Arvelen, että edellä mainitun kirjatekstin lopussa ja täälläkin Foorumin viesteissä usein esitetty väite siitä, että 155 K 83 -97 muutoksessa olisi tuliputki jälkeenpäin koneistettu 23 l kammioiseksi on puppua. Siinä ei ole mitään järkeä, että 39 kal putkeen tehtäisiin 52 kal putkelle tarkoitettu panoskammio. 155 K 83 putkeen panoskammiota lienee hieman muutettu "muista syistä" kuitenkin niin, ettei kammion tilavuus ole merkittävästi kasvanut. Kammion pienen geometriamuutoksen syynä on voinut voi olla esim. yritykset parantaa ammuksen tarttuvuutta ylimenokartioon ladattaessa, mutta ei siihen 4 l kammiotilavuuden kasvattamista tarvita.
On tietysti mahdollista, että "joistakin muista teknisistä syistä" olisi haluttu pudottaa painemaksimia ja samalla laskea aseen suorituskykyä, mutta arvelen, ettei niin ole kuitenkaan tehty, koska kaikki ampumataulukot olisivat menneet uusiksi. Lisäksi olisi jäänyt vaara sille, että joku pöhkö olisi ladannut 6 mod panoksen "heikennettyyn" kammioon / putkeen ja hän / he olisivat saattaneet kokea unohtumattoman elämyksen.
Panosjärjestelmämme (kotimainen K 83 aseelle kehitetty panosjärjestelmä, jota voi ampua K 83, K98 ja K9 aseella), on "kansallinen" eikä se täytä JBMoU vaatimuksia tarkasti, arvelen. Suomalaisessa kansallisessa panosversiossa on 4-osainen täyssarjapanos ja yksiosainen, jakamaton täyspanos, kun JBMoU:ssa olisi 5 moduulinen sarjapanos ~19 l:n kammiolle/39 kal 155 mm putkelle.
Lisäksi JBMoU:n keskeissytytysmitoitus ei välttämättä toteudu K 83:ssa geometriasyistä, joten ihan kaikkia ulkomaiden 155 JBMoU panoksia ei K 83 tykillä välttämättä voi ampua. Jos panoksen takapäässä on lähes panoksen halkaisijan kokoinen virikepanos kuten kotimaisissa panoksissa ja useissa ulkomaan panoksissa on, niin sitten homma sujuu.
[Ks. Yleinen ase- ja asejärjestelmäopas 2001, ss 233 Kuva 161, jossa toiseksi alimmaisena näkyy kotimainen panosjärjestelmä K 83 aseelle (~19 l kammio/39 kal putki) ja alimpana kuvassa JBMoU modulaaripanos (6 mod) ja "pitkä täyspanos" 52 kal putkelle/23 l panoskammio, esim Rheinmetallin DM 92 panos on 6 mod 52 kal putkelle ja 5 mod 39 kal putkelle, Rheinmetall-linkki on viestin lopussa).
Ohessa linkki ase- ja asejärj oppaaseen, jos se vaikka on jäänyt lukematta

:
https://www.doria.fi/handle/10024/176970
Ohessa ruutusieppauskuvana 155 panosjärjestelmät:
Rihlaus: K 83 putkessa on progressiivinen (suupäähän kiihtyvä rihlaus eli rihlakulma kasvaa suulle päin mentäessä), kun JBMoU putkimitoitusperiaate lienee vakionousuinen rihlaus. Se, pienenä poikkeuksena, sallittaneen JBMoU yhteensopivuuden suhteen.
Ehkäpä Foorumin jäsen
@Old Boy tai joku muu asioista / historiasta paremmin perillä oleva henkilö korjaa, jos tämä meni ihan persiilleen.