UAV / UCAV / LAR (robotit) Uutiset ja jutut

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Raveni
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Taisit juuri keksiä polttokennon. Sinänsä täysin toimiva systeemi esim. vedyn muuttamiseen sähköksi. Niiden voimallahan Kuussakin käytiin.
Nykyisissä polttokennoautoissa on ongelmana se että ne käyttävät vetyä, mikä täytyy kuljettaa mukana paineastiassa erittäin korkeassa paineessa, vaatii paljon energiaa tuottaa, ja on hankalaa ja vaarallista käsitellä. Eikä se tuo ratkaisua tuohon ongelmaan, että koko energiapotentiaali kulkee mukana ja painaa. Mutta jos olisi vapaastihengittävä tai ahdettu sähköauto, joka ottaisi hapen ajoviimasta niin tuon ongelman voisi kiertää?
 
Iranista ei ehkä kannata hankkia kuitenkaan, kuulemma tilauskirjat aika täynnä...nettihuhun mukaan parisenkymmentä maata on viimeisen viikon sisään kysellyt Iranista lennokkien ostomahdollisuuksia.

defence.pk-foorumin ketju jossa paljon tietoa Shahed-136:sta ja -131:stä. (Varoituksen sana, asiallisen infon lisäksi on paljon iranilaismyönteistä hehkutusta ja öyhötystä.)
Kotimaasta löytyy pian valmistaja💪
 
Nykyisissä polttokennoautoissa on ongelmana se että ne käyttävät vetyä, mikä täytyy kuljettaa mukana paineastiassa erittäin korkeassa paineessa, vaatii paljon energiaa tuottaa, ja on hankalaa ja vaarallista käsitellä. Eikä se tuo ratkaisua tuohon ongelmaan, että koko energiapotentiaali kulkee mukana ja painaa. Mutta jos olisi vapaastihengittävä tai ahdettu sähköauto, joka ottaisi hapen ajoviimasta niin tuon ongelman voisi kiertää?
Kyllä ne vetyautot ihan ilmaa hengittäviä polttokennoja käyttävät. Toisin kuin Apollo jonka täytyi kuljettaa happea paitsi astronauttien hengitettäväksi myös sähkön tuottamiseksi. Ongelma olisikin paljon pahempi, jos autossa pitäisi vetysäiliön vieressä olla happisäiliö. Myönnän kyllä etten ole itsekään innoissani vetytalouden edistämisestä. On se sen verran viheliäinen kaasu säilöä ja siirtää.

Kyllä ne on nykyiset sähköautot jotka kuljettavat koko energiapotentiaalinsa jatlkuvasti mukana. Tai no, kyllähän akun massa teoriassa muuttuu varaustilan mukana mutta se on niin pieni muutos ettei sitä mittaa kuin ehkä kaikkein kalleimpien tutkimuslaboratorioiden laitteilla.

Sinkki-ilma-paristot joita ilmeisesti ajattelet ovat kyllä energiatiheydeltään melkein puolet parempia kuin litiumioni-akut. Lataamisongelmia ei vaan ole vielä täysin ratkaistu ja kemiallisesti ne ovat yhtä lähellä polttokennoa kuin perinteistä akkua. Ilman happea purettaessa ne vielä kehittävät vetyä, mikä onneksi on lyijyakkujen kautta tunnettu eli ratkaistu ongelma.
 
Kyllä ne vetyautot ihan ilmaa hengittäviä polttokennoja käyttävät.
Siirtymävaiheen vaihtoehtona ennen edullisia ja pitkäikäisiä polttokennoja on myös vetyä käyttävä Wankel-tyyppinen kiertomäntämoottori, sillä niiden käyttölämpötilat ovat alhaisemmat ja ne kykenevät käyttämään alempioktaanista polttoainetta (kuten vetyä, jolla on periaatteessa hyvin alhainen oktaaniluku bensiiniin verrattuna, ja perinteisessä iskumäntämoottorissa vedyn herkkä syttyvyys on iso ongelma). Näitähän mm. Norjan valtion ja Mazdan pilottiprojektissa Oslossa ja sen lähistöllä kokeiltiin jo yli kymmenen vuotta sitten.
 
Sattui vastaan seuraavan lainen video, YouTube:sta FB:n Nykyajan sodankäynti ryhmässä.

 
Turkilta uutta loitering munition rintamalta. Jokohan näitä kohta nähdään Ukrainassa kun Krimiä aletaan tyhjentämään? Uusi TB3 voi kantaa näitä mukanaan ja päästää sitten liikkeelle. Iso drooni munii pikkudrooneja.

Laitetaan samaan viestiin vaikkakin sopisi myös merivoimien ketjuun. Uusi sukellusveneiden metsästys drooni. Kuinkahan toimisi Itämerellä? Voisi mahdollisesti pudottaa myös helikopterista tai kevyehköstä veneestä?
 
Amerikkalaisilla on reilumman kokoinen sotaharjoitus menossa ja ainakin toisella puolella on hyvän kokoinen droneparvi käytössä.




Komean näköinen parvi 👍 Näiden dronejen tehokkuutta on saatu nähdä lukuisissa videoissa Ukrainan sodasta. Usein nähdään yksittäinen drone, joka yllättää vihollisen. Tuo on tietysti vain se mitä me näemme..

Mielestäni droneilla tehtävä "saturaatio" hyökkäys vihollisen asemiin olisi tehokas tapa tukea omaa hyökkäystä. Voisi olla aika kettumaista yrittää torjua hyökkäävää vihollista kun samaan aikaan ilmassa olisi tyyliin pari kolme dronea per puolustautuva ryhmä.

Dronejen käytössä verrattuna epäreiluun on myös se etu, että varo etäisyys on olematon..

Jalkaväen ja dronejen yhteistoimintaa tulee ehdottomasti kehittää. Dronet tietysti näkevät jalkaväkeä paremmin, mutta tietyissä tilanteissa jalkaväki voisi osoittaa maaleja esim valojuovaa ampumalla...

Dronella voitaisiin myös esim tiputtaa savukranaatteja puolustajan kk pesäkkeen eteen..
 
1667991611001.png
Kiinalaiset on onnistuneet pöllimään tämänkin piirrustukset. :unsure:
 
Tämä oli ihan mielenkiintoinen video tuohon Iranin kamikaze droneen liittyen
 
Tämä oli ihan mielenkiintoinen video tuohon Iranin kamikaze droneen liittyen

Videossa käytetään termiä loitering munition vaikka käsittääkseni tuo on vain tyhmä risteilyohjus. Lentää maaliin GPS/GLONAS tai INS ohjauksella. Eli ei ole kameraa tai muutakaan ylimääräistä varsinaisen maalin valintaa varten. Saattaa ehkä olla tutkasäteilyyn ohjaus.

Jonkun verran seurannut muutamia pellepelottomia dronejen kanssa ja nykyään saa ohjaus vermeet hankittua about satasella. Sisältäen GPS vastaanottimen jolla saa dronen lentämään ennalta määrättyä reittiä, ilman että operaattori puuttui millään tavalla dronen lentoon.
 
Muistan nähneeni kuvan kamerallisesta versiosta, mutten tiedä onko kameran tarkoitus siinä vain varmentaa osuma, vai onko mahdollisuus ohjaukseen. Ohjattu versiokin voi kyllä olla olemassa, iranilaisilla on monenmoisia droneja.
Iranilaisten mukaan jo lokakuussa 22 maata oli jonossa lennokkeja tilaamassa. Ja melkein mikä tahansa kehittyneempi maahan voi vastaavia alkaa tuottamaan itsekin jos se nyt on vain siitä kiinni. Tulemme kuulemaan pörinää sotataivailta vielä pitkään.
 
Tuolla Ukrainan sota ketjussa tuli puhetta siitä millaisia kranuja droneissa pitäisi käyttää ja edelleen pitäisikö kranun sijasta droneen kytkeä luoteja ampuva ase.

Luoteja ampuva drone vaikuttaisi aika houkuttelevalta vaihtoehdolta. Toisaalta tällaisen kustannukset voivat äkkiä nousta suhteessa kranuja tiputtamaan laitteeseen ja se yhdistettynä siihen, että ampumalla dronella lentokorkeus ei ehkä voi olla niin suuri on selkeä miinus...

Tuola Ukrainan sota ketjussa joku heitti ajatuksen 22 cal kuulaa ampuvasta laitteesta ja siitähän innostuin. Markkinoilta löytyy esim Smith & Wesson MP15-22 22 LR AR-Pistol with SBA3 Pistol Brace, laitteen hinta on 550 dollaria ja lippaaseen mahtuu 25 kutia. Painoa laitteella on 2.5 kg.

Tuota voisi tietysti edelleen modata esim isommalla (rumpu?)lippaalla.

Netissä olen törmännyt droneihin, jossa on kalliin näköinen tähtäin laite. Luulisi että paljon halvemmalla voisi rakentaa sellaisen dronen, jossa ase olisi kiinteästi tai läheskiinteästi alaspäin. Tällä läheskiinteästi tarkoitan sitä, että säädöt voisi olla esim 4 ilmansuuntaan ja esim 1-5 asteikolla. Eli drone ajettaisiin kohteen yläpuolelle ja juuri ennen laukausta valittaisiin korjaus esim 2 itään ja 3 pohjoiseen.

Em. Systeemi olisi huomattavasti halvempi kun ase olisi kiinteä tai muutamalla solenoidilla karkeasti säätyvä.

Miten tähtäyspuoli sitten? Googlailemalla spotting scope Camera löytyy alle sata dollaria maksavia vekottimia, jotka voi liittää kaukoputkeen kuvaamaan, joten miksi ei myös kiikari tähtäimeen...

Mikä tuollaisessa luoteja ampuvassa laitteessa olisi parempaa kuin kranuja tiputtavassa.. Rohkenen väittää, että niillä saataisiin ryssät hyppyyn tehokkaammin. Luulisi, että harvalla on pokkaa jäädä paikalleen, jos luoteja alkaa napsua viereen suoraan ylhäältä päin.

@Sjuggen
@teknohippi
@Sotakoira
@Sinkoeinari
 
Back
Top