http://www.ts.fi/uutiset/ulkomaat/7...Venaja+herattaa+toiveita+mutta+ei+anna+mitaan
Virolaisasiantuntija: Venäjä herättää toiveita mutta ei anna mitään
Ulkomaat | Turun Sanomat
Virolaisasiantuntija suhtautuu epäillen Minskissä Valko-Venäjällä keskiviikkona jatkuviin Ukrainan rauhanneuvotteluihin.
Tarton yliopiston Baltian politiikan professori Andres Kasekampin mukaan
kyse on tyypillisestä venäläispelistä, jossa katsotaan, minkälaisiin myönnytyksiin länsi on valmis, kun Venäjä herätti toivoa suostumalla neuvottelupöytään.
– Venäjä ei ole tehnyt mitään Minskin neuvottelujen eteen, hän toteaa.
Moskova laskee tutkijan mukaan sen varaan, että uusia pakotteita ei tule, kun Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Ranskan presidentti François Holland saivat avattua vuoropuhelin Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa viime perjantaina.
– Jos venäläiset ajattelevat, että sanktioita heikennetään, ovat he haluttomia muuttamaan suuntaa tai tekemään kompromisseja, hän toteaa.
Eurooppa-neuvosto keskustelee loppuviikosta uusista Venäjän vastaisista pakotteista.
Kasekampin mukaan Venäjä kunnioittaa vain voimaa ja käyttää heikkoutta hyväkseen. Yhdysvaltain väläyttämä aseapu Ukrainalle toimi osaltaan Moskovassa käytyjen rauhanneuvottelujen pontimena.
– En usko, että Ukraina saa aseita, mutta jo pelkkä keskustelu asiasta sai Putinin neuvottelupöytään, Kasekamp toteaa.
Venäjän suostuminen neuvottelupöytään kielii Kasekampin mukaan siitä, että EU:n ja Yhdysvaltain asettamilla talouspakotteilla on vaikutusta.
EU:n yhtenäisyys on Kasekampin mukaan tullut Venäjälle yllätyksenä. Toisin oli Georgian sodan 2008 jälkeen, jolloin suhteet palautuivat nopeasti normaaleiksi lyhyen viilenemisen jälkeen.
– Venäjän edessä ei pidä missään olosuhteissa osoittaa heikkoutta, Kasekamp toistaa.
Baltian maissa ollaankin tyytyväisiä EU:n yhtenäisestä pakotepolitiikasta, vaikka ne olisi Kasekampin mukaan voitu ottaa käyttöön aikaisemmin, nopeammin ja laajemmin.
Virolaisprofessori muistuttaa, että Itä-Ukrainan tapahtumia johdetaan Moskovasta.
– Olemme sanoneet alusta asti, että tämä on vaarallinen kehityskulku. Krimin liittäminen Venäjään ja sotatoimet Itä-Ukrainassa eivät olleet hyökkäys pelkästään Ukrainaa, vaan koko kansainvälistä yhteisöä ja kansainvälistä oikeutta vastaan.
Ukrainan kriisissä on Kasekampin mukaan kyse siitä, että Venäjä haluaa kaataa Ukrainan hallinnon ja demokraattisen kehityksen.
Tämän ajatusmallin mukaan
Putinille olisi vahingollista, jos Ukraina näyttäisi esimerkkiä luomalla slaavilaisen demokratian, ilman autoritääristä johtoa ja korruptiota.
– Putinille on tärkeä pitää Ukraina epävakaana ja saada sen hallinto kaatumaan, Kasekamp toteaa.
=========================================================================================
Paasikivi kirjoitti päiväkirjaansa venäläisistä näin:
”Venäläisten muuttumattomana politiikkana on saada, mitä he voivat, niin vähällä kuin mahdollista, ja sitten pyytää lisää. He eivät uhraa koskaan välittömiä etujaan tulevaisuuden päämäärien hyväksi. He eivät kiinnitä koskaan huomiota siihen, mitä on sanottu, vaan ainoastaan siihen, mitä on tehty. He pyrkivät saamaan korkean hinnan siitä, minkä ymmärtävät joutuvansa tekemään joka tapauksessa. He ovat immuuneja eettisille, humanitaarisille ja abstraktiin oikeuteen perustuville tekijöille ollen pelkästään käytännöllisten ja realististen näkökohtien vaikutettavissa.”
Tämä on tyypillistä venäläistä peliä. Pyydä mahdottomia ja kun saat sen niin vaadi lisää.