@SJ se on 17000 kpl eli 124 milj $ vuodessa! Ei meillä taideta käyttää vuositasolla edes tuota kaikkiin valmius/koulutus a-tarvikkeisiin.
GMLRS/Excalibur/JDAM ja vastaavat (GPS avusteinen INS) on demonstroitu olevan alle 2 m luokkaa, tulenkäytön suunnittelussa varmaan käytetään jotain 10-20 m luokkaa. Tähän tietenkin vaikuttaa toimintaympäristö eli esimerkiksi elektroninen vaikuttaminen (häirintä/harhautus), jolloin tarkkuus voi heikentyä, mutta ei tee niistä käyttökelvottomia.
Jos maalina on silta ja tarjolla on <2 m, >10 m ja >100 m hajonnan omaavat a-tarvikkeet niin minkä valitsisit? Ei sitä siltaa tietenkään lähdetä jauhamaan aseella jolla todennäköisyys vaikutukseen tulee kymmenillä kranaateilla jos toinen vaihtoehto tekee sen esim yhdellä-kahdella. Uskoisin että PGK ei lähtökohtaisesti sovellu esim siltoihin. Toki voi olla että maalinpaikannus on myös epätarkka niin silloin tilanne voi olla eri.
Käytit esimerkkinä pioneerisiltaa en tiedä tarkoititko ponttoonisiltaa, mutta vesistönylityspaikalla jonne ponttoonisilta/lautta rakennetaan on todennäköisesti pioneerijoukkoja ja niitä siltaa käyttäviä ryhmittyneenä niin siihen vaikuttaminen käy vaikka kevyillä raketinheittimillä ja järjettömän suurella hajonnalla. Tästä ei kuitenkaan tainnut olla kyse alkuperäisessä viestissä johon alunperin kommentoin.
Miten on, miten tarkan kranaatin saisi jos GPS:n sijaan kranaatissa olisi pelkkä inertiapaikannus? Siis jos tarkoituksena olisi tehdä häirinnälle immuuni ohjausjärjestelmä rajoittamaan hajontaa pitkänmatkan laukauksissa?
Inertiapaikannus toteutettuna hyrrillä mahdollistaa paikkatiedon heti lentoradan alkuvaiheessa (ohjelmoitu ennen ammuntaa), mutta tarkkuus heikkenee matkan/ajan mukaan eli mitä pidemmälle ammutaan heikkenee ammuksen oman paikan määritys. Ei varmaankaan ole käyttökelpoinen kanuunoiden max ameteille. Joissain lentorataa korjaavissa sytyttimissä menetelmänä on vastaanottaa aseelta korjaustietoa aivan lentoradan alkuvaiheessa, joka olisi toki häirinnänsietävä, mutta ei varmastikaan mahdollista vastaavaa tarkkuutta kuin PGK:n tyyppiset maalialueella.
Aktiivisia signaaleja pystytään havaitsemaan/paikantamaan ja sen jälkeen niihin voidaan tulenkäytöllä vaikuttaa.