Kaiken tämän eteenpäinmenon joukkoon kysymys; jos (kun) Trumpia ei koskaan tuomita mistään ja hän on presidenttikautensa normaalisti loppuun asti, niin onko hän silloin syytön ja kaikki tämä
salaliittoilu, tutkinta ja huuto Trumpin suhteen on ollut väärässä/turhaa? Tämä on ihan aito kysymys.
Siltä se näyttää että Trump on syyllinen kunnes toisin todistaa ja onhan se syyllinen sen jälkeenkin. Pidän erittäin todennäköisenä, lähes varmana, ettei Donald Trumpia tulla loppuikänään tuomitsemaan yhtään mistään. Kysymys onkin kuinka kauan ja kuinka suurilla resursseilla häntä pitää tutkia, tuomitsematta mistään, ennen kuin adam7, Rachel Madddow ja muut vastaavat hahmot toteavat että syytön mikä syytön. Kuten sanottu, pahaa pelkään, että tällaista hetkeä ei tule.
Tosiaan Nixon erosi ennen kuin senaatti ehti äänestää. Mutta kuten sanoin, jos ja kun Trumpia ei tuomita mistään ja hän on presidenttikautensa normaalisti loppuun asti, niin onko hän silloin syytön?
Mielenkiintoinen kysymys. Valitettavasti, siihen ei ole näin etukäteen selkeää vastausta. Ja pelkään, ettei myöskään jälkikäteen.
Kuten rannari jo totesi, on ihan mahdollista, että on tapaus, jossa on ihan ilmeisesti syyllinen, mutta oikeusistuimessa ei vain näyttö riitä. Anneli Auer hyvä esimerkki, tai O.J Simpson maailmalta.
Tämä tapaus on kuitenkin paljon monimutkaisempi ja epämääräisempi. Rajanveto on hankalaa.
Nyt jo tiedetään, että Trump ja Trumpin tiimi on syyllistynyt monenlaisiin kyseenalaisiin toimiin.
- Yhteistyö venäläisten kanssa, vähintäänkin pyrkimys siihen
- Asian peittely
- Asiasta valehtelu
- Tutkinnan hankaloittaminen (esim. Comeyn erottaminen)
Ongelmallista on, että on tulkinnanvaraista, ovatko nuo silti laittomia. Moniakaan asioita ei välttämättä suoraan kielletä laissa, vaikka ne selkeästi olisivatkin monella tavoin kyseenalaisia. Koskien erityisesti USA:n presidenttiä tai presidentinvaalikampanjaa.
On myös epäselvää, voidaanko Trumppia ylipäänsä presidenttinä haastaa oikeuteen.
Jos ei, vain jenkkien kongressilla on valta panna Trump viralta. Ja kuten tiedetään, kongressi on republikaanien hallitsema. Olisi ensimmäinen kerta vissiin jenkeissä, kun oma puolue laittaa pressansa viralta jenkeissä. Nixonin prosessin aikaan oli demokraattinen kongressi. Käytännössä tilanteen tulisi olla se, että republikaanit kokevat, että Trump on heille niin valtava poliittinen taakka, että hänestä on päästävä eroon.
Asioita vielä mutkistaa kaikkiaan se, että ei näiden asioiden pitäisi tulla edes hirveänä yllätyksenä. Jo etukäteen tiedettiin ja osattiin arvata Trumpin presidenttiyden ongelmat. Jos kuka tahansa muu henkilö rupeaisi käyttäytymään kuten Trump, hän lentäisi ulos välittömästi. Mutta Trump valittiin virkaan sellaisena kuin on. Siksi kynnys on vielä paljon korkeammalla kuin normaalisti.
Oma veikkaukseni on, että erilaista sekalaista aineistoa Trumppia vastaan kyllä löytyy (koska sitä on jo löytynyt). Mutta mihin asti se riittää? Se riippuu aika paljon ihan jenkki-äänestäjien tyytyväisyydestä Trumppiin presidenttinä yleisesti. Jos kansa pitää Trumpista, häntä on vaikea saada virasta. Yhdysvaltain poliittisen kahtiajakautumisen vuoksi myös Trumpin kannatus on hyvin lukkiutunutta. Trumpin kannatuksen pitää tippua merkittävästi myös oman ytimensä joukossa, jotta poliittinen paine kasvaa riittävän suureksi. Siihen ei todennäköisesti riitä se, että Trump osoitettaisiin syylliseksi vehkeilyyn Venäjän kanssa. Tämän ovat jo monet Trumpin kannattajat sanoneet ääneen. Trumpin pitää töpeksiä riittävästi myös muuten.