sitä, että leirillä olevien auttaminen takaisin Suomeen sataisi perussuomalaisten laariin.

– Ei tässä ole sisäpolitiikasta kyse vaan siitä, että he ovat aseellisesti vartioituna toisen maan alueella.

Olemme kertoneet kurdihallinnolle, että perustuslain mukaan Suomen kansalaisilla on oikeus palata Suomeen, Haavisto vastaa.

– Meillä ei ole asevoimaa tai muuta voimaa, joilla nämä ihmiset saadaan vartioidulta alueelta pois. Lastensuojeluviranomaisilla ei ole myöskään siellä toimivaltaa.

Haaviston mukaan leiriltä palaaville on pystyttävä varmistamaan turvallinen reitti palata takaisin kotiin.

– Jos ihmisiä sieltä tulee, heidän pitää voida tulla turvallisesti. Jos katsoo reittejä Damaskoksen tai Irakin kautta, siellä on naapurimaita, jotka lähtevät siitä, että ainakin aikuiset ovat rikoksista epäiltyjä, kun ovat toimineet Isisissä tai tukeneet sitä.

Tämä on ollut se kysymys, miksi mikään EU-maa ei ole pystynyt sillä tavalla auttamaan kuin haluttaisiin. Mutta voin vakuuttaa, että joka päivä tässä tehdään töitä, Haavisto sanoo.

 
Leirillä olevien suomalaisten naisten ja lasten kohtalosta on keskusteltu Suomessa.

Haavistolta kysytään, että pelkääkö hallitus sitä, että leirillä olevien auttaminen takaisin Suomeen sataisi perussuomalaisten laariin.

– Ei tässä ole sisäpolitiikasta kyse vaan siitä, että he ovat aseellisesti vartioituna toisen maan alueella.

Olemme kertoneet kurdihallinnolle, että perustuslain mukaan Suomen kansalaisilla on oikeus palata Suomeen, Haavisto vastaa.

– Meillä ei ole asevoimaa tai muuta voimaa, joilla nämä ihmiset saadaan vartioidulta alueelta pois. Lastensuojeluviranomaisilla ei ole myöskään siellä toimivaltaa.

Haaviston mukaan leiriltä palaaville on pystyttävä varmistamaan turvallinen reitti palata takaisin kotiin.

– Jos ihmisiä sieltä tulee, heidän pitää voida tulla turvallisesti. Jos katsoo reittejä Damaskoksen tai Irakin kautta, siellä on naapurimaita, jotka lähtevät siitä, että ainakin aikuiset ovat rikoksista epäiltyjä, kun ovat toimineet Isisissä tai tukeneet sitä.

Tämä on ollut se kysymys, miksi mikään EU-maa ei ole pystynyt sillä tavalla auttamaan kuin haluttaisiin. Mutta voin vakuuttaa, että joka päivä tässä tehdään töitä, Haavisto sanoo.

Laittaisi oman amigo nappisilmä Antonionsa erityislähettilääksi leirille.
 
Kyllä jumalauta on kova kiima saada noi aivopestyt mukulat tänne. Kohta siellä on varmaan Erkkarit ja Karhu "pelastamassa" niitä. Tosin Rinnettä taitaa pelottaa sen verran, että jos joku noista kersoista saa yllättävän mielenterveyskohtauksen, niin SDP:n kannatus romahtaa välittömästi.
 
Kyllä jumalauta on kova kiima saada noi aivopestyt mukulat tänne. Kohta siellä on varmaan Erkkarit ja Karhu "pelastamassa" niitä. Tosin Rinnettä taitaa pelottaa sen verran, että jos joku noista kersoista saa yllättävän mielenterveyskohtauksen, niin SDP:n kannatus romahtaa välittömästi.
Nyt on jo kiire. Uusi Isis sukupolvi on kehittymässä. Evakuointi täyttyy hoitaa välittömästi ennen kun uusi aivopesu starttaa.
 
Viimeksi muokattu:
Tosin Rinnettä taitaa pelottaa sen verran, että jos joku noista kersoista saa yllättävän mielenterveyskohtauksen, niin SDP:n kannatus romahtaa välittömästi.

Siinä tilanteessa SDP romahtaa ja vihreät ottanevat monin tavoin turpaansa, veikkaan minä. Koska jos nyt väkipakolla haetaan tänne potentiaalisia terroristeja niin tahallista kansakunnan turvallisuuden vaarantamistahan se on. Asioilla on aina seurauksensa.

Mahtaa se olla mielenkiintoista, jos vielä Haavisto sattuisi olemaan siinä tilanteessa vaalikamppailussa tai jopa jo presidenttinä?

Ajattelisivat, edes tässä asiassa.
 
Siinä tilanteessa SDP romahtaa ja vihreät ottanevat monin tavoin turpaansa, veikkaan minä. Koska jos nyt väkipakolla haetaan tänne potentiaalisia terroristeja niin tahallista kansakunnan turvallisuuden vaarantamistahan se on. Asioilla on aina seurauksensa.

Mahtaa se olla mielenkiintoista, jos vielä Haavisto sattuisi olemaan siinä tilanteessa vaalikamppailussa tai jopa jo presidenttinä?

Ajattelisivat, edes tässä asiassa.
Jos tuolta leiriltä palannut henkilö tekee terroriteon, niin se tieto tulee olemaan tarkasti varjeltu salaisuus.
 
Noin sata suomalaista on toiminut järjestöissä, joita ehdotetaan nyt Yhdysvalloissa terroristilistalle
Listalle ehdotetaan ukrainalaista Azov-pataljoonaa, brittiläistä National Actionia ja Pohjoista vastarintaliikettä. Kaikissa niissä on ollut mukana myös suomalaisia.
86e174c87dd7405a99c9397447db7d1d.jpg

Pohjoismainen vastarintaliike marssi Turussa elokuussa 2018. (KUVA: HENRI SALMINEN)
Tommi Nieminen HS
Julkaistu: 27.10. 2:00 , Päivitetty: 27.10. 7:33


Lokakuun puolivälissä Yhdysvaltojen edustajainhuoneessa tehtiin kiinnostava aloite. Yhteensä 40 demokraattipuolueen edustajaa esitti, että Yhdysvaltojen ulkoministeriö lisää kolme eurooppalaista äärioikeistojärjestöä ulkomaisten terrorijärjestöjen listalle.

Järjestöt ovat ukrainalainen Azov-pataljoona, brittiläinen National Action sekä yhteispohjoismaalainen Pohjoismainen vastarintaliike. Vetoomuksen puhetorvena oli kongressin terrorisminvastaisen alakomitean puheenjohtaja Max Rose, Afganistanin sodan veteraani.

”Azov-pataljoona, National Action ja Pohjoismainen vastarintaliike eivät ole pelkästään suoraan linkittyneet iskuihin kotimaissaan, vaan ne myös ajavat antisemitistisiä ideologioita, jotka inspiroivat hyökkäyksiä juutalaisia vastaan”, Rose perusteli The Vice -lehdessä.

Ehdotus on nimenomaan Yhdysvaltojen sisäistä turvallisuutta varten. Jotta yhdysvaltalaista henkilöä voidaan syyttää nimenomaan terrorismista, syyttäjien täytyy osoittaa, että henkilö on yhteydessä johonkin järjestöön, joka on ulkoministeriön listalla terroristijärjestöistä.

DEMOKRAATTIEN esityksellä on useita suoria yhteyksiä Suomeen.

Lähes sata suomalaista on osallistunut näiden kolmen äärioikeistolaisen järjestön toimintaan joko aktiivijäsenenä tai vapaaehtoisena. Pohjoismaisen vastarintaliikkeen kannatusjäsenet mukaan lukien suomalaisia on useampia satoja.

Azov-pataljoona on kansainvälinen vapaaehtoisten sotilasjoukko, joka taistelee Itä-Ukrainan sodassa Ukrainan hallinnon puolella. Sitä pidetään äärioikeistolaisena.

Tiedossa on henkilöllisyyttä myöten ainakin neljä Suomen kansalaista, jotka olivat Azov-pataljoonassa sen jälkeen, kun sota Itä-Ukrainassa syttyi huhtikuussa 2014. Joukossa on Ruotsin Sundsvallissa asunut suomalaismies, kolmekymppinen mies Pohjois-Pohjanmaalta, parikymppinen lappeenrantalaismies sekä helsinkiläismies.

Azov-pataljoona vaikuttaa olevan linkittynyt myös suomalaiseen järjestäytyneeseen äärioikeistoon. Azovin poliittisen siiven edustaja Olena Semenjaka esiintyi huhtikuussa Turussa Suomen äärioikeiston Awakening-konferenssissa.

Myös brittiläisestä uusnatsistisesta National Action -järjestöstä löytyy suora linkki ainakin yhteen suomalaiseen. Suomen ja Britannian kansalainen Mikko Vehviläinen tuomittiin maaliskuussa 2018 kahdeksan vuoden vankeuteen Britanniassa.

Vehviläisen syytettiin valmistautuneen rotusotaan ja värvänneen muita brittiarmeijassa palvelleita National Actioniin, joka määriteltiin Britanniassa terroristijärjestöksi jo joulukuussa 2016. Vehviläinen oli varastoinut aseita ja suunnitellut aseistetun tukikohdan perustamista.

Hän on 35-vuotias Afganistanin sodan veteraani, jonka kotoa löytyi suuri asearsenaali, natsilippuja, Adolf Hitler -tarroja sekä valokuva, jossa hän tekee natsitervehdyksen itsenäisyyden muistomerkillä Helsingin Kaivopuistossa.

Vehviläinen on – totta kai – entinen Pohjoismaisen vastarintaliikkeen Turun-osaston aktiivi.

SUOMALAISTEN kannalta oleellisinta on kuitenkin se, jos Pohjoismainen vastarintaliike jossain vaiheessa lisättäisiin Yhdysvaltojen ulkoministeriön mustalle listalle.

Mahdolliset pakotteet koskisivat suoraan lähes sataa suomalaista, mutta mahdollisesti useampaakin. Supo arvioi vuonna 2017, että liikkeessä oli Suomessa 80–85 aktiivijäsentä ja näiden lisäksi pari sataa tukijäsentä.

Yhteispohjoismaisen järjestön toiminta on kielletty Suomessa väliaikaisesti. Poliisihallitus esitti järjestön kieltämistä sen jälkeen, kun joulukuussa 2017 vastarintaliikkeeseen kuuluva Jesse Torniainen sai kahden vuoden ja kolmen kuukauden ehdottoman vankeustuomion törkeästä pahoinpitelystä.

Vastarintaliikkeen lakkautus on käsittelyssä seuraavaksi korkeimmassa oikeudessa.

Tosiasiallisesti vastarintaliike ei ole kadonnut Suomesta mihinkään. Se näyttää toimivan sekä vanhalla nimellä Kansallinen vastarinta että uudella nimellä Kohti vapautta. Esimerkiksi lokakuun puolivälissä vastarintaliike julkaisi ”suomalaisten kansallissosialististen raha-aktivistien” kirjan nimeltä Miksi pankkeja vihataan.

ULKOPOLIITTISEN instituutin johtaja Mika Aaltola korostaa, että Yhdysvaltojen ulkoministeriön lista ulkomaisista terroristijärjestöistä on kovimpia kansainvälisiä painostuskeinoja.

”Se lista on aika rankka juttu”, Aaltola sanoo.

”Sille joutuvat järjestöt ja yksilöt tulevat sanktioitua monella tavalla, sinne joutuminen estää esimerkiksi henkilön matkustamista tai pankkitilin avaamista. Se on aika totaalinen, vahvimpia toimenpiteitä yksittäisiä henkilöitä ja toimijoita kohtaan maailmassa.”

Lista on se sama, jonka jo presidentti George W. Bush vahvisti välittömästi syyskuun 2001 terroristi-iskujen jälkeen. Yhdysvallat on ilmoittanut, että listan järjestöjen ja jäsenten omaisuutta voidaan ottaa haltuun ja rahaliikennettä estää.

Järjestöjen jäsenillä ei ole välttämättä mahdollisuutta saada viisumia Yhdysvaltoihin – ja maassa jo olevat kyseisten järjestöjen ulkomaalaiset jäsenet voidaan karkottaa.

Äärimmillään listalle joutuminen tarkoittaa Yhdysvaltojen näkökulmasta sitä, että se mahdollistaa sotilaallisen voiman käyttämisen järjestöä vastaan. Näin on 2000-luvulla tapahtunut lähinnä ääri-islamilaisia järjestöjä vastaan.

TOINEN kysymys on sitten se, mistä edustajainhuoneen 40 demokraatin ehdotuksessa on lopulta kyse: mainittujen kolmen järjestön toiminnasta vai Yhdysvaltojen sisäpolitiikasta?

Aaltola arvioi, että mukana on sisäpolitiikkaakin, sillä vuoden 2020 vaalirumba lähestyy. Demokraattien täytyy osoittaa päättäväisyyttä kansallisen turvallisuuden suhteen.

”Neljäkymmentä edustajaa ei vielä indikoi valtavaa tahtotilaa”, Aaltola sanoo.

Demokraattien esitykselle ei ole toistaiseksi läpimenomahdollisuuksia, mutta se ei tarkoita, etteikö ehdotus voisi jollain aikataululla mennä läpi. Yhdysvaltojen listalle ulkomaisista terroristijärjestöistä voi päätyä eri reittejä ja eri syistä.

Järjestön asettaminen listalle vie usein kuitenkin vuosia.

”On vielä epäselvää, onko demokraattiblokin tarkoitus ilmaista paheksuntaa vai todella viedä nämä järjestöt samalle listalle kuin vaikkapa Isis”, Aaltola pohtii.

Jos Pohjoismainen vastarintaliike jossain vaiheessa joutuu Yhdysvaltojen listalle, on ainakin teoriassa mahdollista, että Yhdysvallat tekisi Suomelle luovutuspyyntöjä liikkeeseen kuuluvista henkilöistä.

TUTKAAN vastarintaliike on otettu Yhdysvalloissa jo aiemmin. Järjestö mainitaan Kansallisessa terrorisminvastaisessa strategiassa, joka julkaistiin lokakuussa 2018. Siinä analysoidaan ulkomaisia vallankumouksellisia, nationalistisia ja separatistisia liikkeitä, joiden väkivaltaisuus ja pyrkimys horjuttaa yhteiskuntia uhkaa myös amerikkalaisten elämää.

Esimerkkinä tällaisesta järjestöstä strategia mainitsee Pohjoismaisen vastarintaliikkeen. Sillä arvioidaan olevan potentiaalia laajentaa tähtäimensä Yhdysvaltojen etuja vastaan.

Se on aika voimakas muotoilu. Järjestön vaarallisuus liittynee yhdysvaltalaisten näkökulmasta kuitenkin lähinnä pelkoon, että Yhdysvalloissa toimivat äärioikeistolaiset saisivat vaikutteita Pohjoismaiselta vastarintaliikkeeltä.

Entä jos vastarintaliike todella päätyisi Yhdysvaltojen mustalle listalle? Kuinka Yhdysvallat suhtautuu vaikkapa sellaisiin poliitikkoihin, jotka on tavalla tai toisella yhdistetty liikkeeseen?

Suomessa esimerkiksi perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immonen sekä Espoon valtuustoryhmän puheenjohtaja Teemu Lahtinen poseerasivat uusnatsien kanssa Eugen Schaumanin patsaalla Porvoossa kesäkuussa 2015.

Voisiko pelkkä esiintyminen liikkeen kanssa riittää Yhdysvaltain sanktioihin?

”Se on varmaan rajatapaus. Että katsotaanko se konkreettiseksi tukemiseksi vai ei”, sanoo kansainvälisen oikeuden professori Outi Korhonen.

 
Jos tuolta leiriltä palannut henkilö tekee terroriteon, niin se tieto tulee olemaan tarkasti varjeltu salaisuus.

Tulee olemaan mutta useimmat asiat aikanaan paljastuvat - ja sitten asiat saadaan näyttämään entistäkin pahemmilta.

Tarinahan on sitten:
- tietyt poliitikot ja puolueet hakivat tänne terroristeja (syypää on ne jotka ovat hallitusvastuussa, ei enää esim. Orpo)
- ne samat poliitikot päättivät että kansalle pitää valehdella haettujen henkilöiden suhteen (se on se tarina terroriteon jälkeen)
- jos sitten tapahtuu ikäviä niin asia salataan
- pahuus tulee kuitenkin ilmi, tavalla tai toisella, voisinpa kuvitella että jos mikään muu taho ei asiaa kaiva niin sen kaivaa Tehtaankatu jotta siellä voidaan kerrankin esiintyä "hyvinä"
- sopiva ajankohta, kohde vaalit tai pääministeri / presidentti
- jonka jälkeen alkaa show joka päättyy tapahtumiin joita ei ole tässä maassa sataan vuoteen nähty, media valehteli, viranomaiset valehtelivat, poliisikin petti

Ymmärretäänkö tuollaista riskiä? Ajatellaan että niin pieni määrä potentiaalisia terroristeja ja eivät ne 5 miljoonan ihmisen elämää voi häiritä. Entä jos jossain on tahoja jotka oikeasti haluavat sotkea Suomea niin haluaisivatko he ohjailla Suomea tuolle tielle

On isoja riskejä ja uhkia joille emme yksinkertaisesti voi mitään. Tässä tapauksessa on kuitenkin ongelma joka on taklattavissa - mutta jolla voi väärin hoidettuna olla arvaamattomia seurauksia.

Toki tietysti ongelma on sekin jos nämä tänne haettavat henkilöt kiihottuvat leireillä lisää ja tulevat tänne 5-10v kuluttua - koska nähtävästi suurin osa on (myös) Suomen kansalaisia.. Mutta ehkä on parempi pitää ongelmat poissa niin kauan kuin mahdollista, osan hoitavat leirit ja osan Syyria sekä Irak. Osa jää ehkä sinne minne menikin. Koko ajan kyselen; miksi on pakko tekemällä tehdä yksi häiriö lisää 5 miljoonalle ihmiselle jotka vain haluavat elää rauhassa. Ministereillä ei ole muuta tekemistä?
 
Viimeksi muokattu:
Paronen pitää kiinnostavana myös sitä, missä operaatio tehtiin.

”Jos ensiuutisointi pitää paikkaansa, on isku toteutettu alueella, jossa vaikuttavat sekä Venäjän, että Turkin asevoimat mukaan lukien heikäläiset ilmatorjuntajärjestelmät. Tämä tarkoittaa, että operoivat yhdysvaltalaiset erikoisjoukot ovat lentäneet näiden järjestelmien havaitsemattomissa tai isku on koordinoitu kaikkien alueella ilmatilaa valvovien tahojen kanssa.”

 
Siinä tilanteessa SDP romahtaa ja vihreät ottanevat monin tavoin turpaansa, veikkaan minä. Koska jos nyt väkipakolla haetaan tänne potentiaalisia terroristeja niin tahallista kansakunnan turvallisuuden vaarantamistahan se on. Asioilla on aina seurauksensa.
Demareilla varmaan tuntuisi,mutta tuskin vihreillä, tuleehan niiltä jo muutenkin niin sekopäistä juttua.
 
Paronen pitää kiinnostavana myös sitä, missä operaatio tehtiin.

”Jos ensiuutisointi pitää paikkaansa, on isku toteutettu alueella, jossa vaikuttavat sekä Venäjän, että Turkin asevoimat mukaan lukien heikäläiset ilmatorjuntajärjestelmät. Tämä tarkoittaa, että operoivat yhdysvaltalaiset erikoisjoukot ovat lentäneet näiden järjestelmien havaitsemattomissa tai isku on koordinoitu kaikkien alueella ilmatilaa valvovien tahojen kanssa.”

Yhteistyössä Turkin ja Venäjän kanssa
 
Kirjassa Rinne kertoo myös, kuinka Suomen sdp on pitänyt kiinni arvopohjastaan ja on toisaalta ollut politiikassaan hieman eri linjoilla kuin sen pohjoismaiset sisarpuolueet.

”Emme ole halunneet tehdä samanlaista liikettä kuin Tanskan sosialidemokraatit, jotka kääntyivät maahamuuttovastaisiksi. Ruotsissa Löfven joutui tekemään aika radikaalit muutokset maahanmuuttopolitiikkaan”, Suomen pääministeri pohtii.



Demarit on siitä erikoinen puolue, että aina kun ne nostavat ihan vahingossa ja itsestään riippumatta kannatustaan, ne ampuvat itseään jalkaan ja taas mennään alas ja lujaa :ROFLMAO:
 
Viimeksi muokattu:
-8 helikopterilastillista solttuja iski
-seiniin räjäytetty reikiä joista menty sisään
-3-4 operaatiota peruttu koska al-Baghdadi muutteli suunnitelmiaan jatkuvasti
-Trump kiitteli Venäjää ja Irakia jotka eivät tarkalleen tienneet mitä USA alueella teki
-miestä pidetty silmällä pari viikkoa ennen iskua
-al-Baghdadi räjäytti itsensä umpikujatunnelissa ja hänellä oli mukanaan 3 lasta
-Trump pilkkasi al-Baghdadia monin sanoin ja piti tätä mm. pelkurina ym. joka nyyhkytti loppunsa lähellä
-omille Trump antoi tunnustusta
-vaarallisin osuus oli lentää sisään ja ulos lujaa ja matalalla
-USA ei menettänyt joukkoja, vai koira sai siipeensä
-”we told the russians” Venäläiset tiesivät, että USA lensi alueella
-vain erittäin pieni piiri tiesi koska ”mikään ei vuoda maailmassa enempää kuin Washington”
 
Yhteistyössä Turkin ja Venäjän kanssa

Se on hyvin luultavaa :ROFLMAO: Silloin kun Erdogan työntyi kurdien reviirille ja Putinkin sai lisää elintilaa Syyriassa, tuli heti mieleen että mitä Trump tuosta kaupasta hyötyi. Voi hyvinkin olla että se hyöty oli juurikin tässä....tuo oli iso sulka Trumpin hattuun kun vaalitkin ovat juuri lähestymässä.

 
Back
Top