Heippa,
Tässä muutama ajatus, joita on kirvonnut näistä viime kuukausien maailmanpoliittisista keskusteluista.
Taaksepäin katsova keskustelu siitä miten kävi 2016 vaaleissa ja kuka ehdokas sanoi mitä ja kuka oli parempi, ei oikeastaan ole yhtään mitään enää tänä päivänä. Katse pitäisi olla eteenpäin, ettei sokkona juokse seinään ja tule pipi.
Kyse ei ole myöskään siitä, kuka on kannattanut kumpaakin ehdokasta, koska tällä hetkellä Trump ajaa sekä republikaanien, että demokraattien etua. Seuraavassa muutama pointti, miksi noin väitän.
Tavan normaali henkilö, joka on käynyt USA:n turistikeskusten ja suurimpien kaupunkien ulkopuolella toteaa helposti, että USA:n infrastruktuuri vetelee viimeisiään. Sen näkee kaikessa. Siitä miten tie- ja sähköverkot on rakennettu. Miten joukkoliikenne ja teollisuuden logistiikka sisämaassa toimii. Viimeiset suuret infra projektit on tehty 1960 -luvun alussa, pääsääntöisesti ennen sotia. Yhtenä esimerkkinä, sekä itä- että länsirannikoilla on 1 – 2 satamaa kummassakin, jotka pystyvät ottamaan vastaan uusimpia ja suurimpia rahtilaivoja, jotka sukkuloivat Aasian uusissa tavarasatamissa. Maan- ja rautatieverkoston kapasiteetti toimia satamien kanssa on välttävä. USA:han on viimeisen 20 vuoden aikana rakennettu yksi uusi kansainväliseen rahtiliikenteeseen kykenevä lentokenttä. Aasian ja Lähi-Idän alueen uudet kentät lasketaan sadoissa.
Tätä esimerkkilistaa voisi jatkaa loputtomiin ja siitä löytyy hyvinkin tietoa netistä, esimerkiksi täältä:
https://www.uschamber.com/infrastructure
https://www.infrastructurereportcard.org
USA:n asema maailman suurimpana talousalueena pidemmällä ajanjaksolla riippuu paljolti siitä, miten infrastruktuuri pystytään nykyaikaistamaan. Mittasuhteina, Suomen valtion budjetti on 55 miljardia Euroa. USA:n inftastruktuurin pidempiaikainen investointivaje lasketaan tuhansissa miljardeissa, lähteistä riippuen 1000 - 2000 miljardia.
Yksityiset henkilöt tai pörssiyritykset, jotka toimivat globaalilla sijoituspääomalla eivät tuohon infran uudistamiseen lähde. Euroopassa ja nousevissa Aasian talousmahdeissa vastaava on sotien jälkeen tehty verovaroilla. Samaan aikaan Trump on luvannut veronalennuksia sekä yrityksille, että yksityisille, kun investointeja pitäisi päinvastoin kasvattaa. Tässä kuvaan astuu mukaan tuontitullit ja yritteet siihen suuntaan, että Aasia ja Eurooppa siirtää tuotantoaan USA:n mantereelle. Rakentaa tehtaita ja sen mukana lähitienoon tiet, rautatiet, sähköverkot, yms.
Itse en usko, että näköpiirissä on tuontitullien poistamista, tai sitä, että USA:n aseiden käyttö turvaamaan Eurooppaa tai Aasiaa olisi mitenkään automaattista. Hädänalaiselta nyhdetään ne viimeisetkin pennoset. Kun kuuntelee Trumpin puheet, esimerkiksi liittyen Etelä-Koreaan, hän kyllä jaksaa aina todeta sen, että Korea ja Japani ovat sitoutuneet maksmaan kulut, jos jotain alkaisi tapahtua.
Trump USA:n presidenttinä on täysi ohjattavissa oleva idiootti, mutta hän on se uhrattavissa oleva hoopo, poliittisen sisäpiirin ulkopuolelta tulevana pässinä, silläkin uhalla, että USA:n suhteet tärkeimpiin liittolaisiin kariutuvat. Kariutuvat sen takia, että USA:n poliittinen sisäpiiri ei halua itse liata käsiään. Ei republikaanit eikä demokraatit. USA:han on pakko saada lisää rahaa ja omat miljardöörit eivät infran uudistamista tule tekemään.
Kysymys on siitä, kuinka naivi loppumaailma tulee tämän asian edessä olemaan.
Simpauttaja