Suomen kannalta realistinen verrokkimaa voisi olla esimerkiksi Sveitsi tai Puola. Kumpikin maa valmistautuu sotimaan suurvaltavihollista vastaan ja nojaa nimenomaan itseliikkuvaan tykistöön. Resurssit ovat kummallakin rajalliset ja armeijan koko aika hyvin verrannollinen Suomeen.Jostakin syystä Puolan uushankinnatkin kohdistuvat kyllä itseliikkuvaan[/QUOTE kirjoitti:
En lähtisi vertaamaan sveitsin taikka puolan armeijaa suomeen. Muutama pointti :
Sveitsillä lienee ainaki parisataa tela-alustaista tykkiä mallia jenkkien m109. Se on aika paljon kun vertaa että :Sveitsillä ei ole yhteistä rajaa venäjän kanssa. (Tosin vihollinen voidaan olettaa tulevan muualtakin) Sveitsin maasto ei myöskään ole kovinkaan helppokulkuista(vuoristoista) verratuna suomeen jolloin vaikeampi käyttää vedettäviä tykkejä ja vihollisen eteneminen on vaikeampaa jolloin ei tarvitse niin paljoa epäsuoraa tulta.(Vihollisen eteneminen on helpommin arvioitavaa) Nämä kun suhteuttaa Sveitsin pinta-alaan 41285 km ja Suomen 338424 km niin suomi on pyöreesti 8 kertainen . Mikäli Suomella olisi varaa ostaa sama määrä pinta-alaan nähden panssarihaupitseja niin ei siinä enää vedettäviä tykkejä tarvittaisi.
Puolan armeijaa ei kovinkaan helposti voi verrata suomeen.
Puolan asevoimat ei ole ns persaukisia.
Operatiivisissa joukoissa tarvitaan parempaa liikkuvuutta. Aivan kuten meilläkin. Natolla on vielä omat vaatimuksensa sekä taktiikkansa jolloin tykkien tehtävää tekee esimerkiksi lentohärvelit.
Natomaiden ja muiden ns ammatiarmejoiden tyylisesti reserviläisten käyttämä kalusto esim vedettävät tykit vähenevät olemattomiin sitä mukaa kuin vanhat varusmiesaikaiset reservit poistuvat vahvuudesta.
"Asevoimissa on käynnissä merkittävä kymmenen vuoden modernisointi- ja kehittämisohjelma, johon käytetään noin 25 miljardia euroa. Suurin osa rahoituksesta käytetään uusiin projekteihin, mutta myös jo käynnissä olevien hankkeiden viimeistelyyn. Ohjelman toimeenpanossa on ongelmia ja viivästyksiä.
Ukrainan kriisin seurauksena asevoimien budjetti nostetaan 2 %:iin BKT:sta 2016 alusta.
Puolan asevoimat ammatillistettiin vuonna 2010.
Puola aikoo käynnissä olevan asevoimien reformin myötä olla 100 000 sotilaan ammattiarmeijallaan ja 20 000 hengen reservillään yksi Euroopan johtavista EU- ja Nato-maista kymmenen vuoden kuluessa."
Kokoonpano
• 1 mekanisoidun armeijakunnan esikunta
• 1 panssaridivisioona
• 2 mekanisoitua divisioonaa
• 1 mekanisoitu prikaati
• 2 ilmarynnäkköpataljoonaa
Aseistusta
• 926 taistelupanssarivaunua (Leopard 2A4, Leopard 2A5, PT-91 Twardy, T-72/T-72M1D/T-72M1)
• 2274 kevyttä panssaroitua ajoneuvoa (BRDM-2, BWR, WD R-5, BMP-1, Rosomak, Cougar, Maxxpro)
• 767 tykistöasetta (122mm 2S1, 152mm M-77 Dana, MRL 122mm, BM-21, RM-70, WR-40 Langusta, 98mm M-98, 120mm M120)
• 119 helikopteria (Mi-24D/V Hind D/E, Mi-8MT Hip, Mi-17 Hip H, Mi-17AE Hip (aeromedical), Mi-17-1V Hip, 16 PZL Mi-2URP Hoplite, PZL W-3W/WA Sokol, 4 PZL W-3PL Gluszec (CSAR)
http://www.turpopankki.fi/fi/index.php/puolan-asevoimat/puolan-maavoimat
http://www.turpopankki.fi/fi/index.php/puolan-asevoimat