Turvallisuuspoliittinen ympäristö elää

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Vonka
  • Aloitus PVM Aloitus PVM

Merz näkee Trumpissa selkeästi ison riskin. Itse olen odottanut Saksalta avausta aiheesta. Voitaispa mekin tarvittaessa liisata Ranskalta muutama kärki.

"Meidän(Saksan) on käytävä keskusteluja sekä brittien että ranskalaisten – kahden Euroopan ydinasevaltion – kanssa siitä, voisiko ydinaseiden jakaminen tai ainakin Yhdistyneen kuningaskunnan ja Ranskan tarjoama ydinaseellinen turvallisuus koskea myös meitä"
Ei noita aseita tulla jakamaan. Jos ydinaseita halutaan niin kyllä se on aloitettava ihan oma prosessi niiden luomiseksi.
 
Itse asiassa tuo Trumpin amerikka ensin politiikka on pirullisuudessaan nerokas ja muulle maailmalle vaarallinen. Sehän on suoraan vaalilupausten toteuttamista josta ei jenkki veronmaksajille suoraan seuraa mitään negatiivisia vaikutuksia. Ei ainakaan ennen kauppasotaa. Siihen astihan mentaliteetti on että muut hoitakoon omat asiansa ja jenkkien dollarit sekä pojat on tuotava kotiin ja kotimaan turvallisuudesta on huolehdittava.
 
Itse asiassa tuo Trumpin amerikka ensin politiikka on pirullisuudessaan nerokas ja muulle maailmalle vaarallinen. Sehän on suoraan vaalilupausten toteuttamista josta ei jenkki veronmaksajille suoraan seuraa mitään negatiivisia vaikutuksia. Ei ainakaan ennen kauppasotaa. Siihen astihan mentaliteetti on että muut hoitakoon omat asiansa ja jenkkien dollarit sekä pojat on tuotava kotiin ja kotimaan turvallisuudesta on huolehdittava.
Itse en näe tuossa mitään nerokasta, vaan enemmänkin ryssimistä. Luottamus USA:ta kohtaan on laskenut historiallisen nopeasti ja tämä vaikuttaa mielikuviin vaikkei kauppasotaa syntyisikään. Suuret vaikutukset tulevat tietysti jälkijunassa sopimusten päättyessä, aivan kuten ryssillekin kävi. Hinnalla eivät pysty kilpailemaan kiinan tai muiden halpamaiden kanssa, eivätkä myöskään laadulla. Poukkoileva politiikka luo epävarmuutta ja vähentää uskottavuutta enemmän kuin kilpailijoiden tasaisen surkea maine.
 
Itse asiassa tuo Trumpin amerikka ensin politiikka on pirullisuudessaan nerokas

Mielestäni maa joka ei ole valmis verkottumaan ja toimii itsekkäästi, on ulkona piireistä. Toki riittävän vahvalle maalle tuo on jonkin aikaa mahdollista mutta jossain vaiheessa alkaa yksinäisyys.

Maapallo on lopulta aika pieni siihen että jenkkien kannattaa eristäytyä.
Koulukiusaaja-narsisti johtajalta ei kyllä näköaloja voikaan odottaa.

.
 
Toki on mutta kyseessä on suurin talous ja sotilaallinen voima. Maailma on moninapaistunut. On Yhdysvallat, Kiina ja Venäjä. Venäjä hamuaa suurvallaksi, Kiina haluaa syrjäyttää Yhdysvallat monella tavalla. Sitten on Trump. EU voisi olla vahva toimija mutta eri puraisena ja jokaisenmaan ajatellassa omaa etuaan ei tuollaista ei ole näköpiirissä. Voimapolitiikka on palannut. Valitettava kehityssuunta joka sitoo valtavan määrän resursseja asioihin jotka kilpailevat esim. vaikka ihmisten hyvinvoinnin kanssa, se ei ole vain vaihtoehto tilanteessa kun joka suunnalta haetaan tappelua niin jos ei siihen itse valmistaudu niin ennemmin tai myöhemmin tulee heikkona yllätetyksi.
 
Samaan settiin; hankintaan nyt se hemmetin ydinase - se on tullut todistettua että pelotteen on oltava semmoinen, että naapuri tietää Kremlistä tulevan tarvittaessa lasikoriste. Sen käyttö on oltava omassa päätösvallassa ja sekä toimituskyvyn, lukumäärän että tehon pitää olla vakuuttava.
Kuten jo aikaisemmin totesin, kannatan Ruotsissa 60-70 luvuilla pyörineen ydinase ohjelman käynnistämistä uudelleen. Nyt yhteistyössä Suomen ja Norjan kanssa.

En oikein keksi mikä meitä rajoittaa tuottamasta samaa kapasiteettia mikä Euroopan häirikkö Venäjällä on?

Venäjän joukot eivät kaihda siviilien tappamista, raiskaamista ja kansanmurhaa ylipäätään. Kyllä heidän hyökkäämisellä ja taktisilla uhkailulla pitää olla hinta. Semmoinen ainakin Pietarin kokoinen hinta.

No Butsa in the Nordics !


.
 
Hal Brands vetää langan vuodesta 1991 tähän päivään Yhdysvaltain näkökulmasta. Kylmän sodan päättyessä eristyspoliitikot (neo-isolationistit) väittivät, että kylmän sodan päättymisen pitäisi tarkoittaa Yhdysvaltain globalismin loppua, jossa Yhdysvallat olisi ihan normaali maa. Toisaalta tiedettiin, että joko ote historiasta pidetään tai historia ottaa Amerikasta otteen.

Historian paluu oli viimeinen asia, jonka Washington halusi. Joten Yhdysvallat säilytti kylmän sodan liittoutumansa strategisina katkaisijana keskeisillä alueilla. Se laajensi Naton syvälle Itä-Eurooppaan laajentaakseen länteen syntyneen vakauden vyöhykettä. Idea oli, että Amerikan sotilaallinen hegemonia kesyttää potentiaaliset haastajat, kunnes taloudellinen integraatio muuttaa heidät.

Niinpä Yhdysvallat toivotti Kiinan ja Venäjän tervetulleeksi Maailman kauppajärjestöön ja veti nämä maat kukoistavaan globaaliin talouteen. Tämä oli klassinen "kultaisten kahleiden" strategia: se antaisi Moskovalle ja Pekingille motiivin USA:n johtaman järjestyksen tukemiseen, samalla kun rohkaistiin talousuudistuksia, jotka vapauttaisivat kansan keskuudessa tukkeutuneet vapaudenhalut. Amerikka muuttaisi mahdollisista kilpailijoistaan "vastuullisia sidosryhmiä" ja ehkä jopa Tyynenmeren demokratioita, ennen kuin nämä maat voisivat kääntyä järjestelmää vastaan, joka oli tehnyt niistä rikkaita.

Lopuksi Amerikka rauhoittaisi kansainvälisen kilpailun levittämällä liberalismia pidemmälle kuin koskaan ennen.

Tämä strategia oli kunnianhimoinen, mutta se ei ollut erityisen radikaali. Kylmän sodan kaksinapaisessa ympäristössä Amerikka oli edistänyt turvallisuutta, vaurautta ja demokratiaa vapaassa maailmassa. Kylmän sodan jälkeisen aikakauden yksinapaisessa ympäristössä Amerikka otti tämän projektin maailmanlaajuiseksi. George W. Bushin mukaan tavoitteena oli "rakentaa maailma, jossa suurvallat kilpailevat rauhassa sen sijaan, että ne valmistautuisivat jatkuvasti sotaan". Vielä 1990-luvulla pelättiin, että yhdistynyt Saksa ja elpynyt Japani olisivat saattaneet kiusata ympärillään olevia maita. Puolan johtajat oikeastl varoittivat, että "saksalaisten hyökkäysten, saksalaisten tankkien" haamu viipyi edelleen.

Mutta näiden demonien sijaan globaalit tulot nousivat. USA:n valta oli kaikin puolin välttämätön. Kauppa harvoin kukoistaa kaaoksessa.

Naton laajentaminen Itä-Eurooppaan tukahdutti konfliktinalut tällä alueella suojelemalla pienempiä maita entisiltä kiduttajilta. Saksa (ja Japani) pysyivät USA:n halauksessa,, ja ainoa ongelma oli että nämä kansat käyttivät liian vähän puolustukseen. "Miksi Eurooppa on rauhallinen tänään?" Mearsheimer myönsi myöhemmin. Koska Washington oli "yövartija", joka piti kauhut loitolla

Joten mikä meni pieleen? Yksi ongelma oli taloudellisen yhdentymisen katastrofaalinen menestys. Venäjä toipui tuhoisan romahduksen jälkeisen laman jälkeen; sen reaalinen BKT kaksinkertaistui vuosina 1998–2014, minkä ansiosta sotilasmenot nelinkertaistuivat. Kiina, joka on nyt täysin aloittanut Maon jälkeiset uudistuksensa, hyödynsi globaaleja markkinoita ja teknologiaa turbottaakseen kehitystä; BKT kasvoi kaksitoistakertaiseksi ja sotilasmenot kymmenkertaisiksi vuosina 1990–2016. Tässä kokoonpanossa esitellyt droonit, sukellusveneet ja ohjukset valmistettiin usein teknologialla, joka on hankittu laillisesti tai laittomasti demokraattisesta maailmasta. Mitään tästä ei olisi tapahtunut, ellei Washington olisi vetänyt Venäjää ja Kiinaa kukoistavaan maailmantalouteen ja antanut niille voimaa horjuttaa status quota

Tämä ensimmäinen ongelma ei olisi satuttanut niin paljon, ellei Venäjä olisi jättänyt kesken poliittista muutostaan. Autokratia jatkui Kiinassa; sen sijaan, että kommunistinen puolue olisi taloudellisen yhdentymisen pehmentynyt, se käytti tuloksena olevaa vaurautta rakentaakseen valtion sortokykyjä.

Yhdysvalloista ei pidetty siellä.

Mutta mikä tarkalleen ottaen oli niin uhkaavaa? Yksikään Kremlin johtaja ei ole koskaan vakavasti uskonut, että NATO, joka kilpaili silloin vähentääkseen sotilaallisia voimavarojaan, aikoi valloittaa Venäjän. Ei myöskään ollut mitään mahdollisuutta Amerikan hyökätä Kiinaan. Yhdysvaltojen läsnäolo Aasiassa teki Pekingistä turvallisemman sulkemalla pois uudelleen militarisoidun Japanin. Jollain tapaa Peking ja Moskova olivat Yhdysvaltain strategian suurimmat hyötyjät. Kiina kasvoi rikkaaksi ja voimakkaaksi Washingtonin rauhoittamassa maailmassa. Naton laajeneminen, vaikka Venäjä vihasi sitä, piti Saksan hillittynä ja rauhoitti Itä-Euroopan. Kyllä, Moskova oli menettänyt imperiumin, mutta se oli saanut paremman turvallisuuden - enemmän kuin vuonna 1914 tai 1941, varmasti.

Todellinen ongelma oli, että turvallisuus ulkoisilta hyökkäyksiltä ei ole ainoa asia, jota hallitsijat haluavat. He haluavat kunniaa, suuruutta ja valtakuntaa; he haluavat turvaa ei vain kansoilleen vaan itselleen. Tästä se konflikti syntyi.

Laajentamalla vaikutuspiiriään, Washington esti Moskovaa ja Pekingiä luomasta omaa. Naton laajentuminen vähensi todennäköisyyttä, että elpyvä Venäjä voisi joskus rakentaa valtakuntansa uudelleen. "Antakaa Eurooppa Venäjälle", presidentti Boris Jeltsin pyysi Clintonilta. "En usko, että eurooppalaiset pitäisivät tästä kovin paljon", Clinton vastasi.

Kiina, joka oli aikoinaan Aasian suurin valta, ei voinut edes valloittaa Taiwania, sillä Yhdysvaltain laivasto oli pysäköitynä rannikolle. Kylmän sodan jälkeinen jako antoi Venäjälle ja Kiinalle sen, mitä he tarvitsivat. Se ei todellakaan antanut niille sitä, mitä ne halusivat.

Kiinan kommunistista puoluetta johtaneet miehet eivät olleet tyhmiä. He tiesivät, että Washington käytti taloudellista viettelyä edistääkseen poliittista kehitystä; he olivat huolissaan siitä, että autokraattinen hallinto ei ehkä selviäisi demokratisoituvassa maailmassa. Kiinan viranomaiset väittivät, että Amerikka käy "savutonta kolmatta maailmansotaa" Pekingiä vastaan. Samoin kun Venäjän demokraattinen kokeilu epäonnistui, yhä epäliberaalimpi Vladimir Putin joutui pelkäämään ideologista tartuntaa neuvostoliiton jälkeisistä valtioista, kuten Ukrainasta ja Georgiasta, jotka olivat uudistumassa ja siirtymässä länteen. "Meidän tulee tehdä kaikki tarvittava, jotta mitään vastaavaa ei koskaan tapahtuisi Venäjällä", hän huomautti.

Edistyneille demokratioille USA:n vaikutus oli enimmäkseen rauhoittavaa. Itsevaltaisille se oli eksistentiaalinen uhka.

Koska Yhdysvaltain politiikka aiheutti odotettua enemmän vastarintaa, rauhan säilyttäminen olisi vaatinut enemmän vaivaa kuin Washington oli suunnitellut. Tässä syntyi viimeinen ongelma: Amerikka halusi kaiken hyvän kerralla.

Yhdysvallat vaati "rauhan osinkoa", vaikka se lisäsi maailmanlaajuista kunnianhimoaan: puolustusmenot putosivat 1980-luvun 6 prosentista BKT:stä 3 prosenttiin 1990-luvun loputtua. Sillä ei aluksi ollut suurta merkitystä, koska Amerikan johto näytti ylitsepääsemättömältä. Mutta kun tasapaino muuttui, Washington huomasi olevansa hajamielinen ja demoralisoitunut.

Häiriö tapahtui syyskuun 11. päivän 2001 jälkeen. Nuo hyökkäykset olivat sivutuote Amerikan pyrkimyksille turvata Lähi-itä sijoittamalla joukkoja Saudi-Arabiaan, mikä oli vakava loukkaus Osama bin Ladenille ja hänen fanaattisille seuraajilleen. Yhdysvaltain vastaus syyskuun 11. päivään oli etsiä syvempää rauhaa tässä Euraasian vähiten vakaassa osassa eliminoimalla terroristien ja roistohallitusten uhkat ja juurruttamalla liberaaleja arvoja. Hyvin vähän meni suunnitelmien mukaan.

Kaksi pitkää, huonosti hoidettua sotaa vaati yli 7 000 amerikkalaisen kuoleman. Sodat kuluttivat Yhdysvaltain luonnonvaroja yli vuosikymmenen ajan. Sotien aiheuttama pettymys sekä vuoden 2008 finanssikriisin seuraukset aiheuttivat jyrkkiä leikkauksia Yhdysvaltain puolustusmenoihin. Ne myös herättivät sekä Barack Obaman että Donald Trumpin aikana tunteen, että "kansakunnan rakentamisen täällä kotona" pitäisi syrjäyttää järjestyksen rakentaminen ulkomailla. Amerikka tunsi vanhan kiusauksen supistaa. Historian käsiraudat löystyivät samalla kun Euraasian rajuja voimia sekoitettiin jälleen.

 
Mielestäni maa joka ei ole valmis verkottumaan ja toimii itsekkäästi, on ulkona piireistä. Toki riittävän vahvalle maalle tuo on jonkin aikaa mahdollista mutta jossain vaiheessa alkaa yksinäisyys.

Maapallo on lopulta aika pieni siihen että jenkkien kannattaa eristäytyä.
Koulukiusaaja-narsisti johtajalta ei kyllä näköaloja voikaan odottaa.

.
Jep. Varsinkin kun Trump julkisesti hehkuttaa Kiinan haastamista ja Kiinaa "vastustajana". USA viskasi luotettavuuttensa liittolaisena luiskaan. Voi olla aika yksinäistä välillä vastustaa Kiinaa tulevaisuudessa...
 
Olen miettinyt, että Trulpin lyhytjänteinen ja poukkoileva tapa "hoitaa" ulkopolitiikkaa johtaa siihen, että tilanne yksinkertaisesti karkaa käsistä. Tuossa yksi askel siihen suuntaan.

Muok, Lainaus korjattu https://www.verkkouutiset.fi/a/usa-...n-vastaisten-kyberoperaatioiden-suunnittelun/

Mikäli aseiden vienti Ukrainaan, ja myöhemmin ehkä muuhunkin Eurooppaan, pysähtyy, on se taatusti eskaloiva toimi, jonka ryssä hyödyntää murtaakseen vitosen.
 
Itse asiassa tuo Trumpin amerikka ensin politiikka on pirullisuudessaan nerokas ja muulle maailmalle vaarallinen. Sehän on suoraan vaalilupausten toteuttamista josta ei jenkki veronmaksajille suoraan seuraa mitään negatiivisia vaikutuksia. Ei ainakaan ennen kauppasotaa. Siihen astihan mentaliteetti on että muut hoitakoon omat asiansa ja jenkkien dollarit sekä pojat on tuotava kotiin ja kotimaan turvallisuudesta on huolehdittava.
Seuraa siitä lopulta se, että USA:n dominanssi maailmalla loppuu ja Kiinan kasvaa, koska USA luovuttaa itse tilaa Kiinalle ja muille politiikallaan. USA:lla on jatkossa vaikeampi muokata maailmaan etujensa mukaiseksi, esim. painostaa heille edullisiin kauppasopimuksiin yms. Samoin dollarin asema reservivaluuttana tulee heikkenemaan tai loppumaan. Luultavasti öljykaupassa dollarin dominanssi loppuu, koska USA:lla jatkossa ei tule tällä menolla olemaan enää kykyä painostaa käyttämään dollaria öljykaupassa. Lopulta se tulee vaikuttamaan dollarin arvoon ja sitä kautta USA:n kauppaan ja talouteen. Velat ulkomaille muuttuvat todelisemmiksi, petrodallarin tullessa tiensä päähän USA:n itse se tuhoamalla.


Seuraamme harvinaista tilannetta historiassa, jossa dominoiva suurvalta itse purkaa dominanssinsa, jota on aktiivisesti rakentanut +80-vuotta... Jossain Kremlissä olisivat pissineet hunajaa, jos USA olisi tehnyt vastaavan harakirin nopeutetulla tahdilla 80-luvulla. Minun on vaikea hahmottaa "pirullista nerokkuutta" USA:n oman pehmeän vaikutusvallan tuhoamisessa ympäri maailmaa pikkurahan vuoksi. Vuodesta 2022 USA on tukenut Ukrainaa noin 65 miljardilla. Ja sekin on pääasiassa n. 40 vuotta vanhojen varastoaseiden, jotka olisi kohta muutenkin luiskattava, "hatusta kiskaistua kirjanpitoarvoa". Omia tappioita ei ole. Irakiin ja Afganistaniin kaadettiin tuhansia miljardeja ja tapatettiin tuhansittain amerikkalaisia...

Jos sinusta tämä nykyinen tilanne, jossa USA voisi pikkurahalla ilman omia tappoiota kaataa Venäjän, mutta ei sitä tee, vaan pelastaa diktaattorin, joka aloitti sodan, jota ei kykene voittamaan, kusee samalla liittolaistensa päälle ja romuttaa maan aseman on "pirullisen nerokasta", niin määrittelemme tuon termin kyllä aikalaille eri tavoin? Minusta touhu on USA:n aikaisemmat panostukset ja tulevat vaikutukset USA:han huomioiden imbesellin lyhytnäköistä. Siitä vaan julistettuna Kiinaa vastaan, kun ensin turotaan oma asema ja etäännytetään +80-vuotta kerätyt liittolaiset pikanopeudella. Tämä kyllä saa pohtimaan järjestelmään istutettua myyrää tai yksinkertaisuutta vallan yläportailla suhteessa ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan?
 
Olen miettinyt, että Trulpin lyhytjänteinen ja poukkoileva tapa "hoitaa" ulkopolitiikkaa johtaa siihen, että tilanne yksinkertaisesti karkaa käsistä. Tuossa yksi askel siihen suuntaan.

Muok, Lainaus korjattu https://www.verkkouutiset.fi/a/usa-...n-vastaisten-kyberoperaatioiden-suunnittelun/

Mikäli aseiden vienti Ukrainaan, ja myöhemmin ehkä muuhunkin Eurooppaan, pysähtyy, on se taatusti eskaloiva toimi, jonka ryssä hyödyntää murtaakseen vitosen.
USA vaihtaa liittolaisia lennosta Orwellin 1984 tyyliin? Demokratioista siirrtyään hyökkäyssodassaan epäonnistuneen diktaattorin apulaiseksi? Siis, jos tuo on totta, miksi USA lopettaisi varautumisensa kybersotaan Venäjää vastaan? Venäjä ei todellakaan lopeta valmistautumistaan kybersotaan USA:ta ja länttä vastaan. Joko uutinen on ankka, tai sitten USA:ta johtavat imbesillit tai myyrät?

Muutenkin mielenkiintoista, että USA iski Kiinalle 10% tariffit, mutta naapureitaan uhtaa 25% tariffeilla ja liittolaisiaan 25% tariffeilla... Ja maan ilmoittaa "päävastustajakseen Kiinan", jota kohtelee taloussodassaan kevyemmin kuin "liittolaisiaan"?
 

Seuraamme harvinaista tilannetta historiassa, jossa dominoiva suurvalta itse purkaa dominanssinsa, jota on aktiivisesti rakentanut +80-vuotta... Jossain Kremlissä olisivat pissineet hunajaa, jos USA olisi tehnyt vastaavan harakirin nopeutetulla tahdilla 80-luvulla. Minun on vaikea hahmottaa "pirullista nerokkuutta" USA:n oman pehmeän vaikutusvallan tuhoamisessa ympäri maailmaa pikkurahan vuoksi. Vuodesta 2022 USA on tukenut Ukrainaa noin 65 miljardilla. Ja sekin on pääasiassa n. 40 vuotta vanhojen varastoaseiden, jotka olisi kohta muutenkin luiskattava, "hatusta kiskaistua kirjanpitoarvoa". Omia tappioita ei ole. Irakiin ja Afganistaniin kaadettiin tuhansia miljardeja ja tapatettiin tuhansittain amerikkalaisia...
Dollarin arvo nojaa USA:n sotilasvaikuttamiseen ja sitä kautta energiakaupan hallitsemiseen (ei omistamiseen) ja petrodollariin. Jos sotilasvaikuttaminen ajetaan alas, katoaa dollarin näennäinen arvo maailmalla ja velkainen USA menee konkurssiin kun ei ole millä vastata liikkeelle lasketuista taaloista.
 
Dollarin arvo nojaa USA:n sotilasvaikuttamiseen ja sitä kautta energiakaupan hallitsemiseen (ei omistamiseen) ja petrodollariin. Jos sotilasvaikuttaminen ajetaan alas, katoaa dollarin näennäinen arvo maailmalla ja velkainen USA menee konkurssiin kun ei ole millä vastata liikkeelle lasketuista taaloista.
Jotenkin noin siinä voinee käydä. Joku äsken kehui ylempänä tuota Trumpin hallinnon aloittamaa ketjua USA:n aseman ja samalla dollarin romauttamiseksi "pirullisen nerokkaaksi".... ;)
 
Leikin kännispäissäni hieman yksinkertaista maailmanvalloituspeliä. Mitä jos ryssä, usa ja kiina lyö pariksi vuosikymmeksi hynttyyt yhteen ja jättää Euroopan yksin afrikan ja lähi-idän kanssa? Strateginen deletointi, Eurooppa muuttuu syyriaksi. Sisällä on jo joku 50 miljoonaa taistelijaa, rahoitetaan ja aseistetaan niitä kimpassa. Done. Samaan aikaan voimistunut venäjä hyökkää.

Kiina voi ottaa Taiwanin, koska diili on tehty. Jenkit saa, ryssä saa, kiina saa, mutta Euroopalla on ”pakotteet” ja ovat omillaan. Eli skenaariossa Eurooppa on ”outplayed” osapuoli.
 
USA vaihtaa liittolaisia lennosta Orwellin 1984 tyyliin? Demokratioista siirrtyään hyökkäyssodassaan epäonnistuneen diktaattorin apulaiseksi? Siis, jos tuo on totta, miksi USA lopettaisi varautumisensa kybersotaan Venäjää vastaan? Venäjä ei todellakaan lopeta valmistautumistaan kybersotaan USA:ta ja länttä vastaan. Joko uutinen on ankka, tai sitten USA:ta johtavat imbesillit tai myyrät?

Muutenkin mielenkiintoista, että USA iski Kiinalle 10% tariffit, mutta naapureitaan uhtaa 25% tariffeilla ja liittolaisiaan 25% tariffeilla... Ja maan ilmoittaa "päävastustajakseen Kiinan", jota kohtelee taloussodassaan kevyemmin kuin "liittolaisiaan"?

Erilaiset toimijat. Kiina tuottaa tavaraa, joka olisi liian kallista Yhdysvalloissa valmistettuna - se on siis alihankkija. Sen sijaan Kanada ja EU tuottavat korkean jalostusasteen tuotteita, jotka olisi parempi valmistaa Yhdysvalloissa - ne ovat siis kilpailijoita. Meksiko on ainoa hieman outo tariffien kohde, mutta se mennee maahanmuuton vastustamisen piikkiin ja olisihan se ehkä muutenkin hankalaa kohdella Meksikoa ja Kanadaa eri tavoin.
 
Leikin kännispäissäni hieman yksinkertaista maailmanvalloituspeliä. Mitä jos ryssä, usa ja kiina lyö pariksi vuosikymmeksi hynttyyt yhteen ja jättää Euroopan yksin afrikan ja lähi-idän kanssa? Strateginen deletointi, Eurooppa muuttuu syyriaksi. Sisällä on jo joku 50 miljoonaa taistelijaa, rahoitetaan ja aseistetaan niitä kimpassa. Done. Samaan aikaan voimistunut venäjä hyökkää.

Kiina voi ottaa Taiwanin, koska diili on tehty. Jenkit saa, ryssä saa, kiina saa, mutta Euroopalla on ”pakotteet” ja ovat omillaan. Eli skenaariossa Eurooppa on ”outplayed” osapuoli.

1740867098081.webp

Tässähän se pähkinänkuoressa. Suomen haistavittu tuleva presidentti.... villi veikkaus vain.
 
Back
Top