Tuossa ylempänä käydyssä ja Ukraina-ketjussa olevassa keskustelussa on sekaisin asioita, jotka oikeasti vaikuttavat siihen tykin ammuksen hintaan ja sitten oletuksia jotka "ehkä" voivat vaikuttaa ja väitteenä yleisesti, että kaikki tekijät ovat kustannuksia nostavia. Tässä ketjussa osa havaitsi jo, että ne ammustehtaat toimivat rauhan aikana todella pienellä kapasiteetilla, joten
@Eerikainen mainitsema rajatuottavuus tai sen nostaminen, mikäli hän tarkoittaa tässä jonkun linjan tai linjan osavaiheen normaalia tai maksimaalista tuotantonopeutta, ei ole edellytys tuotannon ylöspäin skaalaamiselle. Kyse ei ole tehtaan tuotantonopeuden nostamisesta vaan siitä, että suurempi osa kalenteriajasta käytetään ammusten tuottamiseen.
Jos olette lukeneet niitä artikkeleja niin yksikään tehdas ei ilmoita mitään investointeja tai muutakaan toimenpidettä millä tuotantokykyä nostetaan ja yhtäkkiä pääsee kaksin- kolminkertaiseen tuotantokykyyn, miten siihen päästään? No täyttämällä ne tyhjätkin työvuorot. Käytännössä ne ovat toimineet rauhan oloissa ma-pe yhdessä ehkä kahdessa työvuorossa eli 5-10/21 viikon 8h työvuoroista laitteet ovat miehitettyjä, mutta eivät käynnissä koska katkeavassa työvuorojärjestelmässä tuotantolaitteet joudutaan välillä pysäyttämään ja käynnistämään uudelleen. Erityisesti lämpökäsittelyuunien ja sulatuslaitteiden osalta tuo on valtavan kallista ja hidasta sekä alussa ja lopussa on suuri riski tehdä epäkuranttia tuotetta.
Sen vuoksi rauhanaikana kranaatit ovat kalliita, koska kaikki kulut on maksimissa ja jakajana on hyvin pieni lukumäärä ammuksia, sekä se välttämätön testaus vielä otetaan niistä pienistä valmistuseristä kuten joku yllä mainitsikin.
Otetaan esimerkiksi tehdas joka kykenee tekemään 300000 kranaattia vuodessa ja se on kyseisen maan puolustusviranomaisten vaatimus täydelle kapasiteetille joka yrityksen on ylläpidettävä, mutta tehdas tekee normaalisti 25000-30000 kranaattia koska kysyntää ei ole enempää. Kaikki hallinto, markkinointi, kiinteistö, vartiointi, logistiikka, työvoima, testaus, tuotekehitys jne. kulut jaetaan sillä 30000 kranaatilla ja puolustustarvikeyhtiön tulee tuottaa vielä 20 % voittoa omistajilleen. Ei helppo yhtälö. Siksi ne on ihanan kalliita.
Kun määrä sitten taikaiskusta nostetaan 300000 ammukseen vuodessa niin tarvitaan ne tyhjät työvuorot täytettyä, hankittua lisää raaka-aineita, tarvikkeita valmistukseen, tehtävä logistiikkasopimukset kymmenkertaiselle määrälle ja niin edelleen.
Mutta se tärkein juttu:
Toiminnan kustannuksia nostavat vain ne raaka-aineiden, energian ja tarvikkeiden lisääntynyt hankinta ja työvoiman määrä. Kaikki muut kulut ovat suuremman volyymin puolesta joko automaattisesti pienentyneet per kranaatti tai ovat neuvoteltavissa edullisemmaksi, esimerkiksi logistiikka on per kranaatti aina edullisempi 10 kertaiselle määrälle kun on yksi lähtöpiste ja yksi loppupiste, muussa tapauksessa pitää irtisanoa oma palvelunostaja välittömästi. Samoin raaka-aineiden hankinnassakin voi tehdä edullisempia kauppoja volyymien kasvaessa ja erityisesti kun valmistuksen aikajänne pitenee vuosiksi. Tässä nimenomaan on se syy, miksi valmistajat haluavat ne pitkät sitovat sopimukset määristä.
Jäljelle jää kuluja nostavaksi tekijäksi työvoimakustannukset kun toimintaa pyöritetään 24/7 eli ne illat, yöt ja viikonloputkin, mutta koska tuotanto ei keskeydy niin tehtaan tuottavuuden nousu per kalenteripäivä, viikko tai kuukausi tehostuu niin merkittävästi että muiden kiinteiden kulujen osuus vähenee enemmän kuin työvoimakustannukset nousevat.
Siksi yhden kranaatin tuottaminen 3-kertaisella kapasiteetilla on edullisempaa kuin sillä pienellä rauhanajan kapasiteetilla, se ei silti tarkoita sitä, että tuottaja myy sen kranaatin halvemmalla, hinta määräytyy neuvotteluissa jokatapauksessa.
Tähän ei pidä sekoittaa sitä, että jos investoidaan uusi tuotantolinja ja sen kustannukset halutaan saada kuoletettua jollakin tietyllä aikavälillä. Kaikki nuo Euroopassa nyt toimivat ammustehtaat ovat jo ns. vanhaa kalustoa.
Sitten kun kaikki tehtaat nostavat tuotantoa saman vuoden sisällä niin syntyy alihankintaketjuun pullonkauloja kuten on raportoitu räjähdysaineen, sytyttimien, työstökoneiden teräpalojen, ruudin sekä parin muun artikkelin osalta. Nuo kuitenkin ratkaistaan nopeasti, koska priorisointi. Se on joku muu konepaja joka jää ilman teriään tai joku kaivos joka jää ilman räjähteitä tai joku muu elektroniikkapaja joka jää ilman nippeleitään, mutta nämä tehtaat saavat tarvikkeensa ennemmin kuin myöhemmin. Ja alihankintaketju skaalaa myös ylöspäin, jonkinlainen viive siitä tulee mutta murkulaa syntyy puolen vuoden päästä aivan erilaista tahtia läntisessä maailmassa.