Yhdysvaltojen korkein oikeus saattaa ajaa kohta pelkkiä konservatiivisia arvoja
Maria Annala - STT28.6.2018 9:26
Muokattu
28.6.2018 11:20
Yhdysvallat Osa Yhdysvaltojen osavaltioista saattaa lähivuosina kieltää abortin ja samaa sukupuolta olevien parien avioliitot tai ainakin vaikeuttaa aborttia merkittävästi ja tehdä mies- ja naisparien avioliitoista käytännössä merkityksettömiä.
Lisäksi aseen hankkimisesta, ympäristön turmelemisesta ja työntekijöiden oikeuksien polkemisesta saattaa pian tulla entistäkin helpompaa.
Näin perustavanlaatuisella tavalla vaikuttaa Yhdysvaltojen tulevaisuuteen korkeimman oikeuden tuomarin Anthony Kennedyn päätös jäädä eläkkeelle presidentti Donald Trumpin virkakaudella.
KENNEDY tunnetaan maltillisena konservatiivina, jonka ääni usein ratkaisi, kallistuiko oikeuden vaaka arvokonservatiiviselle vai arvoliberaalille kannalle.
Korkeimman oikeuden nykyisestä yhdeksästä tuomarista neljä äänestää varsin johdonmukaisesti liberaalien arvojen ja neljä konservatiivisten arvojen puolesta, minkä vuoksi Kennedy oli keskitien kulkijana usein ratkaisevassa asemassa.
Esimerkiksi samaa sukupuolta olevien parien avioliitot tulivat lailliseksi kaikkialla Yhdysvalloissa sen vuoksi, että Kennedy äänesti niiden puolesta yhdessä neljän liberaalin tuomarin kanssa.
Kennedyn ja neljän liberaalin tuomarin äänet estivät Texasin osavaltiota vaikeuttamasta abortin teettämistä säännöillä, joita oli ollut niin kallista noudattaa, että monet aborttiklinikat olivat joutuneet sulkemaan ovensa.
KORKEIMMAN oikeuden tuomarien nimittäminen on yksi merkittävistä presidentin vallankäytön muodoista, sillä nimitykset ovat elinikäisiä ja tuomarien valta säilyy pitkään sen jälkeenkin, kun presidentti on vaihtunut.
Trump lupasi vaalikampanjassaan nimittää korkeimpaan oikeuteen vahvasti konservatiivisia tuomareita ja sai sen ansiosta ääniä monilta sellaisiltakin arvokonservatiiveilta, jotka eivät muuten pitäneet hänestä lainkaan.
Konservatiivisimmat amerikkalaiset haaveilevat, että kun korkeimman oikeuden kokoonpano muuttuu konservatiivisemmaksi, oikeus kumoaisi vuonna 1973 tehdyn päätöksen, joka turvaa amerikkalaisnaisten oikeuden aborttiin.
POLITICO-VERKKOLEHTI kertoi keväällä, että monet aborttia vastustavat osavaltiot säätävät tai suunnittelevat jo valmiiksi aborttioikeutta merkittävästi rajoittava lakeja siinä toivossa, että tapaus päätyisi ennen pitkää korkeimman oikeuden käsittelyyn ja oikeus muuttaisi aborttilinjaustaan.
Vaikka aborttioikeuden turvaavaa alkuperäistä päätöstä ei suoranaisesti kumottaisi, aborttia vastustavat osavaltiot saanevat Trumpin seuraavan tuomarinimityksen jälkeen korkeimmalta oikeudelta hyväksynnän erilaisille osavaltiotason laeille, jotka käytännössä vaikeuttavat abortin teettämistä merkittävästi.
Tasa-arvoinen avioliittolaki voi kokea saman kohtalon: vaikka samaa sukupuolta olevien parien oikeus avioliittoon säilyisi nimellisesti, arvokonservatiiviset osavaltiot saattavat saada korkeimmalta oikeudelta luvan poistaa mies- ja naisaviopareilta avioliiton mukanaan tuomat oikeudet kuten oikeuden puolison perimiseen.
KUN korkeimman oikeuden arvotasapaino kerran heilahtaa, tilanne ei välttämättä muutu vuosikymmeniin.
Vaikka presidentiksi noussee ennen pitkää taas arvoliberaali demokraatti, hän tuskin pääsee nimittämään konservatiivituomareiden tilalle uusia liberaaleja tuomareita.
Tuomarit päättävät yleensä jäädä eläkkeelle silloin, kun tietävät istuvan presidentin valitsevan heille seuraajan, jolla on heidän kanssaan samanlainen arvomaailma.
YHDYSVALLOISSA ei ole sitten 1990-luvun alun nähty tilannetta, jossa presidentti pystyisi tuomarinimityksellään vaikuttamaan kahden eri arvomaailman tasapainoon korkeimmassa oikeudessa niin paljon kuin Trump nyt.
Trump lupasi vaalikampanjassaan tehdä Yhdysvalloista jälleen suuren.
Anthony Kennedyn eläkkeelle jäämisen myötä hän pystyy lunastamaan lupauksensa ja kääntämään kelloa taaksepäin aikaan, jolloin Yhdysvaltoja ohjasivat hänen kannattajiensa sydäntä lähellä olevat konservatiiviset arvot.