Suoja-alueen rakentaminen ei ole yllätys, kun Erdogan on sellaisen jo rakentanut Pohjois-Syyriaan. Vuoden 2019 alusta alkaen Turkki ja sen liittolaiset valvovat n.3500 neliökilomerin aluetta ja alueelle on rakennettu satoja kilometrejä pitkä muuri.
Keväällä 2018 Turkki otti haltuunsa kurdien valvoman Afrinin alueen, joka oli eristäytynyt muusta kurdialueesta. Turkin tukemat joukot ovat ryöstelleet ihmisten omaisuutta ja kiduttaneet siviilejä. Afrinista paenneiden kurdien koteihin on asutettu muualta Syyriasta tulleita arabipakolaisia.
Turkilla on Pohjois-Syyriassa oman armeijansa kanssa yhteistyössä oleva paikallisarmeija. Siihen kuuluu turkinsukuisia turkmeeneja ja arabitaistelijoita, joista merkittävän osan on väitetty aiemmin taistelleen erilaisten jihadistiryhmien riveissä.
Tässä tuoreimmassa operaatiossa ja suoja-alueen laajentamisessa on yllättävää vain se että Turkki sai siihen luvan USA:lta, mikä tuli täytenä yllätyksenä myös suurimmalle osalle amerikkalaisia...mukaan luettuna USA:n armeija
Toisaalta...Trump on yllätysten mies, joten ei kai tämäkään niin kovin yllättävää ollut.
Syyrian sodassa on todella vähän voittajia. USA ja muut länsimaat eivät kuulu siihen joukkoon ja Turkin kohdallakin se taitaa olla pitkällä tähtäimellä vähän niin ja näin. Syyrian kurdit ovat ainakin toistaiseksi voiton puolella ihan suojavyöhykkeistä ja Turkin touhuista huolimatta, kun ne ovat onnistuneet laajentamaan ja vakauttamaan omia alueitaan...mutta...suurin voittaja on taas kerran tässä...
Venäjästä on tullut hyvin vaikutusvaltainen. Vaikka Putin ja Erdogan tulevat hyvin toimeen keskenään, heidän intressinsä ovat erilaiset. Venäjä ei esimerkiksi näe PKK:ta tai kurdeja terroristeina. Se mitä Venäjä suunnittelee Syyrian varalle, ei välttämättä ole sitä, mitä Turkki haluaa, mutta se joutuu sopeutumaan siihen.
Tilanne on Putinin kannalta herkullinen. Turkin monet kiistat läntisten kumppaneiden kanssa heikentävät Natoa ja ajavat Turkkia tiiviimpään yhteistyöhön Venäjän kanssa.