Hetkinen nyt, olenko ymmärtänyt 122 H:n ja 122 PSH:n panosjärjestelmän täysin väärin? Itse ymmärsin koulutuksen pohjalta, että kartussi on ladattu panospussein, ja että niitä on kartussissa aina ns. täyspanosta vastaava määrä, ja tarvittaessa sitten otetaan pusseja pois, vähän kuin kranaatinheittimissä. Panossysteemihän on aivan erilainen kuin 155-millisissä, joissa todellakin on erilaisia panoksia fyysiseltä kooltaankin, kun taas 122-millisessä ne ovat aina samankokoisessa metallikartussissa.
Meillä myös tulenjohtajat koulutettiin kyllä käyttämään 122-millisten maksimikantamaa tulisuunnitelmissa, ja etäisyydet tuliyksikköön olivat lähes poikkeuksetta 10 km luokkaa näissä harjoituksissa.
Tälle 122 H63 keskustelulle on todella ollut eduksi, ettei
@CV9030FIN ole tykkimies, mutta ei nyt vaadita häneltä kaikkien tykistön kalujen, taktiikan ym osaamista. Eikä lyhyeen vastaukseen aina saa mahtumaan/ei tule mieleen kaikkia erilaisia tilanteita.
122 H63:n panosjärjestelmä käsittää viisi panosta. Tuliasemiin niitä voi tilata kahta erilaista settiä: täyspanos sekä sarjapanos. Nimensä mukaisesti täyspanos on sitä ja se ladataan sellaisenaan. Sarjapanos sisältää neljä muuta panosta ja sen voi ampua millä tahansa yhdistelmällä näistä neljästä. Kaikki atarvikkeet eivät voi olla täyspanoksia kuten AMOS ampuu ryöpyssä, koska tulokulma muodostuisi liian pieneksi. Puolet sirpaleista päätyisi sillioin hyödyttöminä taivaalle kuten
@kertakenttään huomautti. Lisäksi sytyttimen toiminta muuttuu epävarmaksi. Vielä on huomattava, että lähelle jouduttaisiin ampumaan hyvin pienellä korolla, jolloin tuliasemat olisi sijoitettava esim pellon laitaan helposti näkyville.
Kuvassa venäläisiä sarjapanoskartusseja, jossa siis panokset 1-4. Valkoiset pussit ovat panoksesta poistettuja ruutipusseja
Käytännössä yli 90 % kantamasta ammutaan hyvin harvoin, ehkä joissakin vastatykistötilanteissa. Kun 60-70 % kantamasta on käytetty hyökkäyksen saatossa, aletaan vaihtamaan asemia, kuten CV jo eilen kertoi. Ennen tehtiin ptri kerrallaan jotta tulituki säilyisi. Nykyisin varmaan tykeittäin/jaoksittain. Varusmiesten ja ressujen koulutuksessa joukko-osastoissa yksinkertaistetaan asioita, jotta oppi menee perille ja myös pysyy päässä mahdollisimman kauan. Sotakouluissa (RUK:ssa) edellisen kappaleen jutut on kyllä kaikille kerrottu. Päätökset tuliyksiköiden siirroista tekee kantahenkilökunta, joka tietysti tuntee ja harjoittelee nämäkin asiat.
@J0h1F on siis saanut ihan relevanttia koulutusta. Tosin omat kokemukset on ollu, ettei puhtaiden jalkaväkijoukkojen kouluttamat tulenjohtajat oikeasti osaa kuin krh:n tulenkäytön. Tästä sormi osoittaa heidän kouluttajiaan, jotka eivät sitä myöskään osaa.
Edit Kuvasta näkyy, että kartussista on poistettu kolme pussia eli ammutaan 3. panoksella.