Julkaistu: 13.5. 11:13
Kaikki nuoret eivät kykene kesätyökilpailuun. Nuorten suorituspaineet lisääntyvät keväisin, kertoo ylilääkäri Pauli Tossavainen STT:n haastattelussa.
Opiskelijoiden sairaslomat ja nuorten suorituspaineet lisääntyvät keväisin. Ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiön (YTHS) mielenterveystyön johtavan ylilääkärin
Pauli Tossavaisen mukaan syynä ovat opiskelijoiden talvella ilmaantuneet mielenterveysongelmat.
– Opiskelija on voinut huomata talvikauden aikana, että ei selviydy opinnoista, ja ennakoi, että ei selviydy myöskään kesätöistä eikä pysty niitä edes hakemaan, kertoo Tossavainen.
Raskas kevään aika on havaittavissa Suomen Punaisen Ristin (SPR) nuorten turvatalotoiminnassa. SPR:n turvatalotoiminnan johtaja
Leena Suurpään mukaan keväiset suorituspaineet vaikuttavat myös nuorten vanhempiin.
– Suorituspaineiden ja aikataulupaineiden lisääntyminen näkyy keväällä tähän aikaan erityisesti nuorilla, jotka ovat saamassa ratkaisevia arvosanoja, kuten esimerkiksi ysiluokan päättötodistuksen. Myös vanhemmat saattavat olla yhtä lailla paineistettuja eivätkä jaksa välttämättä tukea nuoria samalla tavalla kuin aikaisemmin.
Mielenterveyden useat ulottuvuudet
Mielenterveysongelmien syntyyn vaikuttavat yksilölliset, biologiset ja ympäristölliset tekijät, ja siksi niiden hoidossa pitää huomioida potilaan elämäntilanne kokonaisuudessaan. YTHS:llä potilaan tilanteen kokonaisvaltaisen tarkastelun mahdollistaa vahva yhteys oppilaitokseen.
– Mielenterveyspalvelu, joka ei ole tekemisissä opiskeluympäristön kanssa, saattaa pitää opiskelijan mielenterveyshäiriötä lievänä hoidettavaksi tai hoitaa pelkästään sitä selvittämättä riittävästi taustaa, sanoo Tossavainen.
YTHS:n helmikuussa julkaistusta Terveystutkimuksesta käy ilmi diagnosoidun masennuksen ja ahdistushäiriöiden lisääntyneen alle 35-vuotiaiden korkeakouluopiskelijoiden keskuudessa huomattavasti 2000-luvun alusta lähtien. Tossavainen arvelee kasvun johtuvan useista eri tekijöistä.
– Ehkä vahvin syy on se, että tällä hetkellä opiskelijat hakeutuvat palveluihin huomattavasti useammin kuin aikaisemmin eli mielenterveyspotilaaksi stigmatisoitumisen pelko vaikuttaisi vähenneen, pohtii Tossavainen.
http://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005209451.html