Tuo vertaus on kyllä yllättävän osuva.
Mutta se ei silti poista natsismia ja rahanpuutetta. Keskustellaan kuitenkin tehosta.
Kranaatinheittimillä voidaan kuitenkin ampua esisirpaloituvaa ampuma-tarviketta samoin kuin raskailla raketinheittimillä (vaikka RSRAKH:n ampumatarvike onkin kallista), ja vaikka suurikaliberisten tykistön ammusten esisirpalointi on vaikeaa, niin ei sekään mahdotonta. Israelilaisilla on ainakin tarjolla
tällainen 155 mm ampumatarvike. epäilemättä onkin vaikeampaa, niin
Eikö tuollainen maali olisi hyvä täsmäammuksille? Ammutaan tien suuntaisesti AW-taistelukärkisiä GMLRS-raketteja vaikkapa viisi kappaletta ja säädetään ne räjähtämään ilmassa herätteellä. Lisäksi maalitetaan tien sivustassa olevat todennäköisesti huoltoon käytettävät paikat (esim. huoltoaseman piha ja kyläkoulun pallokenttä, umpimetsässä tai raivaamattomassa kynnetyssä pellossa tuskin huolletaan). Raketteja kuluu ehkä max. kaksi pakkaa, eli 12 kpl. Enemmän kuin toivoisi, mutta kohtuullisen vähän, jos tuolla murjoo pataljoonan suojaamattoman henkilöstön ja suojaamattomat ajoneuvot sekä arvatenkin osan kevyemmin suojatuista ajoneuvoista (eli käytännössä kaikki paitsi TST-PSV).
Perinteisen raketinheittimen etu olisi selvä, jos kärki hyökkäisi taistelu- ja rynnäkköpanssarivaunuin esimerkiksi kilometrin leveydellä, ja tiestöä pitkin kulkisi vain harvoja yksittäisiä ajoneuvoja. Tuolloin ymmärtäisin hyvin karttaruudun tappajan, joka kippaa neliökilometrille kymmeniä tuhansia kuorma-ammuksia. Jos vihollinen kuitenkin etenee tiestöä pitkin, tai se voidaan tiestölle pakottaa, niin uskoisin täsmäaseiden olevan kustannustehokkaita. Maksavathan ne ohjaamatonta rakettia enemmän, mutta eivät ehkä niin paljoa suhteessa tehoon ja taktisiin mahdollisuuksiin (esim. varoetäisyys omaan jalkaväkeen).
Hyvä, tämä selkeyttää ajatustasi.
Tosin vanhaa erää ei nyt taida olla sanan varsinaisessa merkityksessä. Onhan se silti ihan kiva korealaisten kannalta, jos harjoituskäytössä kuluneita panssarihaupitseja saa kaupattua Suomeen muutaman kymmenen kappaletta käypään ja kohtuulliseen hintaan. Armeijalle varmasti kelpaa enemmän kuin hyvin, jos poliitikoilta saa lisää tilausvaltuuksia tehdasuudelle kamalle korvikkeeksi, ja poliitikot ovat tyytyväisiä nousevasta kannatuksestaan, jos/kun Suomi myöhemmin ostaa lisää panssarihaupitseja tehdasuutena.
En kyllä jaksa uskoa, ettei muutoksia olisi tiedotettu Wikipediassa ja mediassa. Nyt ei kuitenkaan ole kyse Pohjois-Koreasta tai Israelista. Jokin radion vaihtaminen toiseen on pieni juttu, mutta jos suurempaa muutosta tehdään, niin kyllä siitä yleensä raportoidaan julkisesti. Kyse on viennin kannalta erittäin tärkeästä asiasta, ja uuden mallin esittely asenäyttelyissä on kuuma juttu, koska sillä saa näkyvyyttä ja hyvän kontaktin myös sellaisiin asiakkaisiin, jotka ovat vasta katselemassa.