Tässähän noin kuukausi sitten oli puhetta raketinheitinten määrästä, ja siitä, kuinka nykyiset PV:n 122 mm raketinheittimet vanhenevat 2020-luvun puolenvälin aikoihin.
Puola ja Georgia ovat jatkaneet 122 mm raketinheitinten kehitystä, ja kumpikin maa on nyt 2010-luvun puolenvälin aikoihin tuonut markkinoille omat modernisoidut 122 mm raketinheittimet, sekä parannellut sirpaleraketit, joilla kantama kasvaa 42-45:een kilometriin (vrt. BM-21:n ja 122 RAKH 89 M1 eli RM-70:n 20 km). Lisäksi kuorma-ammusraketeilla kantama on 32 km.
Puolalaisilla on raketinheittimestään itse asiassa 2 mallia, WR-40 Langusta ja Langusta 2.
Kummassakin on GPS:ään perustuva paikannusjärjestelmä, ja ammunnanhallintatietokoneet, sekä tietokoneohjattu rakettiyksikkö. Jos sitä ei jostain syystä voikaan käyttää, voi raketinheitinyksikön suunnata vanhalla menetelmällä käsin veivaamallakin. Ampuma- ja tulivalmius saavutetaan siis oleellisesti nopeammin, kuin 122 RAKH 89:llä.
Ohjaamot ovat NBC- ja sirpalesuojatut, ja niissä on tilaa koko raketinheittimen miehistölle. Ilmeisesti ainakin vanhemmassa mallissa voi 4 hengen miehistö jopa yöpyä. Vanhemmassa mallissa on myös tilaa 6 hengen miehistölle, siinä missä kakkosmallissa tilaa on vain ja ainoastaan neljälle.
Varhaisempi malli, Langusta, on otettu Puolassa käyttöön 2010-luvun vaihteessa. Se painaa 17 100 kg tyhjänä, on 8,6 metriä pitkä ja siinä on 6 pyörää.
Ominaisuuksia:
http://en.hsw.pl/defence-and-security/effector/rocket-launcher-langusta
http://en.hsw.pl/i/fmfiles/langusta/langusta-hsw-rocket-launcher.pdf
Kuva:
Langusta 2 on hiukan pidempi malli, jossa on 122 RAKH 89:n tapaan kaksinkertainen ammustäyttö, jolloin rakettiputket voidaan ladata nopeasti uudelleen. Langusta 2 painaa 23 500 kg tyhjänä, on 10,5 m pitkä, ja siinä on 8 pyörää.
Ominaisuuksia:
http://en.hsw.pl/defence-and-security/effector/rocket-launcher-langusta-ii
http://en.hsw.pl/i/fmfiles/langusta-ii/langustaii-hsw-rocket-launcher.pdf
40-putkinen 122 mm raketinheitin on kuitenkin varsin tulivoimainen ase, sillä se kykenee yhdellä tulitehtävällä vaikuttamaan hyvin laajalle alueelle, ja hyvin suurella volyymillä. Lisäksi raketinheittimillä on jonkinasteinen pelotevaikutus vähemmän ammattimaisia joukkoja vastaan.
Puolalaisten 3-patterisessa esimerkkiraketinheitinpatteristossa on yhteensä 24 raketinheitintä, joten tuhovoima on taattu:
Maalialueelle tuskin jää paljon mitään henkiin, kun tuollainen raketinheitinpatteristo ampuu 2 sarjaa, eli täyden kasetillisen. Itse näkisin, että on tuhlausta käyttää koko patteristoa, patterit varmaankin kannattaisi hajauttaa suomalaiseen tapaan, sillä 6 tai 8 raketinheitintäkin on varsin tulivoimainen tuliyksikkö.
Puolan kanssa meillä on muutenkin ollut varsin onnistunutta puolustusteollisuusyhteistyötä, niin voisi olettaa, että jos näitä hankittaisiin, voisimme saada vastakauppoja sovittua.
--
Georgialaiset ovat taas tehneet BM-21:n uuden tulkinnan varsin länsimaisella otteella.
RS-122 -raketinheitin on Langustan tapaan ohjaamoltaan täysin sirpale- ja NBC-suojattu, ja siinä on myös GPS, ammunnanhallintatietokoneet ja tietokoneohjattu rakettiyksikkö. Myös sitä voi tarvittaessa kuitenkin suunnata käsin.
RS-122:ssa on paikat 5 hengen miehistölle, tosin majoitusratkaisu on kyllä varmasti oltava erikseen, ohjaamon pienuuden vuoksi.
http://delta.gov.ge/en/product/rs-122/