Nato-yhteensopivuus ei ole sama asia kuin Nato-standardi. Jälkimmäiset on soppareilla (STANAG) tiukasti säädeltyjä juttuja, ensinmainittu on vain löyhä käsite joka käytännössä tarkoittaa sitä että laite ehkä joiltain osin jonkun yksittäisen STANAG-pykälän täyttää ja esim pystyy kommunikoimaan joidenkin Nato-maiden käyttämien järjestelmien kanssa.
Esimerkiksi 5.56mm patruunatyypit kaikki ovat "Nato-yhteensopivia" mutta vain yksi täyttää Nato-standardin STANAG 4172.
Joo mutta mikä on 122mm tulevaisuus, siis silloin kun nykyiset pitää jollakin korvata. Kukaan ei tiedä mitä aseita tullaan adoptoimaan, mutta tulevatko NATO maat korvaamaan 122mm kaluston 155mm kalustolla, vai onko 122mm tulevaisuutta?
Olen lueskellut tätä ketjua minkä kerkiän, ja monet sanovat että 122mm tulevat häviämään, ja ne korvataan jollain 155mm. Monet myös sanovat että vedettävät tulevat häviämään.
Kun aika koittaa 122 H 63 korvata, väitän että osa korvaavista voi ihan hyvin olla vedettäviä, hinta ratkaisee, kunhan ammushuolto toimii. Meidän keihäänkärki on liikkuva, ja taktisessa ja strategisessa reservissä pitää myös olla liikkuvaa, mutta taisteleva massareservi ei edes voi Suomessa taistella mitään mekanisoitua salamasotaa. Se tarvitsee tykistön tukea enemmän kuin panssaroituja kuljetusajoneuvoja tai Leopard 2:sia, tosin näitä tuli saatua niin hyvällä hinnalla että ei sitä voi kuin kehua. Itse taistelussa, tykistön vaikutus on kuitenkin paljon isompi, ja eihän meidän koko armeijaa tulla saartamaan minään liikkumattomana massana. Se vain ei ole nykyistä nopeampi, ainakaan tykistön osalta.
Mutta hinta ja huolto lopulta ratkaisee. Mikäli 122mm luovuttaisiin tänään, sanoisin että vähimmäisvaatimuksena 122 PSH 74 pitää korvata ~100 kpl itsevetäviä, todennäköisesti hinnan takia pyörällisiä 155mm haupitseja, ja 122 H 63 tulee korvata vähintään ~100 kpl vedettäviä 155mm tykkejä. Mikäli myös 155 K 83 ja K98 pitää korvata, niin vedettävillä 1:1 suhteessa.
Eli kokonaisuudessaan uutena vahvuutena karkeat 270 vedettävää, 100 itsevetävää ja 96 moukaria, kaikki 155mm.
Verrattuna nykyiseen 169 155mm vedettävään, 474 122mm vedettävään ja 74 122mm panssarihaupitsiin ja 96 moukariin.
Kokonaisuudessaan siis ehkä olen hieman jopa vahvistamassa tykistöä.
Lisäksi ~18 kpl Nemo 6x6 alustalla. Ne ja Amos pystyvät nopeaan lähituessa joihinkin asioihin paremmin kuin 155mm, mutta ovat liian kalliita isommissa määrin ostettaviksi, yksinkertaistempien heittimien massaa tullaan aina tarvitsemaan tai ainakin haluamaan.
Rahoja voidaan tähän säästää Nato-järven merivoimilta. Saksa, Puola, Balttian maat, Ruotsi, Tanska, kaikki nämä enemmän kuin riittävät torjumaan Venäjän siellä, ja jos muualla ei ole taisteluita niin mukaan mahtuu muitakin. Joo Suomi on riippuvainen siitä kaupasta mitä meriteitse tulee, mutta eivät nämä maat jää sivusta katsomaan kun se koskee suoraan heitäkin. Toinen mistä rahoja tykistölle voidaan säästää on tulevista panssarihankinnoista, tykistö on tärkeämpi kuin 200 taistelupanssarivaunua, joten kun Leopard 2 taru joskus päättyy, pienempi määrä korvaajia todennäköisesti riittää.
Pitää myös muistaa, että länsimaissa saattaa tulla kaluston massatuotantoa. Hinnat ovat silti korkeammat kuin DDR:n poistomyynnissä, mutta pienemmät kuin uuden kaluston hinta on 2000 luvulla ollut.
Toki jos Suomen talous ei ala kasvamaan, on tämä silti liian kallis suunnitelma.
Vaihtoehtoisesti sitten 100 itse vetävää ja 150 vedettävää 96 moukarin seuraksi. Tämä saattaa olla realistisempi määrä, mutta vaatii jo todella paljon isompia muutoksia joukkojen kokoonapanoihin.