Ukrainan konflikti/sota

Eiköhän ajatollaheille ole sen verran järkeä päässä että kun USA:n armeija ja poliitikot ilmoittaa mätkivänsä Irania ja lättäkansien kokoontumisajot kerääntyy lähistölle niin aseita aletaan kerätä itselle. Mitä ilmeisimmin ryssä ei ole tukemassa Irania sotilaallisesti oman kyvyttömyyden takia niin eipä tuossa ole Iranilla paljoa valinnanvaraa.

Epäilen vahvasti että putteli olisi tajunnut tätä resurssiristiriitaa maailmanpalonsa sytyttämisessä, eli sitä kovaa kalustotuotantokykyä ei ole enää tällä paskastanistien joukolla. Se teollinen asetehdas oli Neuvostoliitto joka aseisti koko itäiden ihmemaan kerhon. No nyt tuota ei tule tapahtumaan. Julkisuudessahan putteli naureskeli Ukrainankin hyökkäykselle eli sillä tasolla ei ole mitään käsitystä mitä se kö lukemien kertyminen todellisuudessa tarkoittaa. Eikä tuolla varmaan uskota siihen että ryssänmaalle tehtäisiin tai kyettäisiin tekemään kunnon iskua, kuten sähköverkon lamauttaminen. Moskovan pimentäminen lienee se taso että "Kremlissä kaikki hyvin" ei enää uppoa yhteenkään vatnikkiin.

Shahed-136/131 dronejen käyttämisessä on nähty aikaisemminkin taukoja, mutta vaikea tällä kertaa sivuuttaa Israelin tapahtumien vaikutusta Iranin toimituksiin. Varsinkin, kun aikaisemmin on spekuloitu että Iran olisi toimittanut paitsi uustuotantona valmistettuja niin myös tietyn määrän (kenties useita satoja) omista varastoistaan.

JOS näin on, heillä luulisi olevan tarve varata uustuotanto omaan käyttöönsä. Heillä on oman tehtaan lisäksi jonkinlainen "tehdas" Syyriassa, mutta siitä ei tiedetä juuri mitään.

Venäjän "tehdas" heidän Tatarstanissa puolestaan on ainakin vuodenvaihteeseen asti riippuvainen Iranin toimittamista komponenteista (poislukien siivet ja runko joka heidän pitäisi kyetä valmistamaan itse). Teoriassa, jos komponenttitoimitukset jatkuvat tai kykenevät hankkimaan ne Iranista riippumatta, Venäjällä pitäisi olla jonkinlainen kapasiteetti näiden dronejen valmistamiseen. Jos siis Syyrian ja Iranin tehtaiden toimitukset loppuvat väliaikaisesti tai jopa pidemmäksi aikaa.

Muistin virkistämiseksi Washington Post -artikkelin mukainen ryssän tavoiteaikataulu oman tuotantonsa osalta:

1697374158903.png

Tämän mukaan pyrkivät 170-180 kpl per kuukausi tuotantomäärään, vuodenvaihteen jälkeen pitäisi kyetä 226 kpl per kuukausi.

Toki tämä on helpommin sanottu kuin tehty.

On myös mahdollista että dronejen käyttöön on tullut tauko jostain muusta syystä. TOISAALTA Ukrainan lämmityskausi on alkanut joten jos tarkoitus olisi "säästää droneja talven iskuja varten" niin miksi odottaa paljon kauemmin? Lämmityskausi alkamassa joten mitä nopeammin saadaan tehokasta vaikutusta aikaan (jos saadaan), sen vaikeampi talvi tästä tulee. Miksi odottaa kuukautta ja useampaa? Toki infran kuormitus on kovempaa väkevien pakkasten aikaan, mutta samalla annetaan Ukrainalle aikaa kerätä ilmatorjuntaohjuksia ja muuta kalustoa talven varalle.

MUOKKAUS: tämä unohtui: JOS oletetaan että Iranin ja Syyrian toimitukset katkeavat hetkeksi JA jos oletetaan että ryssä käyttää näitä droneja surutta eli heti kun niitä on käytettävissä (ei siis juurikaan varastoja), niin silloin se määrä jonka kykenevät käyttämään kertoisi suoraan heidän oman "dronetehtaansa" uustuotannon kapasiteetin tällä hetkellä.

JOS tehdas toimii kuten suunnittelivat, se kapasiteetti voisi hyvinkin olla tuollainen 170-180 kpl per kuukausi. Ryssä on käyttänyt viidessä tuoreimmassa iskussa seuraavat määrät droneja: 31, 29, 33, 36, 33. Näin siis Ukraina ilmoitusten mukaan. Näiden viiden keskiarvo on 32,4 kpl per isku.

Täten 170-180 kpl per kuukausi riittäisi 5-6 tämän kokoluokan iskuun per kuukausi. Toki jos laukaistaan pienempi määrä droneja per isku, silloin sellaisia iskuja voidaan toteuttaa tiuhempaan (mutta saadaanko sellaisilla mitään vaikutusta aikaan? Ainakin ilmatorjunnan saturaatio ei onnistu yhtä hyvin).

Lähiviikot ja kuukaudet kertovat, mihin suuntaan Shahed-136/131 dronejen käyttö liikahtaa.
 
Viimeksi muokattu:
Vahvistamattomien tietojen mukaan Ukraina saattoi iskeä Khalino sotilaslentokentälle (Kurskin alueella) viime yönä. Ryssä sanoo torjuneensa droneja, mutta aina on mahdollista että jotain pääsi läpi. Toistaiseksi ei ole vahvistusta esim. satelliittikuvien muodossa, onko kentälle isketty ja onko siellä osuttu johonkin.

Unconfirmed reports that #Ukraine hit the Khalino military airfield in Kursk last night.

#Russia says it shot down 27 drones, 18 above #Kursk region.

Hoping for a leak, or satellite proof in the next 24 hours or so.


 
Ei nyt millään pahalla, mutta mikä argumentti tuo nyt on. Et kai suinkaan väitä, että vuosina 2014-2015 vastassa oli vain 4000 miestä? Toimiiko tuo logiikka, jos miljoonan miehen armeijasta käyttää yksittäisessä taistelussa 500 miestä? Voiko tällöin sanoa, että toinen osapuoli on ollut varsin heikko, kun ei ole pärjännyt 500 miehelle?
Sehän oli linkittämäsi artikkelin kommentti, joka tuli Ukrainan asevoimien johdosta. Debaltseven taistelussa ryzziä, wageriittejä ja mielikuvitustasavaltalaisia oli se 4000.
 
T-80BVM vahvistetut tappiot 100 kpl. Mielenkiintoista nähdä, katoaako tämä vaunutyyppi jossain vaiheessa uusien tappioiden listoilta (ja sen korvaisi T-80BV obr 2022 eli käytännössä sama vaunu kuin T-80BVM mutta huonommalla lämpökameralla ja kenties muilla yksinkertaistuksilla / modernisoinnin virtaviivaistuksilla).

Minun omien pohdintojeni mukaan T-80BVM vaunuja olisi valmistettu 130-140 kpl aikavälillä 2017-2022, valtaosa tuotannosta aikavälillä 2019-2022 - tosin teen tässä oletuksen että tämä vaunutyyppi olisi korvattu 100% Omsktransmashin tuotannossa T-80BV obr 2022 mallilla. Kuten aina, voin olla myös väärässä arvaukseni kanssa vaikka pidänkin sitä valistuneena arvauksena (venäläisiin lähteisiin perustuvana), virallisia numeroita en muista nähneeni ja niitä tuskin julkaistaan missään.

Tappiodatan mukaan T-80BVM (ilmeisesti T-80BV obr 2022 lasketaan tähän mukaan?) muodostaa noin 5% uusista tappioista (data warspotting-nettisivulta, esitetty kuukausittain).

-

MUOKKAUS: hän selvensi asiaa eli Warspotting käyttää T-80BVM ja T-80BVM obr 2022 mallinimiä Omsktransmashin modernisoimista vaunuista. Hän laskee ne yhteen T-80BVM nimen alle.

Lisäksi Warspotting käyttää nimeä T-80BV obr 2022 jostain muusta vaunusta, en tiedä mitä se tarkoittaa. Ne on kuitenkin merkitty kuvaajassa T-80BV kategoriaan eli sinänsä kyseessä ovat varastoista aktivoidut, jollakin tavoin parannellut version T-80BV vaunuista - ei kuitenkaan T-80BVM modernisoinnin kanssa samalla viivalla.

t-80BVMs losses are the light green line, and represent about 5% each month. Russia still makes BVMs by upgrading BVs.

 
Viimeksi muokattu:
Jaa missä ja millä? Konventionaalinen RuAF on tuhottu. Edes putler ei enää uskalla uhota ytimillä. Hieno otsikko tietty, sai varmaan klikkejä. Jutun sisältö samaa hourua kuin vuosia..
Totta,

tämähän on "bensaa laineille" tai... mitä nyt muitakin lainauksia voisi olla....
"Venäjän sotapropagandassa usein esitetään, että Venäjä käytännössä sotii Ukrainassa koko Natoa vastaan"

jotenkin ontuu joka kohta tuossa artikkelissa mutta, ehkä tuo viimeisin "neronleimaus" parhaiten: soditaan koko läntistä liittoumaa vastaan, siksi vaikeaa...
 
Ryssille herkkua koko rahalla.


Avdiikassa drooneilla jahdataan viimeisiä selvinneitä venäläisiä, helppo uskoa että tappiot ovat valtavia koska ajoneuvot tuhoutuivat, niillä tultiin kuitenkin kilometrejä lähtötasalta ja koko matkan takaisin tykistö ja droonit jauhavat jalkamiehiä kunnes liike loppuu.


Tämän mukaan ryssien 70. Mekanisoitu kiväärirykmentti on vedetty linjasta raskaiden tappioiden jälkeen ja tilalle tuli 108. VDV, josta ensitöikseen yksi komppania tuhoutui tai jäi ukrainalaisten vangeiksi (se mistä eilen tuli videopätkää).

 
Viimeksi muokattu:
Back
Top