Ukrainan konflikti/sota

Pidän itseäni ehdottomasti Ukrainamielisenä, mutta myös realistina. En toki väitä olevani aina oikeassa, mutta samaan aikaan monet tälläkin palstalla lainatut "asiantuntijat" ovat olleet väärässä. Kuten ehkä näkyy, niin en suuresti arvosta venäjää, enkä heidän kykyjään ja tämä perustuu myös hyvin pitkäalle omiin ja tuttujen kokemuksiin. Toki sieltäkin löytyy poikkeuksia ja todella mukavia ihmisiä, mutta käytänössä venäjä ei ole saanut mitään merkittävää aikaiseksi, sitten NL hajoamisen. Mutta, on yksi osa-alue, minkä venäjä hallitsee ja se on informaatiovaikuttaminen ja se näkyy myös tällä palstalla.

venäjällä on selkeästi kolme narratiivia, mitä he pyrkivät levittämään:
"venäjän talous ei ole kärsinyt lännen pakotteista ja venäjä pystyy jatkamaan sotaa vuosia". Valhetta. Jos vähänkään ymmärtää talouden perusteita ja perehtyy asiaan, niin näkee että venäjän talouden perustat ovat käytänössä jo murskana.
"venäjän kansa tukee täysin putinia ja venäjä voi uhrata vielä satojen tuhansien sotilaiden hengen". Valhetta. NL yksi romahtamisen syistä oli Afganistanin sodan tappiot, jotka ovat murto-osa Ukrainan sodan vastaavista. Ja mitä itse olen omien kontaktien kautta kuullut, niin tilanne on venäjällä apea, mutta erittäin jännittynyt. Ihmiset alkavat tiedostamaan, että "sodassa" kaikki ei ole hyvin. putinin asema on äärimmäisen heikko ja hän pelkää. Hänen on pakko vetää vaalit läpi ja kaikki epämieluisat päätökset on siirretty niiden jälkeen. Se, kestääkö putinen valta uutta LKP:tä, tai edes vaaleja, niin on hyvin epäselvää. Ei monikaan venäläinen halua lähteä Ukrainaan sotimaan, vaikka LKP tulisikin.
"venäjällä on aseita ja varusteita sodan jatkamista varten ja se pystyy kasvattamaan tuotantoaan" Valhetta. Olen itse työskennellyt aihetta liippaavan alan parissa jo 25 vuotta, joten voisin kuvitella että tiedän asiasta enemmän kuin moni klikkiotsikoita kirjottava toimittaja. Mutta siitä ei enempää. NL oli vielä 60-70 luvulla jokin sortin teollisuusmahti, mutta 80 luvun romahduksen ja NL hajoamisen jälkeen, jäljelle on jäänyt kehitysmaa, jota voidaan verrata koon puolesta enemmänkin korkeintaa johonkin Espanjaan. Jos asiat ovat olleet persiillään viimeiset 40 vuotta eikä putin ollut varautunut näin pitkään sotaan, niin miten ihmeessä hän pystyy nyt saamaan aseteollisuuden ylös, oli sitten kyse uudistuotannosta tai vanhojen aseiden korjaamisesta? Kyse on aivan valtava monimutkaisista asioista, jotka eivät ne nyt parin hallin rakentamisella ratkea. Kattopeltiä kyllä venäjältä löytyy, mutta vaaditaan vähän muutakin.

Toinen asia on sitten näiden varikkojen tuijottaminen. Se on varmasti helppo ja houkutteleva tapa, mutta venäjälle se on erittäin helppo tapa tuottaa disinformaatiota. Tasan venäjä tietää, että noita varikoita kuvataan ja niiden perusteella arvioidaan venäjän kykyä jatkaa sotaa. Joten, en luottaisi yhteenkään siviilisatelliitin kuvien perusteella tehtyyn laskelmaan. Se, mitä sotilassatelliitti saa noista irti, on sitten eri asia, mutta eiköhän venäjä ole tuohonkin varautunut. Kyllä venäjä pyrkii pitämään se todellisen suorituskyvyn (ja nyt varsinkin sen puutteen) visusti piilossa. Ja muutenkin, ne parhaat varastoissa olevat aseet, ne on jo viety. Ja se mitä siellä vielä on, niin ei tätä sotaa enään niillä ratkaista. Ja kuten eräs Ylen toimittaja totesi aikoinaan, seurattuaan erästä paraatia venäjällä: "Kaukaa näyttää hyvältä, mutta kun läheltä pääsi katsomaan, niin maalilla oli ruosteet peitetty piiloon."

Ja sitten ne osaajat. Upseerit, erikoismiehistöt ja muut asiantuntijat. Ei mikään armeija toimi ilman näitä. Se on edelleen yksi ja sama kuinka paljon jotain burjaatteja tai muita vähemistöjä sinne rintamalla pumpataan, jos kukaan ei johda heitä. Ja muutenkin, venäjää ja sen armeijaa pitää tarkastella yhtenä kokonaisuutena. Venäjä käy edelleen hyökkäyssotaa, johon se ei todellakaan ollut valmis. Tämän piti edelleen olla pieni 72 tunnin erikoisoperaatio, joka on kohta kestänyt jo 700 päivää. Ja jotta venäjä pystyy käymään tätä sotaa, niin kaikkien osa-alueiden pitää toimia. Ja tämä on se moka, minkä moni "asiantuntija" ja "maallikko" tekee. Keskitytään johonkin pieneen yksityiskohtaan ja sen perustella yleistetään koko venäjän tila, eikä nähdä kokonaisuuta (tai edes haluta).

venäjä itse on ilmittanut käyvänsä sotaa länttä vastaan, joten me olemme osa tätä sotaa, haluttiin tai ei. Meidän tehtävä on tukea Ukrainaa kaikin mahdollisin keinoin. Ja jos me emme muuta voida, niin yritetään ainakin puutua tähän venäjä disinformaation. Ei levitetä niitä, eikä niiden kautta turhaa tappiomielialaa. Sanoisin, että tämä palsta on paras Suomalainen paikka seurata Ukrainan sotaa ja pidetään se sellaisena. Täällä on aika pitkälle samat kirjoittajat, mutta tiedän että tätä seuraa yllättävän iso porukka. Menet minne tahansa suomalaiselle palstalle, jossa keskustellaan Ukrainasta, niin aina joku viittaa tänne.

Tietenkin Ukrainallakin on omat ongelmansa, mutta toisaalta heillä on kumppaneita, jotka tukee heitä. Toki sotaväsymys painaa myös Ukrainaa, mutta heille tämä on sota, jossa he puolustavat kotejaan ja käytännössä koko Eurooppaa. Se on eri asia kun se burjaati, joka on on rahan tai pakon takia sotimassa sotaa, jota hän ei ymmärrä tai johon hänellä ei todellisuudessa ole osaa tai arpaa.

Ja vielä loppuun. Kuten monta kertaa on jo tullut esille, putin on jo tämän sodan hävinnyt. Ei hänellä ole enään mitään, mitä hän voi myydä voittona, eikä venäjälle ole voimia enään saavuttaa mitään. Ei putinilla ole enään mitään hienoa strategiaa tai suunnitelmaa, vaan venäjä käy putinin johdolla kohti hidasta, vääjäämätöntä kuolemaa.
Tämä on yksi parhaista kirjoituksista tästä aiheesta mitä olen nähnyt täällä tai missään, kiitos tästä.
Liian paljon on sitä että luullaan että joku asia on totta kun sitä tarpeeksi moni toistaa, eihän se voi olla väärin jos kaikki niin sanoo? Kyllä se voi olla.
 
JR2 kirjoittanut ketjun ryssän helikopterien uustuotannosta. Ei tietoa, miten luotettavia nämä numerot ovat mutta toisaalta en muista nähneeni helikopterien tuotantomäärien arvioita kovin usein joten sinänsä mielenkiintoisia:

Some additional data on Ka-52 and helicopter production in Russia

Basic infos on Ka-52 are here:

https://ru.wikipedia.org/wiki/Ка-52#Операторы

- a production cycle of a single Ka-52 was 9 months in 2012
- helicopters production in Russia in 2021: total 190 (50 for Russian state institutions, 55 for foreign buyers, 85 for Russian non-military market
- helicopters production in Russia in 2020: total: 170, 95 were military
- helicopters production (plans) in Russia in 2022: total 311

1. Progress (Russian Ka-52 helicopter production plant): 20, but other publication bragging it was doubled (presumably to 40)
2. Kumertau HPP (Russian Ka-27/28/31/32): 10
- Rostov HPP (Russian Mi-26/28/35): 60
3. Kazan HPP (Russian Mi-17/172): 111
4. Ulan-Ude HPP (Russian Mi-8/171, Ka-226): 110

Russian army aviation received or planned to receive:

- 2021: 12 Mi-35M & 3 Mi-28NM
- 2021: 12 Ka-52M
- 2022 (plan): 20 Ka-52M
- 2018-2027: plan to buy 114 Ka-52M (average 12/year)

Kumertau HPP:
- 2020 (plan) 20 Ка-32/226, upgrade 20 Ka-27М
- 2022 (plan) 10 Ka-32

Kazan HPP:
- 2022 (plan) 58 Mi-17; 41 Ansat, 12 Mi-38, could produce 16-21 Mi-8 a year
- in 2021: 3 Mi-38T delivered to Russian army aviation

Plans for helicopter production in Russia in 2023:

- 25 Ka-52M
- 25 Mi-28NM
- 25 Mi-35М
- 25 Mi-8AMTSh
- 25 Mi-8AMT


 
Toinen asia on sitten näiden varikkojen tuijottaminen. Se on varmasti helppo ja houkutteleva tapa, mutta venäjälle se on erittäin helppo tapa tuottaa disinformaatiota. Tasan venäjä tietää, että noita varikoita kuvataan ja niiden perusteella arvioidaan venäjän kykyä jatkaa sotaa. Joten, en luottaisi yhteenkään siviilisatelliitin kuvien perusteella tehtyyn laskelmaan. Se, mitä sotilassatelliitti saa noista irti, on sitten eri asia, mutta eiköhän venäjä ole tuohonkin varautunut. Kyllä venäjä pyrkii pitämään se todellisen suorituskyvyn (ja nyt varsinkin sen puutteen) visusti piilossa. Ja muutenkin, ne parhaat varastoissa olevat aseet, ne on jo viety. Ja se mitä siellä vielä on, niin ei tätä sotaa enään niillä ratkaista. Ja kuten eräs Ylen toimittaja totesi aikoinaan, seurattuaan erästä paraatia venäjällä: "Kaukaa näyttää hyvältä, mutta kun läheltä pääsi katsomaan, niin maalilla oli ruosteet peitetty piiloon."

Varikkojen numeroita pyörittävänä kommentoin tähän lyhyesti: siviilisatelliiteilla voidaan todentaa ulkona näkyvän kaluston kokonaismäärä sekä kohtuudella arvioida, mitä laitteita kuvissa näkyy. En väitä että tunnistus olisi 100% oikein, mutta suuntaa-antavasti oikein kuitenkin. Näitä laskelmia tekevät mm. Covert Cabal ja high_marsed käyttävät satelliittikuvien lisäksi tunnistukseen varastotukikohdista otettuja valokuvia, joita on löydettävissä erityisesti venäjänkielisestä internetistä. Osa kuvista on tietysti vanhoja mutta kun niitä vertaa satelliittikuviin (uusiin ja vanhoihin), voidaan päätellä, mitkä vaunut ovat vaihtaneet paikkaa tai pysyneet paikoillaan. Tämä lisää tarkemman tunnistuksen onnistumisen mahdollisuuksia, vaikkei tietysti koskaan saada täydellistä kuvaa.

Eri asia on se, missä kunnossa kuvissa näkyvät laitteet ovat. Tätä ei voida tietää, muuta kuin tietyissä erikoistapauksissa (torni puuttuu kokonaan panssarivaunusta yms.). Täten tämä on hyvä pitää kirkkaana mielessä, kun tarkastelee numeroita ja niiden muutosta.

Venäjä on tietysti tietoinen, että näitä varastotukikohtia tarkkaillaan satelliiteilla vuoden jokaisena päivänä. He eivät kykene estämään tätä, MUTTA toisaalta ei ole ollut nähtävissä merkkejä että pyrkisivät esim. harhauttamaan laskentaa erilaisia valemaaleja hyödyntämällä. Toki "käyttökelvoton haaska" on yksi vaunu lisää kuvissa, mutta tämän sodan todellisuus on sellainen että varastojen tyhjenemistä ei kyetä peittelemään. Täten numeroiden seuraaminen ei ole hyödytöntä - kunhan ei vedä liian rajuja johtopäätöksiä pelkästään niiden perusteella. Virheen mahdollisuus on liian suuri.

Asiaa voi miettiä tältäkin kannalta: JOS Venäjä olisi varautunut erinomaisesti tappioiden peittelyyn, silloin varastotukikohtien pihalla seisovien vaunujen ja muun kaluston määrät eivät kutistuisi sodan aikana ollenkaan. JOS heillä olisi valemaali tai muu laite jokaista varastotukikohdissa seisovaa laitetta varten, he voisivat viedä tukikohdista kalustoa pois ja korvata ne samalla tahdilla "valemaaleilla". Tästä jäisi tietysti jälkiä maahan, mikä herättäisi epäilyksiä, mutta kaupallinen optinen satelliitti ei välttämättä erottaisi valemaalia oikeasta laitteesta.

Näin ei kuitenkaan ole käynyt vaan varastotukikohdista on poistunut kuvien perusteella tuhansia kappaleita eri sotakoneita. Sanoisin että suursodan todellisuus yllätti heidät tältäkin osin eli ne valemaalit mitä heillä (ainakin teoriassa) löytyy, eivät riittäneet alkuunkaan ja nekin on varattu sotatantereelle. Varastotukikohtien kaluston väheneminen näkyy satelliittikuvissa ja he tietävät, että se näkyy mutta eivät kykene tekemään asialle mitään.
 
Gallup Poll: Russians Have Less Confidence in Their Military

poiminnat jutusta:

Russia's failure to quickly win the war has slightly dented the Russian public's confidence in the military, according to a gallup survey.
Three in four Russians (75%) interviewed this past summer expressed confidence in the military, which is down from the 80% measured by Gallup in the early months of the war.​
[Luottamustiputuksen perusteena mainittu tappiot Ukrainassa ja prigon tapaus.]​
"During a period when confidence in many other state institutions rose significantly, the fact that the military bucks the trend is noteworthy."
Russians' faith in other institutions remains high, Gallup observes. Confidence in the police, financial institutions, and the judicial system have increased in 2023, with all three reaching record highs since Gallup began tracking these data in Russia.​

Russia's military casualties, the officials said, are approaching 300,000. The number includes as many as 120,000 deaths and 170,000 to 180,000 injured troops. The Russian numbers dwarf the Ukrainian figures, which the officials put at close to 70,000 killed and 100,000 to 120,000 wounded," The New York Times reported. [boldaukset minun]

In the last few years, Russians who disapprove of the Kremlin's leadership have grown increasingly critical of the military. While leadership disapproval alone does not necessarily cause a lack of military confidence, and vice versa, the collapse of military confidence among those already disapproving of Russian leadership could have wider implications, Gallup says.

"If people's confidence in the military continues to fall in 2024, this may pose an even greater challenge to Russian leadership in maintaining public support for the conflict it has yet to win," Gallup says.​
[eipä noilla yllä mainituilla 75% numeroilla kremlillä mitään hätää liene. Kuitenkin suunta on lupaava. Ja tässäkin tutkimuksessa mainitaan luotettavien kyselytulosten ongelman autoritäärisessä maassa.]​
 
JR2 kirjoittanut ketjun ryssän helikopterien uustuotannosta. Ei tietoa, miten luotettavia nämä numerot ovat mutta toisaalta en muista nähneeni helikopterien tuotantomäärien arvioita kovin usein joten sinänsä mielenkiintoisia:

Some additional data on Ka-52 and helicopter production in Russia

Basic infos on Ka-52 are here:

https://ru.wikipedia.org/wiki/Ка-52#Операторы

- a production cycle of a single Ka-52 was 9 months in 2012
- helicopters production in Russia in 2021: total 190 (50 for Russian state institutions, 55 for foreign buyers, 85 for Russian non-military market
- helicopters production in Russia in 2020: total: 170, 95 were military
- helicopters production (plans) in Russia in 2022: total 311

1. Progress (Russian Ka-52 helicopter production plant): 20, but other publication bragging it was doubled (presumably to 40)
2. Kumertau HPP (Russian Ka-27/28/31/32): 10
- Rostov HPP (Russian Mi-26/28/35): 60
3. Kazan HPP (Russian Mi-17/172): 111
4. Ulan-Ude HPP (Russian Mi-8/171, Ka-226): 110

Russian army aviation received or planned to receive:

- 2021: 12 Mi-35M & 3 Mi-28NM
- 2021: 12 Ka-52M
- 2022 (plan): 20 Ka-52M
- 2018-2027: plan to buy 114 Ka-52M (average 12/year)

Kumertau HPP:
- 2020 (plan) 20 Ка-32/226, upgrade 20 Ka-27М
- 2022 (plan) 10 Ka-32

Kazan HPP:
- 2022 (plan) 58 Mi-17; 41 Ansat, 12 Mi-38, could produce 16-21 Mi-8 a year
- in 2021: 3 Mi-38T delivered to Russian army aviation

Plans for helicopter production in Russia in 2023:

- 25 Ka-52M
- 25 Mi-28NM
- 25 Mi-35М
- 25 Mi-8AMTSh
- 25 Mi-8AMT


Pakko lainata viestiä. Onko mitään selkeää syytä, miksi venäjä on käyttänyt tuota Ka-52:sta enemmän Ukrainassa kuin Mi-28:ia? Ainakin noita Ka-52 on ammuttu alas huomattavasti enemmän, joten voisi kuvitella, että käyttösuhde korreloi tappioiden kanssa. Vai käytetäänköhän noita niin eri rooleissa?
 
Venäjä on kylvänyt miinoja kaikki maakaistaleet täyteen. Dnjeprin rantaa ei kuitenkaan ainakaan kaikilta osin ole linnoitettu tai edes miinoitettu, kun siitä kerran yli päästään. Miksi puskut yli ovat pieniä? Tokihan rautaa on ilmassa, mutta ... Vai onko niin että yli menee loppujen lopuksi aika paljon "puroina" , mutta pimennys pitää?
 
Tämä Iranin ballististen ohjusten tulo ryssän käsiin ei ole hyvä asia ollenkaan Ukrainan kannalta jos tulee toteutumaan.

Iranilla on useita ballistisia ohjustyyppejä satojen kilometrien kantamalla.

Iranian-Missiles-Map-2020.jpg

⬇️
Moskova on syventänyt sotilaallista yhteistyötä Teheranin kanssa ja varmistanut laajat toimitukset Shahedin "kamikaze"-drooneille, joita käytetään ilmaiskuissa Ukrainaa vastaan. Yhdysvallat on myös huolissaan siitä, että Iran valmistautuu toimittamaan ballistisia ohjuksia Venäjälle, Kirby sanoi.

 
Iran työntää uutta kamikazea tuotantoon. Pitäisikö lännen ottaa pallo käteen ja pistää vastaavien tehotuotanto käyntiin, ei ryssäkään näitä kerkeä tiputtaa jos tulee 50 lennokin aaltoina!

Katso liite: 87473

⬇️
⚡️Iranin uusi Shahed-238 drone tulee olemaan nopeampi ja todennäköisesti vähemmän tutkahavainnoitavissa kuin edellinen versio.

Asiasta kertoi ilmavoimien tiedottaja Juri Ihnat.

Drone esitetään mustana, mikä tiedottajan mukaan voi vaikeuttaa ilmapuolustuksen työtä tällaisia droneja vastaan yöllä.


Jos lännessä olisi tahtotila oikea, teollinen kapasiteetti lentohärpäkkeiden tekemiseen olisi varmaankin semmonen, että noihin aaltoihin voi laittaa nollan perään. Sotakoneiden mittakaavassa yksinkertaisia ja halpoja ja mikä tahansa Voikkaan Konepaja voi tuottaa liukuhihnalta komponentteja modernilla CNC-koneella.

Äärimmäisen valitettavaa, että tahtotila puuttuu.
 
HIMARS käynyt kutittelemassa ryssän rajalla. Missä muuten se päivämäärälappua heilutteleva HIMARS-ukko nykyään vaikuttaa, pilvien päälläkö?


Katso liite: 87438

Katso liite: 87439
Tämä kulttuuritalon osuma vahvistui juuri edellisellä sivulla olleeksi lauluhetkeksi. Epäselväksi jää, oliko tiedusteltu kohde yleisössä, vai valittiinko ihan lauluääneen perusteella


 
Jos lännessä olisi tahtotila oikea, teollinen kapasiteetti lentohärpäkkeiden tekemiseen olisi varmaankin semmonen, että noihin aaltoihin voi laittaa nollan perään. Sotakoneiden mittakaavassa yksinkertaisia ja halpoja ja mikä tahansa Voikkaan Konepaja voi tuottaa liukuhihnalta komponentteja modernilla CNC-koneella.

Äärimmäisen valitettavaa, että tahtotila puuttuu.
Samalla lännen omakin droneosaaminen kehittyisi nopeammin kun Ukrainasta saisi nopeasti palautetta.
 
Tokmakin suunnasta vähän pessimistinen kommentti ukrainalaisupseerilta. Ei oleta rintaman paljoa liikkuvan lähi kuukausina, ryssällä vielä keskeiset korkeusasemat hallussa ja väsymys painaa molempia osapuolia.

Tämä on toki vain yhden upseerin näkemys. En laittaisi liikaa painoa, sillä viimeisen kahden viikon aikana Ukraina on leventänyt aluettaan kohtuullisesti.

 
Myroshnykovilta ikävä kommentti koskien Puolan rajalle juuttuneita (sotilas)tarvikkeita. Tämmöistä paskaa ei kyllä pitäisi tulla tässä tilanteessa. En ole seurannut tätä kiistaa. Maksaako ryssä jollekin myös Puolassa?

---
Right now, thousands of vans with critical imports - fuel, drones, thermal imagers, medical goods, etc. - are being blocked at the Polish border. Humanitarian cargoes also do not pass.

From our side, they are officially silent for some reason. From Polish - too.

Meanwhile, in terms of damage, it will soon be comparable to a naval blockade by the Russian invaders

What the hell "confederacy" with a 6% rating (that's a fucking nobody) arranged a diversion for us that the unwashed bogeymen couldn't arrange for us?

I've heard of some lawsuits, class actions and other nonsense

Hello, damn, a queue of trucks for 53 km, 3000+ trucks. What kind of courts are there?

Direct actions are needed here.

From the book of the Polish journalist, we already understood that the Polish leadership was offended by us for not having such a view, not having formulated something in such a way and a different kindergarten.

That is, official Warsaw will not voluntarily help with the solution of the issue.

Direct actions are required.

After all, as of now, the situation is such that "rabble-rousers" are killing our soldiers. To which the medic, drones, thermal imagers, etc. will not reach. Otherwise, it is difficult to call it murder.

 
Back
Top