Tykistö

Eilen siis keskusteltiin kuuluisasta korjausmuuntimesta sekä sotien aikaisista tulenjohtometodeista. Ja silloin ei siis välttämättä tarvittu tulenjohtopaikan sijaintia tai tähystysetäisyyttä maaliin. Olisi tietysti kannattanu keksiä suoraan nykyinen korjausympyrä, joka tuli joskus 50-60 luvuilla, en itsekään tiedä tarkemmin.

Eri asia on, että toiminta silloin oli hyvin erilaista nykyiseen verrattuna. Vuosien asemasodan aikoina tulenjohtopaikkojen sijainnit oli tietysti kaikki tuliportaassakin tiedossa eikä asemien vaihtoja liiikkuvissakaan sotatoimissa ollut nykyistä määrää.

Juu, mutta kun koko korjausmuunninta ei ole koskaan nähnyt kun kuvissa eikä tulenjohdosta mitään tiedä, on keskustelua vaikea seurata. Siksi joutuu kyselemään. Hän tarvitsee rautalankamallin ja maastolaatikon.

Siis kun ampuva yksikkö tietää oman sijaintinsa ja ampumasuuntansa ja maalin, niin kun tietää tulenjohtajan katsomissuunnnan ja korjaukset ovat metreissä, niin loppu on vain matematiikkaa. Jos taas korjaukset ovat piiruissa (sivulle) niin joutuu jo tietämään tulenjohajan paikan, ja sen jälkeen taas vain matematiikkaa.

Tätäpä juuri. Sama se kai on millä mitta- tai kulmayksiköillä poikkeama ilmoitetaan niin se tulenjohtopaikan sijainti on tiedettävä, että ampuva yksikkö tietää mistä suunnasta katsottuna menee ohitse.
 
Tiedustelussa opetettiin rastikoulutuksena kaikille alkeet tulenjohdosta, en kyllä lähtisi suurille massoille kouluttamaan, koulutettua tulenjohtoa pitää olla riittävästi ja nyt on lennokkiakin tullut lisäksi.

Tästä olen samaa ja vähän eri mieltä. Maalinosoittaminen em. tavalla pitäisi opettaa kaikille jalkaväkijoukoille ja epäsuoran tulen korjaaminen hyvin matalalla kynnyksellä kaikille jotka sitä saattaisivat tarvita. Vastaavat temput mitä taistelijan käsikirjassa on käsitelty.

Ammattitaitoista ja koulutettua tulenjohtoa ei korvaa mikään. Siitä olen samaa mieltä.
 
Pakko kyllä myöntää ettei ole puhuttu tykistön/krh-tulen johtamisesta halaistua sanaakaan armeijassa ollessani. Toki koulutushaara oli lennokkikerhossa mutta olishan siellä p-kaudella edes pari sanaa voitu aiheesta mainita.
 
Eli tiivistettynä:
Kummallakin tavalla tuliyksikkö tietää oman paikkansa ja tulenjohtaja ilmoittaa maalin koordinaatit.
Wanha tapa (korjausmuuntimella): tulenjohtaja ilmoittaa vain tähystyssuunnan maaliin, sekä laskee päässään mitä sivukorjaus olisi metreinä, jonka ilmoittaa.
Uusi tapa (korjausympyrä): tulenjohtaja ilmoittaa tähystyssuunnan ja etäisyyden maaliin, jättää päässälaskun väliin ja ilmoittaa suoraan sivukorjauksen piiruina. Lyhennä/jatka menee kummallakin tavalla aina metreinä.

Osaavammat voi kertoa menikö oikein ja vähemmän osaavat tarvitseeko lisää rautalankaa?
 
tarvitseeko lisää rautalankaa?

Opettaja opettaja, montako ympyrää on piirussa? Ei kun... :D

Eli saisiko nämä perusjututkin tähän, kun torni huhuili että tuokin luku olisi muuttunut sitten viime kertauksen. Ja mistä tietää kummalla menetelmällä tulta pitää johtaa?
 
Asiasta kolmanteen. Tässä on tullut lueskeltua päivän verran venäläisistä sytyttimistä. Onko meillä käytössä V-429 käytössä 122mm ja 152mm kalustolla. Älkääkä nyt vaan sanoko että on punaleimalla tämäkin tieto... :rolleyes::D
 
Asiasta kolmanteen. Tässä on tullut lueskeltua päivän verran venäläisistä sytyttimistä. Onko meillä käytössä V-429 käytössä 122mm ja 152mm kalustolla. Älkääkä nyt vaan sanoko että on punaleimalla tämäkin tieto... :rolleyes::D

AHIS (Asetettava Hidasteinen IskuSytytin) on ilmeisesti pää sytytinmalli itäperäisten kranaattien kanssa. Voi olla että on yhteensopiva ainakin osan kotimaistenkin kranaattien kanssa.
 
AHIS (Asetettava Hidasteinen IskuSytytin) on ilmeisesti pää sytytinmalli itäperäisten kranaattien kanssa. Voi olla että on yhteensopiva ainakin osan kotimaistenkin kranaattien kanssa.

Itse itseäni valistaen, tykistömme tarvikekataloogeihin perustuen, meillä on tai on ollut käytössä itäkaluston murkuloissa V-429 ja RGM-2 sytyttimiä.

Ei siinä mitään. On kuulemma luotettava sytytin tuo ensinmainittu, paaaljon ammuttu globaalisti ja toimivaksi todettu.
 
Puola on käyttänyt pelkästään tänä vuonna tykistönsä hankintoihin 1,4 miljardia euroa (5,7miljardia zlotya).
Erittäin huojentavaa tietää että läntisen Euroopan lukkona toimiva Puola ei lepää laakereillaan.

Together with a PLN968 million order placed in April for 96 M120K Rak self-propelled mortars and 32 command vehicles, Poland has now spent PLN5.7 billion on artillery systems this year alone.
 
http://www.defence24.com/636676,fir...ules-to-receive-all-of-its-inventory-in-july#
Puolalla on iso vaihde päällä, eka Regina tykistörykmentti on toimitettu. Rykmenttiin kuuluu 24 tykkiä ja muita osia.

Ja puolalaiset Langusta raketinheittimet olleet harjoituksissa Latviassa. http://www.defence24.com/640220,poland-deploys-langusta-rocket-artillery-systems-to-latvia
Näin muuten viime kuussa harjoituksissa kanukkeja Adazissa ohikulkumatkalla. Kaukana ovat NATOa puolustamassa kanukitkin!
Onneksi eivät ammuskelleet viikonloppuna kun olin rannalla :)

Kakka voi lentää tuulettimeen jos tilanne Korean niemimaalla eskaloituu ja samalla Venäjän Zapad on käynnissä. Zapadissa kuulemma on ensi kertaa tilanne että Venäjä ei ole kutsunut tarkkailijoita harjoitukseen muualta (NATOsta).
 
Näin muuten viime kuussa harjoituksissa kanukkeja Adazissa ohikulkumatkalla. Kaukana ovat NATOa puolustamassa kanukitkin!
Onneksi eivät ammuskelleet viikonloppuna kun olin rannalla :)

Kakka voi lentää tuulettimeen jos tilanne Korean niemimaalla eskaloituu ja samalla Venäjän Zapad on käynnissä. Zapadissa kuulemma on ensi kertaa tilanne että Venäjä ei ole kutsunut tarkkailijoita harjoitukseen muualta (NATOsta).
Venäjä ei ole. Onneksi Valko-Venäjä haluaa erottua yhä hulluudesta kutsumalla itse tarkkailijat paikalle.
 
Toisaalla Puolustusbudjetti 2018 -ketjussa:


Tiedotteessa mm. (lihavointi minun):

Puolustusvoimille esitetään kahta uutta tilausvaltuutta
Puolustusmateriaalihankintoihin ehdotetaan, enimmäismäärältään 1,6 miljardin euron suuruista Puolustusvoimien materiaalin kehittäminen 2018 -tilausvaltuutta, jonka menot ajoittuvat vuosille 2018-2027. Merivoimien strateginen suorituskykyhanke Laivue 2020 sisältyy pääosin tähän tilausvaltuuteen. Muita suurimpia alkavia hankkeita ovat mm. Merivoimien Laivue 2000 MLU, Pintatorjuntaohjusjärjestelmä 2020, Maapuolustuksen infrastruktuuri, Sotilastiedustelun maalittamistuki ja Ilmavoimien tukikohtien varustaminen.

Puolustusvoimien toimintamenoihin ehdotetaan 166 milj. euron tilausvaltuutta vuosille 2018-2022, jolla tehdään Puolustusvoimien kehittämisohjelmiin sisältyviä hankintoja sekä hankitaan varaosia ja kunnossapitopalveluja.​


"Sotilastiedustelun maalittamistuki".

Onkohan tässä mukana nyt se kauan kaivattu vastatykistötutkahankinta?

o_O
 
Joku kesäesa kirjoittanut. Bonus onkin nyt vanhentuva venäläis ammus :D:D

Nammo signs first artillery deal with Finland

HELSINKI – Nammo A/S has reached a landmark agreement with the Finnish Defense Forces (FDF) to supply the Norwegian company’s newly developed artillery shells.

The deal with Finland is a significant development for Nammo, with the FDF becoming the first international customer for the company’s 155 mm insensitive munitions, high explosive, extended range ammo, or IM-HE-ER.

The precision-strike ammunition has been under development since 2012. Nammo is now looking to the Nordic and export markets to drive global sales and revenues for the newly launched IM-HE-ER ammunition.

Artillery-fired IM-HE-ER shells have a capacity to reach a height of 10 miles (50,000 feet) when fired at its maximum range of over 25 miles. This range is almost twice the distance of Nammo’s previous precision-strike artillery ammunition offerings.

On the domestic front, Nammo is expected to negotiate a supply deal to the Norwegian Defense Forces (NDF). The IM-HE-ER ammunition was developed under a program part funded by the state-owned Norwegian Defense Material Agency (NDMA).

The Nammo-NDMA program focused on the development of a new type of extended range precision-strike ammunition. Factors driving the NDMA’s funding included the potential to achieve a commercial-scale and find international customers for IM-HE-ER ammunition.

The NDMA is also expected to part-finance a planned Nammo project to develop so-called extreme-range ammunition using amjet-assisted shells. The aim is to develop ER shells that would enable a standard 155 mm artillery gun to fire at ranges up to 56.3 miles (90 km).

The FDF’s purchase of the IM-HE-ER ammunition forms part of a long-term program by Finland to reinforce the Army’s artillery capability and fire-power.

As part of this capability building project, the FDF plans to commence initial training on the Samsung Techwin K9 Thunder 155 mm/52 caliber self-propelled artillery systems in 2019.

In February, Finland placed an order for 48 former Republic of Korea Army K9 systems. The value of the deal amounted to US$155 million.

The full cost of the K9 acquisition will be higher, as the FDF plans to upgrade the self-propelled howitzers with Finnish sub-systems that include battle management, global positioning, communications and camouflage bolt-ons.

The deal with South Korea was a joint acquisition between Finland and Estonia. Under the procurement contract, the Estonian Armed Forces (EAF) will acquire 12 K9 systems and enter in to an a training and information sharing cooperation with the FDF. .

Currently, the FDF’s arsenal includes the French supplied Nexter Systems 155 mm LU 111 high-explosive projectile and the ageing Russian-made Bonus Mk II 155 mm artillery system.

Nammo’s IM-HE-ER deal with Finland coincides with the company’s expansion within the manufacture of missile, artillery shell and rocket propulsion systems.

In June, Nammo acquired Moog Inc.’s European In-Space Propulsion businesses with production located in Ireland and Britain. The acquisition is expected to strengthen Nammo’s revenues earned from export related sales in 2017-2018.

Nammo’s export operations, at present, are mainly concentrated on the manufacture of rocket motors for anti-air missiles, including the AMRAAM, the AIM-9X Sidewinder, and the Evolved Sea Sparrow Missile (ESSM).
and the ageing Russian-made Bonus Mk II 155 mm artillery system

http://www.defensenews.com/industry/2017/08/19/nammo-signs-first-artillery-deal-with-finland/
 
Viimeksi muokattu:
@Leaderwolf Miksi linkittää artikkeli jossa ei ole mitään muita kuin virheitä. Nyt kaikki vaan vielä klikkaamaan linkkiä niin kaukki hyvin.



Mitenkäs se on Viron osalta, ovatko he jo allekirjoittaneet hankintasopimuksen. Nopealla haulla löytyi vain alkuvuodelta juttuja heidän halustaan hankkia 12 kpl K9, mutta ei varsinaista hankintasopimusta.
 
Back
Top