3.9.2018 07:30
FaktaTyöelämäTyöterveysUra
Työuupumus ei näy aina ulospäin.
Syksyllä 2015
Solitan projektipäällikkö
Terhi Jaakonsaari alkoi kesken asiakastapaamisen itkeä. Asiakas oli huomauttanut yksityiskohdasta, jonka Jaakonsaari otti henkilökohtaisesti ja koki epäoikeudenmukaisena.
Projekti oli alusta asti ollut vaikea. Pitkin matkaa oli tullut vastaan yllätyksiä, eikä maali tuntunut häämöttävän, vaikka tiimi teki kovasti töitä. Projektin vetäjänä Jaakonsaari yritti suojella muita ja otti vastuuta itselleen. Viivästyminen tuntui henkilökohtaiselta epäonnistumiselta.
Töiden jälkeen olo oli väsynyt ja ärtynyt. Jaakonsaari treenasi maratonia varten, eikä väsymyksestä huolimatta jättänyt yhtään lenkkiä väliin. Työterveydessä työssä jaksaminen ei tullut puheeksi.
Samaan aikaan Jaakonsaaren kaksi ystävää oli vakavasti sairaana. Omat huolet tuntuivat pieniltä ystävien tilanteiden rinnalla eikä työstä oikein voinut keskustella kenenkään kanssa.
”Työpäivä jatkui illalla kotona ja huomasin hokevani lapsille, että teen vielä yhden pienen jutun. Jossain vaiheessa havahduin siihen, että lapset kysyivät, onko töissä on aina noin tylsää, kun olet niin vihainen.”
Itkuun päättyneen palaverin jälkeen tilanteesta keskusteltiin töissä ja moni tiedusteli Jaakonsaaren vointia. Hän vakuutti kuitenkin jaksavansa. ”Silloin olisi pitänyt ymmärtää löysätä. Oma mieli ei kuitenkaan antanut luovuttaa.”
Seuraavana keväänä projektin johtoon tuli muutoksia ja Jaakonsaari sai uuden esimiehen, joka vihdoin vihelsi pelin poikki. ”Hän sanoi, että nyt jäät lomalle ja me huolehdimme projektista. En pannut vastaan ja kivi vierähti hartioilta.”
Näin tunnistat uupumuksen
1. Olo on vetämätön, aloitteeton ja jähmeä. Olo ei liity hetkellisesti kuormittavaan tilanteeseen eikä tavallinen ilta tai viikonloppu riitä palautumiseen.
2. Asenne työtä kohtaan muuttuu epäuskoiseksi ja kyyniseksi.
3. Oma aikaansaamisen ja osaamisen tunne hiipuu.
4. Uupumukseen liittyy monia stressin oireita, kuten uniongelmia, kipuja, särkyjä, voimakkaita tunteenpurkauksia ja ajatuksen jähmeyttä.
5. Kun uupumus näkyy ulospäin, se ei ole enää hallinnassa.
Työssäkäyvistä suomalaisista joka neljäs on lievästi uupunut ja 2–3 prosenttia kärsii vakavasta uupumuksesta. Lievä uupumus voi olla salakavala: työntekijä paahtaa eteenpäin ja käy ehkä jopa ylikierroksilla. Esimiehen voi olla vaikea huomata sitä.
”Ei riitä, että kuuntelee työntekijää, vaan pitää käyttää muita tiedonlähteitä ja arvioida tilannetta itse. Esimiehen tulee seurata erityisesti työn sujumista ja toiminnassa tapahtuvia muutoksia”, sanoo työterveyspsykologian dosentti Kirsi Ahola Työterveyslaitokselta.
Lievään uupumukseen puuttumalla tilanteesta voi selvitä ilman pitkää ja kallista sairauslomaa. Osan töistä voi siirtää esimerkiksi toiselle työntekijälle tai myöhemmäksi ajankohdaksi.
”Olisi pyrittävä luomaan sellainen ilmapiiri, jossa haasteellisiakin asioita voidaan ottaa puheeksi. Johtajaa kertoo vahvasti nonverbaalisella viestinnällä, kuunteleeko hän aidosti, onko hän läsnä vai pitääkö asioiden vain olla aina hyvin”, Ahola sanoo.
Esimiehellä ja työnantajalla on itse asiassa velvollisuus puuttua liialliseen kuormitukseen, sillä työsuojelulaki määrää, ettei työ saa aiheuttaa haittaa eikä vaaraa työntekijän terveydelle.
Toisaalta myös moni esimies uupuu. Silloin pomon huomio keskittyy helposti rutiinien ja päivänpolttavien asioiden pyörittämiseen, ja kaikki ylimääräinen tuntuu ylitsepääsemättömältä.
”Suomalaisilla työpaikoilla on korkea kynnys mennä puhumaan esimiehen esimiehelle, mutta se on oikea tapa, jotta esimiehen kuormittuneisuuteen puututtaisiin. Toinen neuvo on hakea tukea työterveyden kautta”, Ahola sanoo.
Terhi Jaakonsaari oli töistä pois seitsemän viikkoa. Töihin palatessa pöydällä odotti uusi projekti, mutta siihen tarttuminen tuntui vaikealta.
Olo helpotti vasta muutaman kuukauden päästä, kun Jaakonsaari kävi tilanteen juurta jaksaen läpi oman esimiehensä kanssa. Lisäksi hän kirjoitti kokemuksestaan Solitan intranetiin.
”Minulle puhuminen ja kirjoittaminen olivat osa tilanteen purkamista.”
Tällä hetkellä Jaakonsaari toimii esimiehenä 17 asiantuntijalle. ”Ilman omaa uupumiskokemusta en välttämättä havainnoisi muiden fiiliksiä niin herkästi. Nyt osaan kysyä ja kuunnella eri tavalla ja herkemmin kuin aikaisemmin.”
https://www.talouselama.fi/uutiset/te/abb7e2af-0332-3d11-b34e-5fd197d432b6