Toinen maailmansota, yleinen keskustelu

Parisen viikkoa.
Tai ehkä viikko. Taistelujen lopulta tauottua neukut etulinjassa suuttuivat sekä suomalaisille että omille ylemmilleen. Näkivät miten ohuella ja väsyneellä joukolla ja vähillä raskailla aseilla suomalaiset siinä vaiheessa pidättelivät heitä ja olivat aiheuttaneet niin raskaat menetykset kuin tiedämme.
 
Kuitenkin kovassa maineessa, varsinkin briteissä käsittääkseni. "Wittmannin tappaja". Vaikka eikös koko konsepti ollut ihan improvisointia kun piti Shermanin runkoon saada väkisin perustykkiä (75mm) parempi pst-ase.
Firefly oli puhdas improvisointiprojekti, jonka tavoitteena oli saada 17pdr (joka oli siihen aikaan maailman paras pst-tykki) mahdollisimman äkkiä tankin torniin. Sitä tarjottiin jenkeillekin, mutta he kieltäytyivät vedoten juuri tornin ahtauteen. Sakut myös piti Fireflytä sen verran uhkana, että ohjeet meni äkkiä läpi organisaation ampua ne ensimmäisenä.

Tuota optiikasta valittamista kyllä vähän ihmettelen. Shermanin alkuperäinen 3x teleskooppitähtäin oli kohtalaisen normaali suurennos tuohon aikaan. Sakuvaunuissa oli suurennokset luokkaa 2.5-3x. Panther oli oikeastaan ensimmäinen jossa oli asetukset 2.5 ja 5.0x suurennokselle (tai Tiger, sen tähtäimestä en löytänyt tietoja), mutta Pantherin optiikassa oli sitten muuta ongelmaa. Länsirintamalla vaunujen taisteluetäisyydet oli muutenkin alle 1km, ja bocagessa taistellessa puhuttiin yleensä sadoista metreistä.

Se akuutimpi ongelma oli tietenkin, ettei alkuperäinen Shermanin teleskooppi (oli se sitten mikä tahansa variaatio) ollut tehty 17-paunaisen ballistiikalle, ja ettei APDS:ää saatu oikein sodan aikana toimimaan.
 
Puolitoistatuntinen ohjelma vuodelta 1964. 20 vuotta Normandian D-päivän jälkeen. Dwight Eisenhower keskustelee Walter Cronkiten kanssa.

 
Back
Top