Venäjällä oli salainen suunnitelma romahduttaa Saksan energiajärjestelmä ja saada väki kaduille talvella 2022 – Handelsblatt: blackout estettiin viime hetkellä
Saksalaismedian mukaan Venäjän työvälineenä oli kaasuntuontia harjoittanut Gazprom Germania -yhtiö.
Energia-ase. Saksalaismedian mukaan Venäjä tavoitteli Saksaan isoja sähkökatkoja vuonna 2022. Kuvassa Humboldt Forumin joulutori Berliinissä joulukuussa 2023. KUVA: CLEMENS BILAN
Lukuaika noin 3 min
Tänään
9:18
Tuula Laatikainen
Saksassa on tuotu julkisuuteen Venäjän salainen suunnitelma, jonka tavoitteena oli aiheuttaa laajoja sähkökatkoja Saksassa, lietsoa pelkoa energiakriisistä, yllyttää saksalaiset kaduille kevättalvella 2022 ja lopulta saada Saksa luopumaan tuestaan Ukrainalle.
Venäjän suunnitelmasta kertoo talouslehti Handelsblatt. Lehden mukaan Venäjän työvälineenä oli Gazprom Germania -yhtiö, joka oli Saksaan maakaasua Venäjältä toimittavan valtionyhtiö Gazpromin tytäryhtiö.
Venäjän suunnitelmissa oli ottaa yhtiö haltuunsa, sen välityksellä aiheuttaa jopa laajoja sähkökatkoja Saksassa ja kiristää Saksaa energia-aseen avulla omaan tahtoonsa.
Gazprom Germania toimitti kaasua 500 saksalaiselle yritykselle ja energiayhtiölle.
Kaksi venäläistä työntekijää paljasti suunnitelman
Venäjä oli hyökännyt Ukrainaan 24. helmikuuta 2022.
Handelsblatt kuvaa jutussaan yksityiskohtaisesti tapahtumia maalis–huhtikuussa 2022. Se perustaa juttunsa Saksan hallituksen edustajien, johtajien ja sisäpiiriläisten haastatteluihin.
Se että Venäjällä oli käytössään energia-ase Saksaa vastaan ja että se voisi myös käyttää asetta, ei ollut tietenkään salaisuus tai yllätys. Riippuvuudesta oli keskusteltu ja varoitettu Saksan päättäjiä jo pari vuosikymmentä.
Uutta tietoa on sen sijaan se, että Venäjän Gazprom oli ilmoittanut maaliskuun lopulla 2022 Berliinissä Gazprom Germanian johdolle, että yhtiö oli siirtynyt ennen tuntemattoman moskovalaisen tahon hallintaan.
Johtajille annettiin tehtäväksi realisoida yhtiön omaisuus, jolla hoidettiin puolet Saksan kaasun tuonnista.
Omaisuuteen kuului muun muassa Saksan suurin kaasuvarasto, jossa tosin oli tuolloin vain vähän kaasua. Venäjä oli jo aiemmin alkanut kiristää kaasuhanaansa Saksaan päin.
Kuitenkin kaksi Gazprom Germanian venäläistä työntekijää ehättivät täpärästi kertoa suunnitelmasta Saksan hallitukselle. Handelsblattin mukaan heidän nimiään ei voi paljastaa, ja he ovat hengenvaarassa silloisen toimintansa vuoksi.
Handelsblatt kuvaa tapahtumia hyvin yksityiskohtaisesti pitkässä jutussaan. Saksan hallinto käytti kriisiapunaan tunnettuja konsulttiyhtiöitä ja lakimiehiä.
Yhtiö viranomaisten haltuun
Lopputulema oli, että Saksan hallitus määräsi yllättäen ja nopeasti Gazprom Germanian viranomaisten haltuun, kuten tuolloin uutisoitiin.
Näin tulee uutta valoa Saksan toimintaan. Maa onnistui täpärästi estämään sen, että Venäjä olisi likvidoinut Saksalle tärkeää maakaasukaupan infraa, kuten logistiikkaa ja varastoja.
Saksa otti yhtiön haltuunsa 4. huhtikuuta 2022 vain kolme päivää sen jälkeen, kun Gazprom Germanian työntekijät olivat paljastaneet hallitukselle Venäjän suunnitelman.
Handelsblattin haastattelemien sisäpiiriläisten mukaan Saksan useiden alueiden energiahuollon hallinta oli pari päivää tuntemattomissa venäläisissä käsissä ja maata todella uhkasivat laajat sähkökatkot.
Handelsblattin mukaan Saksa tarjosi heti suojelua työntekijöille, jotka ilmiantoivat Venäjän suunnitelman kaapata Gazprom Germania. Sittemmin he ovat saaneet Saksan kansalaisuuden.
Myöhemmin Gazprom Germania sai nimen Sefe (Securing Energy for Europe GmbH). Se päätyi konkurssin partaalle, se valtiollistettiin vuoden 2022 lopulla ja nykyään se välittää maakaasua Saksaan muualta kuin Venäjältä.
Toistaiseksi varmistamaton taho räjäytti Nord Stream -kaasuputket 26. syyskuuta 2022.
Saksalaismedian mukaan Venäjän työvälineenä oli kaasuntuontia harjoittanut Gazprom Germania -yhtiö.
www.tekniikkatalous.fi