Omanlaisensa ei siis omituinen panosjärjestelmä johtuu automaattilatauksesta, joka vaatii että kaikki panoselementit on keskenään samanlaisia. Automaatti sitten vaan noukkii hyllystä tarvittavan määrän panoksia. Sen sijaan K9:ssä on avustettu käsilataus, johon sopivat Viron nykyiset Fh70:n NATO -panokset. Rahaahan heillä todella ei liikaa ole, mutta nyt on niin hyvä kauppa, että kaivavat tarvittavat varat vaikka kiven alta. Sama 122 H63:n panosten vanheneminen kun meillä koskee tietysti myös Viron kalustoa. Eli tämä kalusto-ongelma tulisi 2020 -luvulla kuitenkin vastaan.
En edes tullut ajatelleeksi 122 mm:n vanhenemista. Tämä hankinta ei liene kuitenkaan suora korvaaja, koska K9 on tarkoitus saada käyttöön Virossa muistaakseni vuonna 2021.
Liekö 122 mm edes menossa Stenalle, ainakaan Virossa, vai mahtavatko hankkia uusia panoksia jostakin? Vähän nirkoiseksi menee Viron tykistö, jos D-30 poistuu aikanaan ilman korvaajaa, vaikka FH-70 varmaan käytössä säilyykin. Onneksi kranaatinheittimiä (81 mm ja 120 mm) löytyy ~300 putkea.
Tosin voihan olla, että virolaisetkin ottavat kauppaansa option 12-24 tykin lisähankinnasta myöhemmin. Eri asia sitten, riittääkö maalla rahaa lunastaa optio, mutta talouden jatkaessa kasvuaan sille voi hyvin olla edellytyksetkin.
Kyllä kai hekin tykistöä tarvitsee, mutta tietysti Viron kokosella maalla on vaan omat riskinsä jos ruvetaan paljon hankkimaan raskasta kalustoa. Mistä rahoitus moiseen?
Viron ei yksin kannattaisi hankkia K9, mutta naapurimaiden yhteiseen kokonaisuuteen tukeutuminen tuo todennäköisesti etuja ja mahdollisesti myös säästöjä. Archer on jonkinasteinen riski koska käyttäjiä ei nyt kauheasti ole tulossa, vaikka onkin teknisesti hyvinkin kehittynyt.
K9:n osalta varmaan saavutetaan noita etuja etenkin Suomen kanssa puuhastellessa (raskas huolto täällä Suomessa?), mutta ovathan ruotsalaisetkin Archereineen Itämeren toisella puolella. Jos valinta olisi M109, voisi puolestaan viritellä yhteistyötä Latvian kanssa ja PzH 2000:n lähimmät käyttäjät taas ovat Liettuassa ja Saksassa.
K9 on tietysti varsin kehittynyt ja lisähankinnat lienevät helpompia, kun tuotantolinja lienee auki vielä pitkään ihan Etelä-Korean omiinkin tarpeisiin. Muiden vaihtoehtojen lisähankinnat myöhemmin voisivat olla haastavampia. Olikohan niin, että Archerin alla olevaa dumpperia ei edes enää valmisteta.
K9 on varustettu perinteisellä puoliautomaattisella latauskoneistolla. Kranaatti ladataan automaattisella latasimella (pneumaattinen tai hydraulinen) ja panos käsin. Archerissa koko systeemi on automatisoitu ja jos Archerin kokonaisuus toimii on se huomattavasti tehokkaampi.
Avainsanat on varmaan tuossa "jos Archerin kokonaisuus toimii". Ainakin jotkut ovat kyseenalaistaneet sen monimutkaisuuden.