kertakenttään
Ylipäällikkö
Pidetään lanka hengissä. Kysykää jotain aiheeseen liittyvää niin vastaillaan niihin ja keskustellaan.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
En ole väärässä sikäli, että mikäli lyhytkannan ampumasuuntaa ja -etäisyyttä määritetään kuten on tehty aina viime vuosiin saakka syntyy huomattava virhe. Kanta on tulenjohtopaikalta kohtisuoraan ampumaviivaa kulkevan janan pituus. Olen tämän asian kanssa tapellut aika monta vuotta ja käynyt riittävän monta kertaa nämä keskustelut. Se mitä ohjesäännössä lukee ei ole aina totuus, sama virhe on mainittu Kranaatinheittimistön ampumatoiminnan käsikirjassa joka on voimassa vieläkin mutta ei onneksi pitkään. Miten mielestäsi meneteltiin vuoden 71 ohjesäännön mukaisesti jos TJP oli suoraan ampumaviivalla tuliasemien edessä?
Jäsen @Stokes on syvällisesti perehtynyt aiheeseen. Ja kun ollaan eri mieltä syntyy keskustelua....
Kysehän alunperin oli siitä, onko SKK:n diplomityössä virhe, jota tarkastaja ei ole huomannut. Ja sama "virhe" vielä sen ajan ohjesäännössäkin. Kyllähän mulle ainakin tulisi tällaisesta heti mieleen, olisiko käsitteen sisältö ehkä aikojen saatossa muuttunut. Kuten on tässä tapauksessa ja vasta ihan viime aikoina. Kanta tarkoitti tulenjohtopaikan ja tuliaseman välistä vektoria (etäisyys ja suunta) jo aikojen alkusta kuten kirjoitin. Ja vielä 1992 krh-ohjesäännössä, josta skannasin yhden aukeaman.
Vastaan muihin kysymyksiin huomenna tulenjohto-langassa, kun se on viettäny hiljaiseloa.
Lyhytkantahan on pikamenetelmä, jolla pitäisi saada tuli alkamaan mahdollisimman nopeasti. En ole ihan vakuuttunut, mentiinkö asiassa oikeaan suuntaan, kun helposta ja yksinkertaisesta arviometodista hiljattain siirryttiin laskemaan ampuma-arvot matemaattisesti oikein. Mutta en sano mitään, koska käytännön kokemus uudesta tavasta puuttuu. Tulenjohtajan pitää kuitenkin hallita sekä tykistöllä että heittimistöllä ampuminen ja puhtaiden jv-joukkojen kouluttamilla tulenjohtajilla olen havainnut puutteita tykistön käyttötaidoissa.
Mitä taas tulee erikoistapaukseen, jossa maali on suoraan ampumaviivalla, niin siinähän homma on helppo: tähystyssuunta on ampumasuunta ja maalin etäisyyteen lisätään matka tj-paikalta tuliasemaan.
Vaikka en tulenjohdosta perus JV-miehen tarvetta enempää ymmärrä (KRH:n tuliasemapään toiminnasta sitäkin vähemmän), on tuo lainaamani pointti äärimmäisen hyvä esimerkki miksi sotakokemus tärkeää ja miten Afganistanissa kovista operaatioista saatua kokemusta on onnistuttu tuomaan käyttöön. Kuten olen täällä usein korostanu, muutos minkä KV-kokemukset ovat tuoneet SA-suorituskykyyn ovat merkittäviä.Vallitsevaan asian tilaan oltiin tyytyväisiä siis vuosikymmenet kunnes tuli hetki lähettää joukkoja Afganistaniin heitinten kera. Kun rotaatiokoulutuksen harjoittelu Suomessa tähtäsi vain ja ainoastaan taisteluun huomattiin em. LYKA:n liittyvät ongelmat sekä aika monta muutakin seikkaa. Nyt asia on korjattu siis voimassa oleviin oppaisiin ja ne joissa asia on vielä väärin siirtyvät piakkoin historiaan. Harmillista sinänsä että monessa käsikirjassa on nykyään leima vaikka sisällöstä suuri osa onkin julkista.
Tätä en kyllä osta. Itseasiassa tulenjohtotoiminnan koulutus on siirretty mm. Suomen suurimmista monaselajivaruskunnissa viimevuosina pois tykistön alta jalkaväkiyksiköihin. Silti voi jopa sanoa, että tulenjohtajien ymmärrys tykistön käytöstä on parempi kun heittimistön käytöstä näin PS/JV-miehen näkökulmasta.Tulenjohtajan pitää kuitenkin hallita sekä tykistöllä että heittimistöllä ampuminen ja puhtaiden jv-joukkojen kouluttamilla tulenjohtajilla olen havainnut puutteita tykistön käyttötaidoissa.
Radio ja MATI päätelaite. MATI-laitteessa voidaan ajaa tarpeen mukaan johtamis- tai ammunnanhallinta sovelluksia joissa molemmissa on viestiominaisuudet. Tulta voidaan myös johtaa puheella radiolla niin kuin aina ennenkin.Olin tämän asian kanssa viimeksi tekemisissä jo tovi sitten, SANLA-aikakaudella. Mitä johtamisvälineitä tulenjohtoryhmä kantaa mukanaan ja mistä välineet saavat sähkönsä?
Radio ja MATI päätelaite. MATI-laitteessa voidaan ajaa tarpeen mukaan johtamis- tai ammunnanhallinta sovelluksia joissa molemmissa on viestiominaisuudet. Tulta voidaan myös johtaa puheella radiolla niin kuin aina ennenkin.
Sähkö tulee akuista jotka ladataan joukkueen (TJP kuuluu nykyään suoraan joukkueeseen suurimmassa osassa organisaatiossa) omalla voimakoneella, otetaan virta ajoneuvoista tai komppaniankomentopaikalla niin kuin ennenkin.
Päätelaitteita on erilaisia. RA-käytössä on tällä hetkellä eniten erillaisia Toughbook -versioita, mutta en mene yksityiskohtiin. Sovelluksille riittää Linux/Android käyttöjärjestelmä joten sen voi asentaa tarpeiden mukaan eri alustoille. Pointti ei ole tänään enää laite vaan sovellus.Päätelaite lienee toughbook? Kulkeeko se irtokappaleena repussa vai onko siihen keksitty jokin vihreä ja painava, hankalilla kantokahvoilla varustettu räkki?
Onkos se MPL kytketty MATI päätelaitteeseen teknisesti vai onko rajapinta manuaalispedaalinen?
trigonometrisiin funktioihin perustuvan laskumenetelmän, jolla kaikki lyhytkannan laskennalliset ongelmat saataisiin poistettua, mutta koska laskukaava vaatii ihan kunnon funktiolaskimen (tai ohjelman, joka tekee laskun) ja lukion pitkän matematiikan osaamisen menetelmän ymmärtämiseen
Meinasin nyt kuitenkin lähinnä sitä (ja sama varmaankin on ollut myös tuon menetelmän kohdalla), että pitkää matematiikkaa ei voida laittaa tulenjohtajien ja tulenjohtoaliupseerien vaatimukseksi, eikä trigonometriaa voida opettaa niin hyvin AUK:ssa. Kadiksessa se varmasti voisikin mahtua oppisisältöihin, mikäli ei jo nyt ole (matematiikkaahan siellä jo on).Upseerikunnasta (siis ei millaan tapaa vakinaisiin rajoittuen) valikoitiin 2MS:n lopussa vakea isoon kartoitusrevohkaan (Lappi isoimpana) ja kun pitka matikka ei ollut paasyvaatimuksena, niin menetelmien opettamiseen ja harjoitteluun oli varattu vuosi (eika ollut ohjelmoitavia tieteislaskimiakaan silloin): REF
Meinasin nyt kuitenkin lähinnä sitä (ja sama varmaankin on ollut myös tuon menetelmän kohdalla), että pitkää matematiikkaa ei voida laittaa tulenjohtajien ja tulenjohtoaliupseerien vaatimukseksi, eikä trigonometriaa voida opettaa niin hyvin AUK:ssa. Kadiksessa se varmasti voisikin mahtua oppisisältöihin, mikäli ei jo nyt ole (matematiikkaahan siellä jo on).
Lyhytkannan "tarkassa" laskemisessa eivät auta laskimet eikä tietokoneet, koska etäisyys ja suunta tuliasemaan on arviosuure. Ohjelma olisi aikanaan luultavasti saatu mahtumaan sanlaankin, mutta tälle ei katsottu olevan tarvetta. Ite aikanaan kouluttajana uhkasin heittää Rovajärveen jokaisen kotoa tuodun laskimen, jonka näin. Eikä pitkä matikka ole mikään hyvän tykistöupseerin "pääsyvaatimus", päässälaskutaito sekä kyky hahmottaa matemaattisia suureita tasografiikassa sekä maastossa on sen sijaan avuksi.Tähän sivuheittona mainittakoon, että periaatteessa lyhytkannallakin pystyisi ampumaan täydellisen tarkasti millä tahansa maalikulmalla, riippumatta tuliyksikön sijainnista suhteessa maaliin. Tulenjohtokouluttajamme esitteli meille trigonometrisiin funktioihin perustuvan laskumenetelmän, jolla kaikki lyhytkannan laskennalliset ongelmat saataisiin poistettua
Avaruusaikakaudella mittaukset tehdään gps-laittein, satelliittipaikannuksen avulla. Tarkkuus on millien luokkaaVuosikymmeniä sitten hylätty laahuskantametodi oli sen sijaan tarkka menetelmä. Kanta tjp:sta tuliasemaan oli sen 200 m kaapelin mitta
Miksikähän en ole tällaisesta koskaan kuullut vaikka tunsin aikoinaan useita sen ajan upseereita, nyt jo edesmenneitä? Kartoitustöihin olisi ollut myös siirrettävissä suoraan samaa työtä asemasodan aikana Itä-Karjalassa tehneistä Mittauspatteistakin kaikki halukkaat. Niidenkään veteraanit eivät ole kertoneet mistään värväyksistä. Tiedolle on tietysti olemassa lähdekin?Upseerikunnasta (siis ei millaan tapaa vakinaisiin rajoittuen) valikoitiin 2MS:n lopussa vakea isoon kartoitusrevohkaan (Lappi isoimpana) ja kun pitka matikka ei ollut paasyvaatimuksena, niin menetelmien opettamiseen ja harjoitteluun oli varattu vuosi (eika ollut ohjelmoitavia tieteislaskimiakaan silloin): REF
Struven ketju kuuluu tähän aiheeseen yhtä paljon kun kuulennot!Toisiinsa limittyvistä kolmioista syntyy Struven leveä ”laajakaista”, joka mennä tohottaa halki maanosan.
Tähän sivuheittona mainittakoon, että periaatteessa lyhytkannallakin pystyisi ampumaan täydellisen tarkasti millä tahansa maalikulmalla, riippumatta tuliyksikön sijainnista suhteessa maaliin. Tulenjohtokouluttajamme esitteli meille trigonometrisiin funktioihin perustuvan laskumenetelmän, jolla kaikki lyhytkannan laskennalliset ongelmat saataisiin poistettua, mutta koska laskukaava vaatii ihan kunnon funktiolaskimen (tai ohjelman, joka tekee laskun) ja lukion pitkän matematiikan osaamisen menetelmän ymmärtämiseen ja käyttöön, ei sitä kuulemma ole hyväksytty lainkaan rauhan ajan käyttöön. Periaatteessa voisi olla ihan kätevää, että päätelaitteessa olisi nopea ohjelma myös tuon laskumenetelmän käyttöön.
Onkos se MPL kytketty MATI päätelaitteeseen teknisesti vai onko rajapinta manuaalispedaalinen?
Lukiomatematikkaan sisältyvä tuttu sinilausehan tuo haettu kaava on. Metodi suomeksi on tarkkaan otten sinimenetelmä, jolla pian 100 v täyttävässä kenttätykistössämme aloitettiin epäsuoran ammunnan kehittäminen. Tykistö oli Keisarin Venäjällä korkeatasoista ja ven suuntakehään oli merkitty kulma-asteikon yläpuolelle myös vastaavat kulman sinin arvot. Sinimenetelmässä oli kuitenkin sellainen heikkous että yli 600 piirun maalikulmilla menetelmän virheet alkoivat kasautua. Siksi Nenosen keksimä tulenjohtokortti korvasi hyvin pian sinimenetelmän. Tulenjohtokortti oli pahville piirretty napakoordinaatisto. Tuliasemasta lähtenyt mittauselin määritti tulenjohtopaikan sijainnin. Se merkittiin korttiin kulma- ja etäisyysasteikon avulla ja tulenjohtaminen saattoi alkaa. Koordinaatiston sisältäviä karttoja ei siis vielä tuolloin eikä paljon myöhemminkään ollut käytössä vaan toiminta tapahtui tilapäisessä kordinaatistossa. Tuliasemissa ei tähän aikaan laskettu muita ampuma-arvoja, kun korotus tulenjohtajan ilmoittamasta ampumaetäisyydestä.Mikäli tiedetään suunta ja etäisyys sekä tuliasemiin että maaliin on ampumasuunta ja etäisyys tietenkin ihan perusmatematiikan keinoin laskettavissa, tästähän nimenomaan sinikannassa on kysymyskin. Tulos on juuri niin tarkka kuin mittaamiseen käytetyt välineet ja niiden käsittelijäkin ovat. Nykyisiin laskimiin tai vaikkapa kännykälle tehtyyn appiin on tiedot helppo syöttää eikä asiassa ole mitään ongelmaa. Laskea ei tarvitse osata itse lainkaan, ei tarvita edes ala-asteen matermatiikkaa. Tärkeää tässä on se, että piirukolmiota ei käytetä jolloin maalikulmasta johtuva virhe poistuu. Voin etsiä kaavankin jolla temppu tehdään, ulkoa en sitä muista.