Avaatko kysymystä vähän.Onko meillä syvässä reservissä tykistöä? Vai onko kaikki stenattu ikuisen rauhan kiimassa menneinä vuosina?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Avaatko kysymystä vähän.Onko meillä syvässä reservissä tykistöä? Vai onko kaikki stenattu ikuisen rauhan kiimassa menneinä vuosina?
Oletan että puhutaan tykistön vastineesta kiina/itäblokin AK:lle, eli jotain millä aseistettaisiin isompi reservi varsinaisen pääjoukon eli ~300 000 porukan ulkopuolelle.Avaatko kysymystä vähän.
Nostanpas muuten esiin täällä taas aiemminkin (2015 aloittaja taisi olla @kertakenttään ja nostin asian uudelleen puheeksi 2017) käydyn keskustelun 203 mm tykeistä operatiivisessa tulenkäytössä ja soveltuvuuden meille. Verrokkina oli tällöin 2S7 Pion/2S7M Malka (jossa on pitkä L/56 putki), perusteluna sen tyyppisen tykin puolesta kranaattien edullisuus verrattuna MLRS:n raketteihin ja rinnasteinen kantama (ja perusampumatarvikkeella pienempi hajonta), joka on 2S7:ssä perusampumatarvikkeella 3OF43 37,4 km ja rakettiavusteisella 3OF44 55,5 km. Todennäköisesti uudemmanmallinen (aerodynaamisempi) modernia länsimaista suunnittelua oleva ampumatarvike mahdollistaisi vielä pidemmän kantaman jo perusampumatarvikkeella (onteloperällä varustettuna), ja perävirtausyksiköllä tai rakettimoottorilla vielä enemmän. 3OF43 on kuitenkin vain perinteinen veneperäinen kranaatti ilman ballistiikkaa parantavaa onteloperää.
Katso liite: 94689
2S7:n perusampumatarvike 3OF43 (kyllä, 3 eikä kyrillinen Z/З, jota sitäkin näkee vahingossa käytetyn) painaa 110 kg ja r-ainetäyttö on 17,8 kg heksaalia (A-IX-2 eli 73% heksogeeni, 23% alumiinijauhe ja 4% vaha sidosaineena). Se on siis jotakuinkin verrannollinen SDB:iin, jossa on 93 kg pommi 16 kg r-ainetäytöllä (AFX-757 eli heksogeeni/alumiinijauhe/ammoniumperkloraatti/HTPB), eli siis karkeasti arvioiden räjähdysteholtaan samanlainen kuin MLRS:n GLSDB.
Nyt siis olemme nähneet Ukrainassa kyllä ohjautuvan GMLRS:n valtavan hyödylliseksi, mutta toisaalta myös ampumatarvikkeen rajallisuuden ja riippuvaisuuden toimittajasta, ja vanha "tyhmä" rakettikanta HIMARS:lle on ainoastaan olemassaolevien varastojen varassa, joista USA on toimittanut M26:tta. Nämä vanhat varastot eivät riitä loputtomiin USA:lle eikä myöskään liittolaisille.
203 mm kranaattia pystyisi huomattavasti helpommin valmistamaan itse (vaadittaisiin ainoastaan oikeanmittaiset työstövälineet, eli 203 mm kuoria tuottava kuumapuristin ym. oikeanmittaiset välineet) ja siten se mahdollistaisi huomattavasti runsaamman volyymin pitkille kantamille. Erityisesti nyt kun Vammaskoskelle tulee kyky tuottaa kahta kaliiperia rinnan, nousisi 203 mm kaluston käytettävyys vielä entisestään, kun kranaattien tuottamiseksi ei tarvitsisi keskeyttää 155 mm tuotantoa.
Eli esitän uudelleen kysymyksen: olisiko pitkäputkisella (esim. L/56) 203 mm kalustolla kuitenkin käytettävyyttä operatiivisessa tulenkäytössä meillä? 2S7 itsessään hankintana sai aiemmin tyrmäyksen ihan hyvistä syistä (Venäjä on järjestelmän tuottaja ja ilmeisesti ainoa varaosien tuottaja, Ukraina on saattanut konepajatasolla tehdä pieneriä varaosia omaan käyttöön), mutta olisiko 203 mm järjestelmän kehittäminen kuitenkin järkevää? 2S7 olisi pätevä verrokki, ja meillä on omasta takaa teknistä osaamista tykistöstä (mm. kiilalukoista yhä maailman kärkitasoa oleva osaaminen): jos tavoitetasoksi asetettaisiin 2S7:ään verrattava ballistiikka, niin projekti ei olisi mitään rakettitiedettä, toisin kuin omien ampumatarvikkeiden kehittäminen MLRS:lle.
Isoin tekninen haaste olisi alusta, eli jos haluttaisiin telalavetti, niin sen jousituksen pitäisi kestää 203 mm tykin rekyylivoimat; laskettavalla vastimella/kannuksilla varustettuna telakanuunana jo K9:n alustan (mm. Puolasta saatavilla) voisi olettaa kestävän vaaditut rasitukset, erityisesti kun me voisimme asentaa tykkiin suuhidastimen, toisin kuin venäläiset ovat ajatelleet (venäläiset jättivät suuhidastimen pois, koska pitivät sitä mahdollisena hajoavana osana ja siten riskinä yhtenä ampumatarvikkeena olevien ydinkranaattien harhautumiseen radaltaan).
Hajonnan ongelmia emme toki pääse karkuun perusampumatarvikkeen kohdalla mitenkään, mutta PGK:n tyyppisten rataa korjaavien sytytinten kehittäminen tai kehityksen ulkoistaminen näissä hyvin osaaville israelilaisille olisi mahdollista (Elbit mainostaakin tätä kehitystietotaitoaan ihan asiakkaille, ja heillä on myös hyllytuotteena 155 mm PGK:ta vastaava sytytin). Periaatteessa se ei olisi kuin olemassaolevien konstruktioiden kestävyyden verifioiminen 203 mm kaluston putkirasituksilla ja niiden uudelleenkonfigurointi käytettävän 203 mm kranaatin ulkoballistiikalle.
Aiemmin pätevänä vastaperusteluna oli se, että emme ole varustautumassa kulutussotaan Venäjää vastaan, koska sitä emme voisi yksin voittaa (mutta emme ole enää yksin), ja tarkoituksena olisi, että meillä olisi kaikki sodassa tarvittavat ja käytettävät ampumatarvikkeet jo hankittuna tai nopeasti hankittavissa harmaassa vaiheessa tai sodan alussa, mutta Venäjä on osoittanut halunsa saattaa käymänsä sodat meidän näkökulmastamme järjettömään kulutussotaan, jossa edes koko länsimaiden ampumatarviketuotanto ei meinaa pysyä perässä. Mielestäni siksi meidänkin pitäisi arvioida uudelleen attritioon ja tuotantokykyyn liittyviä kysymyksiä, ja tällaisessa post-24.2.2022 maailmassa 203 mm tykistön arvo nousee huomattavasti, erityisesti jos siihen on kyky tuottaa itse ampumatarviketta.
Tuskimpa. Tykkien määrä kai pitäisi olla noissa ilmoituksissa vaikka niissä pieniä muuttujia on ollutkin vuosien varrella.Oletan että puhutaan tykistön vastineesta kiina/itäblokin AK:lle, eli jotain millä aseistettaisiin isompi reservi varsinaisen pääjoukon eli ~300 000 porukan ulkopuolelle.
Siellä on 600 000 sotilasta ilman selkeää tykistötukea, eikä tule ikinä hyvää saamaan kenties kevyitä heittimiä lukuunottamatta.
Talvisodassa oli suurimmillaan 450k aseissa. Jatkosodassa sotivat osat oli 150000 henkeä. Montako telatykkiä satamavahdit tarvitsevat?Oletan että puhutaan tykistön vastineesta kiina/itäblokin AK:lle, eli jotain millä aseistettaisiin isompi reservi varsinaisen pääjoukon eli ~300 000 porukan ulkopuolelle.
Siellä on 600 000 sotilasta ilman selkeää tykistötukea, eikä tule ikinä hyvää saamaan kenties kevyitä heittimiä lukuunottamatta.
Eiköhän reservi sijoitettujen tehtävä ole paikata vahvuudesta poistuvia taikka rotaatiota. Omia yksiköitä näistä ei luultavasti perusteta.
Ellei sitten jotkut ystävällismieliset maat toimita kaikkea muuta tarvittavaa kalustoa näille lisäksi perustettaville joukoille.
Vaikka toimittaisivat, niin ei se juuri auttaisi. Koska ei kai ne ei koskaan kerranneet viisikymppiset lihavat ressut muutu sotilasjoukoksi pelkällä varustamisella?
Jos tuosta sijoittamattomasta reservistä halutaan perustaa lisää joukkoja, niin materiaaliavun ohella pitäisi saada myös sotilasneuvonantajia kirimään kiinni 30 vuoden kertausharjoittamattomuus ja tukemaan reservinupseereja komppanianpäällikön ja pataljoonankomentajan tehtävissä.
Jos ruvetaan 122H-kalustoon putkia uusimaan, niin mulla olisi tosi villi ehdotus...
Tehdään ne uudet putket 155mm väljyyteen! Nimittäin viime vuosituhannen viimeisellä vuosikymmenellä D-30:n valmistaja kehitti D-30:n alustalle 152mm version 2A61 ja siitä vielä 155mm vientiversion M-389 - nimekkeellä. Toki tuolta valmistajalta ostaminen on nyt mahdotonta, mutta mm. rekyylikoneiston tarvitsemat muutokset pitäisi olla mahdollista ratkaista myös kotimaisin voimin. Ehkä nuo alkuperäiset piirustuksetkin voisi löytyä jotain kautta kaverin kirjahyllystä nyt kun piireissä ollaan...
Villit ehdotukset olisi paras laittaa suoraan Iltavapaat-osioon, joka on tehty sellaisia (vast) varten. Täällä asiallisella puolella ne laskee keskustelun tasoa eikä houkuttele osallistumaan . Onneksi ilmiö on vähentynyt siitä, mitä se oli vajaat 10 v sitten.nostin asian uudelleen puheeksi 2017) käydyn keskustelun 203 mm tykeistä operatiivisessa tulenkäytössä ja soveltuvuuden meille. Verrokkina oli tällöin 2S7 Pion/2S7M Malka (jossa on pitkä L/56 putki), perusteluna sen tyyppisen tykin puolesta kranaattien edullisuus verrattuna MLRS:n raketteihin ja rinnasteinen kantama (ja perusampumatarvikkeella pienempi hajonta), joka on 2S7:ssä perusampumatarvikkeella 3OF43 37,4 km ja rakettiavusteisella 3OF44 55,5 km. Todennäköisesti uudemmanmallinen (aerodynaamisempi) modernia länsimaista suunnittelua oleva ampumatarvike mahdollistaisi vielä pidemmän kantaman jo perusampumatarvikkeella (onteloperällä varustettuna), ja perävirtausyksiköllä tai rakettimoottorilla vielä enemmän. 3OF43 on kuitenkin vain perinteinen veneperäinen kranaatti ilman ballistiikkaa parantavaa onteloperää
Ei vittu, miksi ei viiskyppinen ressu sinulle kelpaa? Jokainen on kuitenkin saanut sotilaskoulutuksen ja tietää tehtävänsä.Vaikka toimittaisivat, niin ei se juuri auttaisi. Koska ei kai ne ei koskaan kerranneet viisikymppiset lihavat ressut muutu sotilasjoukoksi pelkällä varustamisella?
Jos tuosta sijoittamattomasta reservistä halutaan perustaa lisää joukkoja, niin materiaaliavun ohella pitäisi saada myös sotilasneuvonantajia kirimään kiinni 30 vuoden kertausharjoittamattomuus ja tukemaan reservinupseereja komppanianpäällikön ja pataljoonankomentajan tehtävissä.
Täällä on ajausta, että Organisaation johtamista ei voi kouluttaa muualla kuin PVssä. Mites muut kuten harrastukset tai työelämä? Ne kertaamattomat reservinupseerit 70v asti ovat kykeneväisiä hoitamaan., useita tehtäviä.Ei vittu, miksi ei viiskyppinen ressu sinulle kelpaa? Jokainen on kuitenkin saanut sotilaskoulutuksen ja tietää tehtävänsä.
Sotilasneuvonantajia? Kuullostaa ryssältä.
Ei vittu, miksi ei viiskyppinen ressu sinulle kelpaa? Jokainen on kuitenkin saanut sotilaskoulutuksen ja tietää tehtävänsä.
Sotilasneuvonantajia? Kuullostaa ryssältä.
Täytyy nyt tähän kyllä sen verran argumentoida vastaan, että 2S7:n kehitys aloitettiin Hruštšovin viimeisinä vuosina sen jälkeen, kun hän oli tappanut Stalinin >400 mm tykkiprojektit ja tykistön kehitys oli suunnattu järkevämmille urille. 2S7:n konsepti luotiin 60-luvun viimeisinä vuosina ja tarkemmat speksit 70-luvun alussa, sarjatuotannon käynnistyessä 1975, ja modernisointikin ehti lopullisiin speksauksiinsa jo ennen Neuvostoliiton hajoamista. Käyttötarkoituksena ei ollut missään vaiheessa vientimarkkinat eikä myöskään linnoitettujen asemien tuhoaminen konventionaalisin asein, vaan Puna-armeijan oma operatiivinen tulenkäyttö pienten taktisten ydinaseiden lavettina sekä komentopaikkojen, viestiasemien ym. tuhoaminen pitkiltä ampumaetäisyyksiltä konventionaalisilla ampumatarvikkeilla, ja tästä syystä jo speksauksessa minimikantamaksi oli asetettu 35 km (niin, perusampumatarvikkeen kantama 37,4 km ja rakettiavusteisen 55,5 km). Eli siis (ydinaseita lukuunottamatta) hyvinkin pitkälti juuri sitä, mihin meillä on mm. RSRAKH ajateltu. Raskas 240 mm kranaatinheitin 2S4 Tjulpan oli se linnoitettujen asemien tuhoamiseen tarkoitettu, verrattain lyhytkantamainen ase (joka vertautuisi 160 KRH:iin).Villit ehdotukset olisi paras laittaa suoraan Iltavapaat-osioon, joka on tehty sellaisia (vast) varten. Täällä asiallisella puolella ne laskee keskustelun tasoa eikä houkuttele osallistumaan . Onneksi ilmiö on vähentynyt siitä, mitä se oli vajaat 10 v sitten.
Jäsen @ERAkko jo tarkastelikin asiaa fysiikan lakien perusteella, joka on ainoa terve lähtökohta tykkisuunnitteluun. Kun Neuvostolitto romahti, jäi Venäjälle valtava sotateollisuus, jonka tuotteita ei enää tarvittu eikä siviilituotantoon siirtyminen onnistunut esimerkiksi sodanjälkeisen Suomen tapaan. Jotain oli kuitenkin yritettävä, joten venäläisfirmat ilmaantuivat yksi toisensa jälkeen länsimaiden asenäyttelyihin. Tykeistä oli konseptit länsimaisissa kalibereissa ja jonkinlaiset havainnekappaleetkin. Myynti- ja tuotantostrategia oli yksinkertainen: Ruvetaan sitten miettimään tarkemmin, jos joku ostajaehdokas kiinnostuu tuotteestamma.
Järeät yli 155 mm tykit ja heittimet poistuivat länsimaiden kalustoista jo ennen kun "tappaja" lennokkien ampiaisparvet tulivat taistelulukenttien uudeksi valtiaaksi. Ne on tarkoitettu linnoitettujen puolustusasemien murtamiseen ja eduksi olisi, jos hyökkääjällä on ilmaherruus. Liian hitaita ampumaan ja mahdottomia suojata nykyajan uusilta ilmasta tulevilta uhilta.
Olihan meilläkin ollut tällaisia järjestelmiä kokeilu- ja protoasteella useampiakin ite kehitettynä. Kun talvisodan mottien tuhoamiseen ei riittänyt tykistöä, alkoi vähäisillä resursseillamme suunnittelutyö, jota Nenonen kutsui "köyhän miehen Stukaksi". Kun valmista tuli, ei ollut enää motteja joita tuhota, vaan valmistauduttiin suursodan loppuratkaisuihin. Ne oli vain puolustusta, joten Tampellan 300 mm kranaatinheitin jäi protoksi.
Tampellassa ei lannistuttu, vaan uusi kehitelmä laitettiin tulille. Se tunnettiin myöhemmin nimellä 160 KRH 58, jota esiteltiin sekä jalkaväelle että tykistölle. Paha kyllä idänkauppa aseilla oli juuri alkamassa ja neukuillakin oli 160 mm järeä heitinmalli. Suurtuotannon ansiosta hinta oli ainoastaan murto-osa Tampellan pienen sarjan yksikköhinnasta. Niinpä sekä jv että kt totesivat lausunnoissaan: "Meidän puolella tälle ei ole tarvetta, mutta varmaan jalkaväki/tykistö (yliviivaa tarpeeton) löytää käyttöä.
Laitan mukaan kotiarkistosta löytyneen PE:n Aseiosastion musition vuodelta 1960. Siinä on käsitelty tykistön ja järeiden heittimien ominaisuuksia sekä silloisia hintoja. Jos jaksaa niihin paneutua, löytää paljon aineksia keskusteluun.
Niin, eihän 100 kg kranaattia käsin juuri nostella. Ei edes Neuvostoliiton ideoissa 60-70-luvun vaihteessa.203 mm on hankala käsiteltävä miesvoimin. Tulinopeus jäisi alhaiseksi ilman automaattilaturia.
Ja jos pääasia oli kantama eikä kranaatin koko, niin saahan sitä ampumatarvikekehityksellä myös 155 mm tykistöstä. Eikös meillä jo ole Moukareille yli 40 km lentäviä kuulia? Rakettiavusteisella Nammo suunnittelee pääsevänsä 85 kilometriin ja ramjet-kranaatilla reippaasti yli 100 kilometrin.
The range revolution - Nammo
www.nammo.com
Niin, eihän 100 kg kranaattia käsin juuri nostella. Ei edes Neuvostoliiton ideoissa 60-70-luvun vaihteessa.
Tuon Nammon Ramjet-kranaatin kohdalla sitten taas voi tarkastella sen hintaa vs. tehoa ja kykyä tuottaa niitä mitenkään merkittäviä määriä. Siinä on väistämättäkin normaalia 155 mm kranaattia pienempi r-ainetäyttö, ja mikä olisi kyky tuottaa tuollaisia kulutussotaan?
203 mm pitkän kantaman tykistön suurin puoltaja on juuri ampumatarvikkeen hinta suhteessa sen tulivoimaan jos kulutussota on merkittävä uhkakuva, ja huomattavasti lyhyen kantaman järeää tykistöä tai järeitä heittimiä laajemmat käyttötarkoitukset.
Jos verrataan nykyisistä hyllytuotteista 155 mm kranaatin PGK-sytytintä (n. 10 000 USD) ja GMLRS-rakettia (n. 220 000 USD jonkun lähteen mukaan ja ER-GMLRS meille 660 000 USD vuonna 2022), niin ainakin 155 mm kranaatti PGK:lla on selkeästi kustannustehokkaampi, jos maali ei vaadi GMLRS:ää. GMLRS on toki huomattavasti vielä tehokkaampi kuin GLSDB (tai 203 mm kranaatti).No, pelkästään 85 km rakettiavusteinen 155 mm kranaatti olisi jo GMLRS:n kantaman huudeilla. Sellainen lie massatuotettavissa, vaikka minun on vaikea nähdä, miksei ramjetiakin voisi massatuottaa. Ramjet on kuitenkin hyvin vanha, mekaaninen keksintö. Kyse ei ole mikrosiruista, kyse on konepajatuotteesta.
Mielestäni suurempi kysymys on, mitä itua on ampua ~100 kilometrin päähän ohjaamattomia kranaatteja. Oli ne sitten 203 mm tai 155 mm. Eli joko korjaavan sytyttimen pitää olla halpa ja pitkäikäinen suhteessa laukausyhdistelmiin, jotta sytyttimet voidaan ostaa jo syvän rauhan tilassa varastoon, tai sitten meidän pitää ryhtyä Taiwaniksi ja pumpata miljardeja kotimaisen elektroniikkateollisuuden käynnistämiseen.
Mietippä nyt ihan rehellisesti keskiverto 50v reserviläisen terveyttä ja kuntoa ja kysy sitten uudelleen.Ei vittu, miksi ei viiskyppinen ressu sinulle kelpaa? Jokainen on kuitenkin saanut sotilaskoulutuksen ja tietää tehtävänsä.
Mietitään kuinka ne reservinukot otetaan käyttöön, ei niitä heitetä suoraan rintamalle. Ensin on muutaman viikon kertaus jonka aikana sitä siviilin mukavuudet heitetään sivuun ja totutaan metsä majoitukseen ja taistelurytmiin (ainakin näin toivon tehtävän) sekä tutustutaan uuteen kalustoon ja toimintaan.Mietippä nyt ihan rehellisesti keskiverto 50v reserviläisen terveyttä ja kuntoa ja kysy sitten uudelleen.
Siinäkin tapauksessa että kunto ja yleinen terveys ei olisi ongelma niin vastaan tulee rasituksesta palautumiskyky. Ei riitä että kykenee rymyämään päivän tai kaksi, sitä pitää tehdä viikko huonoilla yöunilla ja paskalla makuualustalla.
Huonosti menee kun puolet joukkuetta on poissa pelistä ekan yön jälkeen kun niskat ja/tai selkä on jumissa.
Ihmisten rasituksesta palautuminen yleensä hidastuu selvästi kun ikää tulee lisää. Ei muutu koulutuksella tms. Vaikka tietysti kuntokin paranee ajan kuluessa se ei yleensä nouse samalle tasolle mitä nuorempana. Ootko ajatellut miksi ammattiurheilijat ovat yleensä alle 40v?Mietitään kuinka ne reservinukot otetaan käyttöön, ei niitä heitetä suoraan rintamalle. Ensin on muutaman viikon kertaus jonka aikana sitä siviilin mukavuudet heitetään sivuun ja totutaan metsä majoitukseen ja taistelurytmiin (ainakin näin toivon tehtävän) sekä tutustutaan uuteen kalustoon ja toimintaan.
Menee OT. mutta menköön.Ihmisten rasituksesta palautuminen yleensä hidastuu selvästi kun ikää tulee lisää. Ei muutu koulutuksella tms. Vaikka tietysti kuntokin paranee ajan kuluessa se ei yleensä nouse samalle tasolle mitä nuorempana. Ootko ajatellut miksi ammattiurheilijat ovat yleensä alle 40v?
Kyllä viiskymppiselle hommia löytyy muualtakin kuin etulinjasta.Mietippä nyt ihan rehellisesti keskiverto 50v reserviläisen terveyttä ja kuntoa ja kysy sitten uudelleen.
Siinäkin tapauksessa että kunto ja yleinen terveys ei olisi ongelma niin vastaan tulee rasituksesta palautumiskyky. Ei riitä että kykenee rymyämään päivän tai kaksi, sitä pitää tehdä viikko huonoilla yöunilla ja paskalla makuualustalla.
Huonosti menee kun puolet joukkuetta on poissa pelistä ekan yön jälkeen kun niskat ja/tai selkä on jumissa.