Mikä kirja?
Meinasin just editoida kun sain tarkastettua tiedot mutta ehdit ensin.
Suomen Tykistömuseon julkaisu n:o 12 vuodelta 2011:
" Vaikk' on synkeä yö, tykki leimua lyö"
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Mikä kirja?
Meinasin just editoida kun sain tarkastettua tiedot mutta ehdit ensin.
Suomen Tykistömuseon julkaisu n:o 12 vuodelta 2011:
" Vaikk' on synkeä yö, tykki leimua lyö"
Onks se sellainen missä on kaksi kuvaa tuosta Maakotkasta (sisä ja ulkokuva).
Teka-versiosta ei ole lainkaan kuvaa. Vanhemmasta laitteistosta on sisäkuva.
Old Boy mikä siinä äänitiedustelussa mättää?
Kiinalainen PLZ-45 käytössä houtheja vastaan. Tietääkö kukaan mikä on tuon taustalla kuuluvan piipityksen tarkoitus?
Jostain piipityksen on tarkoitus varoittaa, koska videon lopussa kaveri käy kuittaamassa ja piipitys loppuu. Tietoa ei ole, mutta veikkaisin tykistöpäätettä (onboard computer). Piipitys ilmoittaisi saapuneesta tulikomennosta ja kuittaamalla viestittiin tehtävä ammutuksi.Kiinalainen PLZ-45 käytössä houtheja vastaan. Tietääkö kukaan mikä on tuon taustalla kuuluvan piipityksen tarkoitus?
Kofeeinipärinöissäni aloin miettimään, että miksei osalla taisteluosastoista voisi olla 152 H 55? Toki pitää mennä ajassa muutamia vuosia taakse päin kun taisteluosastokonseptia suunniteltiin ja SA-joukkojen määrää laskettiin 230000. Olivatko tykit niin kuluneet, eikö a-tarviketta ollut vai molempia? Jokin muu syy? Taisteluosastolle 18km kantava 152 millinen olisi huippujuttu, sitä tulivoiman määrää.
Koska niitä oli aika vähän ja lisäksi oli H 88 variantteja ja kun vaihtoehtona on D-30 niin se pieni kantaman lisäys ei oikeuta tupla painoa ja puolta hitaampaa tulinopeutta.
Yhdellä jätkälläkö ne ampuu tuolla?Kiinalainen PLZ-45 käytössä houtheja vastaan. Tietääkö kukaan mikä on tuon taustalla kuuluvan piipityksen tarkoitus?
Jos 152 milliset olisi säästetty stenalta olisi voitu ottaa käyttöön kahden kaliiperin järjestelmä. Heittomistöllä 81 ja 120, tykistöllä 152 ja 155. Tässä olisi ollut tulivoimaa ja selkeyttä. 122H olisi RA leiritykkinä kuten 130K on nykyään.
D-20 oli vissiin päälle sata kappaletta, niin siitä olisi saanut puolen tusinaa patteristoa. Wikipedian mukaan tulinopeus 5-6 laukausta minuutissa. Ihan sama vaikka se painaa enemmän, onko se oikea ongelma? Kantama on kuitenkin pari kilsaa parempi, joten paremmat mahdollisuudet vaikuttaa kaikkialle taisteluosaston vastuualueelle, 122H psto ampuu 2,4 tonnia minuutissa ja 152H psto 4,0 tonnia jos tulinopeus 5 ls/min, 4,8 tonnia jos 6ls/min. Raskaammalla kranaatilla on luonnollisesti reilusti suurempi vaikutus, joten se antaa anteeksi tulinopeuden laskua.
Jos 152 milliset olisi säästetty stenalta olisi voitu ottaa käyttöön kahden kaliiperin järjestelmä. Heittomistöllä 81 ja 120, tykistöllä 152 ja 155. Tässä olisi ollut tulivoimaa ja selkeyttä. 122H olisi RA leiritykkinä kuten 130K on nykyään.
Olisiko Mekeiltä ja Moteilta otettu panssarihaupitsit pois? Supistuukohan edellämainittut joka tapauksessa vahvennetuiksi pataljooniksi ensi vuosikymmenellä? Jotenkin ajattelisin että uudet tykit tulisi operatiivisille prikaateille ja ylijohdon tykistön käyttöön?
Näin OT
Uudistetuilla Pv:n nettisivuilla (beta) KT kalustokuvasto http://beta.maavoimat.fi/kenttatykisto
Huomasitko muuten, että enkun kielinen wiki antaa huomattavasti suuremman tulinopeuden D-30:lle?
Maximum: 10–12 rpm
Sustained: 5–6 rpm
Tiedä sitä sitten käytännössä, mutta jos 6 rpm. on "sallittu" nopeus, niin onko tämä nyt vastaava homma mikä on KRH:lla niiden onnettomuuksien jäljiltä?
Tykin paino hinattavuuden kannalta ei varmaankaan ole enää ongelma, mutta käsiteltävyyden kannalta asia taitaa olla toinen. Raskaammalla kranaatilla on toki suurempi vaikutus, mutta kevyempiä saa yhdellä rekalla liikkumaan enemmän. Jos sen D-30:n tehossa on jotakin vikaa, niin suosittelen korjaamaan sitä vaikkapa herätesytyttimillä.
Tuollaisen videon löysin tulinopeudesta.
Niin, ja käsittääkseni tuo 122 millinen on ollut yleensäkin "kaikkien" suosiossa, joten sillä on varmaan ollut jotakin tekemistä asian kanssa.
152 milliset olisi säästetty stenalta olisi voitu ottaa käyttöön kahden kaliiperin järjestelmä
niitä oli aika vähän ja lisäksi oli H 88 variantteja
Veli @SJ, 152 H 88 oli rakennelma sukupolvea vanhemmista tykeistä, joita saatiin sotasaaliiksi ja ostettiin Saksasta sodan aikana. Alkuperäiset aihiot olivat 152 H 37, 152 H 38 sekä 152 H 40. Ne muodosti
kylmän sodan ajan raskaiden pstojen tykit (130 K 54:n ohella). 80-luvulla näihin päätettiin vaihtaa uudet putket, koska rahaa uusien raskaiden tykkien hankintaan ei ollut. Siis enempää, kun käytettiin
155 K 83 hankkeeseen. Myös lavettia jouduttiin vahvistamaan ja projekti oli kaiken kaikkiaan työläämpi kuin suunnitteluvaiheessa oli ennakoitu. Kun valmista tuli tehtiin ns Saksan kauppa ja uudistetut
tykit jäivät "ilman sijoitusta" ja romutettiin pian.
Ketään väheksymättä ja (toivottavasti) loukkaamatta voi tykkien tulinopeuskeskustelusta huomata mikä ero on nettitietojen ja todellisuuden kanssa. Ilmasotakeskusteluahan käydään toisella sivulla
lähes yksinomaan netistä löytyvien erilaisten numerotietojen kanssa.
Ei ole kysymys siitä kuinka pikaisesti nopea lataaja mättää tavaraa putkeen. Meillä ajatellaan, että ohi maalin mennyt kranaatti on hyödytön. Siten joka laukauksen jälkeen suuntaus tarkistetaan; varsinkin
raskaalla tykillä välttämättömyys. Kranaattiin pitää myös ehtiä kiinnittää sytytin ja asettaa oikea panos tykkiryhmällä, joka on lähes aina enemmän tai vähemmän vajaa. Putket eivät myöskään saa liikaa
kuumentua. Karkeasti voi sanoa, että kahden iskun jälkeen pitää pitää ainakin minuutin tauko. Sitten voi ampua yhden iskun lisää. Oikeat tulinopeudet ovat meillä siis: 122 H63 6 ls/min, 122 PsH 5 ls/min.
155 H 55 4 ls/min. Panssarihaupitsin hitaampi tahti johtuu tietysti siitä, että painavan kranaatin käsittely ahtaassa vaunussa on hitaampaa, kun useamman miehen voimin ulkoilmassa.