Tykistö

Elikkä 15 taisteluosastolle, joissa on henkilöstöä 1000-2000 kpl, sijoittaisit kaikki 150 kpl155mm vedettäviä tykkejä? Tarkoittaa siis karkeasti yhtä 10 tykin patteristoa osastolle, jolla oli 18+12??? kpl 122mm haupitsia(arvio jos 122H63 jaetaan 15 tstos)? Ok, ehkä sen kanssa voidaan lisääntyneen kantaman vuoksi elää, mutta missä ylijohdon tykistö on?!
48+48 kpl K9 menee operatiivisille lähes kokonaan ja kaikki itäkaliiperi poistuvat. Jäljelle jää ehkä 122mm ja 227mm raketinheittimet, mutta ei tykistöä.

Eli: 471 kpl K63 + 72 kpl PsH 74 vaihtuu max. 96 kpl K9 Moukariin? Meiltä häviää siis 447 tykkiä alueellisilta joukoilta ja vaje voi olla jopa 500 kpl jos K9 optioita ei saada lunastettua! Tämän lisäksi se 18 kpl 130mm M-46 tykkejä poistuu. Sinun mielestäsi tämä ei ole ole kärkihanke, vaikka maavoimien 2015 taistelutapauudistus linjaa selvästi että tykistön rooli kasvaa entisestään vihollisen tappioiden tuottamisessa ja kuluttamisessa. Katsotaan vissiin eri ruutua nyt?

15 taisteluosastoa on arvio nykytilasta julkitietojen pohjalta. Käytännössä joukkomäärät ovat olleet jatkuvassa laskussa, eikä tähän ole tulossa muutosta näkyvissä olevassa tulevaisuudessa (poliittiset silmänkääntötemput M/Niinistö on asia erikseen). 2030-luvulla lukumäärä on kaiken järjen mukaan alhaisempi kuin tällä hetkellä, positiivisesti ajatellen puhutaan ehkä max. 10 taisteluosastosta (TEKA/PSAJON/PAJON), jotka tarvitsisivat orgaanista tykistöä, ja negatiivisesti ajatellen vain muutamasta.

Operatiivisten joukkojen osalta puolustusvoimat on jo tuonut julki käsitteen operatiivinen yhtymä 2035. Aiemmin mainitsemani kalustopoistuma huomioiden pidän todennäköisenä, että tämä operatiivinen yhtymä 2035 rakentuu nykyisen KARJPR:n rungolle. Operatiivisia joukkoja olisi siis kolme pataljoonaa, ehkä myös neljäs, jos yhtymään lisätään nykyisen PORJPR:n AMV-kalusto eikä muodosteta siitä alueellista pataljoonaa.

Operatiivisten ja alueellisten joukkojen taistelevat osat v. 2035 käsittävät siis enintään suuruusluokkaa 10+4=14 pataljoonaa/taisteluosastoa, todennäköisesti vähemmän. Mikäli K9-optio lunastetaan kokonaisuudessaan eikä kotimaista 155 mm kalustoa ole stenattu (miksi olisi?), niin 155 mm putkia on lähemmäs 260 kpl. Käytettäessä 12-putkisia patteristoja saadaan muodostettua 21 patteristoa, eli 1 per pataljoona/tstos ja ylijohdolle jää vielä 7 patteristoa. Lisäksi ylijohdolle on raskaat raketinheittimet.

Jos K9-optiota ei lunasteta, niin sitten tilanne on kituliaampi, ylijohdolle jäisi vain kolme patteristoa putkitykistöä. Toisaalta, jos K9-optiota ei ole varaa lunastaa, niin vielä vähemmän sitä rahaa lienee alueellisten joukkojen muiden tarpeiden tyydyttämiseen...

Tämä ei voi olla viimeinen ainakaan arvojärjestyksessä, vaan tärkeysjärjestys pitää olla pst-tykistö-it.

90-luvulta alkaen on stenattu vähintään satoja putkia, voi olla, että määrä kipuaa toiselle tuhannelle. Samaan aikaan korvaavaa putkitykistöä on hankittu vain vähän, ensin kotimaasta ja nyttemmin Etelä-Koreasta.

Mm. sellaiset kaliberit kuin 105 mm ja 152 mm on hävitetty lopullisesti. 130 mm suurimmaksi osaksi. D-30 on myös monien arvioiden mukaan kärsinyt stenaturaatiosta (joitakin vuosia sitten AEMI/GEMI papereissa ilmoitettiin suuruusluokka 200, minkä jälkeen noustiin yllättäen takaisin yli 400 putkeen), ja sille on myös kehitelty ihan uskottavia syitä (mm. hupenevat ampumatarvikevarastot, uutta amitsuuniahan ei ole hankittu aikoihin koulutuskäytöstä ja käyttöiän päättymisestä huolimatta).

Usko hyvällä Einomies, että tämä linja jatkuu tulevaisuudessakin. :) Ei ole mitään merkkejä siitä, että vedettävää tykistöä alettaisiin yllättäen haalia lisää. Alueelliset joukot ovat häntäpäässä, kun rahaa aletaan jakaa, ja 30-luvulla riittää muitakin suita ruokittaviksi.

Niin mille? Sille että aloitit taas OT-keskustelun kaikesta mahdollisesta korvattavasta kalustosta? Täällä puhutaan nimenomaan tykistöstä, ei kuorma-autoista tai rynnäkkövaunuista.

No sille, ettei varaa täysimääräiseen 1:1 korvaamiseen ole ja että se tulee vaikuttamaan joukkojen koostumukseen. Ajatus korvata ikivanhat D-30:t muutaman kymmenen vuotta nuoremmilla Soltameilla, M198:eilla ja Korean vedettävillä on kylmäpäisesti ajatellen reserviläisten keskinäistä rinkirunkkausta. Foorumin tykistöasiantuntijat ovat jo tyrmänneet teknisillä perusteilla useamman noista ehdotetuista tykkimalleista.
 
Niinpä. Itä-Saksa -kauppojen veroista käytettyjen myyntiä ei taida toista nähdä.

Yleisellä tasolla pohtien BMP-2 vanhetessa tilalle voisi ajatella saavan Svedujen CV-vaunuja joille heillä ei olisi käyttöä, tai sitten jenkeiltä Bradley-vaunuja. Tykistön vedettävien 122mm (a-tarvikkeiden kai erityisesti) massavanhetessa tilalle olisi kai saatavissa lähinnä jotain jenkkien 155mm M198-haupitsia, joka lienee noin suunnilleen 155 K 83 verrattava kapistus. Ei siis mitään hoteinta hottia, mutta 122 H 63 tilalle niitä voisi kai ajatella. Lukumäärä olisi varmasti tässäkin tapauksessa jotain ihan muuta kuin mitä korvattavia olisi.

Mutta olen samoin varsin pessimistinen, seuraava maavoimien massavanheneminen ei enää helposti ole korvattavissa. Niitä rahoja ei vaan löydy.

Tätä ei voi tietää. Kuka tietää, jos vaikka Koreat yhdistyvät (lue: Pohjoinen romahtaa) ja tämän seurauksena Etelä-Korea voi supistaa kalustonsa puoleen. Sieltä voi tulla ihan DDR:n veroinen arsenaali käytettyjen markkinoille. Ei pelkästään K9, vaan muutakin.
 
Tätä ei voi tietää. Kuka tietää, jos vaikka Koreat yhdistyvät (lue: Pohjoinen romahtaa) ja tämän seurauksena Etelä-Korea voi supistaa kalustonsa puoleen. Sieltä voi tulla ihan DDR:n veroinen arsenaali käytettyjen markkinoille. Ei pelkästään K9, vaan muutakin.

Mites se Kiina, ajattelitko senkin romahtavan samassa kyydissä historiallista mallia mukaillen?
 
Uusimpien PV:n ilmoitusten mukaan on yhä 24 kappaletta 152 mm vedettäviä tykkejä, eli ne ylijohdon 152 K 89:t (2A36 Giatsint-B).

Kirjoitukseni oli sitä kuuluisaa de factoa. Mutta hyvä, että faktat korjataan. :solthum:
 
Tätä ei voi tietää. Kuka tietää, jos vaikka Koreat yhdistyvät (lue: Pohjoinen romahtaa) ja tämän seurauksena Etelä-Korea voi supistaa kalustonsa puoleen. Sieltä voi tulla ihan DDR:n veroinen arsenaali käytettyjen markkinoille. Ei pelkästään K9, vaan muutakin.

Lisäksi pohjoisesta saisi maakuntajoukkojen raskasasekokoonpanoille todellisia herkkupaloja :D
 
Keilaava tutka.

ostama vastatykistötutka on nimeltään ELM-2311 Compact Multi Mission Radar. Siinä on moderni niin kutsuttu AESA-tutka eli aktiivinen elektronisesti keilaava tutka.

Israelilaisella tutkalla pystytään seuraamaan tykistöaseiden ammusten lentoratoja valmistajan mukaan aina 70 kilometriin asti. Tykistöaseisiin luetaan tykkien lisäksi kranaatinheittimet, raketit ja ohjukset. Lisäksi tutkaa voidaan käyttää samanaikaisesti ilmavalvontatehtävässä aina 250 kilometrin etäisyydelle. Vastatykistötutkien avulla paikannetaan vihollisen tulittavat tykistöaseet, jonka jälkeen voidaan ryhtyä heti vastatoimiin. Tutkat pakottavat vastapuolen siirtelemään tykistöaseitaan jatkuvasti uusiin asemiin, koska vastatykistötoiminta voi alkaa minuuteissa.

”Tällä haetaan Maavoimien tulenkäytön kehittämistä. Se on tärkeä osa kokonaisuutta. Tavoite on mahdollisen vastustajan ampuvien tuliyksiköiden reaaliaikainen paikantaminen syvyydessä”, kertoo tykistön tarkastaja Pertti Holmahttps://www.hs.fi/haku/?query=pertti+holma.

Eversti Holma käyttää järjestelmästä nimeä vastatykistömaalinosoitusjärjestelmä. Hän muistuttaa, että Maavoimiin on syntymässä tykistöjärjestelmä, joka muodostuu tutkien lisäksi Suomen ostamista K9-panssarihaupitseista, raketinheittimistä ja parhaillaan hankinnan alla olevista erikoisampumatarvikkeista. Erikoisampumatarvikkeet ovat uudenlaisia ohjautuvia ammuksia, jotka kykenevät muuttamaan rataansa lennon aikana. Tämä tekee niistä erittäin tarkkoja esimerkiksi vastatykistötoiminnassa.

”Tutka välittää tiedon ampuvalle yksikölle eli esimerkiksi patteristolle. Ne ovat tavallaan taistelijapari. Tutka voi toimia tulenjohtajana, joten vihollisen lähellä ei tarvita ihmistä paikantamaan maalia.”

Uusi vastatykistötutkajärjestelmä on käytännössä kuorma-auton kyydissä kulkeva kontti. Valmistajan mukaan järjestelmän pääosat ovat antenni, jäähdytysyksikkö, voimayksikkö ja viestintävälineet sisältävät konsolit.

Holma ei halua kertoa, kuinka monta sotilasta tarvitaan tutkajärjestelmän käyttöön. Hänen mukaansa tutkaa käyttää tutkaryhmä.

”Tutkayksikköön kuuluvat myös huolto- ja johtamisosat”, Holma kuvaa.

Tutkan valmistajan mukaan kontin sisällä toimii kaksi operaattoria.

Vastatykistötutkat toimitetaan Suomeen vuonna 2021. Sen jälkeen alkaa varusmiesten koulutus. Tutkat sijoitetaan Panssariprikaatiin Parolannummelle. Operatiivinen käyttö alkaa vuosina 2022–2023.

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005967064.html

Ja optiot.
 
Keilaava tutka.

Ja optiot.

Toisaalla artikkelissa:

Puolustusministeriön tiedotteesta puuttuu jopa hankittavan järjestelmän nimi.

Olettaa (ilmeisesti) samoin kuvan perusteella kyseessä olevan 2311-järjestelmän. Hyvä ja kansantajuinen artikkeli. Toivottavasti aikanaan sekä Moukari- että "vastatykistömaalinosoitusjärjestelmä" -optiot käytetään. Kaluston määrän vääjäämättä vähetessä on hyvä, että toisaalta kyvykkyys kasvaa laadun parantuessa.
 
Uusi tykistön tarkastaja ei ole ev evp Pasivirran kaltainen julkisuuden hyödyntäjä. Hänen lausunnossaan oli kuitenkin uutinen siinä ettei Niinisalon Tiedustelupatteristo saanutkaan tutkakoulutusta. Joukkoyksikkö joutaisi siten muuttamaan nimensä nykytilannetta vastaavaksi, esim jv- ja lennokkipataljoona tms. Epäilen kyllä artikkelin väitettä, että tutka samanaikaisesti kykenisi ilmavalvontaan ja kranaattien mittaamiseen. Jälkimmäinen vaatii mun ymmärryksen mukaan tutkan antennin pitämisen paikallaan. Ennätyspitkä järjestelmän nimikin saattaa olla väärinymmärrys. PV:ssä on alettu käyttää nimitystä maalinosoitustutka. Toimittaja on ehkä liittänyt siihen vielä varmuuden vuoksi vastytykistö-sanan eteen.

Israelista tehtävien aseostojen salaamisessa on PV:ssä pitkät perinteet. Isot tiedustelulennokit hankittiin aikanaan sveitsiläisen väliyhtiön kautta eikä paikantamislaitteita myönnetty iippojen tekemiksi lainkaan. Siihen nähden ollaan vielä hyvinkin avoimia.
 
Toinen kansantajuinen Hesarin artikkeli aiheesta, ei maksumuurin takana joten jakoon:

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005962325.html

Suomi ostaa vastatykistötutkia Israelista – Ukrainan sota on osoittanut, kuinka tärkeä tykistö edelleen on
Hankittavat monitoimitutkat kykenevät myös tulenjohtoon ja ilmavalvontaan.

Ruotsalaisen Saabin valmistama vastatykistötutka Arthur kulkee kuorma-autolla. Arthur on lyhenne sanoista Artillery Hunting Radar eli tykistöä jahtaava tutka. (KUVA: SAAB AB)
Päivi Repo HS
Julkaistu: 11.1. 13:45


PUOLUSTUSVOIMAT on päättänyt hankkia vastatykistötutkia. Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) valtuutti perjantaina Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen hankkimaan israelilaisia tutkia, joita testattiin Suomessa viime keväänä.

Vastatykistötutka on tutka, joka paljastaa, missä vihollisella on tykkiasemia tai kranaatinheittimiä. Sen ansiosta puolustautuja kykenee nopeaan vastaiskuun vihollisen tykistöön. Vihollisen taas on siirreltävä tykistöään nopeaan tahtiin, ettei tulisi itse ammutuksi.

HS kertoi suunnitellusta hankinnasta viimeksi marraskuussa. Puolustusvoimien tarjouskilpailu oli silloin loppuvaiheessa. Valituksi tuli israelilainen Elta Systems.

Se toimittaa Suomeen moderneja monitoimitutkia, jotka pystyvät tulenjohtoon ja ilmavalvontaan samaan aikaan kuin ne osoittavat maaleja tykistölle. Suomella ei ole ollut sellaisia aiemmin, ja sotilasslangilla kyseessä on uusi suorituskyky.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

MAINOS PÄÄTTYY
Suomella oli aiemmin kranaatinheittimiä vastaan tarkoitettuja vastatykistötutkia, mutta ne ovat jo poistuneet käytöstä.

HANKINTA tehtiin kansainvälisenä kilpailutuksena, jossa valittu järjestelmä osoittautui parhaaksi, Puolustusvoimat kertoo. Tehtyyn sopimukseen sisältyy myös mahdollisuus jatkohankintoihin. Tutkat maksavat vähintään kymmeniä miljoonia euroja.

Suomella on muihin pohjoismaihin verrattuna vahva tykkiarsenaali, ja hankinta on osa suunnitelmaa sen kehittämiseksi. Ukrainan sotaa seuratessa on opittu, että tykistö on edelleen tärkeä, sillä sotaa on käyty varsin perinteisin menetelmin.

Venäläiset ovat käyttäneet vastatykistöjärjestelmiä tehokkaasti. Niillä voidaan seurata ammusten lentoratoja ja laskea, mistä ammukset lähtivät, ja sitten iskeä lähtöpaikkoihin raskailla aseilla.
 
Näin tyhmänä tykkimiehenä toisin keskusteluun sellaisen pointin (vähän hankintoihin liittyen) että tykistö on siitä hieno aselaji että kouluttaminen uudelle mallille on helppoa. Itse käyttelin inttiaikana pääasiassa 122H63-kalustoa, mutta leirilla ammuttiin ja harjoiteltiin myös 105:n kanssa. Lisäksi vähän harjoiteltiin myös 155K98:n sekä 130mm kanssa.

Perustoiminta on samanlaista, "tähtäinvälineet" (kollimaattori, kiertokaukoputki) samat. Porukalta ei tosiaankaan kauaa mene uuden kaluston omaksumiseen.
 
Back
Top