Tykistö

Mikäli hankitaan liikkuvia tykkejä erityisesti merimaalien torjuntaan niin eiköhän niille hankita myös erikseen siihen tarkoitukseen soveltuvia ammuksia, esimerkiksi tällaisia Katanoita.
En ajatellut, että Katanalla tai Vulcanolla välttämättä tarvisi upottaa sotalaivoja. Niillä ylipäätään on mahdollista osua ja toisaalta kun kranaatit asetetaan räjähtämään esimerkiksi 12-15 m korkeudessa vedenpinnasta niin tuollainen korvetti muuttuu aika hyödyttömäksi välineeksi nykyisessä sodankäynnissä menettäessään mahdollisesti kaikki sensorinsa.
Joskus ajattelin, että nämä villit ehdotukset asejärjestelmien käyttämisestä ihan eri tarkoituksiin kun mihin ne on suunniteltu, kuuluisivat forumin Iltavapaat-osioon. Ukrainassa on kuitenkin tehty juuri niin, ja meidänkin arkistoista paljastui hyvin Mpnet-mäisiä suunnitelmia, joita olen joskus tännekin postaillut. Onhan tämä toisalta keskusteluforum, mutta mahdollisesti moni tietäjä ei taas välitä kirjoittaa hupijuttujen suurelta osin täyttämään sisältöön.

Siis, erilaisia tykillä ammuttavia täsmaseita löytyy nykyisin seuraavilla perusominaisuuksilla:

Meilläkin on käytössä BONUS panssaritäsmäammuksia, jotka eivät oikeasti ole mitään täsmäaseita. Ne lentävät maalin ylle yhtä hyvin tai huonosti, kun "tyhmät" kranaatit. Siksi on tuli tarkkuutettava ensin tavallisilla kranaateilla, jotta kalliit täsmäkuulat eivät mene hukkaan. Nämä sopivat siten ainoastaan paikoillaan olevien maalien tulittamiseen-

Tykki ampuu lähes aina kiertovakavoituvia projektiilejä, joita voidaan rajoitetusti ohjata lisäämällä vastusta lentoradan laskevalla osalla. Tällä pienennetään pituushajontaa, joka on 5-10 kertaa suurempi, kuin hajonta leveyssuunnassa. Sijainnin korjaus tapahtuu INS/GPS periaatteella, joka tarkoittaa inertiasijainnin tarkentamista GPS-signaalin avulla, jos sellainen on käytettävissä. Halpa 1-d metodi, jonka hankintaa meilläkin mietitään. Nämäkin lentorataa ohjaavat karanaatit (tai paremminkin sytyttimet) pitää ohjelnoida ennen putkeen lataamista, joten niilläkin voi kurmottaa ainoastaan kiinteitä maaleja.

Raytheonin ja BAEn EXCALIBUR ammutaan korkealle lentoradalle, josta se laskevalla osalla muuttuu ohjukseksi ja liitää maalin yläpuolelle projektiilista ulkonevien siipien avulla. Sitä voidaan ohjata myös sivusuunnassa, poikkeutusta sallittiin aika paljonkin, numeroita en muista. Sijainnin mittaus/korjaus samoin INS/GPS avulla edellisen ryhmän tapaan, mutta nämäkin ohjelmoidaan ennen lataamista putkeen. Maavoimien tykeistä ei löydy tähän tarvittavaa älyä. Liikkuvia maaleja varten on kehitteillä EXCALIBUR NG, joka on suunniteltu laivatykistölle. Sen repertuaarista löytyy myös kyky osua liikkuvaan maaliin. Tiedossa ei ole, onko kehitystyö valmis ja onko näitä jo toimitettu.

Vielä löytyy laserin avulla lentoradan lopussa ohjattavia ammuksia kuten jenkkien jo käytöstä poistettu Copperhead sekä rysyjen KRASNOPOL. Inertiavoimat vastustavat muutosta, joten tällä tekniikalla pitää ensin osua "tyhmällä ballistiikalla" lähelle maalia BONUS ksen tapaan. Mutta soveltuu laivamaaliinkin, jos valaisu tehdään lennokista.

Maallikkona luulisin, että merisotaan tehty ohjus olisi parempi / vaikuttavampi, kuin tykistökranaatit, jotka eivät välttämättä edes osu suurella prosentilla. Ilmeisesti näin ei ole?
Näinhän asia on ollut aina "gamechanger" hävittäjä Eilatin upottamisesta lähtien 1967. Täällä MpNetissä käytävään keskusteluun on vaikuttanut kolme tai neljä Turunmaa-meritaistelua, jossa on esitetty huomattavan paljon mihinkään perustumattomia mielipiteitä, vaikkapa sirpalekranaattien tehosta hävittäjäluokan vastustajaan. Alla olevasta linkistä voi lukea, millaisiin maaleihin tätä merellistä täsmäammusta on ajateltu käyttää.

 
Viimeksi muokattu:
Näinhän asia on ollut aina "gamechanger" hävittäjä Eilatin upottamisesta lähtien 1967. Täällä MpNetissä käytävään keskusteluun on vaikuttanut kolme tai neljä Turunmaa-meritaistelua, jossa on esitetty huomattavan paljon mihinkään perustumattomia mielipiteitä, vaikkapa sirpalekranaattien tehosta hävittäjäluokan vastustajaan. Alla olevasta linkistä voi lukea, millaisiin maaleihin tätä merellistä täsmäammusta on ajateltu käyttää.

Lienee se fast attack craft mitä näillä haetaan ja hintavertailua voisi sijoittaa Searam luokkaan joka maksaa noin 1mil kappale. Ohessa tämä saudien fregatin upotusyritys takakulmasta vuodelta 2017 jos jollain meni ohi. Tämä ja Ukrainalaisten venedroonien tuleminen laittaa lähipuolustuksen tulevaisuudessa ihan uuteen kuosiin.


  • 8 × Otomat mk 2 anti ship missiles
  • 1 × 100 mm/55 compact gun
  • 2 × twin 40 mm/70 Breda Bofors guns
  • 1 × 8-cell Crotale surface to air missile launcher (24 missiles)
  • 4 × 550 mm torpedo tubes (F17P torpedoes)
 
Voipi olla, että Elbit tulee tuolla Patrian kanssa viivalle Merivoimien kisaan. Vaikka miehistön pienentäminen ei ole suoranaisesti haussa meillä.
Tuohan on kuin minun päästä repäistä ;) samanlaista oon miettinyt. Vaan taitaa olla liian kallis Suomelle.
 
Kuka muuten tykistössä ei osannut englantia ja käänsi Thunderin Moukariksi
Osittain (mutta ilmeisesti riittävästi) maallikkona kysyn, miksi aikoinaan "Thunder" muuttui tuontisatamassa "Moukariksi"?
Kyseesä ei ollut mikään käännösvirhe. Varsin "heavy llä" KVG lla onnistuin löytämään tänne vanhan Suomen Sotilaan artikkelin, joka piti kopioida Internet Achivesta, kun linkki ei enää toiminut. Kirjoittajan arvaus kirjanpitonimikkeestä ei toteutunut, vaan tykistä tuli RASKAS PANSSARIHAUPITSI K9. Meillä oli sitäpaitsi ennestään jo 155 K 17. Jos joku ei tätä ole kuullut, niin eipä ihme: Kaikki 12 kpl jäivät Valkeasaareen 80 v ja yksi päivä sitten!


K9 Thunder on suomeksi MOUKARI​

Arto Ojanen | 01.04.2017 | Artikkeli


Puolustusvoimien uusi tykkihankinta, korealainen K9 Thunder, on saanut suomalaisen nimen: MOUKARI.

Kaupanteon yhteydessä luovutettu malli K9FIN MOUKARI -panssarihaupitsista, kuva Arto Ojanen
Kaupanteon yhteydessä luovutettu malli K9FIN MOUKARI -panssarihaupitsista, kuva Pasi Pasivirta

Tähän asti on käyttämämme hyvin monilukuiset tykkimallit tunnettu ainoastaan kirjanpitonimikkeellään, esimerkiksi 122 H 63. Siinä 122 tarkoittaa kaliiperia eli putken läpimittaa millimetreissä. Keskellä on tykin tyyppi, jossa H on haupitsi ja K kanuuna. Viimeinen numero taas tarkoittaa tykkityypin malli- tai hankintavuotta. K9:n kirjanpitonimikettä ei ole vielä kerrottu mutta hyvä arvaus olisi 155 K 17.

Tykeillämme on aikaisemmin ollut ainoastaan niiden käyttäjien antamia lempinimiä kuten ”Tuhkaluukku” eli 155 H 17” tai ”Hitlerin haupitsi” nimellä tunnettu 150 H 40. Tämä nimi tosin tuli käyttöön vasta sodan jälkeen. Aikaisemmin ei meillä siis käytetty tykin nimeä edes silloin kun sellainen olisi ollut tehtaan jäljiltä valmiina. Neuvostoliitossa arvostettiin tykistöä kautta vuosikymmenten ja niinpä tykkimallit saivat siellä aina nimen joka haettiin kukkamaailmasta. Esimerkkinä vaikka nykyinen panssarihaupitsimme 122 PsH 74 eli ”Neilikka”.

Tykistön tarkastaja eversti Pasi Pasivirta selvitti Suomen Sotilaalle MOUKARI -nimen taustaa:
K9-tykin englanninkielinen kauppanimi Thunder liittyy korealaiseen kansanperinteeseen, jossa K9 tykki toimii Jumalan vasarana, jonka iskun jäljiltä kaikki on tuhoutunut. Vastaava analogia Suomeen löytyy Kalevalasta, jossa kerrotaan Ukon vasaran (Ukko, ylijumala) iskusta. Ukon vasaran iskun jälkeen kaikki iskun kohteeksi joutunut on tuhoutunut. Ukon vasarasta johdateltiin suomenkielinen nimi MOUKARI. Tällä nimellä kunnioitetaan sekä suomalaisia, että korealaisia perinteitä.

Toimituksen urheilumiehet tosin sanovat, että samaan nimeen olisi voitu päätyä myös urheilumaailmasta lähtien: MOUKARI lähtee osaavista käsistä kauniissa kaaressa ja lentää pitkälle. Ja vaikka voimaakin tarvitaan, on kyseessä kuitenkin ennen muuta tekniikkalaji. Nimi on joka tapauksessa onnistunut ja on hyvä, että tärkeälle asejärjestelmälle on kirjanpitonimikkeen lisäksi myös kotimainen nimi. Sillä vaikka tykkimiehillä on aina numerot kohdallaan ei heidän toimintansa lainkaan muistuta tilintarkastusta!

Tulevaisuudessa löytyy Pohjolasta toinenkin ”Moukari” sillä Ruotsi antoi uudelle itseliikkuvalle kranaatinheitinjärjestelmälleen nimen ”Mjölner” joka tarkoittaa ukkosenjumala Thorin vasaraa. Suomen Sotilas kertoi tästä varsin omintakeisesta ”low-tech” asejärjestelmästä joulun aikaan. Tykkiä ja kranaatinheitintä ei tietysti kannata suoraan verrata, mutta tässä ”vasaramaaottelussa” Suomi kyllä vie voiton vähintään 6-0.
 
Viimeksi muokattu:

Miten olisi keihäs? Olisi sitten sellainen moukarin tapainen heitettävä urheiluväline sekin... Kunhan ei kolmatta tykkimallia hankita, koska sitä pitäisi sitten kutsua kiekoksi tai kuulaksi.
 
Miten olisi keihäs? Olisi sitten sellainen moukarin tapainen heitettävä urheiluväline sekin... Kunhan ei kolmatta tykkimallia hankita, koska sitä pitäisi sitten kutsua kiekoksi tai kuulaksi.

Jos taas sepän työkaluja haetaan, niin olisi seuraava sitten pajavasara? Himars voisi olla suuren tulimäärän vuoksi ahjo.
 
Kyseesä ei ollut mikään käännösvirhe. Varsin "heavy llä" KVG lla onnistuin löytämään tänne vanhan Suomen Sotilaan artikkelin, joka piti kopioida Internet Achivesta, kun linkki ei enää toiminut. Kirjoittajan arvaus kirjanpitonimikkeestä ei toteutunut, vaan tykistä tuli RASKAS PANSSARIHAUPITSI K9. Meillä oli sitäpaitsi ennestään jo 155 K 17. Joku ei tätä ole kuullut, niin eipä ihme: Kaikki 12 kpl jäivät Valkeasaareen 80 v ja yksi päivä sitten!


K9 Thunder on suomeksi MOUKARI​

Arto Ojanen | 01.04.2017 | Artikkeli


Puolustusvoimien uusi tykkihankinta, korealainen K9 Thunder, on saanut suomalaisen nimen: MOUKARI.

Kaupanteon yhteydessä luovutettu malli K9FIN MOUKARI -panssarihaupitsista, kuva Arto Ojanen
Kaupanteon yhteydessä luovutettu malli K9FIN MOUKARI -panssarihaupitsista, kuva Pasi Pasivirta

Tähän asti on käyttämämme hyvin monilukuiset tykkimallit tunnettu ainoastaan kirjanpitonimikkeellään, esimerkiksi 122 H 63. Siinä 122 tarkoittaa kaliiperia eli putken läpimittaa millimetreissä. Keskellä on tykin tyyppi, jossa H on haupitsi ja K kanuuna. Viimeinen numero taas tarkoittaa tykkityypin malli- tai hankintavuotta. K9:n kirjanpitonimikettä ei ole vielä kerrottu mutta hyvä arvaus olisi 155 K 17.

Tykeillämme on aikaisemmin ollut ainoastaan niiden käyttäjien antamia lempinimiä kuten ”Tuhkaluukku” eli 155 H 17” tai ”Hitlerin haupitsi” nimellä tunnettu 150 H 40. Tämä nimi tosin tuli käyttöön vasta sodan jälkeen. Aikaisemmin ei meillä siis käytetty tykin nimeä edes silloin kun sellainen olisi ollut tehtaan jäljiltä valmiina. Neuvostoliitossa arvostettiin tykistöä kautta vuosikymmenten ja niinpä tykkimallit saivat siellä aina nimen joka haettiin kukkamaailmasta. Esimerkkinä vaikka nykyinen panssarihaupitsimme 122 PshH 74 eli ”Neilikka”.

Tykistön tarkastaja eversti Pasi Pasivirta selvitti Suomen Sotilaalle MOUKARI -nimen taustaa:
K9-tykin englanninkielinen kauppanimi Thunder liittyy korealaiseen kansanperinteeseen, jossa K9 tykki toimii Jumalan vasarana, jonka iskun jäljiltä kaikki on tuhoutunut. Vastaava analogia Suomeen löytyy Kalevalasta, jossa kerrotaan Ukon vasaran (Ukko, ylijumala) iskusta. Ukon vasaran iskun jälkeen kaikki iskun kohteeksi joutunut on tuhoutunut. Ukon vasarasta johdateltiin suomenkielinen nimi MOUKARI. Tällä nimellä kunnioitetaan sekä suomalaisia, että korealaisia perinteitä.

Toimituksen urheilumiehet tosin sanovat, että samaan nimeen olisi voitu päätyä myös urheilumaailmasta lähtien: MOUKARI lähtee osaavista käsistä kauniissa kaaressa ja lentää pitkälle. Ja vaikka voimaakin tarvitaan, on kyseessä kuitenkin ennen muuta tekniikkalaji. Nimi on joka tapauksessa onnistunut ja on hyvä, että tärkeälle asejärjestelmälle on kirjanpitonimikkeen lisäksi myös kotimainen nimi. Sillä vaikka tykkimiehillä on aina numerot kohdallaan ei heidän toimintansa lainkaan muistuta tilintarkastusta!

Tulevaisuudessa löytyy Pohjolasta toinenkin ”Moukari” sillä Ruotsi antoi uudelle itseliikkuvalle kranaatinheitinjärjestelmälleen nimen ”Mjölner” joka tarkoittaa ukkosenjumala Thorin vasaraa. Suomen Sotilas kertoi tästä varsin omintakeisesta ”low-tech” asejärjestelmästä joulun aikaan. Tykkiä ja kranaatinheitintä ei tietysti kannata suoraan verrata, mutta tässä ”vasaramaaottelussa” Suomi kyllä vie voiton vähintään 6-0.
Kun ottaa huomioon wanhat 152 TelaK 91:n ja 122 PsH 74:n (jutussa kirjoitettu ylimääräisellä h:llä?), eikö sen arvauksen olisi pitänyt olla 155 PsK 17 ja varusmieslempinimen 'Paska' tai 'Paskakanuuna'? :unsure::poop:😵‍💫
 
Kun ottaa huomioon wanhat 152 TelaK 91:n ja 122 PsH 74:n (jutussa kirjoitettu ylimääräisellä h:llä?), eikö sen arvauksen olisi pitänyt olla 155 PsK 17 ja varusmieslempinimen 'Paska' tai 'Paskakanuuna'? :unsure::poop:😵‍💫
Neilikka voisi siis olla pashahaupitsi, mutta pasha taitaa olla Suomessa aika marginaalijuttu..
 
Neilikka voisi siis olla pashahaupitsi, mutta pasha taitaa olla Suomessa aika marginaalijuttu..
Se oli hassu vizi joskus eskarissa. En ole tainnut koskaan nähdä sitä, oliko se joku itämainen rahkajälkiruoka?
 
Paikallislehden juttu Texasiin avatusta uudesta ammustehtaasta, aika paljon tuossa on painotettu matalaa kustannusrakennetta ja ilmeisesti myös erittäin nopeaa sekä sujuvaa vaihtoa tuotteesta toiseen. Eli korkea automaatioaste on päivän sana.


Uusinta uutta sytytinrintamalta KNDS puolesta, monipuolisesti ohjelmoitavissa oleva sytytin joka käy sekä 105 että 155 mm kranaattiin.

 
Viimeksi muokattu:
Ei taida käytössä olevissa tykistökranaateissa olla niin paljoa älyä. Bonus ei varsinaisesti hakeudu mihinkään, räjähtää ainoastaan silloin kun alle sattuu sopiva lämpöheräte. Muut ovat sitten GPS/inertia-vehkeitä tai menevät tyhmänä sinne minne laserilla ohjataan.
Näkisin että siinä on hakeutuva ominaisuus koska hakupää etsii 32000 neliömetrin alueelta / 200metrin halkaisijalla ja räjähdys on suunnattu.
Tämä ei onnistuisi mikäli ei hakeutuisi mihenkään..

Olisi kyllä mielenkiintoista tietää miten se reagoisi laivan päälle ammuttuna. Varsinkin jos sitä voisi ohjelmoida mieluisaksi.
 
Viimeksi muokattu:
Näkisin että siinä on hakeutuva ominaisuus koska hakupää etsii 32000 neliömetrin alueelta / 200metrin halkaisijalla ja räjähdys on suunnattu.
Tämä ei onnistuisi mikäli ei hakeutuisi mihenkään..

Olisi kyllä mielenkiintoista tietää miten se reagoisi laivan päälle ammuttuna. Varsinkin jos sitä voisi ohjelmoida mieluisaksi.
Kuorma-ammuksen tai tytärammuksen lentorataa ei muuteta mitenkään putkesta lähdön jälkeen. Tämä on minun määritelmäni hakeutumiselle. Iso hakualue tulee siitä, että tytärammukset lentävät kuorma-ammuksesta ulospäin pyörien. Tytärammusten sensorit ja suunnattu räjähdyspanos ovat asetettu vinoon pyörimiakseliin nähden, jolloin etsintäalue tytärammuksen alla on suhteellisen laaja kartio.

Edellisessä voi olla virheitä, en ole Bonuksen dokumentaatiota lukenut, mutta tämä on toimintaperiaate tuon tyylisissä aseissa.
 
Back
Top