Nyt on luotettavaa tietoa kosolti tarjolla.
http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005095322.htmlTrumpin terrorivihjailut Ruotsista perustuivat Fox-kanavan hatariin tietoihin maahanmuutosta – ruotsalaislehti listasi viisi virhettä
Aftonbladetin mukaan tv-haastattelu, johon Donald Trump perusti Ruotsia koskevan väitteensä, sisälsi runsaasti virheitä ja liioiteltuja väitteitä.
Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin Ruotsia koskeva kommentti perustui tv-ohjelmaan, joka oli ”täynnä virheitä ja liioittelua”, kirjoittaa ruotsalainen Aftonbladet-lehti.
Trump viittasi lauantaina pitämässään puheessa Ruotsin ”viime yön tapahtumiin” puhuessaan maahanmuutosta. Kommentti herätti viikonloppuna runsaasti hämmennystä, ja Ruotsin Washingtonin-lähetystö pyysi Yhdysvaltain ulkoministeriöltä selitystä kommentille.
Myöhemmin Trump kertoi Twitterissä viitanneensa konservatiivisen Fox-kanavan uutislähetykseen, jossa haastateltiin amerikkalaisohjaaja Ami Horowitzia.
Horowitz on kuvannut dokumenttia Ruotsin maahanmuutosta ja siihen liittyvistä ongelmista. Foxin haastattelussa hän puhui muun muassa turvapaikanhakijoiden Ruotsissa tekemistä rikoksista ja syytti viranomaisia rikosten piilottelusta.
Tilastojen valossa runsaan viiden minuutin pituisella pätkällä oli useita asioita, jotka eivät pidä paikkansa. Alla on viisi väitettä, jotka haastattelua ruotinut Aftonbladet totesi kokonaan tai osittain vääriksi.
Raiskaukset ja aseelliset rikokset ovat lisääntyneet sen jälkeen, kun Ruotsi ”avasi rajansa”
Suurin turvapaikanhakijoiden joukko tuli Eurooppaan vuoden 2015 lopulla. Tältä vuodelta ovat peräisin myös Kansallisen turvallisuustutkimuksen tuoreimmat rikostilastot.
Tilastojen mukaan 13 prosenttia ruotsalaisista joutui vuoden 2015 aikana rikoksen uhriksi, kertoo Aftonbladet. Määrä on suurempi kuin edellisenä vuonna – mutta toisaalta suunnilleen sama kuin vuonna 2005.
Poliisin tiedossa olevien pahoinpitelyiden määrä nousi kahdella prosenttiyksiköllä edelliseen vuoteen verrattuna. Raiskausten määrä ei sen sijaan kasvanut, vaan päinvastoin väheni kahdellatoista prosenttiyksiköllä.
Rikosten lisääntyminen johtuu turvapaikanhakijoista, mutta viranomaiset vaikenevat asiasta
Rikoksista tuomittujen etninen tausta ei selviä tilastoista, mutta poliisilla on Aftonbladetin mukaan oma koodinsa maahanmuuttajiin liittyville rikoksille.
Vaikka Ruotsin ulkopuolella syntyneet ovat runsaan kymmenen vuoden takaisen tutkimuksen mukaan muita useammin epäiltyinä rikoksista, poliisin tilastoista ei löydy tukea väitteelle turvapaikanhakijoiden aiheuttamasta rikosaallosta.
Dagens Nyheterin tietojen mukaan lokakuun 2015 puolenvälin ja tammikuun 2016 välillä alle prosentti poliisiasioista liittyi maahanmuuttoviraston vastaanottojärjestelmän piirissä oleviin henkilöihin. Myös poliisin kansallisen operatiivisen yksikön johtaja Thomas Wallberg kertoi lehdelle noin vuosi sitten, että heihin liittyi noin prosentti kaikista poliisin saamista ilmoituksista.
Ruotsiin saapui viime vuonna 160 000 turvapaikanhakijaa, joista vain 500 tekee töitä
Viime vuonna 30 000 ihmistä haki Ruotsista turvapaikkaa, Aftonbladet kertoo. Horowitz on saattanut sekoittaa vuosiluvut, sillä edellisenä vuonna määrä oli huomattavasti suurempi: 163 000 turvapaikanhakijaa.
Viime vuonna saapuneista 30 000 henkilöstä vajaat 500 on Ruotsin maahanmuuttoviraston mukaan töissä. Yksi syy tähän on se, että viranomaiset eivät asettaneet työllistämistä etusijalle silloin, kun tulijoiden määrä oli suurimmillaan.
Turvapaikanhakijat saavat majoituksen ja koulutuksen lisäksi valtion korkeimpia sosiaalitukia
Rahallista tukea voidaan antaa niille turvapaikanhakijoille, joilla ei ole töitä tai varallisuutta. Aftonbladetin mukaan korkein mahdollinen kuukausisumma on 2 201 kruunua (runsaat 230 euroa), minkä lisäksi hakijoille tarjotaan majoitus ja lapsilla on oikeus käydä koulua.
Normaalisti yksin asuvalle aikuiselle maksettava sosiaalituki on lehden mukaan noin 4 000 kruunua (runsaat 420 euroa), joten turvapaikanhakijat eivät saa muita korkeampia tukia.
Ruotsissa on niin sanottuja ”no go” -alueita, joille poliisikaan ei uskalla mennä
Väite on lähtenyt liikkeelle poliisin helmikuussa 2016 julkaisemasta raportista, jossa määritellään rikollisuudelle alttiita alueita. Se, että poliisi ei uskaltaisi mennä alueille, ei kuitenkaan pidä paikkaansa.
”Poliisi on määritellyt 53 aluetta, joilla rikollisuus vaikeuttaa asukkaiden arkea. Näistä 15 alueella on erityisen pahoja ongelmia, muun muassa huumekauppaa ja radikalisoitumista. Tämä ei tarkoita, ettei tavallinen kansalainen voisi kulkea kortteleissa. Sen voi käydä helposti itse toteamassa”, myös HS:n Ruotsin-kirjeenvaihtaja Elina Kervinen kommentoi väitettä tammikuussa.