Sekä
@BlackFox että
@baikal pistivät todella loistavat näkökannat. Kysymys on juurikin tuosta.
Kyllä. Pohjimmiltaan en täysin osta Uudistettua Taistelutapaa. Ehkäpä eivät kaikki kapiaisetkaan osta sitä ja muutosvastarinta jota
@BlackFox kuvasi johtuu siitä
.
En väitä tuntevani uutta taistelutapaa mitenkään syvällisesti ja eräät perusasiatkin hiukan siinä minua ihmetyttävät. Mutta uskallan väittää, että se on syntynyt pitkälti 90-luvun kokemuksien perusteella. Persianlahti I toi täsmäaseet keskiöön ja tämä näkökanta sai vahvistuksen Jugoslavian hajoamissodista ja vielä Persianlahti II:stä. Teesiksi nousi teknoarmeijan ylivoima "perinteistä" massa-armeijaa vastaan. Toinen asia oli potentiaalisen vastustajan toiminnan ja kyvyn arviointi joka sai pontta Tsetsenia I:stä. Jossa siis pieni ja teknisesti heikompi armeija pakotti ison "perinteisen" armeijan käytännössä pallomeritaktiikkaa vastaavalla tavalla raskaita tappioita tuottaen luovutukseen. Tsetsenia II ei muuttanut näkemystä ja Georgia 080808 antoi pontta uskolle vaikka malli oli ymmärtääkseni jo silloin päätetty.
Näistä lähtökohdista katsoen uusi taistelutapa näyttää perustellulta. Ja silloin tulee ymmärrettäväksi myös nykyinen suuntaus jossa vähemmän on todellakin enemmän.
En nyt tässä ala esittämään laajempaa kritiikkiä pallomeren teoreettista pohjaa vastaan. Sen verran kuitenkin totean, että esimerkiksi osa niistä olettamista, joita yksittäisen taistelijan tai johtajan kyvylle mallissa asetetaan, eivät ole täysin loogisia tai realistisia. Tästä saisi oman keskustelunsa.
Sen sijaan kyseenalaistan sen, kuinka oikeassa ne vihollisen kykyihin ja osaamiseen perustuvat arviot, joihin malli nojaa hyvin voimakkaasti, ovat nykyään.
Kärjistäen toimiakseen oletetusti pallomerimalli edellyttää viholliselta seuraavia lähtökohtaisia ominaisuuksia:
1. Kyvyttömyys aloitteisiin
2. Kyvyttömyys tilannekuvan muodostamiseen
3. Kyvyttömyys tulituen tarkkaan/nopeaan käyttöön
4. Kyvyttömyys syvään vaikuttamiseen tarkasti
5. Kyvyttömyys laajaan ilmatoimintaan
6. Kyvyttömyys haastaa vastustaja elektromagneetisessa spektrissä.
7. Kyvyttömyys kestää tappioita merkittävässä määrin
Väitän, että jos 3 tai useampia noista olettamista ei pidä nykyään paikkansa, pallomerimalli voi olla vaikeuksissa. Tämä siis olettaen, että käsitykset omista kyvyistä pitävät paikkansa. Näitä olettamia ovat mm:
1. Tarkka ja ajantasainen tilannekuva
2. Miehistön fyysisen/psyykkisen suorituskyvyn korkea taso
3. Tulenkäytön tarkkuus ja teho kaikissa olosuhteissa
4. Huollon toimiminen
5. Viestinnän toiminta kaikissa olosuhteissa
Näistä jos 2 tai useampi kohta falskaa, vaikeuksia on odotettavissa.
Tästä pääsemme mahtavalla aasinsillalla tykistöön. Pohjimmiltaan syy, miksi vastustan 122mm kaluston poistoa (ja miehistön määrän jatkuvaa vähentämistä) on se, että kun näin toimitaan, meiltä poistuu puskuri toimia mitenkään muuten kuin pallomerenä. Jos meillä on siirrytty puhtaasti teknoarmeijaan, me olemme kuten britit asian sanoisivat "committed".
Sana committed käännetään monesti suomeksi "olla sitoutunut", mutta se ei ole ihan tarkka käännös. "Being committed" tarkoittaa sitoutumista tavalla, josta ei ole paluuta. Ja mitä enemmän me leikkaamme määrää ja keskitymme teknoon, sitä vähemmän meillä on mahdollisuutta toimia muuten. Oli tilanne mikä tahansa.
Nyt meillä on teknoa jonkin verran ja myös volyymia jonkin verran. Jos toinen pettää, toinen auttaa. Jos tekno pettää, me voimme vielä yrittää jäykällä puolustuksella. Kun volyymi poistuu, meillä ei ole vaihtoehtoja. Silloin me voimme vain toivoa, että kaikki olettamuksemme ovat olleet oikeita. Että me olemme juuri niin hyviä kuin uskomme ja vastustaja on aivan niin surkea kuin uskomme.