Saa nähdä, miten Kiina tulee reagoimaan tähän. Pelaamalla kortit oikein luulisi, että sillä olisi paljonkin voitettavaa EU:n suunnalla. Trumpin kauppasota Euroopan kanssa tarkoittanee, että täällä on intressejä kauppasuhteiden uudelleen lämmittelyyn. Siihen nyt on monta syytä, etteivät ne ole nykyistä laajempia, mutta yksi on se, että USA on suhtautunut niihin nihkeästi. Lisäksi, jos Venäjälle annetaan lyhytnäköisesti tilaisuus vetää henkeä ja rakentaa asevoimansa uudelleen (toki ilman jäätävän kokoista kalustoreserviä), EU:lla pitää olla hyvä käsi kortteja sitä vastaan. Sotilaallisen kapasiteetin ja tuotannon kasvattaminen on nyt ihan selviö, mutta siitäkin olisi apua, jos Kiinan mielipide uusista seikkailuista tällä suunnalla olisi mahdollisimman kielteinen.
Olisi kyllä maailmanluokan oma maali USA:lta, jos jotain tuollaista tapahtuisi. Puheiden perusteella haluavat kriisin loppuvan täällä siksi, että voisivat keskittyä Tyynenmeren suuntaan. Eurooppa on toki täysi nollatekijä mitä tulee aseellisiin konflikteihin tuolla suunnalla ja sellaisena myös pysyy. Toisaalta, kun kyseessä on kaksi ydinasevaltiota, joista toinen on USA ja toinen omilla lähialueillaan myös hyvin laajat voimavarat omaava, kynnys tulen avaamisella on kummallakin puolella hyvin korkea. Kylmän sodan skenaarioissa, joissa Kiinan ja sille ystävällismielisten maiden talouksia kuristetaan sanktioilla ja kauppasodilla, tilanne on kuitenkin vähän toinen. USA+EU on huomattavasti vaarallisempi tekijä kuin USA yksin.
Aikaisemmin EU:lla ei loppupeleissä ollut muita järkeviä vaihtoehtoja kuin totella jenkkien kohteliaita kehotuksia näissä jutuissa, kun USA oli kuitenkin loppupeleissä turvallisuuden takaaja ja mantereiden taloudet niin toisiinsa kytkeytyneet. Mutta jos kohta 1 ei enää Washingtonia kiinnosta ja 2 taas alkaa rapautua kauppasotien seurauksena...