Työllisyyden näkymät

Miten työllisyys kehittyy seuraavan 3 vuoden jaksolla

  • Työpaikat vähenevät n 10% tai enemmän

    Ääniä: 36 38.7%
  • Työpaikat vähenevät n 3% tai vähemmän

    Ääniä: 26 28.0%
  • Työllisyystilanne pysyy samana, kuin 2015 kesäkuussa

    Ääniä: 14 15.1%
  • Työpaikat lisääntyvät n 3% tai enemmän

    Ääniä: 22 23.7%
  • Työpaikat lisääntyvät n 10% tai enemmän

    Ääniä: 0 0.0%
  • Tulemme tarvitsemaan maahanmuuttoa työpaikkojen täyttämiseksi

    Ääniä: 2 2.2%

  • Äänestäjiä yhteensä
    93
  • Äänestys suljettu .
Niin, eikös Egyptin pyramiditkin rakennettu faaraoiden järjestämän "epävirallisen työkokeilun" kautta? Vai ovatko arkeologit sittemin löytäneet jotain viitteitä palkanmaksusta?
Itseasiassa rakentajat eivät ole olleet (ainakaan kaikki) orjia kuten Hollywood ja raamattu ovat uskotelleet. Pyramidien viereltä on löydetty rakentajien jäännöksiä ja niin lähelle pyramidia hautaamisen kunniaa ei olisi orjille suotu. Pyramidien rakennuspaikalta on löydetty suuret määrät karjan luita jotka myös todistavat että arvostettua herkkua eli nautaa.

Tuosta luettuani jouduin toteamaan että ostamani paita, jossa on pyramideja ja teksti SLAVERY GETS SHIT DONE!, onkin misinformaatiota. Eipä siinä, kyllä sitä kai silti joutuu käyttämään aina välillä kun tulee raskaampaa hommaa puurrettavaksi B-)
 
Slavery gets shit done - sano se natseille jotka käytivät orjatyövoimaa asetehtaissa joissa esiintyi melko paljon sabotointia.
 
Slavery gets shit done - sano se natseille jotka käytivät orjatyövoimaa asetehtaissa joissa esiintyi melko paljon sabotointia.

No eikös tuo pitänyt aika hyvin paikkaansa? Paskaa tuli.
Kun Stalin kuoli, niin ensimmäinen asia minkä uudet valtiaat tekivät oli vapauttaa iso määrä työleirien orjatyövoimasta. Leirien kustannustehokkuus oli useimmiten erittäin huono ja asia oli neuvostojohdossa hyvin tiedossa.
 
Tarinaa tempputyöllistämisestä ja "työvoimalihakarjan" hyväksikäyttämisestä. Tietysti joskus voisi kyseenalaistaa myös joitakin opiskeluvalintoja. Sammal- ja jäkälätieteen tohtorille ei ehkä ole kauheasti koulutusta vastaavia työpakkoja Suomessa.

Hanna Harrin, 36, vuosien työkokeilukierre – lupailtiin jatkoa, vaikka uusi harjoittelija oli jo tiedossa: "Ei tehdä sulla mitään"
Hanna Harrilla on kokemusta työkokeiluista jo kymmenen vuoden ajalta. Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan työkokeilulle laissa säädetty enimmäiskesto estää harjoittelukierteen.

3.7.2017 klo 06:14
13-3-9695554.png

Yle Uutisgrafiikka
Aktiiviset työvoimapoliittiset toimenpiteet, kuten työkokeilut, eivät aina onnistu. Tämän tietää tamperelainen Hanna Harri, 36. Hän valmistui vuonna 2007 hopeasepänalan artesaaniksi, eikä saanut alansa töitä. Harri on aina toivonut työllistyvänsä.

– Koko työhistoriani on työkokeiluja. Minulla on muutama paikka, joista olen saanut ihan palkkaa, mutta niistäkään ei ole seurannut mitään pysyvää, Harri kertoo nyt jälkeenpäin.

Alun perin Harrin

alkoi vuonna 2007 – samana vuonna, kun hän valmistui. Harri halusi saada työkokemusta ja oli kuullut, että työkokeiluista voi saada hyvää kokemusta.

– Menin kirjastoon kolmeksi kuukaudeksi. Siellä oli niin kivaa, että sitä jatkettiin kolme kuukautta lisää eli olin siellä työkokeilussa elokuusta joulukuuhun.

Työhöni oltiin niin tyytyväisiä, että harjoittelujaksoani jatkettiin kahdella kuukaudella, "jos syksyllä olisi tarvetta palkata”

Työtön Hanna Harri
Oli vuosi 2008 ja Harri jäi jälleen työttömäksi. Sen jälkeen hän meni työkokeiluun pieneen puotiin kolmeksi kuukaudeksi. Sekään ei jatkunut.

Vuosina 2008–2011 Harri oli työttömänä lukuunottamatta yhden kuukauden kestänyttä työkokeilupaikkaa.

– Siitä ei tietenkään poikinut mitään.

Vuonna 2011 kolmen vuoden työttömyyden jälkeen Harri työskenteli työkokeiluissa kahdessa eri kaupassa. Toinen niistä kesti kuukauden ja toinen yhteensä kolme kuukautta.

– Tein kaikkeni osoittaakseni olevani hyvä työntekijä, olin joka päivä ajoissa paikalla, hyllytin, olin kassalla ja työhöni oltiin niin tyytyväisiä, että harjoittelujaksoani jatkettiin kahdella kuukaudella, ”jos syksyllä olisi tarvetta palkata”. Viimeisellä viikolla minulle sanottiin, ettei minua palkattaisi ja seuraava harjoittelija aloittaisi seuraavalla viikolla.

Kymmeniätuhansia työkokeiluissa
aloittaa työkokeilun. Määrä on ollut tasainen muutaman vuoden.

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan työkokeilua laajennettiin määräaikaisesti vuosiksi 2017 ja 2018. Tästä työkokeilusta käytetään nimitystä rekrytointikokeilu, joka kestää maksimissaan kuukauden.

– Rekrytointikokeilu tarjoaa työttömälle työnhakijalle mahdollisuuden osoittaa osaamistaan ja soveltuvuuttaan potentiaaliselle työnantajalle ja näin alentaa työnantajan kynnystä palkata hänet työsuhteeseen, sanoo Työ- ja elinkeinoministeriön Työllisyys- ja yrittäjyysosaston hallitusneuvos Tiina Korhonen.

Korhosen mukaan pitkäaikaistyöttömillä on monia vaihtoehtoja. Osaamista voi kehittää kouluttautumalla ja työllistymistä tukea esimerkiksi työnantajalle maksettavalla palkkatuella.

Työkokeilut Suomessa 2015–2017
Vuonna 2017 toukokuuhun mennessä työkokeilijoita on ollut 27 651

Vuonna 2016 työkokeilijoita oli koko vuoden aikana: 41 843

Vuonna 2015 työkokeilijoita oli koko vuoden aikana: 43 212

Lähde: Työ- ja elinkeinoministeriö, Työkokeilussa aloittaneet työttömät sekä pitkäaikaistyöttömät vuonna 2014–05/2017

Palkkatukipaikat eivät tuottaneet tulosta
Hanna Harrilla on kokemusta myös palkkatukipaikoista. Vuonna 2014 Harri oli palkkatukipaikassa puutarhaliikkeessä työskenneltyään ensin kuukauden verotoimistossa palkallisena. Puutarhaliikkeestä ei löytynyt töitä.

– Sekin loppui, koska siellä ei ollut töitä määräänsä enempää.

Tämän jälkeen Harri meni työvoimaneuvojan puheille uudestaan.

– Sanoin palveluohjaajalle, että pää alkaa hajota tähän työttömyyteen ja haluan tehdä mitä vain.

Harri pääsi lipunmyyjäksi pariksi kuukaudeksi. Viime kokemuksenaan hän oli Tampereen Taidemuseossa palkkatukityössä vuonna 2015.

Tampereen taidemuseon silloinen Hanna Harrin esimies kertoo, että hänellä on ainoastaan myönteisiä kokemuksia heillä töissä olleista palkkatuetuista henkilöistä. Näin se oli myös Harrin kohdalla.

– Olin hyvin tyytyväinen hänen tekemäänsä työhön. Hanna käy yhä välillä meitä tervehtimässä, anonyymina omasta pyynnöstään pysyttelevä esimies kertoo.

Esimiehen mukaan palkkaaminen pidemmäksi aikaa ei kuitenkaan ollut mahdollista.

TE-toimisto: Ei kuulosta hyvältä
Uudenmaan TE-toimiston tietoon on tullut viime vuosina joitakin tapauksia, joissa työnantaja on käyttänyt hyväksi työkokeilua ottamalla uusia harjoittelijoita. Näihin tapauksiin on kuitenkin puututtu.

– Työkokeilukierre ei kuulosta hyvältä. Fokus on aina asiakas itse, ei työnantaja. Jos työkokeilupätkät eivät ole tuottaneet tulosta, siihen on puututtava, sanoo Uudenmaan TE-toimiston osaamisen kehittämispalvelujen palvelupäällikkö Jarmo Valtonen.

Työ- ja elinkeinoministeriön hallitusneuvos Tiina Korhonen sanoo puolestaan, että työkokeilulle laissa säädetty enimmäiskesto estää harjoittelukierteen syntymisen. Tilastojen mukaan reilut 40 prosenttia on työttömiä kolmen kuukauden työkokeilun päättymisen jälkeen.

– Aika ajoin julkisuudessakin on ollut esillä huoli siitä, että työkokeilussa olevia käytettäisiin korvaamaan työsuhteessa olevia työntekijöitä. Asiaa koskevat selvitykset eivät kuitenkaan tue näitä väitteitä.

TE-toimistojen on arvioitava, voidaanko työkokeilusopimus tehdä järjestäjän kanssa, joka toistuvasti ottaisi henkilöitä samoihin tehtäviin

Työ- ja elinkeinoministeriön hallitusneuvos Tiina Korhonen
Positiivisia kokemuksiakin tosin löytyy. Espoolainen kirjanpitäjänä työskentelevä Mirja Hätälä, 33, onnistui saamaan töitä kahden työkokeilukokemuksensa kautta.

– Lukion jälkeisenä vuotena menin harjoittelijaksi työvoimatoimiston työkokeiluun kahvilaan. Tein työn niin kuin olisin missä tahansa palkallisessa työpaikassa ja siitä poikikin vakituinen työ.

Hätälä ei kuitenkaan ottanut paikkaa vastaan, koska hän näki työvoimatoimistossa tilitoimiston harjoittelusta ilmoituksen ja saikin työkokeilupaikan sieltä.

– Sillä tiellä olen. Pääsin lukiolaisesta kirjanpitäjäksi, Hätälä muistelee vuotta 2004.

Työ- ja elinkeinoministeriön hallitusneuvos Tiina Korhosen mukaan työkokeilun väärinkäyttöä ehkäistään tehokkaasti sääntelyllä. Henkilöä ei ohjata työkokeiluun, jos työkokeilusta aiheutuisi sen järjestäjälle kilpailua vääristävää etua.

– TE-toimistojen on arvioitava sitä, voidaanko työkokeilusopimus tehdä sellaisen työkokeilun järjestäjän kanssa, joka toistuvasti ottaisi henkilöitä työkokeiluun samoihin tehtäviin palkkaamatta työntekijöitä. Työkokeilu on kestoltaan myös varsin lyhyt, Korhonen sanoo.

"Työkokeilijoita ei tulisi ketjuttaa"
Hanna Harri ei enää voi saada ansiosidonnaista päivärahaa, koska hän on käyttänyt kaikki tukikuukaudet. Nyt hän uskoo päätyvänsä työmarkkinatukipaikkaan.

– Onhan niistä saanut kuuluisaa työkokemusta. Haittana on se, ettei niistä kerry työeläkettä eli meikäläisen työeläke tulee tulevaisuudessa olemaan naurettavan pieni.

Lukuisat työkokeilut ovat jättäneet Hanna Harrille olon, että hän on hyväksikäytetty kuluerä, vaikka hän haluaisi olla pitkäaikainen ja tuottelias työyhteisön jäsen.

Työttömyys on hyvin harvoin yksilön oma vika

Työtön Hanna Harri
– "Hei hei, olit kiva, mutta ei me tehdä sulla mitään. Seuraava aloittaa kohta." Olen kantapään kautta oppinut, mitä tyhjät lupaukset tarkoittavat.

Harri uskoo, että köyhyys Suomessa kasvaa, kun suuri joukko joutuu elämään pienellä eläkkeellä, koska sitä ei kertynyt harjoitteluista. Harrin mielestä hän olisi ansainnut työpaikan, koska on sanojensa mukaan tehnyt kovasti töitä kaikissa paikoissa, joissa on työskennellyt.

– Työttömyys on hyvin harvoin yksilön oma vika. Työkokeilijoita ei tulisi ketjuttaa. Työnantajat voisivat olla ottamatta työkokeilijoita yrityksiinsä ja tiedän monien jo niin tekevänkin, Harri sanoo.

https://yle.fi/uutiset/3-9683860
 
Teetetään ilmaista työtä, työnantaja korjaa työn hedelmät ja yhteiskunta maksaa tempputyöllistetyn ylläpidon. Jotain tarttis tällekin asialle tehdä...

Työkokeilijoiden karut kokemukset: "Ei sinun tarvitse panostaa työhösi, koska uudet harjoittelijat tulevat tilalle"
Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen myymälätoiminnan johtaja sanoo, että työkokeilijoiden kritiikki johtuu erilaisista elämäntilanteista. Kolme yrityksessä työskennellyttä kertoo tarinansa.
10.7.2017 klo 10:30
13-3-9706609.jpg

Kierrätyskeskus Kyläsaaren toimipiste. Sasha Silvala / Yle
Yle kertoi aikaisemmin

. Yrityksessä työskennelleet työkokeilijat kertovat, että todellisuus on erilainen kuin johto antaa ymmärtää.

Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen myymälätoiminnan johtaja Kirsi Siitonen ei allekirjoita väitettä.

– Kritiikki johtuu pitkälti siitä, että ihmiset ovat erilaisilla voimavaroilla tai erilaisissa elämäntilanteissa, ja jaksamista ei välttämättä ole. Tämä on monille paras mahdollinen työ ja paras mahdollinen jatkopolku. He lähtevät täältä kahden verran vahvempana kuin mitä ovat tulleet.

Siitosen mukaan yritys toimii sellaisella toimeksiannolla, mitä omistajilta on saatu. Yritys pyrkii toimimaan vastuullisesti ja on Siitosen mukaan yleishyödyllinen toimija, jonka tehtävänä on olla valmentavilla työmarkkinoilla.

– Otamme ilman muuta palautteet vastaan ja pyrimme toimintaamme kehittämään palautteen mukaisesti.

Anna: Harjoittelijat kulutetaan loppuun ja heistä ei välitetä
Anna, 30, työskenteli Koivukylän tavaratalossa Vantaalla puolentoista vuoden ajan. Hän oli ensin työkokeilussa kuusi kuukautta kesäkuusta 2015 joulukuuhun 2015. Tämän jälkeen hän oli palkkatuettuna maaliskuusta 2016 helmikuun loppuun 2017.

Anna kertoo yllättyneensä siitä, että firmassa oli paljon työkokeilijoita ja vaihtuvuus oli suurta.

– Harjoittelijoita otetaan järkyttävät määrät. Ulkomaalaistaustaisia on paljon ja he eivät välttämättä aina ymmärrä sitä, mistä on kysymys.

Annan mukaan Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus hyväksikäyttää työttömiä ja maahanmuuttajia työssäkokeilijoina.

– On erikoista, että edes tiiminvetäjäksi ei oteta edes määräaikaista, vaan siinäkin halutaan, että he saavat palkkatuella tai harjoittelussa olevan ihmisen.

Anna joutui palkkatukityöllistettynä perehdyttämään muita harjoittelijoita, koska osaston esimies ei antanut tarpeellista perehdytystä, eikä häntä tyypillisesti näkynyt missään.

Työilmapiiri alkoi Annan mukaan kärsiä, kun osa ei puhunut suomen kieltä ja paikassa oli kova kiire.

Kierrätyskeskus esittää hyvää yritystä, kun tarjoavat työkokemusta, mutta todellisuudessa he käyttävät harjoittelijat loppuun ja hankkivat sen jälkeen uudet tilalle

Entinen työkokeilija Anna
– Sinne otetaan ilmaista halpatyövoimaa ja heiltä riistetään oikeudet valittaa epäkohdista. He mainostivat rehvakkaasti, että "kun hakijoita on niin paljon, saamme lisää harjoittelijoita tilalle".

Annalle ja hänen silloisille työkavereilleen tuli tunne, että harjoittelijoista ja työntekijöistä ei välitetä ollenkaan.

– Tuli olo, että vaaditaan, ”tehkää meille rahaa”, vaikka kierrätyskeskus on yritys, joka ei tuota voittoa.

Annan mukaan osa ei uskaltanut sanoa mitään, koska he pelkäsivät menettävänsä työkokeilupaikan.

– Välillä mietin, oliko syy, että minua ei palkattu jatkamaan, koska valitin vääryydestä.

Anna haluaa, että yritys heräisi siihen, että Koivukylän tavaratalossa ei ole kaikki hyvin. Hän toivoo, että myös TE-toimisto puuttuisi siihen, miten paljon työpaikkoihin otetaan työkokeilijoita.

– Kierrätyskeskus esittää viatonta ja hyvää yritystä, kun tarjoavat työkokemusta, mutta todellisuudessa he käyttävät harjoittelijat ja palkkatukityöllistetyt loppuun ja hankkivat sen jälkeen uudet harjoittelijat tilalle.

Melina: Jouduin sairauslomalle
Melina, 24, työskenteli Koivukylän tavaratalossa Vantaalla palkkatukityössä vuoden huhtikuusta 2015 huhtikuuhun 2016.

– Itse tiesin jo alussa, että en tule saamaan töitä pidemmälle tähtäimelle. Työntekijät kiertävät palkkatukipaikoilla monta kuukautta yhä uudelleen ja uudelleen, vaikka voisi luulla, että hyvät tekijät voisi palkata ihan vakituisesti, eikä sääntöjä kiertäen uudestaan. Ihmettelen tätä toimintaa.

Melina kertoo, että ensin häntä kohdeltiin ihan normaalisti ja töissä oli kivaa, mutta tilanne muuttui.

– Yhtäkkiä työporukassa ilmapiiri huononi.

Melina uupui ja paloi loppuun. Siksi hän oli sairauslomalla, mutta palasi vielä töihin.

– Keskityin hakemaan jatkotyöpaikkaa. Työttömäksi en halunnut, mutta kierrätyskeskuksessa työskenteleminen oli muuttunut epämiellyttäväksi ja vaati sisukkuutta jatkaa työssä.

Minulle sanottiin, että "ei sinun tarvitse niin kovasti panostaa työhösi, koska meille tulee uudet harjoittelijat tilalle"

Entinen palkkatukityöllistetty Melina
Myöskään työpanoksella ei Melinan mukaan ollut väliä.

– Minulle sanottiin, että "ei sinun tarvitse niin kovasti panostaa työhösi, koska meille tulee uudet harjoittelijat tilalle".

Melinan mukaan paikka tarvitsisi lisää vakituisia, jotka ohjaisivat työntekijöitä ja valvoisivat, että säännöt olisivat selkeitä.

Melina toivoo, että kierrätyskeskus kantaa vastuunsa ja tutkii, mikä toiminnassa menee pieleen.

– Toimipisteessä oli onneksi mukavat työhönvalmentajat, jotka auttoivat uuden työpaikan etsimisessä, sillä se oli tapahtumien takia tarpeellista.

Koivukylän tavaratalon myymäläpäällikkö: Vastaamme palautteeseen aina
Koivukylän tavaratalon myymäläpäällikkö Jani Sintonen kertoo, että työntekijöiden antamaan palautteeseen puututaan aina. Sintosen tietoon ei ole tullut, että kukaan olisi sanonut, ettei työhön tarvitsisi panostaa, koska uudet harjoittelijat tulevat tilalle.

– Totta kai työntekijät voivat kertoa lähiesimiehelleen asioista. Minulle tulee työntekijät suoraan sanomaan. Teemme parhaamme, emmekä jätä epäkohtia huomioimatta, Sintonen muistuttaa.

Sintosen mukaan työtehtävät katsotaan lähtötason mukaan. Silti työhön panostetaan, eikä väite siitä, ettei työpanosta pidettäisi tärkeänä, pidä paikkaansa.

– Meidän työntekijät, harjoittelijat tai palkkatukilaiset ovat erilaisista lähtökohdista. Osa pystyy tekemään enemmän ja osa tekee vähemmän. Se, mitä vaadimme, katsotaan työntekijän oman kyvyn mukaan.

Sintosen mukaan kaikkia työntekijöitä kohdellaan samalla tavalla oikeudenmukaisesti. Myös perehdytys on hänen mukaansa asianmukaista.

– Jos on kokeneempi työntekijä, he opettavat uuteen tehtävään vanhat työntekijät. Meillä on kuitenkin aina esimies paikalla.

Teemu: Mentaliteetti kuin kiinalaisessa halpatuotantotehtaassa
Teemu, 40, työskenteli työkokeilijana Helsingissä Kyläsaaren kaupassa vuonna 2016. Teemun mukaan

ei vastaa todellisuutta.

Hän kertoo saaneensa TE-toimistolta työtarjouksen Kierrätyskeskuksessa, mutta siinä ei mainittu hänen mukaansa työkokeilusta. Työhaastattelun aikana hänelle ei kerrottu työkokeilusta. Hän luuli menevänsä töihin, eikä hänelle kerrottu, mikä työkokeilu on.

– Jos olisin tiennyt tulevani työkokeiluhaastatteluun, olisin toki lukenut nämä asiat Kelan ja TE-toimiston sivuilta etukäteen. Nyt minulle ei annettu mitään mahdollisuutta edes oikeasti ymmärtää, mitä olen allekirjoittamassa.

Lisäksi Teemu sanoo, että työkokeilu ei vastannut sitä, mitä sen piti pitää sisällään.

– Käytännössä noin kaksi kolmasosaa työajasta maalasin seiniä, siivosin, kasasin hyllyjä ja tein muita hanttihommia, jotka eivät millään lailla kehitä tai ylläpidä ammattitaitoani tai paranna mahdollisuuksiani työllistyä työkokeilun jälkeen.

Teemu kertoo, että työnjohto huusi työkokeilijoille, että he eivät saa pitää taukoja, koska on niin kova kiire. Teemu kertoo olevansa herkkä, ja koki stressaavana tilanteet, jossa ilmapiiri oli huono.

Hanttihommat, huono työnjohto sekä nykyaikaisen työympäristön puute eivät anna mitään valmiuksia oikeaan, tuottavaan työhön

Entinen työkokeilija Teemu
Teemun mukaan lähes kaikki työkokeilijat tuntuivat inhoavan siellä oloa, eikä hän näe, miten juuri kenenkään mahdollisuudet työllistyä parantuisivat työkokeilun myötä.

– Mentaliteetti on kuin kiinalaisesta halpatuotantotehtaasta. Halpoja tai siis tässä tapauksessa ilmaisia työntekijöitä pompotetaan ja kohdellaan huonosti voittojen maksimoimiseksi.

Työkokeilun pitäisi Teemun mukaan lähteä työkokeilijan omista tarpeista.

– Hanttihommat, huono työnjohto sekä nykyaikaisen työympäristön puute eivät anna mitään valmiuksia oikeaan, tuottavaan työhön, Teemu kertoo.

13-3-9453832.jpg

Uudenmaan TE-toimiston johtaja Jarmo Ukkonen. Pekka Tynell / Yle
Uudenmaan TE-toimisto: Ei vääristä kilpailua
Uudenmaan työ- ja elinkeinotoimiston johtajan Jarmo Ukkosen mukaan on mahdotonta, että työtön ei tietäisi menevänsä työkokeiluun. Asiasta sovitaan aina asiakkaan kanssa.

– Kaikkien osapuolten kanssa tehdään kirjallinen sopimus. Kokeiluun ei voi edes mennä ilman allekirjoitettua sopimusta. Jos vielä allekirjoittamansa sopimuksen lukee, ei voi tulla väärinymmärryksiä.

Ukkosen mukaan firmat eivät voi käyttää paljon työkokeilijoita. TE-toimiston tehtävä on arvioida ja vahtia kilpailun vääristymistä. Arvioon vaikuttaa se, minkälaisesta tahosta on kyse. Onko kyse markkinoista ja ”bisneksestä” vai sosiaalisesta ja yleishyödyllisestä toiminnasta.

Ukkosen mukaan kierrätyskeskuksen vuosittainen määrä voi tuntua isolta, mutta toisaalta joka kuukausi Uudenmaan TE-toimistossa aloittaa noin 1 200 kokeilijaa.

– Tälläkin hetkellä kokeilijoita koko Uudenmaan alueella on yhteensä noin vajaat 3 500.

Ukkosen mukaan erityistä maksimilukua työkokeilijoille ei määritellä. Nyrkkisääntönä voidaan kuitenkin pitää sitä, että 1–3 jälkeen oltaisiin vielä hyväksyttävällä tasolla.

Itse pidän erittäin tärkeänä sitä, että kokeilijoita kohdellaan asiallisesti ja kunnioittavasti, eikä kyse ole mistään ”ilmaistyövoimasta”

Uudenmaan TE-toimiston johtaja Jarmo Ukkonen
– Mutta tilannetta pitää aina tutkia. Onko kyse yksittäisistä kokeilijoista ja sopimuksista vai ketjuttamisesta.

Ukkonen kertoo vierailleensa yhdessä toimipisteessä, Nihtisillan tavaratalossa, eikä osaa nähdä, että siellä tarjottavat työt vääristäisivät kilpailua. Iso ja monipuolinen taho tarjoaa hänen mukaansa hyvin erityyppisiä tehtäviä, joissa voidaan kokeilla, millä tasolla kokeilijan osaaminen on ja minkälaista tukea tarvitaan, että polku jatkuisi työhön ja avoimille markkinoille.

– Nämä puoltavat sitä, että kierrätyskeskukseen voidaan osoittaa useita kokeilijoita.

Tästä huolimatta Ukkosen mukaan tyypillisin hälytysmerkki työkokeilun väärinkäytöstä on se, että yritys haluaa mahdollisimman kiireesti tilata itselleen uuden kokeilijan.

– Se on yleensä varmin merkki siitä, että asia ei ole oikealla pohjalla. Näissä viranomaisten pitää olla erittäin tarkkoja.

Ukkonen muistuttaa, että työkokeilujen mahdollisiin väärinkäytöksiin puututaan aina. Kaikki laiminlyönnit aiheuttavat sopimuksen purkamisen. Yleensä tällaiset viestit tulevat työkokeilijalta, jolloin ne otetaan heti vakavasti ja tilanne tutkitaan.

– Itse pidän erittäin tärkeänä sitä, että kokeilijoita kohdellaan asiallisesti ja kunnioittavasti, eikä kyse ole mistään ”ilmaistyövoimasta”, Ukkonen sanoo.

Haastateltavat työkokeilijat esiintyvät jutussa oikeilla etunimillään. Heidän työkokeilupaikkojensa paikkansapitävyys Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksessa on varmistettu kierrätyskeskuksen työsuhdepäälliköltä Jukka Risulta.

https://yle.fi/uutiset/3-9709763

 
Teetetään ilmaista työtä, työnantaja korjaa työn hedelmät ja yhteiskunta maksaa tempputyöllistetyn ylläpidon. Jotain tarttis tällekin asialle tehdä...

Vaimo päivitteli tuossa äsken jonkun foorumin kirjoituksia siitä, miten jotkut kertoivat saavansa 800-900 euron asumistukia. Jopa työssä käyville matalapalkkaisille pitää maksaa asumistukea ainakin pk-seudulla. Eli työnantaja on tavallaan ulkoistanut osan palkanmaksusta yhteiskunnalle. Paljonkohan veroja voisi alentaa jos asumistukijärjestelmä poistettaisiin kokonaan?

Edit: Tuolla on mainittu vuoden 2015 lopun tilanne. 820 000 ihmistä ja 1700 miljoonaa euroa. Keskimäärin siis vajaat 2100 € per henkilö

http://www.helsinginuutiset.fi/arti...rtaistunut-10-vuodessa-paisuttanee-vuokriakin

CqdPfemWIAEmzcy.jpg:large
 
Viimeksi muokattu:
Vaimo päivitteli tuossa äsken jonkun foorumin kirjoituksia siitä, miten jotkut kertoivat saavansa 800-900 euron asumistukia. Jopa työssä käyville matalapalkkaisille pitää maksaa asumistukea ainakin pk-seudulla. Eli työnantaja on tavallaan ulkoistanut osan palkanmaksusta yhteiskunnalle. Paljonkohan veroja voisi alentaa jos asumistukijärjestelmä poistettaisiin kokonaan?

Varmasti veroja voitaisiin alentaa, koska tosiaan tuo on nykyisin yksi tulonsiirto muiden joukossa ja asumistukea nostaa huikea määrä ihmisiä.

Ainakin asuntojen hintakehitys pysähtyisi (mikä ei välttämättä olisi huono asia pidemmällä juoksulla) koska tällä hetkellä asumistuet valuu melko suoraan vuokrahintoihin -> asunnon hintoihin siellä missä kysyntä vahvaa. Ei ole yhteiskunnalle kovinkaan mielekästä tilanne että PK-seudulla keskituloinen pariskunta kykenee hädin tuskin mukavalla alueella pieneen omistusasuntoon ja perhekoon asunnot on tarjolla vain huonommissa kaupunginosissa tuolla tulotasolla vaatien 25-30v asuntovelan hoitoa. Tästä syystä ostovoima jää väkisin heikoksi eikä myöskään palveluliiketoiminta kehity kovinkaan kummoiseksi kun ihmisillä ei jää asumiskuvion ulkopuolelle löysää rahaa käyttää ulkona syömiseen, ostaa palveluina siivousta tai muutakaan joiden ympärille muissa maissa syntyy mikroliiketoimintaa luonnostaan.
 
Ainakin asuntojen hintakehitys pysähtyisi (mikä ei välttämättä olisi huono asia pidemmällä juoksulla) koska tällä hetkellä asumistuet valuu melko suoraan vuokrahintoihin -> asunnon hintoihin siellä missä kysyntä vahvaa. Ei ole yhteiskunnalle kovinkaan mielekästä tilanne että PK-seudulla keskituloinen pariskunta kykenee hädin tuskin mukavalla alueella pieneen omistusasuntoon ja perhekoon asunnot on tarjolla vain huonommissa kaupunginosissa tuolla tulotasolla vaatien 25-30v asuntovelan hoitoa. Tästä syystä ostovoima jää väkisin heikoksi eikä myöskään palveluliiketoiminta kehity kovinkaan kummoiseksi kun ihmisillä ei jää asumiskuvion ulkopuolelle löysää rahaa käyttää ulkona syömiseen, ostaa palveluina siivousta tai muutakaan joiden ympärille muissa maissa syntyy mikroliiketoimintaa luonnostaan.

Muistan jostain about 15 vuoden takaa Hesarin jutun, jossa mainittiin että ahtaan asumisen rajana pidettiin 25 m2 nuppia kohden. Meidän postinumeroalueella näyttää halvimman vähintään 100 neliön asunnon hintapyynti olevan 230 tuhatta ja halvimman omakotitalon 280 tuhatta. Jos olisin Jyväskylän konttorilla töissä niin palkka on sama ja vanhoja omakotitaloja saisi alkaen jostain 50 tuhannesta ja 2000-luvulla rakennettuja alkaen 170 tuhatta. Eli allekirjoitan kyllä tuon alhaisen ostovoiman vaikutuksen pk-seudulla vaikka tämän pitäisi olla "talouden veturi".
 
Viimeksi muokattu:
Lohkottu Putin-ketjusta...

Muutamat yritykset hakevat jopa hieman epätoivoisesti työntekijöitä. Palkkaa maksetaan jopa 2000-2500 €/kk mutta tekijöitä ei löydy.. Minä tiedän miksi.

Tietämättä veikkaan että nämä yritykset toimivat lähinnä pääkaupunkiseudilla. Kelvollinenkin palkka hupenee jos pitää maksaa jostain syrjäisestä pikkukämpästä huikeaa vuokraa.
 
Lohkottu Putin-ketjusta...



Tietämättä veikkaan että nämä yritykset toimivat lähinnä pääkaupunkiseudilla. Kelvollinenkin palkka hupenee jos pitää maksaa jostain syrjäisestä pikkukämpästä huikeaa vuokraa.

Minusta 2000 €/kk brutopalkan yhteydessä ei ainakaan kannata käyttää sanaa jopa. Monella alalla se minimipalkka on 1700-1800 ja parin kolmen satkun lisäys tähän ei vielä ole tajuntaa räjäyttävä liksa. Vuonna 2015 suomalaisten mediaanipalkka oli 2963 €/kk. Kyllä 2500 €/kk lähentelevä palkka alkaa olla "jopa" jos puhutaan hanttihommista ja ilman koulutusta olevasta sekatyömiehestä. Epäilen vaan että ne vaikeasti täytettävät 2000-2500 € paikat ovat myös sellaisia, joissa työntekijällekin asetetaan melkoiset pätevyysvaatimukset palkkaan nähden.
 
Minusta 2000 €/kk brutopalkan yhteydessä ei ainakaan kannata käyttää sanaa jopa. Monella alalla se minimipalkka on 1700-1800 ja parin kolmen satkun lisäys tähän ei vielä ole tajuntaa räjäyttävä liksa. Vuonna 2015 suomalaisten mediaanipalkka oli 2963 €/kk. Kyllä 2500 €/kk lähentelevä palkka alkaa olla "jopa" jos puhutaan hanttihommista ja ilman koulutusta olevasta sekatyömiehestä. Epäilen vaan että ne vaikeasti täytettävät 2000-2500 € paikat ovat myös sellaisia, joissa työntekijällekin asetetaan melkoiset pätevyysvaatimukset palkkaan nähden.

Kun puhutaan työttömistä ja työttömyyden kautta työllistyvistä niin luokkaa 2000-2500 €/kk on monissa tapauksissa ns. TES:en mukainen alkupalkka. Jopa hyväkin sellainen. Siitä palkka nousee kokemuksen ja työvuosien karttuessa lähemmäksi mainitsemaasi ns. keskimääräistä/mediaani-palkkaa.

Sama palkkataso ( n. 1800-2000 €/kk) on aloitusvaiheessa aloilla/tehtävissä joihin työnantaja järjestää/maksaa koulutuksen jne.

Kuulemani mukaan suuri(n) ongelma on siinä että moni työnvälityksen kautta tuleva ei kehtaa haastatteluvaiheessa kertoa ettei omaa minkäänlaista mielenkiintoa/motivaatiota hakemaansa työpaikkaa kohtaan. Asia paljastui työnantajalle vasta työntekijän käytöksen, poissaolojen, huolimattomuuden, yleisen haluttomuuden jne. jne. myötä siinä vaiheessa kun henkilö on jo koulutuksessa ja/tai jopa tuotannon työharjoittelussa..ikävää kun olisi ollut tarjolla ihan oikeasti halukkaitakin..

Kaikkien kannalta olisi fiksua että ns. "haluton" työnhakija ilmoittaisi riittävän selkeästi ettei hänestä tule koskaan kyseisen firman palkollista... Mutta ilmeisesti pelätään karenssia tai jotain muuta kun ei haluta reilusti kieltäytyä (tai edes riittävästi vihjata haluttomuudesta työnantajalle) työstä. Ymmärrettävästi kukaan ei viitsi palkata työhalutonta henkilöä..

Onneksi löytyy myös täysin asiallisia ja erittäin motivoituneita ihmisiä. Kaikille oikeasti asennoituville löytyy tällä hetkellä työpaikka. Toki joutuu monessa tapauksessa myös muuttamaan ns. työn perässä. Osa ihmisistä lienee unohtanut että se oli muutamia vuosikymmeniä sitten enemmän sääntönä kuin poikkeus. Harvemmin niitä työpaikkoja nimittäin syntyy ihan kotipihan viereen..

Mutta kuten jo tuolla aiemmin yritin selvittää niin meillä suomalaisilla on asiat todella hyvin. Kenenkään ei tarvitse/ole pakko tehdä töitä elääkseen. Varsin kohtuullisen elintason saavuttaa myös vastikkeettoman sosiaaliturvan myötä. Aikaisemmin tämä ei ollut samalla tavalla mahdollista.

Jossain määrin vastikkeetonta sosiaaliturvaa voidaan myös hyödyntää pimeiden töiden/harmaan talouden keinoin. Eräiden on mahdollista hankkia lisätuloja erilaisilla firapeleillä, apumiehen hommilla, provikoilla/sivuansioilla, pikku kaupankäynnillä, pienillä auto-fiksauksilla/remonteilla ja autojen kaupalla jne. jne. Näin saadaan mukavaa vapautta ja vaihtelua toimettomaan arkeen. Eikä tarvitse sitoutua mihinkään vakituisesti. Eihän kaikki tietenkään tee näin mutta tiettyä houkutusta tällaiseenkin aiheutuu. Valvontakin on käytännössä mahdotonta. Uskoisin että jokainen tuntee ja tietää tällaisia tapauksia..

Satojen tuhansien muiden ohella minulle itselleni on oikeastaan täysin samantekevää miten asiat Suomessa järjestetään. Tottakai joudun maksamaan jokusia satasia enemmän veroa kuukaudessa kuin ehkä olisi tarpeen, mutta mitäpä siitä..Olen maksanut aikaisemmin monin verroin enemmänkin. Suomen valtion on kuitenkin aika vaikea enää korottaa verotusta, ollaan käytännössä jo ns. saturaatiossa. Mikä tahansa veron korotus jossain yksittäisessä kohteessa tarkoittaa käytännössä verotuottojen fiskaalista vähenemistä toisaalla.

Kaiken lisäksi nykyisen kaltainen EU tarjoaa yksittäiselle ihmiselle varsin helpon mahdollisuuden muuttaa vakituinen asuinpaikkansa muualla. Paljon kevyemmän/pienemmän kokonaisverotuksen maihin. Matkustaminen on helppoa ja halpaa joten ei tarvitse katkoa siteitä Suomeen. Vaikka EU:sta tulisi joskus liittovaltio ja verotusta yhtenäistettäisiin niin lienee varmaa ettei koko muu Eurooppa ryhdy samanlaiseksi himoverottajaksi kuin Suomi. Eli siinäkin tapauksessa yksittäinen kansalainen vain hyötyisi.

Eli summa summarum.. Suomessa on kaikki hyvin. Vastikkeettomalla sosiaaliturvallakin selviää kohtuullisesti. Mutta ymmärrettävästi yrittämällä ja kovasti töitä tekemällä pärjää ainakin taloudellisesti vielä paremmin, kovasta verotuksesta huolimatta.
 
Kaikkien kannalta olisi fiksua että ns. "haluton" työnhakija ilmoittaisi riittävän selkeästi ettei hänestä tule koskaan kyseisen firman palkollista.
Se on hyvin yksinkertaista. Ensinnäkään nykyään ei mennä firmaan henkilökohtaisesti vaan kaikki työhakemien tapahtuu netissä. Jos on saanut työtarjouksen joka ei kiinnosta mutta on pakko hakea karenssin pelossa niin ei muuta kuin kirjoittaa sellaisen hakemuksen josta sokeakin saa selvää että tätä henkilöä ei ikinä palkata. Ei pelkoa työnsaannista mutta olet lähetttänyt hakemuksen joten kaikki on virallisesti OK.
 
"Ei ne pienet tulot vaan suuret menot". 2000€/kk on kelvollinen palkka henkilölle jolla ei ole huollettavia, isoja velkoja maksettavana tai järkyttävän kallista vuokraa. Jos sillä pitäisi elättää lapsia jollain kalliilla asuinseudulla niin homma voi muuttua äkkiä kannattamattomaksi, kun päivähoidot ja työmatkat pitää kuitenkin maksaa.
Usein nämä mediassa esiintyvät "hyväpalkkaiset työt joihin ei löydy tekijöitä" ovat siivous- tai hoitoalan työpaikkoja jotka ovat nykyään usein erittäin raskaita. Tiedän näillä aloilla työskennelleitä henkilöitä jotka eivät enää noihin töihin lähde, ovat ennemmin työttömänä, koska työstä saatava korvaus ei vastaa työstressin tuomaa elämänlaadun heikkenemistä.

Epäilemättä sellaisiakin tapauksia löytyy jotka eivät mihinkään 'normaaliin' työhön lähtisi missään tapauksessa vaan ennemmin haihattelevat kotona ja parjaavat somessa päättäjiä kun tuet ovat niin pieniä y.m.s...
 
Se on hyvin yksinkertaista. Ensinnäkään nykyään ei mennä firmaan henkilökohtaisesti vaan kaikki työhakemien tapahtuu netissä. Jos on saanut työtarjouksen joka ei kiinnosta mutta on pakko hakea karenssin pelossa niin ei muuta kuin kirjoittaa sellaisen hakemuksen josta sokeakin saa selvää että tätä henkilöä ei ikinä palkata. Ei pelkoa työnsaannista mutta olet lähetttänyt hakemuksen joten kaikki on virallisesti OK.

Valitettavasti kaikki eivät osaa tehdä tuollaista hakemusta..tai jostain muusta syystä eivät tee sellaista. Mutta itse aihe/asia on erittäin yleinen. Varsinkin kun työnantajalle oikean henkilön rekrytointi on erittäin tärkeä ratkaisu..monessa mielessä.
 
"Ei ne pienet tulot vaan suuret menot". 2000€/kk on kelvollinen palkka henkilölle jolla ei ole huollettavia, isoja velkoja maksettavana tai järkyttävän kallista vuokraa. Jos sillä pitäisi elättää lapsia jollain kalliilla asuinseudulla niin homma voi muuttua äkkiä kannattamattomaksi, kun päivähoidot ja työmatkat pitää kuitenkin maksaa.
Usein nämä mediassa esiintyvät "hyväpalkkaiset työt joihin ei löydy tekijöitä" ovat siivous- tai hoitoalan työpaikkoja jotka ovat nykyään usein erittäin raskaita. Tiedän näillä aloilla työskennelleitä henkilöitä jotka eivät enää noihin töihin lähde, ovat ennemmin työttömänä, koska työstä saatava korvaus ei vastaa työstressin tuomaa elämänlaadun heikkenemistä.

Epäilemättä sellaisiakin tapauksia löytyy jotka eivät mihinkään 'normaaliin' työhön lähtisi missään tapauksessa vaan ennemmin haihattelevat kotona ja parjaavat somessa päättäjiä kun tuet ovat niin pieniä y.m.s...

Samaa mieltä tästä...

Tosin laajentaisin vielä työpaikkojen osalta...hyvin suuri osa teollisuuden ja monen muunkin tuotannon ns. suorittavan tason työpaikoista lähtee alkupalkkauksen osalta tuosta, luokkaa 2.000 €/kk palkkatasosta. Eikä aina opisto/yliopisto tason koulutuksellakaan pääse kaikilla aloilla edes 3.000 €/kk alkupalkkoihin. Sitten kun kokemus, osaaminen ja työvuodet karttuvat pääsee toki paremmille ansioille. Joillain aloilla lisäansioille pääsee siinä vaiheessa kun osaamisen myötä saa lisiä tuottavuuden mukaan ja/tai provisioita jne.

Ja, toisaalta juuri tuosta "työstressin tuomasta elämän laadun heikkenemisestä" on myös kysymys.. Monikaan ei lähde töihin jos sosiaaliturvalla saa lähes saman elintason. Käytännössä monessa tapauksessa työntekijän pitäisi saada 3.000 €/brutto/kk jotta saisi edes 500 € enemmän rahaa kätöseensä kuukaudessa. Työssäkäyminen aiheuttaa monenlaisia ylimääräisiä kustannuksia..työmatkakulut, osin jopa ruokailut (verrattuna että söisi perheen kanssa kotona), lasten hoitomaksut jne..jne.
 
Back
Top