Tykistö

D

Deleted member 266

Guest
Toki voin olla siltä osin väärässä, että Patrialla voi olla hyvinkin pitkälle tehtynä suunnitelmat tuosta, mutta vain @veeteetee tietänee täällä siitä paremmin.

Itseäni toistaen: "Patriahan ehdotti yhdistelmää 155K98+Sisu ja valituksi tuli K9, joten se tie on tässä päässä kuljettu loppuun, vaikka ase olisikin juutalaisten Type Tampella"

Mitä noihin 13053TK:lle hankittuihin merimaaliammuksiin (RTA 2776) tulee, ne on juurikin optimoitu nykyaikaisen pierunkuorirakenteisen taistelualuksen torjumiseen; kyseessä siis ei ole mikään II MS tyylinen umpirautajötikkä, jolla torjutaan taistelulaivoja.
 

Huhta

Greatest Leader
Mutta voiskos tästä saada syenergiaetuja ilmatorjunnan/valvonnan kanssa? Eikös se ole mahdollista?

Jos hankitaan lisää israelilaisia tutkia (milloin ja mihin tarkoitukseen? maaliosoitustutkien seuraajat?), niin hyvin mahdollista, etenkin huoltopuolella.

Kuinkas tuo tutka verkottuu? Siis esim. IV-järlestelmiin. Luulisi ainakin osaavan.

Vahvalla MUTUlla: ei välttämättä kovin hyvin. Valmistaja on eri kuin olemassa olevalla kalustolla, joten siltä suunnalta ei tule apuja, ja Israelissa lienee käytössä osin/pitkälti eri standardit kuin länsimaissa yleisesti.

Oma osansa on myös kotimainen järjestelmä; millä yhteyksillä Suomessa kerätään havainnot maalitilannekuvan laskentajärjestelmään? Vuonna 2009 NASAMS-aiheisessa julkaisussa annettiin ymmärtää, että se tapahtuisi kotimaisin standardein eikä kv-standardeja käyttäen. Jos tilanne on edelleen tämä, niin ainakin siinä tapauksessa ohjelmistoja joutunee sovittamaan yhteen.

Toki voinee olettaa, että jos paikannetut vihollistykistön asemat tuodaan tutkaoperaattorin näytöltä suoraan digitaalisessa muodossa ulos yhteiseen tilannekuvaan, niin samantasoinen integraatio suoritettaisiin myös ilmamaalien osalta. Ei oikein tätä päivää operoida kuten BUK:ia (tuotettu tilannetieto naputeltiin tuliasemapäätteelle käsipelillä).

https://asiakas.kotisivukone.com/files/ilmatorjunta.com.kotisivukone.com/Lehdet/it0409.pdf

Taistelunjohtokeskuksessa on
teknisesti kyky liittyä kansalli-
seen ilmapuolustuksen johtamis-
järjestelmäämme tuliasemapäätteen
(TASP06) kautta
radioteitse, kaapeli-
teitse tai laajakaistayhteyksin. Lisäk-
si
taistelunjohtokeskus kykenee liit-
tymään kansainväliseen johtamisym-
päristöön LINK16-, LINK16 JRE-,
LINK11B- tai LLAPI (Low Level
Air Picture Interface) -standardeil-
la. Ilmapuolustuksen johtamisjär-
jestelmän kehittyessä tiedonvaihto
voidaan siis tehdä myös kansallisis-
sa verkoissa suoraan hyödyntämällä
noita kansainvälisiä standardeja
ja
valmius siihen on jo olemassa.
 

baikal

Supreme Leader
Voipi olla määrän selvitteleminen hankalaa:

https://yle.fi/uutiset/3-10592322

Puolustusvoimat ei kerro tilauksen arvoa eikä hankittavien tutkien määrää.
Tavallisesti hankintahinnat kerrotaan myös julkisuuteen, mutta tässä tapauksessa hankintaa pidetään puolustusvoimien suorituskyvyn kannalta liian oleellisena tietona kerrottavaksi.

Se ei ole ennenkään meitä estänyt tuottamasta melkoista määrää valistuneita arvioita.:cool:
 

SJ

Supreme Leader
Juu en ole ollenkaan asiantuntija tässä asiassa. Ihmetyttää vain että eikö 155mm kranaatin osuma aiheuta vähintäänkin mission kill:n sellaisille laivoille mitä Suomea vastaan on Itämerellä heittää. Mutta en väitä asiasta sen enempää tietäväni kuin joku joka on päättänyt hankinnoista..

Silloin kun 130 milliset saivat sen uuden (siis nykyisen) merimaalikranaatin, niin Ruotuväki lehdessä taisi olla juttua, ja maininta että hävittäjän kokoinen maali (joka siis on suurin odotettavissa oleva maali näillä vesillä) vaatisi 3-20 osumaa tuhoutuakseen tai ainakin toimintakykynsä menettämiseen. Mikä kuulostaisi varsin järkevältä. Laivoissa on kuitenkin jonkin verran tiloja joissa osuma ei aiheuta huomattavia ongelmia ja tärkeimmät toiminnot ovat monistettu. Lisäksi jos kyseessä on kranaatti, joka räjähtää osumasta, eikä siis läpäise ennen räjähtämistään niin vahingot jäävät lähinnä ulkoisiin rakenteisiin ja komponentteihin. Mutta tällä en koeta sanoa, että 155 millinen olisi tehoton. Käsittääkseni vihollisen käyttämät miinanraivaajat ovat puurunkoisia ja olisivat varmaankin ensimmäisiä maaleja mitä aletaan ampumaan.
 

Museo

Eversti
Se ei ole ennenkään meitä estänyt tuottamasta melkoista määrää valistuneita arvioita.:cool:

Julkisuudesssa on aiemmin puhuttu että vastatykistötutkille oli varattu hankintabudjetista 35 miljoonaa. Tsekeissä tutkahanke Israelista kait keskeytettiin kun hinta kipusi liian korkeaksi eli 114 miljoonaan dollariin. Sillä rahamäärällä oli tarkoitus hankkia kahdeksan tutkaa. Tostahan saa ynnäiltyä että Suomella on ollut varaa kolmen tutkan hankintaan. Toisaalta taas Kanadaan on myyty noin 95 miljoonalla eurolla Israelista 10 vastatykistötutkaa eli noilla hinnoilla neljäskin tutka on mahdollinen. En yhtään ihmettele jos noin pientä hankintamäärää ei kehdata avoimesti mainostaa.
 
Viimeksi muokattu:

Stagideus

Majuri
Ei se ole suomalainen tykki vaan Israelilainen, jolla voisi olla kotimainen alusta. Jos se aiheuttaa näppyjä niin voidaan valita se Tsekkiläinen Tatrakin. Eikä se ole myöskään telatykki, vaan pyörä-alustainen tykki, jolla on huomattavasti parempi liikkuvuus maanteilla ja vedettävää tykkiä paljon parempi selviytymiskyky vastatykistölle. Tästä kiitos kuuluu korkealla automaatiolle, suuntausjärjestelmälle ja panssaroidulle miehistöhytille sekä nopealle asemanvaihdolle.

Pyöräalustainen tykki kykenee siirtymään nopeammin ja pidemmälle eikä sitä tarvitse rahdata kuljetuslaveteilla. Telakoneissa telat kuluvat pidemmissä siirtymissä ja ne on tehty enemmän teiden ulkopuolelle. Pyörälavetissa on myös halvemmat ylläpitokustannukset ja lavetti kevyempi, jolloin tykin saa paremmin yli keveistä silloista ja vaikka saareen jos halutaan. K9 paino on 48 tn. Tatralla Soltam Atmos painaa selvästi alle 30 tonnia.

2030-luvulla vedettävän tykistön selviytymiskyky ainakin meidän tapauksessa alkaa olemaan melko kyseenalainen. Dronet ja tiedustelu lisääntyvät ja paranevat vastapuolella ja liikkuvuutta tarvitaan lisää että selviytyminen taataan epäsuoralle. Nykyinen vedettävien tykkien miehistö suojataan tilapäisellä ja kustannuksiltaan mahdollisella tavalla, ballistisella levyrakenteella mutta onko sitäkään jakaa kaikille? Hajauttamalla saadaan lisää tappiosietokykyä mutta se hankaloittaa koko patteriston kykyä ampua samaan maaliin joka suuntaan (ainakin 122mm haupitseilla). Väitän että nämä keinot eivät enää riitä keinoälyn, UAV/UCAVien ja tykistön kantaman lisääntyessä tulevaisuudessa.

Paljonko luulet K9 option olevan? Väitän että se on max. 100 kpl ja sitten kun ynnättään sekin todellisuus, että luovutaan n. 500 kpl:ä vedettäviä 122mm aseita+130mm kaliiperista, niin sokea Liisakin ymmärtää että samaa vaikutusta ei saada edes 150 telatykillä, jos ne on tarkoitus tarjota operatiiviselle yhtymälle ja/tai mek. joukoille.

PV sai vaivoin 7 vuoden toimitusajalle sirottelemalla rahat (146 milj.eskoa) noihin 48 kpl moukariin, joten jos puhutaan teoriassa edes muhkean lisäoption (jopa 100 kpl) lunastamisesta niin siitä voi laskea paljonko pitää hilloa kaivaa. Hinnat ei sitten ainakaan halpene ja vuotuiset indeksikorotukset tulee päälle. MLRS-ohjuksiakaan ei voi hankkia kuin leipää ja viskellä minne sattuu koska ne maksavat niin paljon. suomella on 40 pakettia nyt noihin heittimiin eli jos käytössä on 20 RsRkh:a niin ne saadaan kaikki ladattua täyteen KERRAN ja senjälkeen heitellään vaan vähän AT2 miinoja.

Ei kannata manata mitään. Miksi se olisi? Tuosta on jo vuosia ja asiat muuttuvat maailmalla, sekä hallituksessa väki vaihtuu. Kerro vaan miten itse korvaisit tykistön tulituen 2030-luvun lopulla? Lähes 200 000 miehen kenttäarmeijalle ei riitä MLRS ja K9 koska niitä ei saada ostettua tarpeeksi.
Soltam myy tykkinsä varmasti kilpailukykyisemmin ja mahdollisesti lisenssivalmistuksen takaisin Suomeen, jos niin halutaan. Näin ei tarvitse manata suomi-tuotteita ja voidaan syytellä ulkomaisia tuottajia;).

Näin tekivät Taikuissa: The Thai ATMOS will be license-produced in Thailand. By 2016 it is planned to deliver first five artillery systems of Thai origin. https://thaimilitaryandasianregion....155mm-self-propelled-artillery-system-israel/

Muistelisin nähneeni lähiaikoina jonkun haastattelun jossa muistaakseni mainittiin, oliko ihan PLM Niinistön suulla, option olevan toiset 48 kpl.
Kun en nyt ala kaivamaan lähdettä, niin ota tämä hyppysellisellä suolaa.
 

Protheon_93

Ylipäällikkö
96 K9 riittäisi viidelle nykyisen tyyliselle 18 tykin patteristolle, jotka voitaisiin jakaa sitten valmiusprikaatien ja kahden mekanisoidun taisteluosaston kesken.

Ja talvi - ja jatkosodan mallisella 12 tykin patteristolla taas sitten riittäisi kahdeksaan patteristoon, mikä olisi yhtä patteristoa vaille riittävä Wikipedian siteeraaman sodan ajan vahvuuden operatiivisille joukoille:

https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Suomen_maavoimat
Operatiiviset joukot:

3 valmiusprikaatia, 2 jääkäriprikaatia ja 4 taisteluosastoa tekevät yhteensä yhdeksän yhtymää. Jos vaikka yhdellä motorisoidulla säilyttäisi parhaassa kunnossa olevia 122mm telahaupisteja 18, ja muissa laittaisi tykistölle 12 K9:n patteristot, niin riittäisi tykkiä sopivasti.
 

Iso-Mursu

Respected Leader
96 K9 riittäisi viidelle nykyisen tyyliselle 18 tykin patteristolle, jotka voitaisiin jakaa sitten valmiusprikaatien ja kahden mekanisoidun taisteluosaston kesken.

Ja talvi - ja jatkosodan mallisella 12 tykin patteristolla taas sitten riittäisi kahdeksaan patteristoon, mikä olisi yhtä patteristoa vaille riittävä Wikipedian siteeraaman sodan ajan vahvuuden operatiivisille joukoille:

https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Suomen_maavoimat
Operatiiviset joukot:

3 valmiusprikaatia, 2 jääkäriprikaatia ja 4 taisteluosastoa tekevät yhteensä yhdeksän yhtymää. Jos vaikka yhdellä motorisoidulla säilyttäisi parhaassa kunnossa olevia 122mm telahaupisteja 18, ja muissa laittaisi tykistölle 12 K9:n patteristot, niin riittäisi tykkiä sopivasti.

Jos haluisi olla villi unelmoitsija kuten olen, niin 122mm telahaupitseilla saisi kasaan 6 kpl. 12 putkisia alueellisia joukkoja. Jolloin sielläkin päässä saataisiin liikkuvuutta kehin tykistölle..
 

magitsu

Respected Leader
Julkisuudesssa on aiemmin puhuttu että vastatykistötutkille oli varattu hankintabudjetista 35 miljoonaa. Tsekeissä tutkahanke Israelista kait keskeytettiin kun hinta kipusi liian korkeaksi eli 114 miljoonaan dollariin. Sillä rahamäärällä oli tarkoitus hankkia kahdeksan tutkaa. Tostahan saa ynnäiltyä että Suomella on ollut varaa kolmen tutkan hankintaan. Toisaalta taas Kanadaan on myyty noin 95 miljoonalla eurolla Israelista 10 vastatykistötutkaa eli noilla hinnoilla neljäskin tutka on mahdollinen. En yhtään ihmettele jos noin pientä hankintamäärää ei kehdata avoimesti mainostaa.
Tai sitten on ostettu jotain muuta kuin tätä myyntimenestystä. Miniostos + optio, jota ei lunasteta kuitenkaan olisi outo. Tuskin IAI nyt juuri näitä erityisen halvalla haluaa myydä, että pääsisi vielä keittiön kautta merivoimien tutka ja ito-loppusuoralle.

Meillähän ei mitenkään voi tyytyä kolmeen tykistön ja maavoimien koon huomioiden kun vaatimattomammat Kanada ja Tsekki on 8-10kpl aikein liikkeellä.
 

Protheon_93

Ylipäällikkö
Ja vielä kun katsoo tuota listaa niin en usko oikein, että noita jääkäriprikaateja enää olisi sodanajan vahvuuksissa, koska valmiusprikaatit ovat korvanneet ne, ja uskon siihen, että listan tekijä on sekoittanut Lapin Jääkäriprikaatin ja Kaartin Jääkärirykmentin sodanajan jääkäriprikaateiksi. Esim. Jääkäriprikaatin omien sivujen mukaan siellä koulutetaan alueellisia joukkoja, ilmatorjuntajoukkoja ja rajavartiolaitoksen joukkoja.

Joten jos ajattelisi, että operatiiviset joukot koostuvat kolmesta valmiusprikaatista ja neljästä taisteluosastosta, se tarkoittaisi seitsemää yhtymää, joille riittäisi kaikille yksi patteristo K9-haupitsia. Ja siihen päälle vielä jäisi käytettäväksi yksi 12 tykin patteristo varalle.

Ja jos nuo 72 122mm-tykkiä jaettaisiin alueellisille joukoille käyttäen Wikipedian listaa lähteenä (6 alueellista jalkaväkiprikaatia), saisivat kaikki prikaatit yhden 12 122mm telahaupistipatteriston.
 
Top