Huhta
Greatest Leader
Keskustelua on kyllä putkitykistön hankinnoista ja korvaamisesta, mutta miten on 122 RAKH ajateltu korvata. RAKHPTRIn sarja vastaa suunnilleen raskaan patteriston kahta iskua. Poistuvia 122H patteristoja on toistakymmentä ja 122RAKH pattereita kuusi. Länsimaissa raketinheittimet ovat nykyään lähinnä superkalliita savimajantappajia eivätkä panssaripataljoonan hyökkäysryhmityksen murskaajia. Näkisin kolme vaihtoehtoa: Israel, Puola ja Brasilia. LAR-160, Langusta vai mikä vesieläin sen nimi olikaan ja Astros. Edut Larissa olisi puolustusyhteistyö siltä suunnalta, miinus raketin tuottajamaat??, Langustassa tuttu ja turvallinen 122mm raketti ja tuotetaan lähellä, Astros ihan uusi ja outo.
Puhtaan realistisesti: En usko, että korvaajaa hankitaan. Syitä on kaksi.
Ensinnäkin raha. Kaikesta on muutenkin pula, enkä usko tällaisen pitkin maita ja mantuja ampuvan järjestelmän olevan kovin kustannustehokas loppupeleissä...
Sitten tulee se teho. Hetkellinen tulivaikutus maalialueella on toki poikkeuksellisen suuri, mutta toisaalta juuri muuta ei voi juuri ampua kuin sirpalekärkistä rakettia. Älyammuksia on vähän jos lainkaan, ja DPICM-tyyppiset kuorma-ammukset ovat Suomessa käytännössä pannassa. Jos halutaan halpaa aluevaikutusta, niin eikö perinteisellä tykistöllä (155 mm) voisi ampua useita maalipisteitä?
Jos jokin uusi raketinheitin hankitaan, niin LAR-160 vaikuttaa parhaalta. Siihen on saatavilla 150 km kantaman tykistöohjuksia (uskoakseni halvempia kuin ATACMS), joilla voitaisiin vaikuttaa hyvin kohteisiin mm. Kannaksella. Israelissa myös osataan tehdä hyvää tavaraa, brasseihin en niin luota, ja Puola taas on innokas tukemaan omaa teollisuuttaan.
Eikös heillä ole niitä itelläänkin varastoissa joku 1200 kpl? Ei sellasesta määrästä tunnu missään jos tänne myy jonkun 24-30 kpl.
Haeppa nyt aivot narikasta, mikäli ne sinne jätit. Miksi kukaan myisi ihan muuten vain kalustoa, jota kuitenkin tarvitsee itse?
Korealla on edelleen käytössään suuri määrä M109-kalustoa, josta viimeiset on tuotettu 1990-luvun lopulla, joten K9 ei niitä ainakaan heti korvaa, ja vaikka korvaisikin, niin toteutunut tuotantomäärä ei ole sen isompi. Korealla ei siis ole mitään ylijäämä K9-panssarihaupitseja samassa mielessä kuin vaikkapa Saksalla ja Hollannilla PzH 2000 -panssarihaupitseja.
Voit ajatella, että Suomi myisi yhden käytetyn Hornetin vaikkapa Australialle. Ei olisi suuri menetys, mutta miksi ihmeessä myisimme [käytetyn hinnalla], kun tarvitsemme koneita ihan itse? Mitä me hyötyisimme, millään tavalla? Mitä korealaiset hyötyvät, että myyvät tarvitsemaansa kalustoa käytettyjen hinnoilla?
Sitä paitsi Wikipedian sanamuoto on "will be produced" (= tuotetaan [tulevaisuudessa, futuuri]), eli ei siellä ole tuollaisia määriä. Kalustolistauksen mukaan määrä on yli 850, ja yhteensä yli 1200 toimitetaan vuoteen 2019 mennessä.
Ainoa jokseenkin järkevä syy olisi päänavaus ja sitä myöten myöhempien uushankintojen pohjustaminen. Mutta onko kyse siitä?
Mutta tuli mieleen se, että tuo käytettyjen ostaminen voi johtua siitä, että EK on päivittämässä tuotantomalliaan ja ajattelivat pääsevänsä eroon vanhempaa mallia olevista kappaleista. Logistinen hyöty kuitenkin merkittävä, että ei ole useita kehitysmalleja käytössä ja se päivitys kuitenkin maksaa, joten noista vanhoijen myyntihinnasta vähennetään hieman ajokilsoja ja sitten sen päivityksen hinta ja myydään sillä hinnalla, niin se on ihan perusteltava kauppa.
Päivittämässä tuotantomalliaan? En väitä tietäväni asiasta mitään, mutta Wikipedian mukaan K9 on ensimmäinen tuotantomalli, ja sitä tehdään (/on pitkälti jo tehty) ~1000 kappaletta. Mitään seuraajaa ei vielä ole. XK9-nimellä kulkevia prototyyppejä on tehty, mutta tuskinpa me nyt mitään sellaisia haluamme ostaa...