Venäjän ulkoministeri haukkui Euroopan ja sen ”alhaiset arvot”: Ukrainan sota johtui liberaalien arvojen tuputtamisesta
Venäjän ulkoministerin mielestä läntinen Eurooppa on vajonnut jälkikristilliseen tilaan.
Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov puhui lehdistölle tiistaina. (KUVA: SERGEI KARPUKHIN / REUTERS)
Pekka Hakala HS
Julkaistu: 17.1. 18:08 , Päivitetty: 17.1. 21:30
VENÄJÄN ulkoministeri
Sergei Lavrov tarjoili tiistaisessa lehdistötapaamisessaan ulkomaisille toimittajille uuden suosikkisanansa: ”posthristianski”, jälkikristillinen. Sellainen nyky-Eurooppa Lavrovin mielestä on.
Lavrov nosti käsitteen keskiöön avatessaan lehdistötapaamisen ja toisti samaa termiä useita kertoja kysymyksiin vastatessaan.
”Jos puhutaan läntisistä ja eurooppalaisista arvoista, joita meille koko ajan ja joka paikassa esimerkkinä esitellään, eiväthän ne niitä arvoja ole, joita eurooppalaisten isät ja esi-isät noudattivat. Ne ovat jotain uutta ja uudistettua, sanoisin että kaiken sallivaa”, Lavrov sanoi.
”Ne ovat arvoja, joita voisi nimittää jälkikristillisiksi.”
JÄLKIKRISTILLISYYS on ennen kaikkea poliittinen termi, jolla viitataan poliittisten päätösten erkaantumiseen alkuperäisestä, kristillisestä arvomaailmasta.
Eurooppalaisessa, teologisessa keskustelussa tosin on viitattu tämän vaiheen olevan ohi. Joidenkin mielestä vuorossa on jo jälkisekulaarisuus. Toisin sanoen maallinen valtio olisi vaihtumassa kaikkia uskontoja suojelevaan valtioon.
Lavrovin määritelmän mukaan kyse on kuitenkin paitsi kaiken sallimisesta myös ”liberaalien lähestymistapojen ehdottomuudesta”. Käytännössä tämä kritiikki on tosin pelkistynyt Venäjällä kahteen asiaan: sukupuolisen suuntautumisen vapauteen ja islamin leviämiseen Euroopassa.
Mikä ministerin mielestä pahinta, eurooppalainen individualismi on ”kansainvälisten asioiden ammattilaiselle kolossaalinen virhe”. Eurooppalaiseen jälkikristillisyyteen nimittäin kuuluvat Lavrovin mukaan myös messianismi eli arvojen tuputtaminen ja moralisointi.
LAVROV puhui samalla yksinapaisesta maailmasta uudella tavalla. Yksinapaisuus ei enää merkitsekään aiempaan tapaan Yhdysvaltain ylivoimaa.
”En tarkoita yhden maan dominoivaa asemaa vaan yhtä, saman arvojärjestelmän omaksunutta maiden ryhmää.”
Itse asiassa Lavrov uskoi, että
Donald Trumpilla on tilaisuus tarttua Venäjän esimerkkiin ja hylätä väärä messianismi. Sen vastapainoksi Lavrov esitti pragmatismin, käytännöllisyyden, joka on hänen mukaansa Venäjän vahvuus.
Jälkikristillinen messianismi on Lavrovin arvion mukaan perimmäinen syy niin kutsutusta Arabikeväästä alkaneeseen kuohuntaan, Syyrian sotaan ja Ukrainan sotimiseen.
”Ukrainan kriisin aloittivat nimenomaan maan arvojen vienti ja vaatimus toteuttaa vain eurooppalaista näkemystä kaikessa.”
UKRAINALAISTOIMITTAJAN kysymykseen vastatessaan Lavrov täsmensi hieman: Kiovassa tapahtui 2014 laiton vallankaappaus, jonka jälkeen Ukraina aloitti välittömän hyökkäyksen venäjän kieltä ja venäläistä Krimiä vastaan. Nykyiset Itä-Ukrainan ongelmat johtuvat siitä, että vallankaappaajat kieltäytyvät toteuttamasta Minskin sopimusta.
Vastanäkemyksen mukaan Ukrainan suurta venäjänkielistä vähemmistöä ei ole sorrettu millään tavalla ja Krim oli Venäjän puhdasoppinen miehitysoperaatio.
Läntinen Eurooppa tai nimenomaan Euroopan unioni näyttää nousevan venäläisessä näkemyksessä parhaillaan ykkösviholliseksi.
Lavrovin esiin loihtimassa maailmassa Krimin liittäminen Venäjään ja Itä-Ukrainan aseryhmien tukeminen on pragmaattinen seuraus eurooppalaisesta messianismista.
LAVROVKAAN ei sentään väitä, että Venäjä edustaisi jotain arvoista puhdistettua käytännöllisyyttä, mikä käsitteenä olisikin mahdoton.
Hänen mukaansa Venäjällä kyllä pidetään kiinni perinteisistä, kristillisistä arvoista, jotka halutaan siirtää ”lapsille ja lastenlapsille”.
Perinteiset kristilliset arvot eivät tässä puheessa tarkoita mitä tahansa uskonlahkoa, vaan nimenomaan Venäjän ortodoksikirkon edustamaa kristinuskon lajia. Sitä, joka yhdessä valtion ja kansan kanssa muodostaa pyhän kolmiyhteyden. Tai muodosti ennen sata vuotta sitten alkanutta, muutaman vuosikymmenen mittaista poikkeusjaksoa.
Siitä Lavrov keksikin ovelan tavan verrata EU:ta ja Neuvostoliittoa:
”Maamme historiasta löytyy kokemusta vallankumouksen viennistä. Nyttemmin olemme lopettaneet sen, mutta järjetön esimerkki on tarttuvaa.”