SJ kirjoitti:Niin, siis hieman tarkennan tuota aikaisempaa viestiäni, tarkoituksenani ei ollut sinällään väitellä ammuksen tuhovoimaa, vaan tarkoitus oli oikaista tuo ilmeinen sekaannus ATACMS:n ja GMLRS:n välillä. Mitä taas tulee tuhovoimaan, niin HE kärkien teho ei hirveästi kasva vaikka koko tuplaantuu.
Tämä on kyllä totta ja tietyissä tilanteissa tytärammusten tehoa varmasti tarvittaisiin. Jos ajatellaan että vihollisen joukko olisi levittäytynyt 1 neliökilometrin alueellle, niin rypälekärjellä varustettuja 227 mm raketteja (joissa 404 tytärammusta jokaisessa) tarvitaan noin 24 rakettia (eli kahden MLRS-raketinheitinvaunun täyslaidallinen), jotta koko alue olisi katettu siten että yksi tytärammus osuu 10*10 m alueelle. Näin siis jos raketit saadaan jaettua tasaisesti alueelle ja tytärammukset leviävät tasaisesti. Tuo varmaan riittäisi suojaamatonta jalkaväkeä vastaan aika hyvin. 24 pelkkiä sirpalekärkiä tarkoittaisi sitä, että yksi raketti pitäisi kattaa n. 115 m säteen kokoisen ympyrän. Vaikka raketit tuolloin räjäytettäisiin ilmaräjäytyksinä, niin raketin räjähdysvoima ei varmaan riittäisi vaan tuollaista maalia vastaan raketteja pitäisi olla varmaan 2-3 kertaa enemmän jotta tehovaikutus olisi sama.
Jos taas alueella olisi puhtaasti panssarijoukkoja niin 24 tytärammusta tarkoittaisi sitä, että n. neljäsosa vaunuista saisi osuman yhdestä tytärammuksesta. Raketteja tarvittaisiin siis ehkä 50 kpl jotta tappiot olisivat käytännössä riittävät. Jos käytössä olisi pelkkiä sirpalekärkiä, niin raketteja varmasti tarvittaisiin reilusti enemmän (useita satoja). Tosin jenkkien testien mukaan 155 mm sirpalekranaatti ilmaräjäytyksenä oli riittävä vaurioittamaan aina 30 m säteellä vaunujen optiikkaa, aseista ja muita näkyviä osia. 227 mm raketin pitäisi tehdä sama varmaankin noin 50 m etäisyydellä. Tällöin unitaarikärkisiä raketteja tarvittaisiin maastosta ja maalista riippuen ehkä 2-4 kertainen määrä kuin rypälekärjellä varustettuja jotta vaikutus olisi vastaava.
Harva maali tosin olisi levittäytynyt tasaisesti neliökilometrin alueelle, varsinkaan meikäläisessä maastossa. Suuntaa antavia nuo laskelmat nyt kuitenkin ovat. Rakennuksia ja bunkkereita vastaan tietysti nuo unitaarikärjet olisivat tietysti paljon parempia kuin rypälekärjet. Myös siltavaunut olisivat varmasti paremmin tuhottavissa sirpalekärjellä.