Muiden maiden kannattaisi pelata aikaa, kunnes Trump on väistynyt, sanoo amerikkalaistutkija Joseph Gagnon.
Trumpin taloudellinen pääneuvonantaja Gary Cohn eroaa tehtävästään
00:16 / 01:14
Nyt toistetaan: Trumpin taloudellinen pääneuvonantaja Gary Cohn eroaa tehtävästään
Laura Saarikoski HS
Julkaistu: 7.3. 19:01
WASHINGTON
YHDYSVALTAIN presidentti
Donald Trumpin talouspoliittisen pääneuvonantajan
Gary Cohnin ero
lisäsi epävarmuutta Yhdysvalloissa keskiviikkona. Osakekurssit putosivat päivän alussa parisataa pistettä eli vajaan prosentin.
Cohn erosi tiistaina vastalauseeksi Trumpin protektionistiselle talouspolitiikalle. Eroa pidetään merkkinä siitä, että Trump todella aikoo määrätä uudet teräs- ja alumiinitullit oman puolueensa, Yhdysvaltain yritysmaailman ja liittolaisten vastustuksesta huolimatta.
Tämä pahentaa kauppasodan riskiä, koska muut maat aikovat vastata tulleihin.
TRUMPIN päämäärä on lisätä kotimaisia työpaikkoja teräs- ja alumiiniteollisuudessa, jossa työskentelee alle 200 000 amerikkalaista. 25 prosentin tullimaksu ulkomaiselle teräkselle ja 10 prosentin tulli alumiinille osuisivat kuitenkin kipeimmin Kanadaan, Saksaan ja muihin liittolaismaihin, ei Kiinaan, jota Trump on arvostellut teräksen polkumyynnistä.
Trump kärjisti tilannetta tiistaina sanomalla, että jos EU pystyttää vastaukseksi omia tullejaan amerikkalaisille tuotteille, Yhdysvallat asettaa 25 prosentin tullit eurooppalaisille autoille. Tämä olisi vakava isku Saksalle, jonka kansleriin
Angela Merkeliin Trumpilla ei ole lämpimät välit.
”TOIVON, että muut maat malttaisivat mielensä, pidättäytyisivät vastatoimista [tulleihin] ja pelaisivat aikaa kunnes Trump asetetaan syytteeseen tai hänen seuraajansa valitaan”, sanoi taloudellisen tutkimuslaitoksen Peterson-instituutin vanhempi tutkija ja Yhdysvaltain keskuspankin johtokunnan entinen jäsen
Joseph Gagnon puhelinhaastattelussa tiistaina.
”Älkää ylireagoiko. Muuten tilanne voi mennä nopeasti huonoksi.”
Trump sanoi tiistaina, että ”melkein kaikki maat ovat käyttäneet meidän maatamme hyväkseen. Emme anna sen enää tapahtua – emme yrityksillemme emmekä työntekijöillemme.”
Gagnonin mukaan Trump on oikeassa esimerkiksi Kiinan ja Intian suhteen, jotka eivät kohtele ulkomaisia yrityksiä oikeudenmukaisesti. Kiina on hankkinut epäreilua kilpailuetua pitämällä valuuttansa arvoa alhaisena ja varastamalla ulkomaista teknologiaa, Gagnon sanoo.
Sen sijaan Euroopan maat, Kanada ja Japani käyvät Yhdysvaltain lailla melko avointa kauppaa. Siksi näitä maita ei pitäisi rangaista, Gagnon sanoo.
”Tullit vähentävät sekä tuontia että vientiä, eivätkä korjaa kauppataseen vajetta. Trump ei ymmärrä tätä”, Gagnon sanoo.
Kauppasota voi romuttaa kaiken.
GAGNONIN mukaan osa amerikkalaistyöläisten ahdingosta johtuu kotimaan politiikasta, ei muista maista: Yhdysvaltain työväestölle ei ole ollut tarjolla samanlaista tukea tai uudelleenkoulutusta kuin työläisille monissa Euroopan maissa sen jälkeen, kun teollisuuden työpaikat ovat vähentyneet globalisaation ja automatisaation myötä.
”Yhdysvalloissa ei ole kovin vahvaa työlainsäädäntöä”, hän sanoo.
Lisäksi Trumpin tullit satuttaisivat myös niitä amerikkalaistyöläisiä, jotka työskentelevät esimerkiksi auto- ja lentokoneteollisuudessa, koska ne käyttävät ulkomaista terästä ja alumiinia materiaalina. Tällainen teollisuus työllistää kauppaministeriön mukaan 6,5 miljoonaa amerikkalaista.
Trumpin puoluetoveri, senaattori
Orrin Hatch varoittikin The New York Times -lehdessä keskiviikkona, että tullit vaarantavat Trumpin veroleikkausten hyödyt Yhdysvaltain taloudelle.
Ilman tulleja tai kauppasotaa Gagnon ennustaa, että Yhdysvaltain taloudella menisi lähitulevaisuudessa erittäin hyvin. Edes kasvava valtionvelka ei ole hänestä kestämätön.
Mutta kauppasota voi romuttaa kaiken, hän varoitti.
”Protektionistit ja nationalistit pyörittävät nyt show’ta.”
GARY COHNIN ero jättää ison aukon Valkoiseen taloon myös siksi, että häntä on pidetty molemmissa puolueissa rauhallisena järjen äänenä impulsiivisen presidentin rinnalla. Samasta syystä Trumpin populistiset ja äärioikeistolaiset kannattajat ovat leimanneet Cohnin ”globalistiksi”.
Ennen Valkoista taloa Cohn johti investointipankki Goldman Sachsia. Hän on Trumpin hallinnon harvoja demokraatteja, joka kannattaa esimerkiksi seksuaalisten vähemmistöjen oikeuksia. Cohn yritti saada Trumpin pysymään myös Pariisin ilmastosopimuksessa, mutta ei onnistunut.
Cohn oli eroamassa jo viime kesänä, koska hän paheksui sitä, ettei Trump tuominnut heti äärioikeistolaisten ja uusnatsien marssia Charlottesvillessä.
Cohnin lähdettyä on mahdollista, että Trumpin vapaakaupan vastaisten avustajien, kuten
Peter Navarron tai kauppaministeri
Wilbur Rossin, vaikutusvalta kasvaa.
”Protektionistit ja nationalistit pyörittävät nyt show’ta”, kommentoi investointipankkiiri
Brian Gardner the Washington Post-lehdelle.
COHN ON yksi paristakymmenestä Trumpin keskeisestä avustajasta, joka on lähtenyt presidentin ensimmäisen vuoden aikana. Hänen seuraajastaan ei ole vielä tietoa.
Trump vakuutti tiistaina muutama tunti ennen Cohnin eroa, että ”uskokaa minua, kaikki haluavat työskennellä Valkoisessa talossa.”