Ainoa mistä itse keksisin lähteä edullisesti korvaamaan tykistöä olisi ostaa Etelä-Korealta käytettyjä vedettäviä KH179-haupitseja korvaamaan jalkaväkiosastojen tykistöä. Etelä-Korealla on näitä melkein tuhat. Ja sitten käyttää mekanisoitujen joukkojen tykistönä K9.
Eiköhän lähdetä siitä, että alueellisten joukkojen määrä on nykyiselläänkin luokkaa kolme prikaatia (eikös se maavoimien komentaja puhunut kahdesta mekanisoidusta prikaatista ja kolmesta jalkaväkiprikaatista?
@kertakenttään )? Se voi erikoisolosuhteissa tarkoittaa ehkä jopa 15 pataljoonaa/taisteluosastoa. Kun huomioidaan kaikki se kalusto, joka täytyy uusia 2030-luvulle tultaessa, niin 122 mm:n tykistön korvaaminen hankkimalla maailmalta lisää vedettäviä ei liene kärkihankkeita. Alueellisten joukkojen jämät pärjäävät hyvin kotimaisen 155 mm vedettävän voimin, etenkin jos/kun K9-optio lunastetaan.
Mitäs maavoimien puolella on menossa vanhaksi 20 vuoden aikajänteellä?
-Pasit (200-sarjalaiset jatkanevat MLU:n jälkeen)
-Leopardit (pl. pioneerivaunut)
-Kaikki itäperäinen telakalusto (BMP-2, BMP-1 erikoisvaunut, MT-LB (MLU-mahdollisuus parhaiden osalta?))
-Telakuorma-autot (oletettavasti käytännössä kaikki)
-Kuorma-autoja
-Henkilöautoja
-Crotale
-Ilmatorjuntatykit (Marksman, Sergei, Oerlikon)
-Nykyiset ilmatorjunnan ohjukset (Boliden viimeisimmistä hankinnoista on jo aikaa, ja Stingerit olivat jo valmiiksi käytettyjä)
-Nykyiset PST-ohjukset (Spiken laukaisulaitteet kenties ovat vielä käyttökelpoisia)
-Viestikalustoa (ei tarkempaa käsitystä, mutta oletettavasti kaiken taajuushyppimättömän voi laskea olevan max. paikallisjoukkojen kamaa, jos sitä edes voidaan teknisesti ylläpitää 2030-luvulla)
-Iso määrä käsiaseistusta (rynsesterejä, tarkkuuskiväärejä, kevyitä konekiväärejä, haulikoita ym.)
ja viimeisenä, kaiken tämän jälkeen,
-122 mm tykistö
Lista on pitkä kuin nälkävuosi, eikä käytettyjen markkinoilta ole odotettavissa suurta helpotusta. Pienellä tuurilla voi löytyä
käyttökelpoisia pyöräajoneuvoja ja mahdollisesti kevyttä telakalustoakin (sikäli kuin Ruotsi korvaa panssari-TEKAt uudemmilla kotimaisen tuotannon tukemiseksi, ehkä jopa sitä aiemmin ketjussa hehkutettua CV9040-kalustoa). Kaikki muu pitää näillä näkymin ostaa uutena, ja 40-luvulle jatkavaa nykykalustoakin täytyy ylläpitää MLU-päivityksin. Ei tule olemaan helppoa, kun 30-luvulle sattuu ilmavoimien Hawk-korvaajan hankinta ja merivoimillakin on isoja tarpeita (mm. Hamina- ja Pansio-luokkien poistuminen, LV2020MLU). Alueelliset joukot jakavat rippeitä, niitä rahoja, joita muiden hankkeiden jälkeen on ehkä vielä jäljellä. Siinä tilanteessa suurin huoli ei ole, mistä saada lisää 155 mm putkia. Siinä tilanteessa suurin huoli on, jätetäänkö puolet alueellisista pataljoonista ilman ilmatorjuntaohjuksia, jotta kaikille pataljoonille saadaan PST-ohjukset.
Tälle keskustelulle tosin olisi optimaalisempiakin aiheita, kuten seuraavat:
https://maanpuolustus.net/threads/pv-n-sodanajan-kokoonpano-2022.5044/page-12
https://maanpuolustus.net/threads/puolustusvoimien-organisaatio-2022.3870/page-3
https://maanpuolustus.net/threads/operatiivinen-yhtymä-2035.6499