Suomalainen tietoturvajohtaja tuntee olonsa epämukavaksi Trumpin Yhdysvalloissa – ”Ovatko ihmiset ostettavissa arvojaan vastaan?”
F-Securen Amerikkojen johtaja Timo Laaksonen kertoo HS:lle, kuinka elämä
ulkomaalaisena työntekijänä on Yhdysvalloissa hetkessä muuttunut hermostuttavaksi ja vähän pelottavaksikin.
Presidentti Donald Trumpin hallinto on reilun viikon aikana ehtinyt ilmoittaa niin
monesta ulkomaalaisille vihamielisestä toimenpiteestä, että Yhdysvalloissa asuvia suomalaisiakin hirvittää.
Tietoturvayhtiö F-Securen Amerikkojen johtaja Timo Laaksonen kertoi tuntemuksistaan nettiyhteisö Twitterissä maanantaina sen jälkeen, kun uutiskanava CNN oli kertonut Trumpin hallinnon harkitsevan ulkomaalaisten vierailijoiden puhelin- ja nettitietojen keräämistä.
”Olen Yhdysvalloissa asuva suomalainen. Ihan vain tiedoksi: olo alkaa olla tosi epämukava viime aikojen kehityksen vuoksi”, Laaksonen kirjoitti.
CNN:n mukaan ulkomaalaiset vierailijat joutuisivat luovuttamaan tiedot esimerkiksi puhelinkontakteistaan sekä toiminnastaan sosiaalisessa mediassa ja muualla netissä. Jos ulkomaalainen kieltäytyy tietojen luovuttamisesta, viranomaiset voisivat kieltäytyä päästämästä häntä maahan.
Tällainen valvonta on vasta harkintavaiheessa, eikä ole varmaa yrittääkö Trumpin hallinto tosissaan ottaa näin kiistanalaisia käytäntöjä käyttöön.
Politico-lehti kertoi tosin jo joulukuun lopussa presidentti Barack Obaman ollessa vielä vallassa, että maahan saapuvia ulkomaalaisia on alettu Trumpin vaalivoiton jälkeen pyytämään vapaaehtoisesti kertomaan nettiaktiivisuudestaan ja kirjaamaan ylös käyttämiensä some-palveluiden henkilökohtaisten tilien nimet.
Trumpin saattaa yrittää laajentaa tätä käytäntöä. Myös moni muu uuden presidentin linjaus kammottaa Laaksosta.
”Arvojohtajuus on minulle tosi tärkeää, ja maailman vahvimman valtion johtajalle Trumpin edustamat arvot ovat todella huolestuttavia. Hänen käytöksessään on narsistin ja jopa valehtelijan piirteitä”, Laaksonen sanoo HS:lle.
Laaksonen korostaa puhuvansa yksityishenkilönä eikä F-Securen edustajana.
Trumpin uudistukset vaikuttaisivat Laaksosen elämään, sillä hän on työviisumilla Yhdysvalloissa työskentelevä suomalainen.
Uutistoimisto Bloombergin mukaan Trump aikoo pian antaa presidentin määräyksen myös työviisumien rajoittamisesta ja yhdysvaltalaisten työntekijöiden suosimisesta. F-Securen Yhdysvaltojen toimintojen työntekijöistä neljäsosa on suomalaisia.
Laaksonen on parhaillaan lyhyellä Suomen vierailulla ja pelkää palaavansa muuttuneeseen maahan.
”Kun menen perjantaina takaisin kotiin Yhdysvaltoihin, ruvetaanko minulta lentokentältä kyselemään some-tilejä ja kännykän kontaktilistoja tai selvittämään, millä perusteella olen saanut työviisumin?”
Laaksonen lähti Yhdysvalloista viime perjantaina samoihin aikoihin, kun Trump oli allekirjoittanut väliaikaisen määräyksen pakolaisten vastaanottokiellosta ja seitsemän muslimimaan viisumikiellosta.
Pian Laaksosen lähdettyä Suomeen New Yorkin JFK-lentokenttä meni sekaisin viranomaisten yrittäessä tulkita uusia sääntöjä ja mielenosoittajien kerääntyessä lentokentälle.
Kansainväliset yritykset ovat jo nyt laajasti protestoineet Trumpin asettamia maahantulorajoituksia vastaan. Ulkomaalaisten järjestelmällinen nettiseuranta aiheuttaisi todennäköisesti lisää suuttumusta.
New Jerseyssä demokraattipuolueen valta-alueella asuva Laaksonen kertoo olevansa turhautunut siihen, kuinka huolettomasti Trumpiin suhtaudutaan hänen lähipiirissään. Moni luottaa siihen, että presidentin kabinetti, senaatti ja edustajainhuone kyllä jarruttavat Trumpin vaarallisimpia päähänpistoja.
”En voi ymmärtää tällaista ajattelua lainkaan. Moni Trumpin päätöksistä ja valmistelemista asioista muistuttaa fasistisen valtion politiikkaa. Edes moni hyvin kouluttautunut ihminen ei tunnu pitävän tätä ongelmana.”
Vaikka mielenosoittajat toki ovat tuoneet Trump-kritiikin kaduille jo useaan otteeseen, arjessa vastarinta ei Laaksosen mukaan voimakkaasti näy. Laaksonen epäilee, että ihmisiä motivoi oman edun tavoittelu.
”Trump on luvannut isoja veroalennuksia. Kaikki täällä säästävät niska limassa rahaa lastensa yliopistorahastoihin. He ovat toki kiinnostuneita siitä, että saavat käyttöönsä kymppitonnin tai kaksi lisää vuodessa käteen. Mutta onko todella niin, että ihmiset ovat ostettavissa omia arvojaan vastaan?”
Yhdysvaltojen yhä vain jyrkempi kahtia jakautuminen huolettaa häntä.
”Osa Trumpin kannattajista tuntuu olevan nyt kaikkivoipaisissa adrenaliinihöyryissä. Jos uskaltaa sanoa halaistunkin sanan siitä, että presidentillä ei ole kaikki hallussa, saa heti vastaansa ilkeitä sanoja, että ’te hävisitte, nyt pidätte suunne kiinni’.”
Laaksonen myöntää auliisti elävänsä omassa kuplassaan.
”En voi nähdä 320 miljoonan ihmisen todellisuutta.
Mutta jos demokraattivoittoisessa New Jerseyssä on tällaista, millaista sitten on muualla Yhdysvalloissa?”
Laaksonen uskoo, että Trump voi aiheuttaa toimillaan ”dramaattisen iskun” Yhdysvaltojen taloudelle ja yhteiskunnan perusteille.
”Yhdysvallat on rakentunut avoimuudelle, sananvapaudelle sekä maahanmuuttajien voimalle ja innovaatioille. Jos näihin puututaan, tämä maa muuttuu aivan olennaisella tavalla.”