Työllisyyden näkymät

Miten työllisyys kehittyy seuraavan 3 vuoden jaksolla

  • Työpaikat vähenevät n 10% tai enemmän

    Ääniä: 36 38.7%
  • Työpaikat vähenevät n 3% tai vähemmän

    Ääniä: 26 28.0%
  • Työllisyystilanne pysyy samana, kuin 2015 kesäkuussa

    Ääniä: 14 15.1%
  • Työpaikat lisääntyvät n 3% tai enemmän

    Ääniä: 22 23.7%
  • Työpaikat lisääntyvät n 10% tai enemmän

    Ääniä: 0 0.0%
  • Tulemme tarvitsemaan maahanmuuttoa työpaikkojen täyttämiseksi

    Ääniä: 2 2.2%

  • Äänestäjiä yhteensä
    93
  • Äänestys suljettu .
Suomalainen asiantuntija on palkkakuopassa kotimaassaan – Sveitsissä elää leveämmin, vaikka päivähoito maksaa peräti 4 000 euroa kuussa
Sveitsissä on korkeat palkat, mutta menotkin ovat suuret. Rahaa jää silti lapsiperheen vanhempien mielestä riittävästi.
Kaupunki
Helsingin Sanomat
http://www.hs.fi
62fd5ae1438c472e92fe098d89ad0f7b.jpg


Maria Seljeson ja Jens Bergman leikkivät kotona puolitoistavuotiaan Carlin ja viisivuotiaan Emman kanssa Sveitsin pääkaupungissa Bernissä.
Suvi Turtiainen HS
Julkaistu: 15.5. 2:00 , Päivitetty: 15.5. 8:25


Rapusta kuuluu tuttua ryminää. Kotona etätöitä tehnyt Maria Seljeson menee ovelle vastaan, kun puolitoistavuotias Carl ja viisivuotias Emma juoksevat sisään.

Perheen isä Jens Bergman tulee perässä. Hän on hakenut lapset hoidosta aivan asunnon lähellä sijaitsevasta päiväkodista.

Perhe asuu Sveitsin pääkaupungissa Bernissä Kirchenfeldin kaupunginosassa, jota voisi kuvailla paikalliseksi Eiraksi. Alueella on hyvä maine, ja naapurustossa sijaitsee rykelmä suurlähetystöjä. Asunto henkii vanhaa charmia.

Ruotsalainen Seljeson, 39, ja suomalainen Bergman, 37, edustavat hyvin toimeentulevaa keskiluokkaa. He työskentelevät suurissa kansainvälisissä firmoissa asiantuntijatehtävissä, Seljeson kehityspäällikkönä ja Bergman talouspäällikkönä.

Huhtikuussa Helsingin Sanomat kertoi, miten Suomi maksaa pohjoismaisiin naapureihin verrattuna asiantuntijoille pientä palkkaa. Samaan aikaan asuminen ja eläminen on Helsingissä kallista.

Sveitsissä palkkataso on maailman huippuluokkaa – mutta niin ovat menotkin.

Seljeson ja aiemmin Helsingissä asunut Bergman ovat lupautuneet avaamaan tulojaan ja menojaan sekä kertomaan, onko kaksilapsisen perheen elämä todella leveämpää Sveitsissä kuin Suomessa.

Bergman ja Seljeson ovat molemmat asiantuntija-alalla keskijohdossa. Tällaisesta työstä maksetaan Sveitsin suurissa kaupungeissa keskimäärin yli 110 000 euron vuosipalkkaa, selviää UBS-pankin vuonna 2015 tekemästä eri kaupunkien alakohtaisesta palkkavertailusta.

Bergman kertoo maksavansa verotettavasta ansiotulosta Bernissä 21 prosenttia veroja, mikä on Sveitsin muihin kantoneihin verrattuna paljon. Helsingissä 110 000 euron ansiotuloista perittäisiin verottajan laskurin mukaan veroja 36 prosenttia.

Helsingissä vastaavan työn vuosikorvaus on UBS:n vertailun mukaan noin 50 000 euroa.

Verottaja nappaa siitä veroprosenttilaskurin mukaan noin 24,5 prosenttia. Helsingissä samasta työstä maksetaan siis tuntuvasti pienempää palkkaa kuin Bernissä ja vieläpä ankarammalla verotuksella.

Emma ja Carl riisuvat takit eteiseen. Carl hyppää riemuissaan äidin syliin päiväkotipäivän jälkeen. Onnenlähde, kyllä, mutta Sveitsissä päiväkoti-ikäiset lapset ovat myös valtaisa menoerä.

”Elinkustannukset riippuvat pikkulapsiperheessä hyvin paljon lasten määrästä, jos molemmat vanhemmat käyvät töissä”, Bergman sanoo.

Emma ja Carl ovat molemmat neljä päivää viikossa päiväkodissa. Yhteensä lasten päivähoitokulut ovat noin 4 000 euroa kuukaudessa, mikä on Bernissä normaali hinta kahden lapsen hoidolle.

Sveitsissä kotiäitiys onkin tavallista, sillä monilapsisessa perheessä toisen vanhemman kuukausitulot uppoavat pitkälti päivähoitomaksuihin.

Työpaikalla oltiinkin ihmeissään, kun Seljeson palasi työelämään Emman synnyttyä täysiaikaisesti ja Carlin synnyttyä tekemään nelipäiväistä viikkoa.

”Yleensä naiset katoavat kokonaan lasten synnyttyä tai tekevät kaksi-kolmipäiväistä viikkoa”, kertoo yli 15 vuotta Sveitsissä asunut Seljeson.

Helsingissä kahden noin 50 000 euroa vuodessa ansaitsevan vanhemman perhe maksaisi kahden lapsen päivähoidosta 511 euroa kuukaudessa – siis vuodessa siis yli 40 000 euroa vähemmän kuin Bernissä.

Seljeson ei kuitenkaan kaipaa ruotsalaista tai suomalaista päivähoitoa. Sveitsissä heillä on enemmän valtaa vaikuttaa päivähoidon laatuun, koska tuhansien eurojen maksut maksetaan itse.

”Olen kuullut täällä paljon vähemmän valitusta päiväkodeista kuin Ruotsissa tai Suomessa”, Seljeson sanoo.

Neljän tonnin kuukausittaiset päiväkotimaksut tuntuvat silti järjettömiltä suomalaiseen palkkatasoon suhteutettuna. Sveitsissä monella on maksuihin varaa, sillä palkat ovat jopa kaksinkertaisia suomalaispalkkoihin verrattuna.

Sveitsissä kokonaisansioiden mediaani oli vuonna 2014 noin 6 000 euroa kuussa. Suomen kokoaikaisten palkansaajien mediaanitulo oli samana vuonna hieman alle 3 000 euroa.

Sveitsissä perheille lankeaa päivähoidon lisäksi muitakin menoja, joita Suomessa katetaan verorahoilla.

Sveitsissä on pakko hankkia sairausvakuutus. Bergmanin ja Seljesonin perheessä sairausvakuutusmaksut maksavat perheenjäsentä kohden vähän alle kaksisataa euroa kuussa, mikä on Sveitsissä tyypillinen sairausvakuutuksen hinta.

Tässä on Bergmanin mukaan Suomen ja Sveitsin suuri ero. Suomessa katetaan terveydenhoito- ja päivähoitokuluja verorahoilla, Sveitsissä samoista palveluista maksetaan suoraan omasta pussista. Sveitsissä julkinen sektori ei toimi välikätenä.

Siinä on sekä hyviä että huonoja puolia.

Sveitsissä arki pitää rakentaa alusta asti itse. Ei ole esimerkiksi Suomen kaltaisia neuvoloita, jotka huolehtivat raskaus- ja vauva-ajan terveydenhoidosta. Tavallista on etsiä itse asiantunteva lääkäri valvomaan raskauden etenemistä ja vauvan terveyttä. Se ei ole aina helppoa.

Seljeson muistaa hetken, jolloin Emma oli vauva ja tuore äiti etsi puhelinluettelosta lastenlääkäriä, mutta kellään ei ollut vapaita potilaspaikkoja. Lopulta omalääkäri löytyi myös lapselle.

Toisaalta sairausvakuutusta voi vaihtaa vaikka joka vuosi vastaamaan senhetkisiä tarpeita.

Huoneeseensa kadonnut Emma on ehtinyt jo vaihtaa ylleen uuden tyllimekon. Hän pyörähtää näyttämään sitä vanhemmille.

Vaatteita, vaippoja, leluja ja harrastusvälineitä. Lapsiperheissä hintavertailu on arkipäivää. Bergmanin mukaan Sveitsin hintataso on Helsinkiä korkeampi mutta ei kaksinkertainen kuten palkat. Tulojen lisäksi elinkustannuksia verrannut UBS:n tutkimus vahvistaa Bergmanin havainnon.

Ruokaan ja palveluihin menee siis pienempi osuus tuloista.

Sama koskee asumista. Bergman ja Seljeson maksavat noin 110 neliön kerrostaloasunnostaan kuukausivuokraa 2 250 euroa, minkä he tosin sanovat olevan vähemmän kuin vastaavien asuntojen samalla alueella. Ikkunasta aukeaa näkymä viheralueelle, Bernin läpi virtaava Aarejoki on lähellä.

Helsingissä vuokrataso on hieman edullisempi kuin Bernissä. Helsingin ydinkeskustasta löytyi torstai-iltana edullisimmillaan yli 100 neliön vuokra-asuntoja noin 1 630 euron kuukausivuokralla.

Tässä kohtaa pitää tosin muistaa, että vaikka Bern on Sveitsin pääkaupunki, se ei ole maan kallein kaupunki. Vuokrat ovat korkeampia esimerkiksi diplomatian ytimessä Genevessä ja talouskeskus Zürichissä.

Helsinki taas on vuokrissa mitattuna Suomen kallein kaupunki.

Asumisessa Sveitsi ja Helsinki eroavat myös asumismuodoiltaan. Sveitsissä keskiluokalle on tyypillistä asua vuokralla toisin kuin Suomessa. Perheille sopivat talot Bernin lähellä maksavat helposti noin miljoona euroa, Bergman kertoo. Satojentuhansien pesämunan kerryttäminen ei ole helppoa edes sveitsiläisillä tuloilla.

Vaikka arkielämän menot ovat suuremmat kuin Helsingissä, pariskunta kokee rahan riittävän Bernissä enempään kuin se riittäisi Helsingissä.

”Elämä on Sveitsissä leveämpää, jos olet nuori kaupunkilainen asiantuntija-alalla”, Bergman kiteyttää.

Suurin ero käteen jäävän rahan määrässä on silloin, kun lapsia ei ole tai kun lapset ovat jo kasvaneet ohi päiväkoti- ja iltapäivähoidon tarpeen.

”Pikkulapsiaikana ero Helsinkiin ei ole niin suuri”, Bergman sanoo viitaten siihen, kuinka paljon pakollisten menojen jälkeen jää palkasta käteen. Tuon ajan jälkeen asuntosäästäminenkin helpottuu.

Suomesta Bergman kaipaa turvaverkostoa. Lasten isovanhemmat asuvat Suomessa ja Ruotsissa. Hän muistuttaa, ettei elämänlaatu riipu vain tuloista.

Sveitsissä plussaa ovat ilmasto ja lyhyet välimatkat. Seljeson kertoo, miten hän edellisenä viikonloppuna leikki lasten kanssa lämpimässä kevätkelissä kaupungilla samaan aikaan kun Bergman lähti vuorille tuoreen puuterilumen perässä.

Niin, ja ne kuuluisat junat.

”Helsingissäkin on hyvä joukkoliikenne, mutta täällä se on erinomainen”, Bergman sanoo.

http://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005211054.html
 
Entinen työnantajani BIG_Bill_Gates ennustaa tulevaisuutta... Afrikka edelleen sydäntä lähellä, kuinka liikuttavaa. Mikro-orjille ei '95-'97 löytynyt kyllä vastaavaa sympatiaa kun pykattiin Hornet-vastakaupoilla suomalaista ysivitosta ja officesuitea käytännössä veronmaksajien rahoilla... noh eipä tullu symppistä myöskään Melindalta :). Ehkä hän oli ensimmäinen AI-robotti?
ps. köyhiä verrattuna mihin? Jos ei ole rikkaita, ei ole köyhiäkään... eläköön Halos-logiikka. Ilman armeijoita ei olisi sotia, ilman palokuntia ei olisi tulipaloja jne...
http://www.tekniikkatalous.fi/talou...arainen-2035-koyhia-maita-ei-enaa-ole-6649290
 
En oikeasti tiedä, ovatko asiat nykyään huonommin kuin joskus aikaisemmin, mutta ihan varmasti "osa nuorista" täyttää minkä tahansa ehdon, esimerkiksi kesätöistä ahdistumisen. Sen enempää konkretiaa ei tästäkään artikkelista irtoa.

Olisipa jännää, jos pääsisi aikakoneella katsomaan menneitten vuosikymmenien työelämää. Nykyään ei esimerkiksi saa työajalla olla päihtyneenä tai lorvia lounaalla paria kolmea varttia pidempään.
 
Olisipa jännää, jos pääsisi aikakoneella katsomaan menneitten vuosikymmenien työelämää. Nykyään ei esimerkiksi saa työajalla olla päihtyneenä tai lorvia lounaalla paria kolmea varttia pidempään.

Kännissä ei saa olla, mahdollisesti jopa puhallutetaan vartijoiden toimesta. Mutta kyllä meillä saa olla lounaalla 30-90 minuuttia, se tosin on omaa aikaa, ei työaikaa. Eli lounaan ajaksi leimataan ulos.
 
http://www.is.fi/kotimaa/art-2000005216862.html

Karuja väitteitä irtisanotun Mitro Revon käytöksestä: ”Alittanut sen, mitä papilta voidaan vähimmäistasolla odottaa”

Kyseisessä tapauksessa näkyy suomalaisen työelmän jokapäiväinen ristiriita.
Työnantaja pitää työntekijää huonona ja työntekijä pitää itseään hyvänä pappina.
Kuka sitten kenenkin mielestä on oikea taho arviomaan työntekijää.

Itse Mitron tapaukseen en ota kantaa, kun en omaa tietoa asiasta.
 
Työttömät palkatta töihin yrityksiin – hallitus esittää kokeilua
http://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005216103.html

Pron Malinen tyrmää työelämäkokeilun työttömien nöyryyttämisenä: ”Sittenhän kannattaisi potkia vakituiset pihalle”
http://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005216915.html

Hallitus esittää ilmaistyötä pitkäaikaistyöttömille - kansanedustaja tyrmistyi: "Haluan oikeasti tietää, kuka hyötyy tästä"
http://www.iltalehti.fi/politiikka/201705182200147667_pi.shtml
 
Jos niille työkokeilupaikkoja löytyy niin sehän tarkoittaa että on vapaita työpaikkoja ja täten niitä voi/pitää palkata täydellä palkalla. Jos heitä taas otetaan sinne ns ylimääräisinä niin ei voi vaatia että he tekisivät töitä samalla tahdilla ja taidolla kuten palkattu eli se on vain päivähoitopaikka aikuisille.
 
Olisipa jännää, jos pääsisi aikakoneella katsomaan menneitten vuosikymmenien työelämää. Nykyään ei esimerkiksi saa työajalla olla päihtyneenä tai lorvia lounaalla paria kolmea varttia pidempään.

Toisaalta ennen ei ollut nettiäkään. Miten ihmeessä luppoaikaa tapettiin? Sököringissä?
 
Ans kattoo milloin saamme ensimmäisen työttömän joka pääsee kokeilemaan työntekoa siihen samaan työpaikkaan ja -tehtävään josta hänet on taloudellisin ja tuotannollisin perustein aiemmin irtisanottu.
 
Jos niille työkokeilupaikkoja löytyy niin sehän tarkoittaa että on vapaita työpaikkoja ja täten niitä voi/pitää palkata täydellä palkalla. Jos heitä taas otetaan sinne ns ylimääräisinä niin ei voi vaatia että he tekisivät töitä samalla tahdilla ja taidolla kuten palkattu eli se on vain päivähoitopaikka aikuisille.

Ajatuksenahan tuossa on se, että se korvaisi kuntouttavan työtoiminnan sellaisella toiminnalla, joka olisi työttömän kannalta mielekkäämpää ja jonka toiminnan voisi myös lisätä työhakemusten ansioluetteloon. Nykyäänhän kuntouttavalla työtoiminnalla on etupäässä juuri se päivähoitofunktio, eikä se erityisesti edistä työllistymistä kuin korkeintaan siten, että työtön mahdollisesti siellä oloon kyllästyttyään saa lisää motivaatiota työnhakuun. :rolleyes:

Tekemätöntä työtä on myös Suomenmaa täynnä. Esim. olisi sinällään erinomainen juttu, jos vaikka kaikkiin maan ala-asteluokkiin saataisiin työtön tekemään koulunkäyntiavustajan töitä. Asiassa on vaan toki se ongelma, että kun siitä työstä ei ole varaa maksaa palkkaa, niin se muuttuu ilmaistyöksi ja toisaalta samaa työtä tällä hetkellä palkallisena tekevät menettävät pikku hiljaa työnsä.

Pitkäaikaistyöttömyyden ongelmaan ei taida olla oikein hyvää ratkaisua olemassa. En tiedä mahtaisiko sekään toimia, että työkokeilun sijaan pitkäaikaistyöttömille tarjottaisiin julkisen sektorin osa-aikatyö, jossa olisi niin vähän tunteja, että palkka vastaisi peruspäivärahaa plus 9 euron kulukorvausta.
 
Ajatuksenahan tuossa on se, että se korvaisi kuntouttavan työtoiminnan sellaisella toiminnalla, joka olisi työttömän kannalta mielekkäämpää ja jonka toiminnan voisi myös lisätä työhakemusten ansioluetteloon. Nykyäänhän kuntouttavalla työtoiminnalla on etupäässä juuri se päivähoitofunktio, eikä se erityisesti edistä työllistymistä kuin korkeintaan siten, että työtön mahdollisesti siellä oloon kyllästyttyään saa lisää motivaatiota työnhakuun. :rolleyes:

Ei tuo teoriassa ole huono, mutta tuossa on potentiaalia kunnon väärinkäytölle. Onneksi meillä ei ole korruptiota tässä maassa ja kaikki ovat rehellisiä, reiluja ja toimivat lain hengen, eikä vain kirjaimen mukaan.
 
Pitkäaikaistyöttömät pitäisi päästä eläkkeelle sen sijaan että hypytetään kaikenlaisissa hupiohjelmissa.
50-vuotinen matalakoulutettu pitkäaikaistyötön ihminen ei ikinä enää pääse töihin.
 
Ans kattoo milloin saamme ensimmäisen työttömän joka pääsee kokeilemaan työntekoa siihen samaan työpaikkaan ja -tehtävään josta hänet on taloudellisin ja tuotannollisin perustein aiemmin irtisanottu.

Johan noita on ollut. 2004 -2012 välillä useitakin. Nykyäänhän tuo on kielletty.
 
Ei tuo teoriassa ole huono, mutta tuossa on potentiaalia kunnon väärinkäytölle. Onneksi meillä ei ole korruptiota tässä maassa ja kaikki ovat rehellisiä, reiluja ja toimivat lain hengen, eikä vain kirjaimen mukaan.

Niinkuin esimerkiksi Vantaa, joka pesettää pyykkinsä kuntouttavilla. Tuleehan se halvaksi, kun ei tarvitse maksaa kuin pesukoneen sähkö ja aineet. Valtiolta lisäksi 10,09€/pää/pvä. Tai Lahti jossa teetettiin mölkky-pelin palikoita, jotka myytiin eteenpäin.

Nuo kaksi esimerkkiä nyt alkuun. Lakia rikotaan ja kukaan ei välitä.
 
Johan noita on ollut. 2004 -2012 välillä useitakin. Nykyäänhän tuo on kielletty.

Ok. Ei vain ole kantautunut omiin korviini. Hieno kuulla että uutta kehitetään ja ihmiset pääsevät mielekkäisiin hommiin. Kukapa ei haluaisi jatkaa viranomaisen pakottamana ilmaiseksi vanhoissa tehtävissään jos työnantaja ei halua enää maksaa siitä palkkaa. :confused:

Noin yleisesti ottaen ajatusta aktivoimisesta voi pitää hyvänä. Neljän seinän sisään on liian helppo jymähtää. Käytännön toteutukseen ei vain ole löytynyt toimivaa konstia. Ei kuulosta hyvälle jos luodaan järjestely jossa työnantajan kannattaa pistää palkollisia pihalle koska on mahdollisuus saada ilmaista väkeä tilalle. Järkevä yrittäjähän ei tuollaista tekisi mutta kaikki nyt vain eivät ole niin järkeviä.
 
Ei tuo teoriassa ole huono, mutta tuossa on potentiaalia kunnon väärinkäytölle. Onneksi meillä ei ole korruptiota tässä maassa ja kaikki ovat rehellisiä, reiluja ja toimivat lain hengen, eikä vain kirjaimen mukaan.
Suomessahan on jo nyt iso liuta yksityisiä firmoja, missä ainakin yksi työntekijä korvataan sillä, että otetaan töihin työkokeilijoita tai harjoitteluaan tekeviä opiskelijoita. Työkokeilun soveltamisalan laajetessa epäilemättä myös näiden firmojen määrä kasvaa.

Se on myös julkinen salaisuus, että työkokeilua käytetään jo nyt etupäässä aktivointitoimenpiteenä sen sijaan, että se olisi aidosti jonkun työtehtävän kokeilua niin kuin lain mukaan pitäisi olla.
 
Pitkäaikaistyöttömät pitäisi päästä eläkkeelle sen sijaan että hypytetään kaikenlaisissa hupiohjelmissa.
50-vuotinen matalakoulutettu pitkäaikaistyötön ihminen ei ikinä enää pääse töihin.
Toisaalta 50-vuotias nyt vielä ehtisi uudelleenkouluttautuakin jollekin työvoimapula-alalle, joten ei hän välttämättä toivoton tapaus ole. Ja sittenhän on myös esim. 25- tai 40-vuotiaita pitkäaikaistyöttömiä.
 
50-vuotias matalakoulutettu on matalakoulutettu sen takia että ei aikoinaan ollut rahkeita/älykkyyttä/ käydä kouluja, ei kaikista ole istumaan koulunpenkillä, mistä ne rahkeet tulisi nyt vanhoina päivina...
 
50-vuotias matalakoulutettu on matalakoulutettu sen takia että ei aikoinaan ollut rahkeita/älykkyyttä/ käydä kouluja, ei kaikista ole istumaan koulunpenkillä, mistä ne rahkeet tulisi nyt vanhoina päivina...

Ei kaikkia matalakoulutettuja voi niputtaa samaan malliin. On lähipiirissä eräs 42-vuotias jolla ei ole muuta kuin peruskoulun päättötodistus. Oli ammattikoulussa, mutta joutui lopettamaan ja menemään töihin, koska muuten olisi lähtenyt perheeltä talo. Vanhemmat olivat yrittäjiä joille 90-luvun lamassa kävi vähän heikosti.

Noh, ei hänellä ole työttömyys ongelmaa. 17-vuotiaasta saakka ollut töissä eri firmoissa.

Sitten ovat nämä maatilojen pojat. Aikoinaan jatkaneet tilan pitoa, mutta ei ne pienet peltotilat nykyään oikein kannata. Tilat myyty ja muutettu kaupunkiin missä ei oikein töitä pelkän peruskoulun käyneelle löydy.
 
Vantaan kaupungin työpajapomot syytteessä ilmaisten töiden teettämisestä – remonttitöitä tuhansien eurojen edestä
Vantaan kaupungin työpajatoimintaa johtaneen projektipäällikkön epäillään teetättäneen työpajatoimintaan osallistuvilla muun muassa kotonaan ja vanhempiensa luona remonttitöitä ilman korvausta.

Syyttäjän mukaan epäilty nainen on teetättänyt pajalaisilla kotonaan salaojien rakentamisen ilmaiseksi. Työhön kului 10 työpäivää ja siihen osallistui yksi pajaohjaaja ja kuusi pajalaista.

Syyttäjän mukaan projektipäällikkö teetätti pajalaisilla myös pintaremontin vanhempiensa luona sekä yhden omakotitalon remontin, jonka arvo on ollut yli 15 000 euroa. Työstä on laskutettu vain 1000 euroa.

Työt on tehty vuosina 2011 ja 2012. Syyttäjä vaatii projektipäällikölle ehdollista vankeusrangaistusta luottamusaseman väärinkäytöstä. Vantaan kaupungin mukaan työntekijä irtisanoutui vuonna 2013, kun epäilys väärinkäytöksestä tuli ilmi
http://yle.fi/uutiset/3-9614681

Kohta pakotetaan työttömät työleirelle joista rikkaat saavat hakea ilmaista työvoimaa aina kun sellaiselle on tarvetta... komeat kartanotkin saadaan rakennettua halvalla kun valtiolta saa orjia harjoittelijoita.
 
Back
Top