Tykistö

No se herätesytytys optimietäisyydellä kohteen yläpuolella. Varmaan optimoitu shrapnellivalinta myös tekijänä, mutta pinta-ala kasvaa tietysti mitä korkeammalla maasta jysähtää.

Ok. Kännykällä kattoessa kokeilin tihrustaa että tippuuko sieltä auringon pimentävä pilvi wolframineuloja tms.
 
No se herätesytytys optimietäisyydellä kohteen yläpuolella. Varmaan optimoitu shrapnellivalinta myös tekijänä, mutta pinta-ala kasvaa tietysti mitä korkeammalla maasta jysähtää.
Nämä kaksi asiaa siihen varmasti vaikuttaa. Taistelulatauksen sirpaloituminen on optimoitu tasakokoisilla wolfram-kuulilla ja ammus räjähtää optimikorkeudella maanpinnasta.
 
Nämä kaksi asiaa siihen varmasti vaikuttaa. Taistelulatauksen sirpaloituminen on optimoitu tasakokoisilla wolfram-kuulilla ja ammus räjähtää optimikorkeudella maanpinnasta.

Itseasiassa tuo olisi varsin pirullinen kranaatti ilman noitakin. Mielestäni tuossa kranaatissa se pääpiirre on se, että kranaatti tulee "aina" pystyssä tonttiin. Tarkoittaa sitä, että sirpaleet leviävät 360 asteen sektorille vaakasuunnassa. Sirpaleista ei siis puolet uppoa maahan ja suuri osa lopuista lennä taivaan tuuleen. Ja kun se laskuvarjo myös hidastaa kranaattia, niin se ei paina niitä niin paljoa kranaatin lentosuuntaan (eli alas). Lisätään siihen esimuotoillut sirpaleet ja herätesytytin, niin lopputulos on varsin ilkeä.

Ehkä tuota pitäisi kuitenkin sanoa turhan monimutkaiseksi, kun vastaavan saa aikaan KRH:n kranaatilla kun siihen lisätään esimuotoiltu sirpalointi ja hersy.
 

YHDYSVALTALAISEN KENTTÄTYKISTÖN KÄYTTÖPERIAATTEIDEN JA ASEJÄRJESTELMIEN KEHITYS KYLMÄN SODAN JÄLKEEN

TIIVISTELMÄ

Neuvostoliiton romahtaminen vuonna 1991 päätti kylmän sodan. Länsimainen sodan kuva muuttui hiljalleen ja Yhdysvalloille muodostui uusia uhkakuvia. Persianlahden sota aloitti Yhdysvaltojen kolmekymmentä vuotta kestäneet sotilasoperaatiot ympäri maailmaa. Osa operaatioista on ollut tyypiltään rauhanturvaamista, konventionaalisia hyökkäysoperaatioita tai vastakumouksellisia operaatioita. Kenttätykistön käyttöperiaatteet ovat vaihdelleet eri operaatioissa. Matalan intensiteetin operaatioissa tykistöjoukot ovat operoineet enemmän tukitehtävissä kuin päätehtävän toteuttamisessa. Sotakokemukset ovat vaikuttaneet osaltaan kenttätykistön käyttöperiaatteisiin ja asejärjestelmien kehittämiseen. Tutkimuksen tarkoituksena on ollut selvittää miten yhdysvaltalaisen kenttätykistön käyttöperiaatteet ovat muuttuneet kylmän sodan jälkeisestä ajanjaksosta tähän päivään. Tutkimuksessa on selvitetty myös, miten kenttätykistön asejärjestelmiä sekä ampumatarvikkeita on kehitetty tarkasteluajanjaksolla. Tutkimus on toteutettu laadullisella tutkimusotteella ja tutkimusmenetelmänä on käytetty aineistolähtöistä sisällönanalyysiä. Tutkimuksen lähdeaineisto on koottu yhdysvaltalaisista opinnäytetöistä, julkaisuista, raporteista ja artikkeleista. Lähdeaineisto on tyypitelty ja luokiteltu tutkimuskysymysten pohjalta. Tutkimuksen johtopäätökset on johdettu induktiivisen päättelyn kautta. Persianlahden sodassa vuonna 1991 kenttätykistö oli merkittävässä osassa maajoukkojen tukemisessa epäsuoralla tulella. Sotakokemukset loivat perustan asejärjestelmien kehittämiselle. Somalian, Haitin, Bosnian ja Kosovon rauhanturvaamisoperaatiot 1990-luvulla toivat esiin kenttätykistön haasteet tukea maajoukkoja tämän kaltaisissa operaatioissa. Irakin ja Afganistanin sotien hyökkäysoperaatioiden jälkeen tykistöjoukkoja on käytetty enemmän tukitehtävissä kuin päätehtävän toteuttamisessa. Tämä on vaikuttanut tykistöjoukkojen osaamistason laskuun konventionaalisessa sodankäynnissä. Haasteet vastakumouksellisessa sodankäynnissä kiihdyttivät tarkempien ja älykkäämpien ampumatarvikkeiden kehittämistä, mutta uusia asejärjestelmiä ei ole juurikaan kehitetty. Venäjän aggressiot Krimillä ja Itä-Ukrainassa ovat muuttaneet uhkakuvia 2010-luvulla, ja tuoneet esille Yhdysvaltojen kenttätykistön nykytilan heikkoudet ja puutteet. Kaksikymmentä vuotta kestäneet matalan intensiteetit konfliktit ovat kehittäneet asejärjestelmiä ja henkilöstöä toimimaan vastakumouksellisessa sodankäynnissä. Kyky käydä konventionaalista sotaa suurta modernia asevoimaa vastaan on tällä hetkellä haastavaa kenttätykistön osalta. Yhdysvallat on tästä syystä alkanut panostaa aiempaa voimakkaammin kenttätykistöjoukkojen ja uusien asejärjestelmien kehittämiseen. AVAINSANAT Asejärjestelmät, kenttätykistö, käyttöperiaatteet, tulenkäyttö, Yhdysvallat
 
Tässä on tulenjohtoa dronella Armenian konfliktista. Gradilta vaikuttaa iskemien perusteella.

 
Juu, taitaa olla melkoinen peli. Iältään.

Tuolta alkuperäisestä:
"To this end, it is planned to gradually replace artillery systems (2A36, 2A65, 2C19, 2C5) with 155-mm self-propelled howitzers on a wheeled chassis, and some types of self-propelled howitzers (2C1 and 2C3) with 155-mm self-propelled howitzers on a crawler chassis. The possibility of purchasing foreign products such as KRAB (Poland) with the prospect of establishing the production of domestic self-propelled howitzers on a crawler is being considered. The purchase and supply of 152-mm self-propelled howitzers "DANA-M2" made in the Czech Republic is currently being considered to replace trailed guns."

Nämä Tsekin vanhat voisi olla parempi ajatus jos ylipäänsä (toki Tsekki pitää ne ampuakseen "ilmaisia" pois ellei itse ammuksiakin saisi myytyä):
"Despite the much more generous number of modern French CAESAR systems that will be purchased in the near future, the DANA gun howitzers have not yet exhausted their potential, not only because of the large stockpile of 152mm ammunition. "If we have tens of thousands of functional cartridges, it is not pointless to get some of DANA's howitzers to a state where they could serve for another fifteen or twenty years, all that for relatively affordable price," said Daniel Koštoval, the then Deputy Minister for Acquisitions, in 2016. And in addition to ammunition, this is of course also an opportunity for the Czech defence industry. DANA howitzers have already undergone two modernization processes carried out on the initiative of several companies (Tatra Trucks, Excalibur Army, RETIA), and STV Group has experience with the modernization of Polish howitzers."

Tuossa yllä olevassa puhutaan, että haluavat Kongsbergin Odin taistelunjohtojärjestelmän, mutta se ei onnistu kuin Nato-kaliiperiin niin ovi on käymässä.

Eivät modernisoi enää omiaan (2018).

"MODAN 152 mm upgraded Slovak variant of the DANA, with longer range, better accuracy and higher rate of fire. It has a crew of four."

Onkohan Ukrainalla noita 152:sia niin paljon, että pakko katsella vain siihen suuntaan? No, Nato-kelpoistajat saattavat heltyä vanhoista omistaan edullisemmalla.
Modernisoimattoman 20 km väitetty kantama on kyllä harvinaisen kehno.
 
Viimeksi muokattu:
Pari MOPpia niin koko Iranin ballististen ohjusten laukaisukyky on tuhottu. Oikein nerokasta :D

Voi siellä luolaston suuaukolla tietysti olla joku laukaisupaikka johon noi kiskot vie, mutta voisko syynä kuitenkin olla helpompi kuljetettavuus? Kallioluolissa on yleensä helpompi tehdä lisää korkeutta kuin leveyttä jos halutaan suojaustason pysyvän hyvänä.

Video on Iranin vaikuttamista joten ihan kaikkea ei kannata uskoa.
 
"Hanwha Defense Australia has announced a partnership with Kongsberg Defence Australia to integrate command, control, communication and computing technology into the K9 self-propelled howitzer and the K10 ammunition resupply vehicle."

 
Back
Top