Terrorismi

Lapinukko

Ylipäällikkö
Näin käy Suomessakin, ISIS-ämmät olivat pidätettyinä maissa joissa osallistuivat terroristijärjestön toimintaan ja on mahdollista että osallistuivat itsekin terrorismiin mutta silti vapaaksi vaan heti kun pääsevät kotimaihinsa. Ja jos tänne sattuu pakenemaan myös heidän irakilaisia tai syyrialaisia ukkojaan niin heitähän ei voida palauttaa koska tämänhetkisen sisäministerin mukaan terroristien elämä on niin arvokas. Perheidenyhdistämistä vaan:

Miten monta cryptojihadistia Saksassa on? Entä Suomessa? Äärivasemmisto ja islamistit tukevat toisiaan minne asti? Kymmenen vuotta, viistoista, jossainhan tulee välirikko?

Päämäärät ovat tällä hetkellä samat, halutaan hyökätä eurooppalaisia arvoja, historiaa ja demokratiaa vastaan. Ei juhlita joulua, ei tosiaankaan juhlita joulua jos tietyt tahot saavat tahtonsa läpi.
 
Viimeksi muokattu:

miheikki

Greatest Leader
Ei kai politiikka vaikuta poliisin turvallisuuden ylläpitämiseen?.

·
Uutta tietoa liittopäivien tutkintavaliokunnassa: radikaalimuslimin Anis Amrin Berliinissä joulukuussa 2016 rekalla tekemä terrori-isku olisi voitu ehkä estää, jos sisäministeriön ja poliisin johto „hyvin ylhäällä“ olisi reagoinut erään poliisin heille välittämiin konkreettisiin tietoihin suunnitteilla olevasta iskusta. Joulutorille tehdyssä terrori-iskussa kuoli 12 ja loukkaantui lähes 70 ihmistä. Asiasta uutisoi Focus-lehti.
 

hansai

Supreme Leader
Isis-lapset palaavat Eurooppaan – sisäministeriö valmistautuu vastaanottoon Suomessa

Al-Holin leiri kesäkuussa. (KUVA: AHMED MARDNLI / EPA)
Julkaistu: 20.11. 11:12

Viranomaisten mukaan Turkin hyökkäys Syyriaan voi vauhdittaa suomalaisten Isis-vaimojen ja -lasten paluuta. Dokumentissa esiintyneen Yousef-pojan henkilöllisyys on arvoitus.
SYYRIAN al-Holin leirillä olevien suomalaislasten tilanteen ratkaiseminen on mutkistunut huomattavasti Turkin aloitettua hyökkäyksensä maiden rajojen tuntumassa sijaitsevien alueiden haltuun saamiseksi. Suomen viranomaisten mukaan hyökkäys saattaa toisaalta vauhdittaa leirillä olevien suomalaisten paluuta.

– Al-Holin leirin tilanne on tietojemme mukaan epävakaa. Turkin aloitettua sotilaallisen operaationsa Syyriaan kurdien hallinnoimille alueille on arvioni mukaan suurempi mahdollisuus, että leireillä olleita alkaa palata kotimaahan, sanoo sisäministeriön kansliapäällikkö Ilkka Salmi IS:lle.

Salmen mukaan jokaisella Suomen kansalaisella on halutessaan oikeus palata Suomeen. Viranomaiset ovat varautuneet siihen, että leirillä olevia alkaa ennen pitkää palata kotimaahansa.

Leirillä arvioidaan olevan kymmenkunta Suomesta äärijärjestö Isisin ”kalifaattiin” matkustanutta naista ja kolmisenkymmentä suomalaislasta, joista osa on jäänyt orvoiksi.

BRITTIKANAVA Sky News julkaisi toissa viikolla videoreportaasin al-Holin leirin surkeista oloista. Videolla esiintyy vaaleahiuksinen poika, joka kertoo olevansa Suomesta.

Yousefiksi esittäytyvä poika ehtii sanoa olevansa kuusivuotias, kunnes tuntematon nainen saapuu hätistämään hänet pois kameran edestä.

Suomen viranomaisilla ei ole tiedossa pojan henkilöllisyyttä eikä hänen kansallisuuttaan. Ulkoministeriön ajankohtaisviestinnän vs. yksikön päällikkö Pekka Shemeikka sanoo, ettei ole nähnyt videota eikä voi siksi kommentoida sitä.

Sisäministeriössä video on huomattu mediaseurannassa, mutta pojan tarina on tuntematon. Kumpaankaan ministeriöön ei ole tullut yhteydenottoja esimerkiksi lapsen omaisilta, jotka olisivat tunnistaneet hänet videolta.

Ulkomailla olevien suomalaisten asioiden hoitamisesta vastaa ulkoministeriö.

– Selvitämme kaiken aikaa, mitkä mahdollisuudet ovat lasten edun turvaamiseksi, Shemeikka sanoo.

Myös hänen mukaansa Turkin Syyriassa aloittama operaatio on tehnyt tilanteesta haastavamman.

– Tilanne paikan päällä on vaikeutunut ja riskinä on että se vaikeutuu entisestään. Käsittääkseni leirin tilanne on periaatteessa sama kuin ennenkin, mutta yleistilanne on epävakaampi.

SUOMEEN palatessaan naisten ja etenkin vanhempien lasten on pelätty voivan muodostaa turvallisuusuhkan, sillä he ovat eläneet vuosia Isisin propagandan vaikutuksen alaisina. Al-Holin leirillä on varttumassa kokonaan uusi sukupolvi, joka on altistunut äärijärjestön radikaaleille opeille.

Myös Sky Newsin kuvaamalla videolla esiintyy Isisin aivopesemiä lapsia.

– Me tapamme teidät. Teurastamme teidät kaikki, yksi haastatelluissa lapsista sanoo.

Suomessa viranomaiset pyrkivät varautumaan myös kotimaahan palaavien tuomaan haasteeseen. Sisäministeriön poliisiosaston kehittämispäällikkö Tarja Mankkinen kertoo Suomen valmistautuneen erilaisiin vaihtoehtoihin, myös vastaanottamaan Syyriasta mahdollisesti palaavia naisia ja lapsia ja huolehtimaan sekä heistä että suomalaisten turvallisuudesta.

– Lapset siellä ovat eri-ikäisiä ja siinä on iso ero, ovatko he kaksi- tai kaksitoistavuotiaita. Näistä lapsista tai kenestä muustakaan ei pidä puhua yhtenäisenä ryhmänä, vaan jokaisen tilanne on katsottava erikseen, Mankkinen sanoo.

Leirillä lapset ovat joutuneet elämään äärimmäisen haasteellisissa olosuhteissa. Heidän hyväkseen pyritään kuitenkin tekemään kaikki mahdollinen.

– Koskaan ei pidä sanoa, että lapsi olisi menetetty. Viranomaiset lähtevät siitä, että lapsen tilannetta pyritään parantamaan, oli se minkälainen tahansa.

Syyriasta palattu moneen maahan

RUOTSI

Ruotsissa keskustelu kotiin palaavien Isis-lasten ympärillä on keskittynyt erityisesti järjestön riveissä taistelleen Michael Skråmon lapsiin. Propagandavideoilla ruotsalaismuslimeja terroristeiksi värvännyt Skråmo, 33, oli Norjan kansalainen mutta asui Ruotsissa ennen Syyriaan lähtöään. Hän kuoli maaliskuussa pian jäätyään kurditaistelijoiden vangiksi.

Skråmolta jäi seitsemän alle 10-vuotiasta lasta, joiden äiti menehtyi niinikään alkuvuonna. Toukokuussa ruotsalaismediat uutisoivat lasten palanneen Ruotsiin viikkoja kestäneiden neuvottelujen jälkeen. Lasten isoisä oli aiemmin matkustanut Irakiin, jonne Ruotsi lähetti myös omia diplomaattiedustajiaan hoitamaan asiaa.

ITÄVALTA

Elokuussa Itävallan hallitus kertoi maan vastaanottavan kaksi orvoksi jäänyttä Isis-lasta al-Holin leiriltä. Tuomioistuin myönsi lasten isoäidille näiden huoltajuuden tämän todistettua geenitestillä olevansa näiden sukulainen.

Nyt 1- ja 3-vuotiaiden lasten itävaltalainen äiti liittyi Isisiin 15-vuotiaana vuonna 2014. Äidin uskotaan kuolleen.

Al-Holin leirillä on kerrottu olevan ainakin kolme muuta itävaltalaislasta, joiden mahdollisesta paluusta on käyty keskustelua.

SAKSA

Saksassa berliiniläinen oikeusistuin päätti heinäkuussa, että maan on otettava vastaan al-Holin leirillä oleva Isis-taistelijan vaimo ja lapset. Maa oli aiemmin kieltäytynyt vastaanottamasta leirillä olleita.

Jo huhtikuussa saksalaismedia kertoi kahden Syyriassa olleen Isisiin kuuluneen naisen palanneen itse takaisin Saksaan lastensa kanssa. Frankfurtiin lentäneitä naisia ei tuolloin otettu kiinni, sillä siihen ei ollut lainsäädännöllisiä perusteita.

Elokuussa kurdiviranomaisten kerrottiin luovuttaneen Saksaan neljä Isisiin kytköksissä ollutta lasta.


Oloja al-Holissa on kuvattu kurjiksi ja vaarallisiksi. (KUVA: ALI HASHISHO / REUTERS)
BELGIA

Kesäkuussa Belgian ulkoministeri Didier Reynders kertoi Twitter-tilillään kuuden lapsen palanneen Syyriasta kotimaahansa. Iältään 6–18-vuotiaat lapset olivat jääneet orvoiksi Isis-järjestöön kuuluneiden vanhempien kuoltua. Ennen paluutaan lapset elivät pakolaisleireillä pohjoisessa Syyriassa.

RANSKA JA HOLLANTI

Kesäkuussa kaksitoista alle 10-vuotiasta ranskalaista Isis-orpoa lennätettiin kotimaahansa Syyriasta. Brittilehti The Guardianin mukaan mukana matkusti myös kaksi hollantilaista orpolasta, jotka luovutettiin myöhemmin Hollannin viranomaisille.

Aiemmin maaliskuussa viisi syyrialaisilla leireillä ollutta lasta palautettiin Ranskaan. Mukana oli kolme poikaa, joiden äiti menehtyi Isisin vallan aikana.

YHDYSVALLAT

Joitakin amerikkalaisia naisia ja lapsia on päässyt palaamaan kotimaahansa Isisin antautumisen jälkeen. Kesäkuussa kahden naisen ja kuuden naisen vahvistettiin palanneen Yhdysvaltoihin al-Holin leiriltä.

Maassa on seurattu Isisiin vuonna 2014 liittyneen Hoda Muthanan yrityksiä päästä palaamaan kotiin 2-vuotiaan lapsensa kanssa. Viime viikolla oikeus päätti, ettei Muthana ole Yhdysvaltojen kansalainen, ja tyrmäsi tämän perheen vaatimukset paluusta.

Presidentti Donald Trump on vastustanut Muthanan paluuta ja sanonut vaatineensa maan ulkoministeriä olemaan päästämästä tätä takaisin Yhdysvaltoihin.
Johannes Kotkavirta

 

Tetra

Respected Leader
BAN
Kaikenlaista porukkaa sitä leipä elättääkin.N-kirjaimen voisi lisätä ensimmäisen sanan alkuun. Huomiota herättävä lyhenne näillä.

 

hansai

Supreme Leader
Kauheeta rasismia! Samat kansainväliset sopimukset mutta silti isis-akat ei kelpaa! Olkaa huoleta, tämän maan apinat ottaa nuokin tänne, meillä on tilaa!!!!!!
Arvaas kumpaa suomalaiset pitää esikuvanaan..

Saksa hakee Isis-äidin ja hänen lapsensa kotiin vankileiriltä Pohjois-Syyriasta
Äidin ja lasten paluu onnistuttiin järjestämään amerikkalaisen avustusjärjestön kanssa käytyjen pitkien neuvottelujen jälkeen.

Isisin jäseniksi epäiltyjä naisia ja lapsia Al Holin leirillä marraskuun alussa. (KUVA: CAROL GUZY / ZUMA)
Hanna Mahlamäki HS
Julkaistu: 22.11. 21:17


SAKSAN ulkoministeriö kertoi perjantaina hakevansa Isisin jäseneksi epäillyn naisen ja tämän kolme lasta Saksaan pohjoissyyrialaiselta Al Holin vankileiriltä. Tapaus on ensimmäinen kerta Saksassa, kun aikuinen tuodaan kotiin Syyrian vankileiriltä takaisin Saksaan.

”Kolme saksalaista lasta, joita pidettiin Pohjois-Syyriassa, ovat onnistuneet matkustamaan Irakiin tänään. Kaikki he matkustavat sieltä Saksaan”, ulkoministeriön lähde kertoi uutistoimisto AFP:lle.

Saksalaislehti Der Spiegelin mukaan lasten äiti on 30-vuotias nainen, jota lehti kutsuu Laura H:ksi.

LEHDEN mukaan äidin ja lasten paluu onnistuttiin järjestämään amerikkalaisen avustusjärjestön kanssa viikkojen ajan jatkuneiden neuvottelun jälkeen. Ilmeisesti palautusoperaation onnistumisen syynä on se, että yhdellä Lauran lapsista on Yhdysvaltain kansalaisuus.

Spiegelin mukaan Saksan viranomaiset ovat epäilleet naisen jäsenyyttä terroristijärjestöön vuodesta 2016 asti. Hänen epäillään tuolloin lähteneen Syyriaan Saksan Giessenin alueelta ja liittyneen Isisiin. Naisen lapsineen sanotaan olleen Al Holin vankileirillä viime vuoden joulukuusta asti.

Äitiä epäillään paitsi terrorijärjestön jäsenyydestä, myös lastensa heitteillejätöstä, koska hän on vienyt heidät kriisialueelle.
...
 
Top