https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/kaytannon-rintamakokemuksia-ukrainasta-panssarivaunun-tuhoaminen-droneilla-vie-tunteja-tykiston-avulla-tuhottiin-3-venalaista-tankkia-2-minuutissa/cb46858d-de6a-4f42-90a2-cfbafdaea239?ref=box:1d0c&utm_source=iltalehti.fi&utm_medium=almainternal&utm_campaign=kiintea_talent_ohjausboksi&_gl=1*hzb65l*_ga*NTQyMjk3NzgxLjE2NTI4OTY3MDY.*_ga_3L539PMN3X*MTc0MDQyMzkyNy4xMTUuMS4xNzQwNDI0MDI0LjAuMC4w
Ukrainan kriisi
Käytännön rintamakokemuksia Ukrainasta: Panssarivaunun tuhoaminen droneilla vie tunteja, tykistön avulla tuhottiin 3 venäläistä tankkia 2 minuutissa
Rintamakokemukset painottavat dronekaluston ja tykistön yhteistyön merkitystä.
Työkalu.
Ukrainan maavoimien 118. Mekanisoidun prikaatin sotilas käyttää amerikkalaista 155 millimetrin M109-haupitsia Zaporizzjan alueella joulukuun 3. päivänä 2024.
KUVA: NIKOLETTA STOYANOVA
18.2.202509:39
Päivitetty18.2.202509:53
Mikko Pulliainen
Drone- ja lennokkikalusto ovat nousseet merkittävään osaan Ukrainan sodassa, mutta niilläkin on rajoituksensa.
Asiasta kirjoittavat brittiläisen Rusin (Royal United Services Institute) tutkijat tohtori
Jack Watling ja
Nick Reynolds Ukrainan rintamalla tehtyihin havaintoihinsa perustuen.
Heidän mukaansa etulinjassa käytettävistä fpv-droneista 60-80 prosenttia ei saavuta kohdettaan. Tarkkoihin lukuihin vaikuttaa ainakin droneoperaattorin kyvykkyys.
Maaliin osuvista droneista pääosa epäonnistuu maalin tuhoamisessa, jos kyseessä ovat panssaroidut ajoneuvot. Sen sijaan jalkaväkeä vastaan hyökättäessa fpv-dronet ovat tehokkaita.
Droneoperaatioita rajoittavat niin elektroninen sodankäynti kuin sääolosuhteetkin, ja useiden langattomasti ohjattujen dronejen operointi toistensa lähellä on vaikeaa ohjaussignaalien keskinäisen interferenssin vuoksi.
Teknologiaa.
Ukrainan asevoimien 14. Erillisen rykmentin sotilas fpv-dronelasit päässään Zaporizzjan alueella 27. lokakuuta 2023.
KUVA: OLEG PETRASYUK
Näistä rajoituksista huolimatta taktinen miehittämätön dronekalusto vastaa tällä hetkellä noin 60–70 prosentista Venäjän kalustotappioita.
Watling ja Reynolds painottavat, että luku tulee asettaa kontekstiinsa: tutkijat ovat keskustelleet laajan ukrainalaisupseerien joukon kanssa, ja nämä taistelijat painottivat useaan otteeseen, että Ukraina tarvitsee rintamalle myös tykistöä.
Yksin dronet eivät riitä, vaan niistä saadaan paras teho irti yhteistoiminnassa tykistön kanssa.
Tykistö on paikallaan esimerkiksi elson ja ilmatorjunnan tukahduttamisessa sekä hyökättäessä dronekaluston avainkohteita suojaavaa jalkaväkeä vastaan. Tykistö kykenee myös toimimaan huonoissa sääolosuhteissa.
Dronet ja tykistö taas toimivat hyvin yhteen esimerkiksi skenaariossa, jossa drone pysäyttää venäläisten ajoneuvon ja tykistöllä isketään jalkamiehiksi joutuneita sotilaita kohtaan.
Ammustarvike.
155 millimetrin Bonus-tykistökranaatin malli Prahan Future Forces Forum -tapahtumassa 18. lokakuuta 2018.
KUVA: Swadim/Wikimedia Commons (CC-BY-SA-4.0)
Yksi haastatelluista upseereista antoi kuvaavan esimerkin yhteistyön merkityksestä: tankkia vastaan hyökkääminen pelkällä fpv-dronekalustolla kesti suunnitteluineen ja toteutuksineen useita tunteja. Sen sijaan tilanteessa, jossa tankit ensin havaittiin dronetiedustelun keinoin, sotilaat saivat viidellä 155 millimetrin
BAE Systems/
Nexter Bonus -tykistökranaatilla kolme tankkia pois pelistä kahdessa minuutissa.
Ukraina siis kärsii edelleen tykistön puutteesta. Watling ja Reynolds antavat esimerkin prikaatista, jolla oli vastuullaan 18 kilometrin matka rintamalinjaa, mutta toimintakuntoisia haupitseja yhteensä neljä.
Erityisesti 122 ja 152 millimetrin haupitsien ammuksista on paha pula. 155 millimetrin tykistökranaatteja on saatavilla merkittävästi enemmän kuin sodan alkuaikoina, mutta itse tykkejä ja niiden varaosia on liian vähän.
Tutkijat painottavat, että tarve kasvattaa eurooppalaista ammustuotantoa on edelleen olemassa. Ukraina ei kuitenkaan hyödy pelkistä ammuksista, joten Euroopan pitää varmistaa myös tarpeellisten varaosien, esimerkiksi putkien, sekä kokonaisten haupitsien tarvittava saanti.
Nämä asiat taas pitää linkata dronetuotannon laajentamiseen, koska kyvykkyydet täydentävät toisiaan.
”Molemmat ovat kriittisiä eurooppalaiselle puolustukselle, joten kyseessä on win-win-tilanne”, Watling ja Reynolds kirjoittavat.