Toisaalta eikös tykistössäkin merkkaa se määräkin. Kantamat ovat mitä ovat ja monessa paikassa kaivataan epäsuoraa. Se taitaa vieläkin olla se elementti jolla oikeasti ne tappiot aiheutetaan ja vihollinen murskataan niin henkisesti kuin fyysisestikin. En siis lähtisi korvaamaan määrää pelkästään laatuun vedoten.
Osittain asia on noin kuten kirjoitat. Jos prikaatilla A on maailman paras tykkikalusto ja prikaatilla B, joka on toisella puolella maata, ei ole tykkejä lainkaan, niin onhan se ongelmallinen tilanne.
Tässä tapauksessa oli kuitenkin kyse mekanisoidusta taisteluosastosta, joka taistelee tiiviissä nipussa, ei kymmenien kilometrien leveydellä. Tykkien määrän pieneneminen 18 --> 12 ei ole katastrofi, etenkään supistumisen ollessa vain kolmanneksen luokkaa. Vastaan voi tietysti argumentoida huonommalla tappionsietokyvyllä, mutta toisaalta pitää ottaa huomioon se, että pienempi määrä tykkejä on vaikeampi havaita ja uudemman kaluston selviytymiskykykin on pääsääntöisesti vanhaa parempi.
Olen vakuuttunut, että 12 155 mm panssarihaupitsilla tehdään sama ja enemmänkin kuin 18 122 mm panssarihaupitsilla. On helppo laskea, montako tonnia kranaatteja 12-putkinen 155 mm PzH 2000 patteristo saa kenttään minuutin aikana verrattuna 18-putkiseen 155 mm 122 PSH 74 patteristoon.
Bundeswehrin mukaan PzH 2000 ampuu minuutissa 8-10 laukausta, oletetaan tulinopeudeksi 8 laukausta minuutissa.
Kranaatin paino on n. 42 kg. 12 panssarihaupitsia ampuu minuutissa siten 12*8*42 = 4032 kg rautaa.
No entäs 122 PSH 74?
Puolustusvoimien mukaan tulinopeus on 4 laukausta minuutissa.
Kranaatin (OF462) paino on n. 22 kg. 18 panssarihaupitsia ampuu minuutissa siten 18*4*22 = 1584 kg rautaa.
Eli siis, 4 tonnia räjähtävää on paljon enemmän kuin 1,6 tonnia. Siihen sitten päälle nykyaikaisen kaluston muut edut, niin suorituskykyisemmästä patteristosta ei ole kahta sanaa.
Ainoa kysymys on, onko meillä rahaa ostaa riittävästi tykkejä. Maavoimien puussa ei kasva raha. Muistelen lukeneeni foorumilta, että PV olisi pohtinut vielä pienempiä putkimääriä kuin 12 per mekanisoitu taisteluosasto. Saas nähdä, kuinka tässä käy. Tulee vähän sellainen fiilis, että hankinta voi olla tosi mini. Tai sitten, kuten arvelen, tässä halutaan panssarihaupitsit myös KARJPR:lle, jolloin mekanisoitujen taisteluosastojen putkimääristä on pakko karsia. 6-8 panssarihaupitsia per mekanisoitu taisteluosasto ja 18-24 panssarihaupitsia KARJPR:lle voi olla täyttä todellisuutta. Budjetin yläraja on se 100 miljoonaa euroa, ja sillä luulisi ainakin tuo 30 käytettyä PzH 2000 panssarihaupitsia irtoavan. Mekanisoitujen taisteluosastojen tykistön suorituskyky ei juuri kasvaisi, mutta korvautuisi varmaankin riittävässä määrin. Jos/Kun mekanisoituja taisteluosastoja käytetään keskitetysti KARJPR:n kanssa, niin KARJPR pystyy tukemaan niitä omalla tykistöllään, mikä paikkaa niukkaa suorituskykyä.
Voi tietysti olla, ettei nyt varusteta kuin mekanisoidut taisteluosastot. Mutta onhan se nyt naurettavaa, että muutoin ykkösluokkaan varustetulla valtakunnan ykkösprikaatilla ei ole ykkösluokan tykistöä! Uskonkin siis, että kulissien takana on kova halu saada panssarihaupitsit myös KARJPR:lle.