Tykistö

Poistettu käytöstä vasta 2019. Oli pitkä kantamainen tykki, ja sama laukaus kuin 130 mm tornikanuunoissa, joita oli rannikkotykistön kiinteissä linnakkeissa ennen meritorjuntaohjusten käyttöönottoa.
Mielestäni tuossa höpistiin ilmatorjuntatykistä 57 ITK 60, ei kai 57 millisen laukaus (ajopanos?) voi olla sama 130 millisen kanssa?
Vai voiko noin eri kokoisissa tykeissä niiden ns. peräröörit olla saman kokoisia?
 
Mielestäni tuossa höpistiin ilmatorjuntatykistä 57 ITK 60, ei kai 57 millisen laukaus (ajopanos?) voi olla sama 130 millisen kanssa?
Vai voiko noin eri kokoisissa tykeissä niiden ns. peräröörit olla saman kokoisia?
Kyllä siinä 130 K 54 viitattiin, koska viitattiin Vaasan raskaaseen, ja meillä myöhäiskasarin peestossa ei iitee kanuunoita hiplailtu :uzi:
 
Kyllä siinä 130 K 54 viitattiin, koska viitattiin Vaasan raskaaseen, ja meillä myöhäiskasarin peestossa ei iitee kanuunoita hiplailtu :uzi:
No perhana, meni minulta ihan ohi jutustelun siirtyminen 130 millisiin.

Nyt kun rannikkotykistöä hiukan sivuttiin, niin asiasta vähänkään kiinnostuneiden kannattaa ehdottomasti käydä Katanpäässä ihmettelemässä vanhoja pattereita.
Ei se mikään maailmaa mullistava kokemus ole, mutta kyllä yli sata vuotta vanhat linnoitukset ja tykit jollain tapaa kutittelevat aivolohkoja oikeista kohdista. :salut:

Pikkupatteriston kohdalta on komeat näkymät Kihdin ja Isokarin suuntaan.
Iso patteristo on hiukan jäänyt metsien varjoon, mutta vartiotornista(kin) katseltuna kyllä ymmärtää, miksi siihen aikoinaan on linnoitus tehty.
 
Huomasin juuri, että minulla on aukko sivistyksessä. Minkälainen tämä ryssän tykistön/raketinheittimistön polttotaisteluammus on? Räjähtää siis ilmassa?
@Old Boy ?

Jotenkin sitä on tottunut odottamaan sellaista jenkkien Vietnamin sodan tyylistä napalm-pommia niskaan lentokoneilla toimitettuna.
Videon tulisade on toki erittäin ikävä, mutta näyttäisi, että jalkaväen taistelija pystyisi jotenkin suojautumaan tuolta, ja alueelta väistyminen onnistuisi.
 
Huomasin juuri, että minulla on aukko sivistyksessä. Minkälainen tämä ryssän tykistön/raketinheittimistön polttotaisteluammus on? Räjähtää siis ilmassa?
@Old Boy ?
Ilmeisesti käyttävät tällaisia ammuksia
"In residential areas, if there is a sufficient amount of flammable materials, there is a possibility of a very strong fire. It is recommended to hide flammable items in safe places in combat areas."

 
Ilmeisesti käyttävät tällaisia ammuksia
"In residential areas, if there is a sufficient amount of flammable materials, there is a possibility of a very strong fire. It is recommended to hide flammable items in safe places in combat areas."

Ookei. Perun puheeni, mikäli siitä sai kuvan, ettei tuo olisi vaarallista.

Replacing the regular high-explosive fragmentation warhead of the 9M22 missile, the 9M22S missile carries the 9H510 warhead. The warhead of this missile consists of 180 incendiary combat elements made of magnesium alloy ML5 and filled with pyrotechnic composition similar to termite.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Termiitti

Oliko termiitti nyt sitä, minkä varusmieskoulutuksessa sanottiin palavan vaikka veden alla, ja mikä koulutettiin leikkaamaan puukolla pois iholta, mikäli sitä siihen joutui. Nyt on niin kauan suojelukoulutuksestani, että joku voisi verestää muistiani.
 
BAE Systems ja PTC yhteistyöhön, tarkoittaa M777 valmistusta myös Intiassa. Jutun lopussa mainitaan mahdollisuus tuottaa jatkossa myös 52 kaliiperimitan putkia joiden kokonaispaino olisi alle 5800 kg. Sanoisin, että jos Made in India laskee hintaa ja suorituskyky nousee pidemmällä putkella niin onhan tuolla paikkansa jos telatykistöön ei ole varaa tai maasto on sellaista, että ajoneuvoilla ylipäätään on hankala liikkua.
 
Make in India-hankkeet ovat kai tähän mennessä joko epäonnistuneet täysin tai valmistuneet suunniteltua pienempänä, kalliimpana ja myöhässä.

Ehkä tällä kertaa saadaan kotimainen 155mm haupitsi aikaiseksi, ruotsalaisten edelliset seikkailut noilla markkinoilla ei hyvin päättyneet.

 
Poistettu käytöstä vasta 2019. Oli pitkä kantamainen tykki, ja sama laukaus kuin 130 mm tornikanuunoissa, joita oli rannikkotykistön kiinteissä linnakkeissa ennen meritorjuntaohjusten käyttöönottoa.
Heitänpä tämän korjauksen tänne: 130 53 TK:ssahan on irtopanoslaukaus (kun taas 130 K 54:ssä ja 130 K 90-60:ssä kartussilaukaus), ja lopullisessa muodossaan kotimaisilla panoksilla, koska venäläiset 130 K 54:n kartusseista lainatut täyspanokset likasivat ja savuttivat liikaa 130 53 TK:ssa irtopanoslaukauskäytössä.
 
Uutinen parin päivän takaa Puolan K2 ja K9 ostoista.


212 uutta K9 Moukaria sekä "koulutus, ampumatarvikkeet ja logistiikka" yhteensä n. 2,3 miljardia euroa. Kappalehinta siis noin 10,8 miljoonaa euroa jos oikein laskin. Verrokkina siis meidän käytettyjen moukareiden 3.5 miljoonan euron kappalehinta.

Lasketaan nyt samalla nuo K2 vaunut auki: 180 taisteluvaunua yhteishinnalla 3,2 miljardia, kappalehinta 17,8 miljoonaa.

Uusi on kyllä ihanan kallista.
 
Moukareihin liittyen, tämä tuli vastaan, liekö ollut jo täällä? (varmaankin, mutta ehkäpä yksi toisto ei vitjaa kaada)

Sotataloustietoutta XI - Sotatalous 2020-luvulla.

Meille tuotavien Moukareiden valintaprosessista, kansallistamisesta ja ylläpidosta perusteellisesti sivulta 115 alkaen. Myös yhteistyö Norjan kanssa kaluston huollon ja ylläpidon osalta käsitelty.

Pari nostoa:
Vaunujen hankintasopimuksen toimeenpanon näkyvin vaihe on K9-vaunujen tarkastaminen ja laivaus Suomeen. Vastaanottoprosessi alkaa siitä, kun Etelä-Korean armeija (ROKA, Republic of Korea Army) määrittää vuosittain huoltoon lähetettävät K9-vaunut. Tästä joukosta valitaan ne vaunut, jotka täyttävät hankintasopimuksessa määritetyt kriteerit muun muassa käyttövuosien, laukausmäärän ja ajokilometrien suhteen. Tiedot valintakriteerit täyttävistä vaunuista lähetetään Suomeen, jossa tehdään esivalinta vaunuista, jotka halutaan ottaa lähempään tarkasteluun. Ne tarkastetaan Koreassa yhdessä vaunuvalmistajan edustajien kanssa, ja vastaanottotarkastuksen jälkeen vaunut rahdataan Suomeen.
..ja:

Vaunujen ja varaosien toimitusketju Koreasta Suomeen on pitkä eikä suinkaan ongelmaton. 40 tonnia painavaa vaunua ei voida toimittaa Suomeen muulla tavalla kuin laivalla. Laivamatka kestää alustyypistä riippuen 35–50 päivää. Karttapalloa katsoessa nähdään, että käytännössä ainut reitti kulkee eteläisten valtamerien kautta, joko Afrikka kiertäen tai Suezin kanavan kautta. Ja vain hetki sitten nähtiin, kuinka haavoittuvainen Suezin kanava tosiasiassa on. Toimitusketjun riskiä vähennetään toimittamalla Suomeen varaosia ja vaunuja etupainotteisesti muutostöitä odottamaan.

Mielenkiinoista etenkin tuo kommentti etupainoitteisesta Suomeen tuonnista odottamaan muutostöitä odottamaan.


Muoks laitetaan teksti talteen josko dokkari poistuu netistä. Copy-paste PDF:stä mutta parempi varmaankin kuin ei mitään

Operatiivinen tykistö, yhteistyöllä rakennettiin maailman paras K9FIN-vaunu
Insinöörimajuri Matti Hintikka,
Järjestelmäkeskus, maajärjestelmäosasto

Suomen ja Etelä-Korean välinen hankintasopimus 155 mm K9 tykistöjärjestelmän hankinnasta allekirjoitettiin maaliskuussa 2017
Soulissa. Hankintasopimus käsittää 48 panssarihaupitsia, varaosia,
erikoistyökaluja ja laitteita sekä koulutusta. Sopimus mahdollistaa
myös optiohankinnat, joiden toteuttamisesta on jo aloitettu alustavat neuvottelut. Sopimuksen allekirjoittivat kummankin maan
puolustusministerit.

Hankintasopimusta täydentää vaunuvalmistaja Hanwha Defensen ja Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen välinen tuotetukisopimus, joka takaa tehtaan tuen kansallisten muutostöiden
suunnittelussa ja toteuttamisessa sekä määrittelee raamit varaosahankintojen toteuttamiselle. Tuotetukisopimus sisältää lisäksi kunnossapidon, laitteiden hankinnan ja koulutuksen toteuttamisen.
Tämä osa sopimuksesta on kirjoitushetkellä hyvin ajankohtainen,
kun Suomeen rakennettavia kunnossapidon kyvykkyyksiä suunnitellaan.
Vaunujen hankintasopimuksen toimeenpanon näkyvin vaihe
on K9-vaunujen tarkastaminen ja laivaus Suomeen. Vastaanottoprosessi alkaa siitä, kun Etelä-Korean armeija (ROKA, Republic of
Korea Army) määrittää vuosittain huoltoon lähetettävät K9-vau-
116
nut. Tästä joukosta valitaan ne vaunut, jotka täyttävät hankintasopimuksessa määritetyt kriteerit muun muassa käyttövuosien,
laukausmäärän ja ajokilometrien suhteen. Tiedot valintakriteerit
täyttävistä vaunuista lähetetään Suomeen, jossa tehdään esivalinta
vaunuista, jotka halutaan ottaa lähempään tarkasteluun. Ne tarkastetaan Koreassa yhdessä vaunuvalmistajan edustajien kanssa, ja
vastaanottotarkastuksen jälkeen vaunut rahdataan Suomeen.
Yhteistyö ROKA:n, muiden viranomaisten ja teollisuuden kanssa on sujunut mallikkaasti ja on hyvä esimerkki hankinnasta, jossa
kaikki osapuolet ovat voittajia. Hanwha saa lisätilauksia valmistamalla ROKA:lle uusia vaunuja, ROKA saa käyttöön uudet MLU:n
läpikäyneet vaunut (K9A1) ja Suomi saa hyväkuntoisia vaunuja
täällä tehtävien kansallisten muutostöiden pohjaksi.
Hankintaa valmisteltaessa kaikille oli selvää, että kansalliset
muutostyöt tekee Millog Oy kunnossapidon strategisena kumpKuva 1. K9-hankintasopimuksen allekirjoitustilaisuus Soulissa 2.3.2017.
117
panina. Tämän takia oli tärkeää sitouttaa yritys hankkeen valmisteluun heti alusta alkaen. Sitouttaminen tehtiin ottamalla Millogin edustajat mukaan muun muassa kunnossapidon vaatimusten
asettelutyöhön sekä neuvottelupöytään ulkomaisen päätoimittajan
kanssa. Millogin roolin selventäminen korealaisille osapuolille otti
oman aikansa, sillä malli, jossa yritys toimii itsenäisenä toimijana
turvallisuuskriittisellä toimialalla, oli heille hyvin vieras. Luottamus rakentui kuitenkin vähitellen, ja Millog on tällä hetkellä kaikkien osapuolten tunnustettu yhteistyökumppani.
Vaunujen ja varaosien toimitusketju Koreasta Suomeen on pitkä eikä suinkaan ongelmaton. 40 tonnia painavaa vaunua ei voida
toimittaa Suomeen muulla tavalla kuin laivalla. Laivamatka kestää
alustyypistä riippuen 35–50 päivää. Karttapalloa katsoessa nähdään, että käytännössä ainut reitti kulkee eteläisten valtamerien
kautta, joko Afrikka kiertäen tai Suezin kanavan kautta. Ja vain hetki sitten nähtiin, kuinka haavoittuvainen Suezin kanava tosiasiassa on. Toimitusketjun riskiä vähennetään toimittamalla Suomeen
varaosia ja vaunuja etupainotteisesti muutostöitä odottamaan.
Lentorahdin toimivuutta on myös kokeiltu pienempien komponenttien toimitusten kanssa ja päivittäinen suora lentoyhteys Soulista Helsinkiin takaa periaatteessa melko nopeankin varaosatoimituksen. Tämä koeponnistettiin jo ennen hankintasopimuksen
allekirjoittamista kenttäkokeiden aikaan, jolloin polttoaineputken
rikkoontuminen uhkasi keskeyttää kokeet. Vaunumiehistön tilapäiskorjaus antoi mahdollisuuden kokeiden jatkamiselle, ja Korean tehtaalta varaosan kanssa lentänyt asentaja vaihtoi alkuperäisvaraosan myöhemmin. Kaikkeen tähän kului aikaa ainoastaan alle
yksi vuorokausi voimapaketin irrottamisineen kenttäolosuhteissa.
Suoritus oli kerrassaan erinomainen!
Suomi ei ole yksin pitkän toimitusketjun riskinsä kanssa. Norja
on hankkinut 24 panssarihaupitsia ja Viro 18 kpl. Kumpikin maa
suunnittelee Suomen tavoin lisähankintoja. Kokonaismäärä lähi-
118
alueilla on sadan vaunun tuntumassa, millä on merkittävä sotilaallinen suorituskyky – ja merkittävä tarve kunnossapidolle.
Suomi, Norja ja Viro ovat toki tunnistaneet mahdollisuudet
kunnossapidon yhteistyölle. Vaunukonfiguraatiot ovat pieniä
poikkeuksia lukuun ottamatta samanlaiset. Ehkä suurin ero on,
että Suomi ja Viro ovat hankkineet käytettyjä vaunuja mutta Norja
uusia. Käytännössä kunnossapidon tarve on Suomessa ja Virossa
alussa suurempi ja Norja seuraa katseella. Ei suinkaan toimettomaKuva 2. K9-voimapaketin irrottaminen kenttäolosuhteissa.
119
na, sillä maahan on jo rakennettu Hanwhan tuella voimapakettien huoltokorjaukseen keskittyvä yksikkö koestuslaitteistoineen.
Tämä on Suomen kannalta erinomainen, huoltovarmuutta parantava asia, sillä voimapaketti on yksi järjestelmän kriittisimmistä
osista.
Kuten alussa todettiin, niin kunnossapidon kyvykkyyksien rakentaminen on Suomessa tällä hetkellä suunnitteluasteella. Meillä
on toki pitkiin perinteisiin pohjautuva hyvä lähtötaso ja kokemus
panssariajoneuvojen huoltamisesta ja korjaamisesta, mutta tiettyjen K9-spesifisten komponenttien korjauskykyyn tarvitaan
koulutusta ja työvälineitä. Tällä hetkellä arvioidaan komponenttikorjauksen painopistealueita, sillä kaikkea tarvittavaa korjauskykyä ei ole tarkoituksenmukaista rakentaa Suomeen. Pohjana
arvioinnissa on vikaantumisfrekvenssiä kuvaava MTBF-analyysi, johon on saatu lähtötietoja ROKA:lta sekä tähän mennessä
saaduista käyttökokemuksista Suomessa. Arviointityötä tehdään
osin Norjan kanssa NORDEFCO-yhteistyönä tavoitteena rakentaa kumpaakin osapuolta palveleva kunnossapidon K9-yhteistyömalli. Tätä yhteistyötä on tarkoitus laajentaa myöhemmin
myös Viroon.
Kyky käyttää kotimaisia ampumatarvikkeita
Hankintaa suunniteltaessa yksi olennaisimmista käyttäjän vaatimuksista oli järjestelmän kyky käyttää käytössä olevia kotimaisia
ampumatarvikkeita. Kyse on paitsi hyvin merkittävästä kustannustekijästä, myös huoltovarmuudesta. Tutkimusten avulla osoitettiin, että asejärjestelmä kestää kotimaisista ammuksista aiheutuvat rasitukset ja päinvastoin.
K9-asejärjestelmä on suunniteltu kansainvälisten standardien
mukaiseksi, joten yhteensopivuus oli lähtöoletuksena. Ase- ja
120
ampumatarvikeyhteensopivuuden kanssa työskennelleet tietävät, että todellisuus saattaa kuitenkin olla hyvin kaukana tästä.
Tämän vuoksi yhteensopivuus tuli varmistaa koeammunnoin ja
tutkimuksin.
Yhteensopivuustutkimukset sisälsivät suoraa ja epäsuoraa ammuntaa, jossa tutkittiin muun muassa lähtönopeutta, painetta ja
hidastuvuutta sekä ulkoballistisia arvoja. Lisäksi tehtiin ampumatarvikkeiden täristyskokeita vaunusta mitatulla tärinäprofiililla.
Täristyskokeissa mitattiin ajamisen ja ampumisen aiheuttamia
tärinätasoja käyttäjille. Näitä tutkimuksia tekivät pääasiassa Räjähdekeskus ja Puolustusvoimien Teknillinen Tutkimuslaitos.
Ammuntojen tulosten perusteella laskettiin ampumataulukot
ja muodostettiin ballistinen tietokanta, joka toimii nyt aseen ammunnanhallinnan tietokoneissa mahdollistaen nopean automaattisuuntauksen ja tulen osumisen tarkasti maaliin.
K9:n panosvarastot on suunniteltu modulaaripanosjärjestelmälle, mikä tässä tapauksessa tarkoittaa, että panosmakasiineihin
ei voinut alun perin varastoida Suomen käyttämiä pitkiä täyspanoksia. Sen vuoksi K9FIN-version panosmakasiinit on suunniteltu uudelleen ja käännetty pituussuuntaan alkuperäisestä
poikittaisesta sijoittelusta eroten. Puolustusvoimien strateginen
kumppani Nammo toteutti makasiinien suunnittelun, testaukset
ja prototyypin valmistuksen sekä Millog lopullisen tuotteistuksen. Kumppanuuksiin perustuva teollinen yhteistyö näytti jälleen
kerran voimansa.
Aseen ja ampumatarvikkeen yhteensopivuuden osoittaminen
moniteknologisessa järjestelmässä on hyvin vaativa tehtävä. Tehtävä vaatii kymmenien asiantuntijoiden työpanoksen ja kyvyn
käyttää hankittuja mittaus- ja testivälineitä. Osaaminen on Suomessa tällä alueella maailmanlaajuisesti todella korkealla tasolla,
mistä voimme olla ylpeitä.
121
Normisto pakottaa liikkeeseen ja edesauttaa
hankinnan etenemistä
Hankintaprosessin ohella yhtä tärkeässä roolissa on tuotteen käyttöönhyväksyntäprosessi. Prosessi on vahvasti normitettu ja ohjaa
hankintaprojektin etenemistä aina hankinnan suunnittelusta kenttäkoevaiheeseen ja käyttöön hyväksyntään saakka. Hankintaprojektin
oltua käynnissä nyt viisi vuotta ovat kaikki avainhenkilöt eli tykistön
tarkastaja, hankepäällikkö, projektipäällikkö ja kaupallinen asianhoitaja vaihtuneet. Päätoimittajalla on tapahtunut organisaatiomuutoksia, kumppaneilla samoin. Myös linjaorganisaatio JÄRJK:ssa on
vaihtunut täysin johtajasta aina järjestelmäinsinööriin saakka. Voisi
kuvitella, että näin suuressa muutoksessa olisivat olleet mahdollisuudet epäonnistumiseen, mutta näin ei suinkaan ole tapahtunut.
Normit ovat pitäneet kaikki uudet tekijät tietoisina hankinnan vaiheesta ja ohjanneet kohti seuraavaa yhteistä tavoitetta.
Samasta normistosta nousevat esiin myös vaatimukset monista
turvallisuuteen liittyvistä kokonaisuuksista. K9-hankinnan aikana
on tarkasteltu ampumatarviketurvallisuuden lisäksi muun muassa
työ-, säteily-, sähkö- ja liikenneturvallisuutta, tehty melu-, ruutikaasu- ja lämpöherätemittauksia sekä tutkittu muissa maissa tehtyjen
kokeiden tuloksia.
Vaunu on osa tuliyksikköä
K9, joka on viralliselta suomalaiselta nimeltään 155 PSH K9, kykenee toimintaan yksinkin, mutta on tehokkaimmillaan osana yksikköä. Yksikkönä toimii kahdeksan vaunua sisältävä patteri, joka
toimii yhteistyössä keskenään sille määrätyllä alueella. Yksikön
toimintaa tukee huollon ja tulitoiminnan tukijaokset, joka suorittavat ampumatarvike- ja polttoainetäydennykset, toteuttavat akuutin
kunnossapidon varaosineen sekä tuottavat maalitiedon vaunuille.
122
Yksiköt ovat vielä rakentamisvaiheessa, mutta vaunujen määrän lisääntymisen ja yksikkömateriaalihankintojen edistymisen
jälkeen on pian saavutettu taso, jossa voidaan toteuttaa yksikön
suorituskyvyn katselmointi ja suorituskyky hyväksyä käyttöön.
Tämä on lopullinen hankkeen päämäärä, jota varten hanke on
aikanaan perustettu.
Järjestelmä on tällä hetkellä tuotantokäytössä ja koulutus on
viety läpi jo muutamalle varusmiesten saapumiserälle. Järjestelmää
on suunniteltu käytettäväksi aina 2050-luvulle saakka, joten tekniikan kehittymisen myötä saatetaan nähdä vielä muutoksia erityisesti tietoliikennetekniikkaa sisältävissä komponenteiss
 
Viimeksi muokattu:
Maikkarin uutisten mukaan USA:sta on saatu vientilupa raketinheittimille vaatimattomalle 535m€ kauppasummalle. Onko joku nähnyt tästä detaljeja?

Onko kyseessä a-tarvikkeet vai tosiaan heittimet? Kenties sekä että? Vai kuulinko edes oikein?
 
The Government of Finland has requested to buy one hundred fifty (150) M30A1 Guided Multiple Launch Rocket System (GMLRS) Alternative Warhead (AW) (Steel Case), or M30A2 Guided Multiple Launch Rocket System (GMLRS) Alternative Warhead (AW) Missile Pods with Insensitive Munitions Propulsion System (IMPS), or a combination of both; and two hundred fifty (250) M31A1 GMLRS Unitary (GMLRS-U) Warhead (Steel Case), or M31A2 GMLRS-U IMPS, or a combination of both. Also included is a Quality Assurance Team (QAT); transportation services; and other related elements of program and logistics support. The total estimated cost is $535 million.

150 + 250 kasettia?
=2400 ohjusta
:uzi:
 
Oho. Standardipuheet ovat vähän muuttuneet...

Finland intends to use these defense articles and services to increase its national stock, bolstering the land and air defense capabilities in Europe’s northern flank. The increased national stock is critical to Finland’s defense and deterrence due to the deteriorated security situation in Europe. Finland will have no difficulty absorbing this equipment into its armed forces.

Ei olla enää pelkkä:

important force for political stability and economic progress in Europe
 
Oho. Suoraan isoveljen varastosta! :salut:

The principal contractors will be Lockheed Martin Corp, Missile and Fire Control, Grand Prairie, TX. There are no known offset agreements in connection with this potential sale. There is a request pending for diversion of 50% of this procurement from U.S. stock. That final decision will determine which version GMLRS could potentially be procured.
 
150 + 250 kasettia?
=2400 ohjusta
:uzi:

Pakko hommata uudempaa, kun huippusalaiset kuormaraketit vanhenevat varastoon. ;)

Ei vaan, todella hienolta kyllä näyttää nyt raskaiden raketinheitinten tulevaisuus. Jos toimivia heittimiä olisi 22, niin tuossa tulisi melkein kymmenen lavettikertaa ammuttavaa per heitin. Niinisalossa nostettaneen malja jos toinenkin.

Hieman huomiota kylläkin herättää tuo unitäärikärkisten määrällinen enemmistö AW-kärkeen verrattuna. Miksi näin? Liittyykö siihen, että unitäärikärkisiä on tehty kauemmin ---> niitä on enemmän USA:n varastoissa?
 
Pakko hommata uudempaa, kun huippusalaiset kuormaraketit vanhenevat varastoon. ;)

Ei vaan, todella hienolta kyllä näyttää nyt raskaiden raketinheitinten tulevaisuus. Jos toimivia heittimiä olisi 22, niin tuossa tulisi melkein kymmenen lavettikertaa ammuttavaa per heitin. Niinisalossa nostettaneen malja jos toinenkin.

Hieman huomiota kylläkin herättää tuo unitäärikärkisten määrällinen enemmistö AW-kärkeen verrattuna. Miksi näin? Liittyykö siihen, että unitäärikärkisiä on tehty kauemmin ---> niitä on enemmän USA:n varastoissa?
Taitaa olla tuo unitary vaan käytännöllisempi, toimii useampaa maalityyppiin kuin aw.
 
Taitaa olla tuo unitary vaan käytännöllisempi, toimii useampaa maalityyppiin kuin aw.

Toimiihan se unitary useampaan maalityyppiin jollakin tapaa, mutta näkisin AW:n pääasiallisena ampumatarvikkeena. Unitary on omimmillaan lähinnä, jos pitää saada vaikutusta johonkin kovempaan (sillankanteen, bunkkeriin, kerrostaloon tms. kohteeseen). Mutta maanpinnalla olevaa henkilöstöä ja materiaalia vastaan ottaisin mieluummin AW:n paremman aluevaikutuksen vuoksi.

Luulisi myös, että MLRS voisi tarvittaessa kantaa kahta erilaista kasettia. Eli yksi kasetti unitary-kärkisiä ja toinen AW-kärkisiä ampumavalmiina.
 
Back
Top