Toinen maailmansota, yleinen keskustelu

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja miheikki
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Moskovassa kuoli harvinaisen vanha alligaattori, joka selvisi Berliinin pommituksista, tapasi Hitlerin ja eli kolme vuotta mystisesti karkuteillä
Saturn rakasti harjaamista ja pelkäsi panssarivaunuja.
Mari Manninen HS
Olisipa Saturn osannut kirjoittaa muistelmat. Niistä olisi tullut melkoinen tarina. Samalla olisi selvinnyt, miten hyvin alligaattori oikeasti tunsi Adolf Hitlerin. Miten se selvisi Berliinin vihamielisessä ilmastossa ne muutamat vuodet, jotka se oli karkuteillään?
Ja mitä mieltä se oli ylipäätään ihmiskunnasta, joka viskoi sitä mantereelta ja maasta toiseen, pommitti ja piti koko iän näyttelyesineenä?
Sota-ajan eriskummallinen sankari, kosmopoliittialligaattori Saturn kuoli lauantaina moskovalaisessa eläintarhassa, BBC kertoi. Eläintarha arvioi sen iäksi noin 84 vuotta.
Saturn syntyi aikanaan Yhdysvalloissa, josta se lahjoitettiin Berliinin eläintarhaan vuonna 1936. Maailmalla eli sitkeä huhu Saturnin olleen itse Hitlerin lemmikki, mutta se lienee pötypuhetta. Hitler tiettävästi kävi Berliinin eläintarhassa, joten Saturn ja Hitler ovat luultavasti kohdanneet. Heitä voisi kutsua korkeintaan hyvänpäiväntutuiksi.

Huhun vuoksi Saturn joutui myöhemmin elämässään kärsimään jonkin aikaa lempinimestä Hitler.
Toinen maailmansota mullisti Saturnin elämän moneen kertaan. Berliinin eläintarha pommitettiin, mutta Saturn selvisi siitä hengissä. Se karkasi pommitusten aikaan ja eli sen jälkeen kolme vuotta jossakin Berliinissä. Koskaan ei ole selvinnyt, että missä. Berliinin ilmasto ei alligaattorille oikein sovi.
Britit löysivät Saturnin jaetusta Berliinistä omalta alueeltaan, ja jostain syystä se lahjoitettiin Neuvostoliittoon. Saturn eli 74 vuotta Moskovan eläintarhassa.
Alligaattorit ovat pitkäikäisiä, mutta Saturn oli harvinaisen pitkäikäinen. Eläintarhan henkilökunta luuli jo kauan sitten Saturnin kuolevan, sillä se lakkasi syömästä pitkäksi aikaa. Syyksi ahdinkoon arveltiin, että sen puoliso, temperamenttinen Shipka oli kuollut. Henkilökunta antoi Saturnille vitamiineja ja hoivasi, ja lopulta alligaattorin ruokahalu palautui, kertoi eläinlääkäri Dimitri VasiljevRussia Beyond-julkaisulle.
Saturn itse oli tunnettu aika rauhallisena luonteena, ainakin vanhoilla päivillään. Se nautti erityisesti, jos ihmiset harjasivat sitä. Se pelkäsi sotaa, mikä selvisi, kun panssarivaunut ajoivat Moskovan kaduilla vuonna 1993. Vasiljevin mukaan Saturn valitti ääneen, kun maa tärähteli panssarivanujen liikkeistä.
BBC:n mukaan Saturn jatkaa yleisön lemmikkinä kuolemansa jälkeenkin. Saturnin ruumis täytetään ja pannaan esille moskovalaiseen museoon.
 
Tuo alligaattorin tarina ei ole vielä erikoisin. Valtamerillä asuu valaita jotka uivat jo Ranskan vallankumouksen aikana.
 
Ardennit 18.joulukuuta 1944. Kuuluisia kuvia:

1st-SS-Panzer-Division-in-the-Battle-of-the-Bulge01.jpg1st-SS-Panzer-Division-in-the-Battle-of-the-Bulge03.jpg1st-SS-Panzer-Division-in-the-Battle-of-the-Bulge04.jpg1st-SS-Panzer-Division-in-the-Battle-of-the-Bulge05.jpg1st-SS-Panzer-Division-in-the-Battle-of-the-Bulge07.jpg


Tässä kuitenkin alkuperäinen sotakirjeenvaihtajien kuvaama filmi tuosta US kolonnan väijytyksestä.

In the early morning of 18 December 1944, the US 'Task Force Mayes' (Major James Mayes), 14th Cavalry Group (Mechanized) were ambushed on the road between Poteau and Recht in the Ardennes, by the German SS.'Kampfgruppe Hansen', Panzergrenadier Regiment 1 LSSAH who were supported by paratroopers from the 3.Fallschirmjäger-Division, later they posed for the SS-Kriegsberichter among the wreckage after the attack.

 
Viimeksi muokattu:
Koska soittajalla on ollut oma blogi syyskuusta 2019 alkaen, kirjoitan vähemmän tänne. Noin kuukausi sitten jouduin vaihtamaan blogini osoitteen ja aloittamaan alusta asti uudelleen, koska entinen alusta lopetettiin. En antanut periksi vaan jatkoin mm. maanpuolustus-aiheita.

Tiedoksi toisesta maailmasodasta kiinnostuneille kerron, että sain eilen valmiiksi 4-osasaisen kirjoitussarjani Normandian maihinnousun tapahtumista ja taisteluista.

Muita sotahistorian aiheita siellä on lisäksi tähän mennessä ”Sota Petsamossa” ja sotahistorian kirjallisuudesta 2 artikkelia.
Jos asia kiinnostaa, ne löytyvät osoitteesta: www.eino-lukee-ja-kertoo.fi
 
Koska soittajalla on ollut oma blogi syyskuusta 2019 alkaen, kirjoitan vähemmän tänne. Noin kuukausi sitten jouduin vaihtamaan blogini osoitteen ja aloittamaan alusta asti uudelleen, koska entinen alusta lopetettiin. En antanut periksi vaan jatkoin mm. maanpuolustus-aiheita.

Tiedoksi toisesta maailmasodasta kiinnostuneille kerron, että sain eilen valmiiksi 4-osasaisen kirjoitussarjani Normandian maihinnousun tapahtumista ja taisteluista.

Muita sotahistorian aiheita siellä on lisäksi tähän mennessä ”Sota Petsamossa” ja sotahistorian kirjallisuudesta 2 artikkelia.
Jos asia kiinnostaa, ne löytyvät osoitteesta: www.eino-lukee-ja-kertoo.fi



Tällä foorumilla on paljon vanhoja ja uusia kuvia Petsamotta.
Jos Petsamo kiinnostaa niin kannattaa vilkaista.
(kuvia on suomalaisista, saksalaisitta kuin venäläisittä jne)

( itsellä jäi seuraaminen kun sivusto alkoi vaatia rekisteröinnin ja täällä alkoi ”pipo kiristää” venäläisettä sivustolta tulevien kuvien suhteen :solthum: )
 
Nasevaa asiaa siitä mikä on muistelmakirjallisuuden käyttöarvo historiallisena lähteenä. @baikal on ansiokkaasti pitänyt useissa ketjuissa kriittistä suhtautumista yllä. Ja oikeassahan hän on. Muistelmat ovat kilvenkiillotusta ja itsekehua. Historiantutkijat korostavat videolla sitä että pitäisi pyrkiä käyttämään muistelmien sijaan päiväkirjoja.

 
Jos Pohjoismaiden tapahtumat ja keskinäiset suhteet toisen maailmansodan aikana kiinnostavat, niin kerron julkaisseeni kolme aihepiiriin littyvää kirjoitusta viime päivinä blogissani: www.eino-lukee-ja-kertoo.fi . Ne ovat

- Norja taisteli vuonna 1940,
- Miehitetty Norja 1940-1945,
- Ruotsi ei ollut osallisena maailmansotiin.

Julkaisin samat kirjoitukset jo ennen joulua 2019 aikaisemassa blogissani. Koska sen alustan ylläpito lopetettiin, siirrän vanhoja kirjoituksiani niitä samalla hieman muokaten uuteen blogiini.

Maanpuolustus on mielestäni niin tärkeä asia Suomelle, että haluan pitää aihetta esillä omilla keinoillani. Samalla kirjoitan mm. musiikista ja muista yleisen historian aiheista.
 
Viimeksi muokattu:
Se on hyvä että uskalletaan puhua tästäkin, toisen maailmansodan voittajaosapuolen toimista. Ei aina natseista, vaan ympärysvaltojen suorittamista teurastuksista.

Hampuri pommitettiin 800-asteiseksi pätsiksi, jossa tukehtui tuhansia ihmisiä yhdessä yössä – tällainen oli RAF:n operaatio Gomorra heinäkuussa 1943

Yhtenä yönä kuoli ainakin 18 000 ihmistä, joista suuri osa oli siviilejä: naisia ja lapsia

Siellä, missä pommisuojissa oli ollut häkää, ihmiset istuivat rauhallisina pöydän ympärillä tai makasivat yhtä rauhallisina suojien vuoteilla. Siellä, missä tuli oli tunkeutunut pommisuojiin, ihmisistä oli jäljellä hiiltyneet jäänteet, luita ja tuhkaa. Siellä oli eletty kauhun ja epätoivon hetkiä, kuvaili Hampurin ilmasuojelun johdossa palvellut Gretl Buttner kirjassa Kun taivaalta satoi tulta.

Häkään tukehtuneet näyttivät siltä, kuin olisivat nukkuneet. Toisenlainen näky oli niissä kellareissa, joissa haljenneesta vesijohdosta purkautunut kiehuva vesi oli keittänyt suojaa hakeneet.


Yksi Neuvostoliiton vyöhykkeeseen kuuluvista kaupungeista oli Dresden, jossa oli runsaasti idästä tulleita, puna-armeijaa paenneita siviilejä.

Heti konferenssin jälkeen 13. helmikuuta 1945 sadat amerikkalaiset ja brittiläiset pommikoneet lensivät Dresdenin ylle. Seuraavien parin päivän aikana pommituksista tuli teurastus, jossa kuoli arviolta 25 000-40 000 ihmistä. Oikeaa lukua ei tiedä kukaan.


https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006570699.html
 

Tarina stringerin takana. Jos olisivat raijanneet sotasaalis mg42sia niin ei olisi tarvinnut kehittää tätä
 
Back
Top