Kuinka paljon länsinaapurilla on vedettävää kalustoa säilössä?
Hyvä kysymys eli mihin ne joutui? Bofors toimitti Ruotsin puolustusvoimille mallia FH 77A 220 kpl. Kun päättivät 1998 lopettaa maavoimansa, menivät nämä myyntiin yhdessä kaiken muun lkp-varauskaluston kanssa. Brittiläinen asekauppias sitten osti ne kaikki. Ehkä kauppa tehtiin kiireessä tai jostain muusta syystä jäi lukematta sopparin ehto: ostajan asiana on hankkia vientilupa ennenkuin ne saa viedä pois maasta.Wikipedian mukaan ruotsalaisille toimitettiin yli 200kpl.
Vientilupa edellytti ns. loppukäyttäjätodistusta, jota ei ollu esittää. Ehkä sitä loppukäyttäjää ei vielä ollu tai oli senlaatuinen ettei voinu paljastaa. Kalusto seisoi vuosituhannen vaihteessa muutaman vuoden pellolla Tukholman eteläpuolella ja meni sitten romuksi. Yritin löytää kuvaa mutta eipä sattunu haaviin. Ei se aikanaan mikään salaisuus ollu.
Miksei ostettu nykytyyliin meille? Boforsin tykillä oli sama vika kun K83:lla. Se ei käyttäny NATO-panoksia ja oli jo tehty päätös, ettei PV hanki enää tällaista kalustoa. Meillä Patria samaan aikaan muutti niitä 155 K83:ia toistasataa kpl NATO-yhteensopivaksi malliksi K83-97. Toisaalta oli myös käynnissä silloinen panssarihaupitsin hankintaprojekti sekä vielä K98:n eka sarjakin jo tilattu. Tämä siis ottamatta kantaa Boforsin tykin hyvyyteen/huonouteen